10/17/2018 09:27 PM
Kulturna politika nekulturne politike

Kultura nikada nije bila glavna tema u srpskom društvu, niti je često bila predmet interesovanja ovdašnje politike iako je u pitanju retka oblast javnog života u kojoj bi Srbija mogla da se pohvali neprekidnom dobrom tradicijom. Možda je uspesima u ovoj oblasti upravo i doprinela činjenica da nije bila zanimljiva politici jer je za nju, recimo u ovoj godini, odvojeno svega 0,72 odsto ukupnog budžeta Republike Srbije. Doduše, i to je više nego prethodne godine kada je taj udeo iznosio 0,68 odsto.


10/17/2018 08:28 PM
Vučić povodom Dana BIA: Uskoro spektakularni dokazi da su poštenje i odgovornost uzusi koje podstičemo, ne korupcija i kriminal

Kosovo, „prikriveno delovanje stranog faktora“, ali i kriminal i korupcija označeni su kao ključni bezbednosni izazovi prilikom proslave Dana Bezbednosno informativne agencije. Za razliku od prošle godine kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkazao dolazak na ovu proslavu jer nisu svi novinari pušteni da prisustvuju, ove godine su svi novinari bili dobrodošli. Vučić se danas zahvalio BIA za podršku u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i najavio uskoro „spektakularne“ rezultate.


10/17/2018 08:11 PM
Suđenje Šariću pri kraju: Tužilaštvo traži najvišu kaznu, odbrana tvrdi da nije dokazana veza Šarića s kokainom

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je počelo iznošenje završnih reči branilaca i okrivljenih u postupku grupi Darka Šarića za šverc 5,7 tona kokaina. Za razliku od Tužilaštva za organizovani kriminal koje je nedavno iznoseći završne reči zatražilo najstrožu kaznu ocenjujući da je dokazana krivica optuženih, Šarićev zastupnik danas je rekao da je optužnica nesadržajna i da se iz nje ne vidi da Darko Šarić ima ikakve veze sa švercom kokaina.


10/17/2018 07:25 PM
Vojin Lazarević postavljen za novog direktora Al Dahre Irig, kupca PKB-a

Biznismen Vojin Lazarević imenovan je za direktora kompanije Al Dahra doo Irig, koja je nedavno kupila imovinu PKB-a. Iako, prema informacijama koje je Insajder dobio od Ministarstva privrede, ugovor o prodaji PKB-a još nije stupio na snagu, zaposleni u Kombinatu tvrde da je Vojin Lazarević još pre deset dana kao deo novog menadžmenta, došao u PKB.


10/17/2018 06:37 PM
MUP Povereniku: Sprečavaćemo zloupotrebe podataka do kakvih je došlo u slučaju Šaćirija i Behramija

Ministarstvo unutrašnjih poslova, ni posle mesec i po dana nakon mere upozorenja nije odgovorilo Povereniku za informacije od javnog značaja koje je konkretno aktivnosti preduzelo povodom zloupotrebe ličnih podataka dvojice švajcarskih fudbalera poreklom s Kosova, a koji su objavljeni u tabloidima. Umesto traženih podataka, MUP je samo obavestio Poverenika da će u narednom periodu preduzeti mere kojima će ubuduće biti sprečene takve zloupotrebe.


10/17/2018 04:38 PM
Struka: Nova verzija amandmana ojačava politički uticaj na pravosuđe, očekujemo novu ocenu Evrope

Amandmani na Ustav Srbije koje je Ministarstvo pravde predložilo 15. oktobra nisu suštinski poboljšali prethodni tekst, a amandmanima se politički uticaj na pravosuđe ojačava, ocenili su danas Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, Društvo sudija Srbije, Komitet pravnika za ljudska prava (JUKOM), Centar za pravosudna istraživanja i Beogradski centar za ljudska prava. Iako Ministarstvo pravde tvrdi da je najnovija verzija unapređena komentarima stručne javnosti, struka i dalje upozorava da ustavni amandmani imaju brojne nedostatke.


10/17/2018 02:44 PM
Đurić: SAD traže odlazak Unmika; Misija UN jedina veza Kosova s Interpolom

Niki Hejli, bivša ambasadorka SAD pri UN, na dan podnošenja ostavke na tu funkciju prema tvrdnjama direktora Kancelarije za KiM poslala je pismo generalnom sekretaru UN u kom je tražila da se Unmik povuče s Kosova. U dokumentu za koji Marko Đurić tvrdi da je pismo Hejlijeve, povlačenje Unmika traži jer je „ispunio svoj mandat, uspostavio mir i nema razloga da se vredni resursi UN drže kao taoci“. Izveštaji Unmika o Kosovu nisu se našli na dnevnom redu prethodnih sednica Saveta bezbednosti, kojim su predsedavale Velika Britanija i SAD. S druge strane inicijativa Hejlijeve dolazi u jeku inicijative prištinskih vlasti da se Kosovo učlani u Interpol, a jedina veza te međunarodne organizacije s Prištinom upravo je Unmik.


10/17/2018 09:46 AM
Vrednost PKB-a pala pred privatizaciju, Ministarstvo odbija da dostavi procene vrednosti

Ministarstvo privrede koje je raspisalo i sprovelo privatizaciju Poljoprivredne korporacije Beograd odbilo je da novinarima Insajdera dostavi dokumentaciju koja sadrži procenu imovine PKB uz obrazloženje da tu procenu nije sačinilo Ministarstvo privrede već procenitelj kojeg je angažovao PKB. Na osnovu te procene država je formirala cenu i za oko 105 miliona evra prodala kompaniji Al Dahra iz UAE zemljište PKB-a veličine pola Beograda, mehanizaciju, objekte. Najnovija procena, na osnovu koje je određena početna cena za prodaju PKB-a, manja je za gotovo sto miliona evra od procene urađene samo tri godine ranije.


10/17/2018 12:26 AM
Turski zvaničnik za CNN: Telo saudijskog novinara isečeno na komade

Telo nestalog novinara “Vašington posta“ i kritičara saudijskih vlasti Džamala Kašogija isečeno je na komade nakon što je ubijen, prenosi CNN navode turskog zvaničnika. Kašogi je poslednji put je viđen kako ulazi u saudijski konzulat u Turskoj 2. oktobra i od tada se vodio kao nestao.


10/17/2018 12:06 AM
Tadić: Konačno sam pozvan da dam izjavu povodom smrti gardista

Bivši predsednik Boris Tadić objavio je danas na društvenoj mreži Tviter da je “nakon nekoliko godina medijskih najava konačno pozvan da da izjavu povodom smrti gardista”. Nedavno je navršeno 14 godina od kada su ispred objekta Karaš u kasarni Topčider ubijeni gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović. U ovom slučaju još traje predistražni postupak, a  Komisija za ispitivanje svih okolnosti ovih pogibija nije počela s radom, iako je osnovana 2016. godine.


10/16/2018 04:33 PM
Skupština Srbije: Odbijena rasprava o smeni Radete, deo opozicije izašao iz sale nezadovoljni vođenjem sednice

Poslanici vladajuće većine u Skupštini Srbije danas su propustili priliku da se ograde od Srpske radikalne stranke, a s dnevnog reda skinuta je inicijativa da ona bude razrešena funkcije potpredsednice Skupštine Srbije. Za ovaj predlog koji je potpisalo 60 narodnih poslanika glasalo je 20 poslanika, a devet je bilo protiv. Ovo je bila samo jedna od oko 190 predloženih tačaka o čijem se stavljanju na dnevni red danas izjašnjavala Skupština. Tokom te rasprave, deo opozicionih poslanika napustio je skupštinsku salu Srbije tvrdeći da ne postoji kvorum za rad i zato što predsedavajući Veroljub Arsić (SNS), kako su tvrdili, sprečava opoziciju da govori.


10/16/2018 04:21 PM
Muškarac povređen u eksploziji automobila na Voždovcu

U Ulici vojvode Stepe u naselju Voždovac eksplodirao je automobil i došlo je do požara na automobilu marke „golf 4“. Kako navodi MUP, u ovoj eksploziji povređen je muškarac koji je prevezen u Urgentni centar. Uviđaj je u toku kada će se znati šta je uzrok eksplozije.


10/16/2018 02:20 PM
Investitorka objekta na Pančićevom vrhu nije privedena na današnje saslušanje, MUP bez obrazloženja (VIDEO)

Snežana Mitković, koja je navedena kao investitorka nelegalnog objekta od 1.000 kvadrata na Pančićevom vrhu ponovo se nije pojavila na saslušanju u Osnovnom sudu u Brusu, po prijavi koju je protiv nje podnelo Ministarstvo za građevinarstvo iako je tužilac Milan Mihajlović naložio njeno privođenje. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova nije dostavljeno nikakvo objašnjenje zbog čega nije, po nalogu tužioca, privedena kako bi dala iskaz.


10/16/2018 12:42 PM
Vučić o razgraničenju: Nisam uspeo, jer građani smatraju da je bolje da smo ni na nebu ni na zemlji

Iako već duže govori o razgraničenju Beograda i Prištine kao putu za rešavanje kosovskog problema, predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je rekao da u ovome nije uspeo „jer građani smatraju da je bolje da smo ni na nebu ni na zemlji“ ne precizirajući na koji je način utvrđena volja građana.


10/16/2018 10:01 AM
Devet meseci od ubistva Ivanovića: Tužilaštvo prestalo da odgovara na pitanja o istrazi

Devet meseci od ubistva lidera GI „Srbija, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića nema osumnjičenih. U ovom slučaju mesecima unazad jedine informacije koje se pojavljuju su da kosovske institucije ne sarađuju sa srpskim institucijama, kao i da srpsko pravosuđe nema priliku da učestvuje u istrazi. Mesece nakon ubistva Ivanovića obeležila su i obećanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će izaći u javnost i saopštiti šta je otkriveno tokom istrage. Ta obećanja nisu ispunjena.


10/16/2018 12:49 AM
CNN: Saudijska Arabija će priznati da je novinar Kašogi ubijen

Saudijska Arabija sprema izveštaj u kojem će priznati da je novinar Džamal Kašogi ubijen, prenosi CNN. Zajednički saudijsko-turski tim izvršio je ranije danas pretres saudijskog konzulata u Istanbulu, skoro dve nedelje nakon nestanka novinara. Džamal Kašogi kritičar saudijskih vlasti i kolumnista “Vašington posta“ poslednji put je viđen kako ulazi u saudijski konzulat u Turskoj 2. oktobra.


10/15/2018 09:31 PM
Konačni nacrt amandmana na Ustav: U visokim savetima sudstva i tužilaca istaknuti pravnici i bez pravosudnog ispita

Ministarstvo pravde Srbije je danas na svojoj internet stranici objavilo i četvrtu verziju Nacrta ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa, koja je kako se navodi, unapređena komentarima stručne javnosti koji su izneti na poslednjem okruglom stolu o tom pitanju.


10/15/2018 04:45 PM
Karadžićeva odbrana traži izuzeće još jednog sudije i isključivanje Merona iz odlučivanja

Odbrana Radovana Karadžića zatražila je danas izuzeće sudije Vilijama Sekulea iz Apelacionog veća koje će odlučivati o Karadžićevoj žalbi na prvostepenu presudu kojom ga je Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora zbog genocida i zločina protiv čovečnosti u BiH. To je argumentovala istim razlozima zbog kojih je sudija Teodor Meron smenjen iz veća koje je odlučivalo o Ratku Mladiću.


10/15/2018 03:46 PM
Novo pomeranje rokova za izgradnju stanova za pripadnike službi bezbednosti: Do 1. maja sledeće godine gradnja u sedam gradova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će u narednih mesec dana u Vranju i Nišu  početi gradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti u sedam gradova u Srbiji. Različite rokove za početak izgradnje stanova u nekoliko navrata davali su predsednik, premijerka Ana Brnabić, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, a svi su probijeni. Izgradnja je trebalo da počne „na proleće“, pa u avgustu, pa u septembru.


10/15/2018 11:11 AM
Tanjug ugašen pre tri godine – i dalje postoji; Gajović: Država treba da ima svoju novinsku agenciju

Tri godine nakon što je država svojim zakonom i zvanično ugasila Tanjug, zvaničnici razmišljaju o tome da ga ponovo vrate u državno vlasništvo. „Ugašena“ novinska agencija i dalje posluje, javlja se na državne tendere, dobija poslove i potpisuje ugovore s državnim institucijama Pored toga, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović izjavio je da država treba da ima svoju novinsku agenciju preko koje bi plasirala „informacije od javnog interesa“.