Vjerujem da će hrvatski džudaši ostvariti uspjehe na ovom prvenstvu i da će upravo oni dati poticajima našim mladima da se počnu baviti ovim atraktivnim sportom, poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković na svečanom otvorenju Europskog prvenstva u džudu, koje se do nedjelje održava u zagrebačkoj Areni.
Vlada je na današnjoj, 302. sjednici, ažurirala i s europskom Direktivom uskladila prijedlog akcijskog programa Strategije upravljanja morskim okolišem i obalnim područjem do 2027. godine te izmijenila Uredbu o popisu robe vojne namjene, obrambenih proizvoda i nevojnih ubojnih sredstava u skladu s obvezom jednogodišnjem usklađivanja s popisom EU. Raspisani su prijevremeni izbori za članove nekoliko lokalnih vijeća i dužnosnika.

Slijetanje prvih šest od 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale povijesni je događaj za sigurnost Hrvatske, ocijenio je u uvodnom dijelu sjednice Vlade premijer Plenković istaknuvši da će moderni zrakoplovi u sljedećih 40-ak godina štititi hrvatsko nebo, kopno i more. "Naša je obrambena sposobnost, a još više sposobnost odvraćanja dignuta na razinu kakvu nikada prije nismo imali", poručio je. Izdvojio je i veliki uspjeh hrvatske Vlade vezan uz nove transeuropske prometne koridore, s obzirom da je Hrvatska, uz Njemačku, jedina članica EU-a koja je uvrštena na čak četiri koridora, a osvrnuo se i na nove gospodarske pokazatelje, posebno na revidiranu procjenu rasta BDP-a u 2023. na 3,1 posto.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na svečanoj sjednici Županijske skupštine povodom Dana Karlovačke županije, na kojoj je posthumno dodijeljeno priznanje za životno djelo generalu Petru Stipetiću, što je premijer nazvao sjajnim signalom, osobito na dan kada su doletjeli Rafalei.
"Danas je uistinu veliki dan, možda i najveći dan za jačanje Hrvatske vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u proteklim godinama", poručio je premijer Plenković danas u prigodi dolaska prve skupine aviona Rafale posebno se prisjetivši svih onih koji su, u gotovo nemogućim uvjetima velikosrpske Miloševićeve agresije na Hrvatsku, činili sve kako bi obranili hrvatski teritorij i ostvarili slobodu. Tim zajedničkim velikim ostvarenjem, istaknuo je, jačaju se sposobnosti Hrvatske vojske, a Hrvatska stječe snagu odvraćanja kakvu nikada do sada nije imala. Dodao je da se ovime jača i strateško partnerstvo između Hrvatske i Francuske. 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na konferenciji o prometnoj povezanosti u Jadransko-jonskoj regiji - koridor zapadni Balkana-istočni Mediteran u hotelu Esplanade u Zagrebu. Istaknuo je da je revizijom Uredbe o Transeuropskoj prometnoj mreži (TEN-T) Hrvatska dodatno pozicionirana na još dva europska prometna koridora te joj se otvaraju mogućnosti ulaganja u promet.
Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti uime Vlade, Ministarstva kulture i medija i osobno u povodu odlaska gospodina Damira Matkovića, jednog od doajena hrvatskog televizijskog novinarstva, dugogodišnjeg urednika Hrvatske radiotelevizije.
U povodu obilježavanja Dana grada Senja, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica zatvorio je u srijedu radove na zgradi Stalne službe Općinskog suda u Crikvenici i Senju istaknuvši da je to nije ulaganje samo u zgradu, već u pravosudni sustav i učinkovito pravosuđe.
Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac temeljem provedenih javnih poziva za iskaz interesa za sufinanciranje međunarodnih sportskih natjecanja i za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini te donesenih odluka o odabiru projekata, danas je uručila ugovore u ukupnoj vrijednosti većoj od 15 milijuna eura. 
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić najavio je da će piloti Hrvatske vojske koji su prošli obuku u Francuskoj u četvrtak u Hrvatsku dovesti prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je čestitku građanima židovske vjeroispovijesti u povodu blagdana Pesaha, u kojoj stoji:
Danas je održana telefonska sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj je donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata sukladno kojoj se najviše maloprodajne cijene računaju po formuli prema osnovnoj cijeni fosilnog goriva u prethodnom 14 dnevnom razdoblju, s ograničenom premijom od 0,1245 EUR/l za dizelsko i benzinsko gorivo, te 0,0781 EUR/l za plavi dizel, a u iznosu 0,8229 EUR/kg smjesa propan - butan za boce, odnosno 0,3716 EUR/kg za velike spremnike.
I ove godine sudjelujemo na komemoraciji u Jasenovcu. Odajemo počast nevinim žrtvama i osuđujemo zločine ustaškog režima. Hrvatska je temu budućnosti sjećanja stavila u fokus svog predsjedanja IHRA-om, što se odnosi i na obrazovanje mladih o zločinima totalitarnih sustava, kazao je premijer Plenković danas u Jasenovcu na komemoraciji u povodu obilježavanja 79. obljetnice proboja logoraša.

Nakon sastanka Europskog vijeća u Bruxellesu, premijer Plenković se u razgovoru s novinarima osvrnuo na najvažnije naglaske, istaknuvši raspravu o izvješću o jedinstvenom tržištu Enrica Lette. "Danas u promijenjenim geopolitičkim okolnostima Europska unija želi jačati svoju konkurentnost kako bi bila relevantan globalni akter, a jednako tako imati i politike koje će snažiti njeno gospodarstvo i omogućavati razvoj svih članica", poručio je. Naglasio je da je Hrvatska od 2016. došla sa 62 posto prosjeka razvijenosti Europske unije na 76 posto u 2023. i u rangu je s Mađarskom. "Koristimo inteligentno te mehanizme koji nas čine konkurentnijim i sposobnijim izdržavati pritiske jedinstvenoga tržišta", istaknuo je.
Premijer Andrej Plenković je istaknuo prisustvo brojnih hrvatskih tvrtki na Mostarskom sajmu, kazavši da se upravo tu najbolje manifestira bliska povezanost Hrvatske i Bosne i Hercegovine u gospodarskom smislu.  Kazao je da je BiH među prvih pet izvoznih tržišta za Republiku Hrvatsku i druga zemlja po investicijama hrvatskih tvrtki. Istaknuo je i snažnu podršku Hrvatske Bosni i Hercegovini na europskom putu. "Poštujemo Bosnu i Hercegovinu i želimo vam pomoći u ovom procesu, kao što smo to činili do sada", poručio je.

Na današnjoj 300. sjednici, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je, govoreći o aktivnostima vezanim uz obnovu na potresom pogođenom području, istaknuo kako je Vlada snažno usmjerila svoje napore u revitalizaciju i ravnomjerni razvoj Banovine, kroz različite mjere i aktivnosti, te je tako u obnovu, revitalizaciju i ravnomjerni razvoj nakon razornog potresa, od strane proračunskih i izvanproračunskih korisnika državnog proračuna investirano više od 1,57 milijardi eura.