www.24ur.com Pri nas dviguje prah napoved Italije, da bo zaprosila za podaljšanje nadzora na meji s Slovenijo, kar je v Italijanski Gorici poudaril tudi italijanski zunanji minister Antonio Tajani. Zaradi italijanske napovedi SDS zahteva sklic nujne seje odbora za notranje zadeve, ker po njihovem mnenju poteza Italije izkazuje nezaupanje v vladno spopadanje z nezakonitimi migracijami. Kaj nas torej čaka, prost prehod meje si pred poletnimi počitnicami želimo vsi, sta v studiu komentirala Tereza Novak, predsednica odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, ter Andrej Kosi, poslanec SDS, kjer zahtevajo sklic nujne seje odbora za notranje zadeve.
www.24ur.com Ali Tomaž Vesel postaja tudi koalicijski kandidat za evropskega komisarja, potem, ko so bili v SD in Levici sprva zadržani? Zakaj je glede na dosedanje ravnanje Roberta Goloba s svojimi kandidati sprejel ta izziv? Je njegova kandidatura nagrada, ker je v času Janševe vlade kot predsednik računskega sodišča postavil glavo na tnalo? Kaj pravi o očitkih, da je kandidatura prezgodnja? Tomaž Vesel je bil gost oddaje 24UR ZVEČER. Poudaril je, da širša podpora lahko izboljša možnosti Slovenije za pomembnejši resor, saj je enotnost v Evropi zelo cenjena.
www.24ur.com Slovenijo letos na Evroviziji zastopa Raiven, ki se je kot deveta po vrsti predstavila v prvem polfinalnem večeru in se uvrstila v finale. Nastopilo je 14 predstavnikov o napredovanju v finale pa so odločali zgolj glasovi ljudstva, ki so jih lahko oddali preko telefona ali spletnega glasovanja. V finale se je prebilo deset držav.
www.24ur.com Največja zasebna bolnišnica v Sloveniji, Medicinski center Medicor v Izoli, kjer zdravijo kardiovaskularne bolezni, se sooča s hudimi obtožbami. Več kot 60 nepravilnosti ji očitata hčerki pokojne 80-letne pacientke, ki je izkrvavela po posegu na srcu. V bolnišnici vse očitke zavračajo, ministrstvo za zdravje pa je v tem primeru odredilo sistemski nadzor. K strokovnemu nadzoru je pozvalo tudi Zdravniško zbornico in Zbornico zdravstvene in babiške nege.
www.24ur.com Slovenska vojska ustanavlja t. i. prostorske sile, ki so idejni naslednik teritorialne obrambe. Vloga stalnega sestava vojske bo izpolnjevanje dolžnosti do zavezništva Nato, medtem ko bodo prostorske sile zapolnjevale vlogo obrambe ozemlja države. Te se bodo prve odzvale v primeru krize ter državo ohranjale samostojno. Brigada prostorskih sil se ustanavlja s 1. julijem, sledili bodo še polki z jurišnimi odredi.
www.24ur.com Na voljo je le še ena finalna vstopnica, za katero se merita Real Madrid in Bayern München. Španci in Nemci so se na prvi tekmi razšli brez zmagovalca (2:2), čeprav je trener novopečenih španskih prvakov Carlo Ancelotti priznal, da je bil Bayern boljši. A povratna tekma, na kateri bo imel Real prednost domačega terena, bo po besedah prekaljenega Italijana zgodba zase. Povratni obračun Reala in Bayerna lahko skupaj z bogatim studijskim delom od 20.30 dalje v živo gledate na Kanalu A in VOYO.
www.24ur.com Luka Pangos je bil najboljši v prepoznavanju sestavin, zato se je edini pomeril s finalistko pete sezone, Sanjo Sirk. V svojih jedeh sta po njegovem izboru uporabila mandarino. Sodniki so na koncu imeli zares težko nalogo, a ker je sadež v sladici tekmovalca zares zasijal, si je priboril prednost.
www.24ur.com V New Yorku se je odvila tradicionalna Met gala, na katero so prišli številni zvezdniki. Tam zaradi delovnih obveznosti ni bilo glasbenice Katy Perry, a je to ni ustavilo, da se ne bi pošalila s svojimi sledilci. Delila je fotografijo z rdeče preproge, ki jo je ustvarila umetna inteligenca, in s tem pretentala celo lastno mamo.
www.24ur.com Obe strani, tudi Izrael, sta privolili v nadaljevanje pogajanj o premirju Gazi, poročajo tuje tiskovne agencije, ki se sklicujejo na visoke predstavnike. Pred tem so egiptovski viri sporočili, da že potekajo pogovori egiptovskih, katarskih in ameriških pogajalcev z delegacijo palestinskega gibanja Hamas.
www.24ur.com Borussia iz Dortmunda je prvi finalist letošnje sezone najelitnejšega klubskega nogometnega tekmovanja. Nemci so podobno kot na domačih tleh tudi na Parku princev slavili z 1:0, junak dvoboja pa je po zadetku ter srditem boju v obrambi postal Mats Hummels. Črno-rumeni so, potem, ko so izločili nesramno bogat PSG, še enkrat več dokazali, da se nogomet ne vrti le okoli denarja.
www.24ur.com Ko sta hollywoodska zvezdnika Matt Damon in Ben Affleck izvedela za dogodke v obleganem Sarajevu v 90. letih, ki so s koncertom skupine U2 vred navdihnili ustvarjalce dokumentarca Poljubite prihodnost, sta se odločila postati producenta filma. Zgodba o neuničljivem duhu sarajevskih umetnikov od danes navdušuje gledalce ene večjih pretočnih platform čez lužo.
www.24ur.com Košarkarji Dallas Mavericks se bodo v konferenčnem polfinalu udarili proti ekipi Oklahoma City Thunder. Slednji so redni del sezone sklenili na prvem mestu zahodne konference, veliko zaslug za to pa ima Shai Gilgeous-Alexander, ki je ob Nikoli Jokiću in Luki Dončiću glavni favorit za osvojitev naziva MVP.
www.24ur.com Večkrat smo že poročali o stanju na nepremičninskem trgu, na spletu pa se je pojavil nov oglas, ki bi ga lahko uvrstili v kategorijo "saj ni res, pa je". V Dobrunjah namreč želijo oddati 17 kvadratnih metrov veliko "garsonjero", ki bi jo od zunaj lahko primerjali z "vrtno lopo", in sicer za 400 evrov na mesec. Ni jasno, ali so v ceno zajeti tudi stroški. V Dravljah medtem za 400 evrov na mesec (brez vključenih stroškov) iščejo najemnika 15 kvadratnih metrov velike garsonjere.
www.24ur.com Tožilstvo je na klop za priče v sodnem procesu proti bivšemu predsedniku ZDA poklicalo pornografsko igralko Stormy Daniels s pravim imenom Stephanie Clifford, ki je uvodoma opisala srečanje z Donaldom Trumpom leta 2006, po katerem naj bi imela spolni odnos. Njune intimne trenutke je skušala zelo podrobno opisati, vendar so jo Trumpovi odvetniki večkrat prekinili.
www.24ur.com V Kmetijsko gozdarski zbornici opozarjajo na morebitne negativne posledice prodaje skupine Panvita hrvaški storitveni družbi Mplus. Kot je v izjavi za medije opozoril njen predsednik Roman Žveglič, bodo novi lastniki, ki imajo svoje načrte, s tem tudi avtomatsko pridobili zakupne pogodbe za več kot 3000 hektarjev državnih kmetijskih zemljišč.
www.24ur.com Angleška Premier liga še zdaleč ni odločena, saj sta Arsenal in Manchester City nezmotljiva. V 36. krogu sta kluba, ki se borita za naslov prvaka odpravila Bournemouth in Wolverhampton, ki sta padla s 3:0 in 5:1. Udobno zmago so si priborili tudi nogometaši Liverpola, ki so s 4:2 premagali Tottenham in Chelsea, ki so se s 5:0 znesli nad West Ham Unitedom. Na zadnji tekmi kroga pa je visok poraz doživel Manchester United, ki je s 4:0 klonil proti Crystal Palacu.
www.24ur.com Na seznamu delovnih mest, za katera je obvezno poklicno zavarovanje, so tudi vozniki tovornjakov nad petimi tonami, ki delo voznika opravljajo več kot 80 odstotkov svojega delovnega časa in imajo sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za polni delovni čas. Vendar številni delodajalci v panogi cestnega prometa svojim zaposlenih poklicnega zavarovanja ne plačujejo. Sindikat delavcev prometa in zvez ocenjuje, da so vozniki in država letno oškodovani za 30 milijonov evrov.
www.24ur.com Okoliščine množičnega pretepa v Vitanju še niso razjasnjene. Podjetje UNI7, ki so ga najeli za varovanje dogodka, je bilo ustanovljeno šele pred dvema mesecema in ni včlanjeno v Zbornico za razvoj zasebnega varovanja. Kot je razbrati s poslovnih strani, ima samo enega zaposlenega. Kdo so torej bili varnostniki, ki so pretepali udeležence prireditve Majsko Vitanje? Na zbornici sicer že leta opozarjajo na problematičen status rediteljev in na sistemsko neurejenost področja varovanja, kar lahko predstavlja velika varnostna tveganja.
www.24ur.com Igralec Kevin Spacey je zmagal v civilni tožbi, kjer je bil obtožen, da je spolno napadel moškega. Moški trdi, da ga je zvezdnik leta 2008 napadel in je zaradi tega utrpel psihiatrično škodo in finančno izgubo. Zadeva je bila za nekaj časa zaustavljena, ker je bil zvezdnik obtožen in pozneje oproščen še v drugih kazenskih postopkih zaradi spolnih zlorab.
www.24ur.com Afera s sodno stavbo bo, kot kaže, še nekaj časa preganjala Socialne demokrate. Čeprav je afera odnesla celotno tedanje vodstvo stranke in pravosodnega ministrstva, spornih praks očitno še ni konec. Nova generalna sekretarka stranke Živa Živkovič je namreč več kot dva tedna vzporedno z novo strankarsko funkcijo vodila tudi kabinet pravosodne ministrice.