Srbija i Kina potpisali su ukupno 28 sporazuma i jednu izjavu tokom dvodnevnog boravka kineskog predsednika Si Đinpinga u Beogradu. Od svih dokumenata izdvajaju se četiri koja bi mogla da usmere našu zemlju u narednom periodu, a analitičari ocenjuju da je podjednako bitan i politički i ekonomski aspekt posete Đinpinga.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je čestitao Gordani Siljanovskoj Davkovoj na pobedi u drugom krugu predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji.
Pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O'Brajan ocenio je danas da su razgovori sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom bili značajni.
Kineski predsednik Si Đinping stigao je večeras u Budimpeštu, nakon što je juče i danas boravio u Beogradu, javlja kineska novinska agencija Sinhua.
Predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping završio je dvodnevnu posetu Srbiji.
Premijer Srbije Miloš Vučević ispratio je kineskog predsednika Si Đinpinga na aerodromu Nikola Tesla, zahvalivši se na poseti.
Predsednik Aleksandar Vučić ispratio je večeras na aerodromu "Nikola Tesla" predsednika Kine Si Đinpinga.
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da mu je istakao mandat zbog čega će krajem meseca napustiti tu funkciju i istakao da je lažna vest da je smenjen.
Zbog obaveza kao što je Zajednica srpskih opština koje Kosovo ne ispunjava Priština bi u Savetu Evrope mogla ostati bez glasova potrebnih za prijem u članstvo, smatra odlazeći zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar koji je saopštio da krajem meseca napušta tu funkciju pošto mu je istekao mandat.
- Daćemo sve od sebe da ostanemo lojalni, odgovorni i iskreni prijatelji NR Kine, kao što smo u potpunosti uvereni da će NR Kina uvek čvrsto stajati uz svog malog prijatelja Republiku Srbiju - poručio je Aleksandar Vučić nakon zajedničkog svečanog ručka sa Sijem Đinpingom, predsednikom Kine u Palati Srbije.
Aco Tomić, penzionisani general i bivši načelnik Uprave bezbednosti Vojske SRJ, je preminuo.
Maja Gojković izabrana je danas za predsednicu Pokrajinske Vlade u Skupštini Vojvodine. Opozicija je bojkotovala sednicu jer nije dobila materijal vezan za izbor članova Pokrajinske vlade, zbog čega kako ističu, niko nije upoznat koga to danas zapravo biraju.
Mandatarka za sastav nove Vlade AP Vojvodine Maja Gojković predložila je danas, na sednici pokrajinske skupštine, sastav nove pokrajinske Vlade, pošto je podnela uvodni ekspoze.
Si Đinping, predsednik Kine, došao je u Beograd sa svojom suprugom Peng Lijuan, a to u diplomatskom svetu predstavlja posebnu čast za zemlju domaćina, kažu bivši ambasadori.
Pokret "Kreni promeni" čiji je lider Savo Manojlović upao je danas, kako kažu, u opštinu Čukarica zbog nedostatka overitelja. Juče je kandidat za gradonačelnika ovog pokreta upao i u opštinu Novi Beograd.
U Velikoj sali Skupštine AP Vojvodine danas u 10 časova biće održana Druga sednica Skupštine AP Vojvodine.
Kineski predsednik Si Đinping stigao je u dvodnevnu poseti Srbiji tokom koje će delegacije dve zemlje obaviti veliki broj sastanaka i razgovarati o saradnji u različitim oblastima. Kina je globalna supersila i zato je Srbija počastvovana što predsednik te zemlje, u okviru svoje evropske turneje, stigao i u posetu Beogradu O snazi prijateljstva Srbije i Kine i potencijalima za dalje učvršćivanje veza sa razgovaramo sa direktorom Instituta za Pojas i put Bojanom Lalićem.
Komitet ministara Saveta Evrope, po svemu sudeći, neće doneti konačnu odluku o prijemu Kosova u tu instituciju na sastanku 16. i 17 maja pošto se ta tema ne nalazi ni na dnevnom redu. Analitičari nisu iznenađeni ovakvim razvojem događaja jer Priština nije napravila konkretan korak ka formiranju Zajednice srpskih opština što Zapad traži kao uslov za prijem Kosova u Savet Evrope. To bi moglo da znači da se sve odlaže za sledeću godinu.
Danas je drugi dan zvanične posete kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji, tokom kojeg će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Dvojica lidera razgovaraće o širokom spektru tema - od političkih, ekonomskih i tehnoloških, do saradnje u oblasti kulture, a planirano je i potpisivanje više od 30 sporazuma.
Dijalog Beograda i Prištine će uskoro imati drugačije lice jer će se barem dve njegove važne figure promeniti: posrednik koji u ime Evropske unije vodi razgovor ali i osoba od poverenja Stejt departmenta zadužena za ovu temu. Miroslav Lajčak odlazi iz Brisela, a Gabrijel Eskobar prelazi na novu poziciju u Vašingtonu, a dilema je da li će Đuzepu Borelju biti produžen mandat visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost.
Predsednik Kine Si Đinping stigao je u zvaničnu dvodnevnu posetu Beogradu, avion kineskog predsednika su od granice pratili srpski lovci MiG-29, dok je na Aerodromu "Nikola Tesla" u njegovu čast postrojena Garda Vojske Srbije.