Istinomer specijal - svakog meseca podsećamo na važne događaje, koji su zaboravljeni ili potisnuti, namerno ili slučajno. Analiziramo tri velike teme: nasilje, politiku i medije. Šta sve nije smelo da se desi?

The post Povelika Srbija: Nije smelo da se desi – april 2024. appeared first on Istinomer.


Desetine i stotine obraćanja. Među njima, rekli su mediji, bilo je i „istorijskih”, „udarnih”, onih koje „cela Srbija čeka”. Posle tih obraćanja najčešće nema vesti, nema ni mnogo činjenica, ali jedno bude sigurno - predsednik Srbije je „zagrmeo”. A „grmljavina” se sa tabloidnog, na sve druge jezike prevodi kao niz stavova koji su predstavljeni kao jedina i nepobitna istina, niz spinova koji su tu samo da bi učvrstili imidž požrtvovanog i sposobnog, lidera koji je garant opstanka države i društva. Istinomer je počeo da broji sve te „grmljavine” iz predsedništva, s kablovskih ili televizija s nacionalnom pokrivenošću, uključenja iz Pariza, Brisela, Njujorka. I obrazac postoji.

The post Više puta ponovljen spin postaje – predsednikovo obraćanje appeared first on Istinomer.


U Srbiji se prethodnih godina na društvenim mrežama delio plakat na kojem se vidi trudnica u belom, a pored nje mišićav muškarac u uniformi, sa tetoviranom rukom na njenom stomaku. Ispod piše „Ona da rađa, on da brani”. Ako iza te slike dodate jedan stadion na kojem piše Ekspo 2027, to bi bila ilustracija ekspozea Miloša Vučevića i na nju bi stala sva tri sata čitanja plana rada za naredne četiri godine.

The post Vučevićev Ekspoze: Ona da rađa, on da brani #Parlament appeared first on Istinomer.


Godinu dana posle masovnih pucnjava u školi „Vladislav Ribnikar“ i selima Dubona i Malo Orašje, u kojima je ubijeno 19 ljudi, među kojima devetoro dece mlađe od 14 godina, a ranjeno 18, malo toga se promenilo. Država je sprovela samo deo mera koje bi trebalo da spreče da se slične tragedije ponove, izostalo je utvrđivanje odgovornosti pojedinaca i institucija za ono što se dogodilo, televizije koje promovišu nasilje nisu sankcionisane, rijaliti programi nisu ukinuti, a tabloidi i dalje krše novinarski kodeks.

The post Godišnjica majskih tragedija – sistemski odgovor izostao appeared first on Istinomer.


Na društvenim mrežama su se proširile objave sa obmanjujućom tvrdnjom, bliskoj teoriji zavera o kemtrejlsima - da nas, sa neba, „zaprašuju otrovima kao komarce”. Dok se po internetu naširoko dele liste „otrova” koje zapravo sadrže niz manipulacija, činjenica jeste da je vazduh zagađen. „Zagađenje pogubno utiče na naše zdravlje i procene su da u Srbiji zbog zagađenog vazduha umre između 12.000 i 15.000 ljudi godišnje. Još detaljnije analize pokazuju da taj broj može da ide i do čak 18.000 prevremenih smrti zbog zagađenog vazduha”, kaže za Istinomer dr Vladimir Đurđević, redovni profesor Fizičkog fakuleta.

The post Nova manipulacija na mrežama – deli se lista „otrova” kojima nas zaprašuju kao komarce appeared first on Istinomer.


Suprotno tvrdnjama sa društvenih mreža, italijanski sud nedavno je zatvorio sudski postupak protiv bivšeg ministra zdravlja Italije Roberta Speranze, koji je bio pokrenut nakon pritužbi italijanskih interesnih grupa, a u vezi sa kampanjom vakcinacije protiv kovida 19.

The post Italijanske vlasti nisu podigle optužnicu protiv bivšeg ministra zdravlja zbog kovid vakcina appeared first on Istinomer.


Korisnici društvenih mreža dele stari snimak Bila Gejtsa iz 2010. godine uz obmanjujuće tvrdnje o tome šta je Gejts izjavio o kontroverznim „komisijama smrti” (eng. „death panels”).

The post Gejts nije rekao da će uskoro biti potrebno okončati živote bolesnih zbog visokih troškova appeared first on Istinomer.


Na viralnom snimku koji se deli na društvenim mrežama američka doktorka Meril Nas, kojoj je licenca privremeno suspendovana nakon njenih javnih komentara o kovidu 19 i vakcinama, iznosi neutemeljene tvrdnje da će Sporazum o pandemijama „omogućiti SZO da ukine zaštitu ljudskih prava”.

The post Ponovo aktuelne dezinformacije o Pandemijskom sporazumu appeared first on Istinomer.


Viralnu „vest” da je nemačka vlada navodno priznala da nije bilo pandemije kovida 19 plasirao je portal poznat po širenju dezinformacija.

The post Ne, vlada Nemačke nije priznala da nije bilo pandemije appeared first on Istinomer.


Kako, molim vas, neko ko nije bio u ratu može počiniti ma i standardni ratni zločin, a kamoli genocid!

The post Dva ratna druga #Retrovizor appeared first on Istinomer.