www.24ur.com Španski Glovo, eden od dveh največjih dostavljavcev hrane in drugih izdelkov pri nas, po vsega treh letih zapušča Slovenijo, kamor je prišel s prevzemom slovenske E-hrane. Le še teden dni bomo tako na naših ulicah videvali kolesarje in mopediste v rumenem, v modro obarvani Wolt pa bo tako, vsaj začasno, ostal brez konkurence. In kaj ob odločitvi vodstva pravijo dostavljavci? Razočarani smo, obveščeni smo bili prek aplikacije, tik pred zdajci, tako rekoč hkrati z ostalimi uporabniki.
www.24ur.com Medtem ko Slovenija na projektu Drugi tir Divača–Koper hiti z umeščanjem v prostor dodatnega, tako imenovanega levega tira, naši zahodni sosedje zahtevajo dodatna pojasnila. Deželno vlado Furlanije - Julijske krajine, kot kaže, skrbi zaščita doline Glinščice, po kateri teče edini površinski vodotok tržaškega Krasa. Skrb za naravo ali morda tudi ekonomski interesi za zaščito tržaškega pristanišča?
www.24ur.com Prebivalce v bližini industrijske cone na zahodu Berlina je dopoldne prestrašil požar, ki je izbruhnil v eni izmed tamkajšnjih tovarn. Gost oblak črnega dima pa je bil kmalu videti kilometre daleč, izkazalo se je, da so bile v poslopju shranjene kemikalije. Na teren je odhitelo več kot 200 gasilcev, Berlinčane so opozarjali, naj se izogibajo dima. Pojavila so se sicer namigovanja, da bi lahko šlo za sabotažo, povezano z izdelovanjem orožja, ki ga Nemčija pošilja Ukrajini.
www.24ur.com Društvo Hospic je po smrti Mance Košir z javnostjo delilo njeno poslednje pismo. V njem je pokojna novinarka spregovorila tudi o smrti. "Ko gledam umirajočim v oči, gledam v oči resnici. Ker umirajoči nimajo mask na obrazu, ne igrajo več nobenih vlog, ne pozirajo," je zapisala. Poudarila je, da moramo za boljši odnos do starejših, hudo bolnih in umirajočih na družbeni ravni narediti več, pa tudi potrebo po detabuizaciji smrti, za kar je bila kot ambasadorka Hospica zadolžena.
www.24ur.com Oktobra 2022 je Slovenija v Ukrajino poslala 28 tankov M-55S. Analitiki so sprva ocenjevali, da je njihov največji potencial predvsem v urbanem bojevanju pri uničevanju strojničnih gnezd in podzemnih bunkerjev. Na koncu so se tanki izkazali v drugačni vlogi in v gozdovih severovzhodne Ukrajine zaustavljali ruske napade. Novi posnetki pa razkrivajo, da se dobro spopadajo tudi z 'rasputico' – morjem blata, ki se v Vzhodni Evropi pojavi dvakrat na leto.
www.24ur.com Ameriška vojaška agencija DARPA je uspešno preizkusila novo brezpilotno podmornico v obliki ribe, ki bo lahko izvajala dolgotrajne misije in prevažala tovor v globine oceanov. Dostavi lahko široko paleto tovora in dlje časa lebdi v morju brez dodatne porabe energije.
www.24ur.com Lana Jurčević je novembra lani povila prvorojenko in vse do sedaj njeno ime skrbno skrivala pred javnostjo. Hrvaška pevka je sedaj s pomočjo tetovaže radovednežem le zaupala, kako je poimenovala hčerko.
www.24ur.com Zjutraj so hrvaški gasilci odhiteli na intervencijo na istrskem ipsilonu, saj so bili obveščeni o požaru osebnega vozila. Izkazalo se je, da gre za avtomobil s slovenskimi registrskimi oznakami, v katerem je bila družina z dvema otrokoma. V incidentu na srečo ni bilo poškodovanih, fotografije popolnega uničenja vozila z dvema otroškima sedežema, ki so jih objavili umaški gasilci, pa kažejo, kako bi se lahko vse skupaj tudi precej bolj tragično končalo.
www.24ur.com Minilo je leto dni od grozovitega množičnega masakra, ko je 13-letnik sejal smrt na osnovni šoli Vladislav Ribnikar v Beogradu in ubil devet učencev in varnostnika. Danes, 12 mesecev po tem, se je pred šolo zbrala množica tako staršev, prijateljev kot tudi znanih, ki so položili cvetje in se poklonili umorjenim.
www.24ur.com Rekordni, večmesečni zdravniški stavki, kot vse kaže, še ni videti konca. Kvečjemu se v povezavi s stavko odpirajo nove fronte. Vlada je zdravnikom z novelo zakona o zdravniški službi naložila še več obveznosti, ki jih morajo opravljati med stavko. Med drugim morajo na primer, kot opozarja mladi zdravnik, urejati zdravniška spričevala za orožni list. Ali je stavka ob vseh omejitvah, ki jih zahteva vlada, sploh še stavka, se sprašujejo v sindikatu Fides in napovedujejo, da bodo na ustavno sodišče vložili pobudo za presojo ustavnosti. Ob vsem tem s svojo pobudo tudi Mladi zdravniki – da se nadure in nočno delo končno začnejo šteti v delovno dobo.
www.24ur.com Ukrajina lahko sama odloči, kako bo uporabila britansko orožje, je med obiskom Kijeva dejal zunanji minister David Cameron, ki je prepričan, da imajo pravico tudi do ciljanja tarč na ruskem ozemlju. Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova pa je medtem opozorila, da bo sledilo "uničujoče maščevanje", če Zahod podpre morebitne napade na Krim.
www.24ur.com Igralec Martin Freeman, ki je najbolj znan po vlogi doktorja Watsona v seriji Sherlock, je razkril, da je obrnil hrbet vegetarijanstvu, 38 let po tem, ko je prenehal jesti meso. 52-letnik je dejal, da je kot najstnik januarja 1986 postal vegetarijanec, ker nikoli ni maral misliti na to, da bi jedel živali.
www.24ur.com Igralec Chris Hemsworth je na premiero svojega novega filma Furiosa: A Mad Max Saga povabil družino, na rdečo preprogo pa je stopil v družbi žene Else Pataky in 10-letnih dvojčkov Sashe in Tristana. Čeprav zvezdnik na družbenih omrežjih objavlja družinske fotografije, z ženo le redko stopita pred objektive na podobnih dogodkih v družbi otrok.
www.24ur.com V glavah košarkarjev Dallas Mavericks, ki bodo v noči na soboto proti Los Angeles Clippers vstopili v šesto tekmo prvega kroga končnice v ligi NBA, je seveda le misel na zmago. Mavsi se dobro zavedajo, kakšen scenarij se je v seriji s Clippersi odvil leta 2021, zato bodo Luka Dončić in druščina tako skušali narediti vse, da se to ne ponovi. Dvoboj si boste lahko ob 3.30 ogledali v živo na Kanalu A in VOYO.
www.24ur.com Orangutan na Sumatri je imel pod očesom rano, ki ga je najverjetneje motila in bolela. In kaj je naredil? Utrgal je rastlino, jo prežvečil, sok iz rastline pa si namazal na rano, čez mesec dni pa te ni bilo več. Gre za najnovejši primer, kako si nekatere živali poskušajo olajšati svoje bolezni s sredstvi, ki so jim na voljo v naravi.
www.24ur.com Nekdanji škotski nogometaš in legenda Liverpoola Graeme Souness ni skoparil s kritikami na račun Mohameda Salaha. Sprašuje se tudi o tem, koliko časa bo Egipčan še vztrajal na Anfieldu. Po tem, ko so bili Redsi še nedolgo nazaj v lovu za štirimi lovorikami v tej sezoni, so se njihove sanje kaj kmalu razblinile. Izpadli so v Ligi Evropa in tudi troboj za naslov angleškega prvaka se ni odvil v njihov prid. Slovo Jürgena Kloppa ob koncu sezone bo tako zares ena sama velika žalost.
www.24ur.com V Italiji poročajo o novem primeru, ko se je medved močno približal človeku. Na območju Gardskega jezera je namreč žival več minut zasledovala pohodnika ter se mu na trenutke približala celo na bližino dveh metrov. Po tem, ko je moškega že dodobra prestrašil, se je rjavi medved umaknil nazaj v gozd.
www.24ur.com Lokalni ribič je v Neumu v svojo mrežo ujel sinjega morskega psa, ki naj bi tehtal okoli 12 kilogramov. Modrulj, kot ga imenujejo na Hrvaškem in BiH, sicer ni redek v Jadranskem morju, a gre za morske pse, ki živijo v globinah in se le redko približajo obali. Označujejo ga sicer za enega najbolj nevarnih morskih psov na svetu in v Jadranu, ki lahko napade tudi človeka, a so taki napadi redki.
www.24ur.com Slovenska ljudska stranka je s podpisi 1.455 volivk in volivcev vložila predlog liste kandidatk in kandidatov za volitve poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament, ki bodo 9. junija. Na predlagani listi je devet kandidatk in kandidatov, in sicer Peter Gregorčič, Nina Strah, Franc Bogovič, Sara Ahlin Doljak, Franc Pukšič, Marija Aleš, Aljaž Barlič, Kaja Galič in Marko Balažic.
www.24ur.com Britney Spears se je znova znašla v središču pozornosti. Istega dne, ko je v javnost prišla novica, da je 42-letna zvezdnica dosegla poravnavo v ločitvi od nekdanjega moža Sama Asgharija, so njeno hotelsko sobo v Los Angelesu obiskali reševalci. Pevka je tam nameravala noč preživeti z novim fantom, kot je pojasnila v objavi na družbenem omrežju, pa je za dramo kriva njena mati, ki naj bi informacije, da hči potrebuje zdravniško pomoč, posredovala medijem.