12/19/2018 03:08 PM
Stoltenberg preneo Haradinaju da se misija Kfora nastavlja

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg obavestio je danas kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da zakoni o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga ne utiču na misiju Kfora i da se ona nastavlja, saopštila je portparolka NATO Joana Lungesku.


12/19/2018 03:06 PM
Tači: SAD će biti uključene u dijalog Kosova i Srbije

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas u Briselu da će SAD biti uključene u dijalog i postizanje sporazuma Kosova i Srbije. Uključivanje u dijalog SAD-a, države koja je među prvima priznala nezavisnost Kosova, je tema na kojoj Priština već duže insistira, a srpski zvaničnici su svojevremeno na takvu mogućnost reagovali najavom da će u tom slučaju Beograd tražiti da se u dijalog uključi i Moskva.


12/19/2018 02:38 PM
Novi serijal emisije Insajder „Prodaja“ (VIDEO)

Brojne afere, otpisi dugova, sporazumi, primene različitih zakona, upravni sporovi... pratili su bar dve decenije poslovanje PKB-a. Sve je okončano 2018. godine – prodajom.


12/19/2018 11:25 AM
Zabranjen ulazak u SAD Goranu Radosavljeviću Guriju zbog umešanosti u ubistvo braće Bitići

Američke vlasti zabranile su ulazak u SAD bivšem komandantu srpske Žandarmerije Goranu Radosavljeviću - Guriju zbog umešanosti u grubo kršenje ljudskih prava, piše u saopštenju Stejt departmenta. Kako se navodi, Radosavljević je bio uključen u ubistvo braće Bitići 1999. godine, koji su poreklom sa Kosova, ali su imali i američko državljanstvo.


12/19/2018 05:02 AM
Firma vođe navijača Zvezde zajedno s gradskom firmom dobila posao od EPS-a

Građevinska firma Ultra kop iza koje, prema istraživanju Insajdera, stoji jedan od vođa navijača Crvene Zvezde Marko Vučković – Komandant, ponovo je angažovana na poslu za Elektroprivredu Srbije. Ovoga puta firma Ultra Kop je posao vredan više od 840.000 evra dobila zajedno s Elektroizgradnjom, firmom u vlasništvu Grada Beograda. Ovo je zanimljivo i tim pre što je dosad Ultra kop na poslovima za državu uglavnom bio angažovan kao podizvođač dok se na ovom tenderu pojavio kao jedan od izvođača unutar konzorcijuma.


12/18/2018 11:47 PM
Tramp poslao pismo i Vučiću i Tačiju

Predsednik SAD Donald Tramp, osim predsedniku Kosova Hašimu Tačiju, slični pismo uputio je i predsedniku Srbije Aleksandaru Vučiću. To je za Insajder potvrdila i Vučićeva savetnica za medije Suzana Vasiljević.


12/18/2018 10:52 PM
Haradinaj odgovorio Mogerini: Taksa neće biti ukinuta, ona je jedini proizvod koji Priština ima u dijalogu

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj kasnije večeras zatražio je od Evropske unije da se dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije vrati u normalan kolosek, pošto je po njegovom mišljenju, izašao van kontrole. Ovaj odgovor Haradinaja usledio je samo nekoliko sati nakon što je visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini izričito osudila nedavne poteze Prištinskih vlasti pozivajući ih ujedno da ukinu carine od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije.


12/18/2018 06:41 PM
Savez za Srbiju: Pretnje gradonačelniku Šapca Zelenoviću i pozivi na linč

Savez za Srbiju saopštio je da su putem društvene mreže Fejsbuk gradonačelniku Šapca Nebojše Zelenovića upućeni pretnje i poziv za linč, zbog kojih je on uputio dopis Posebnom tužilaštvu za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.


12/18/2018 06:05 PM
UNS: Mali akcionari traže zabranu promene vlasništva B92?

Mali akcionari B92 razmatraju mogućnost da se obrate Privrednom sudu i traže privremenu meru zabrane promene vlasništva nad B92 a.d, kao i arbitražu pred Stalnom arbitražom Privredne komore Srbije, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS).


12/18/2018 05:47 PM
Mogerini posle sastanka s Brnabić: Formiranje vojske Kosova je loš potez, Priština mora da ukine takse

Visoka predstavnica Evropske unije  Federika Mogerini danas je u Briselu izjavila da EU traži od vlasti u Prištini da ukinu carine od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije. Ona je naglasila da je stav i EU i NATO da formiranje vojske Kosova mora biti postepen proces, usklađen sa Ustavom, u koji će biti uključene sve strane i upozorila da je "alternativa dijalogu opasna".


12/18/2018 05:45 PM
Rade Veljanovski zastupnik Pokreta slobodnih građana do vanredne skupštine

Zastupnik Pokreta slobodnih građana (PSG) do vanredne skupštine biće profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu Rade Veljanovski, saopštio je danas PSG. Saša Janković, koji je do sada bio predsednik PSG, objavio je juče da se povlači sa tog mesta, kao i s mesta predsednika Građanskog bloka 381, ali i iz aktivnog političkog života.


12/18/2018 05:23 PM
Roditelji dece s invaliditetom moraju da biraju - naknada ili za roditelja ili za dete

Izmene Zakona o finansijskoj podršci stavile su u nepovoljan položaj nekoliko hiljada roditelja dece s invaliditetom u Srbiji. Do izmene Zakona, roditelji dece s invaliditetom imali su pravo na naknadu za bolovanje do pete godine deteta, kao i naknadu za negu deteta s teškoćama u razvoju. Iako su u pitanju različite vrste naknada i uprkos činjenici da je reč o relativno malom broju porodica koje, uglavnom, ionako imaju mala primanja, postavlja se pitanje da li je ovo najbolji put uštede za državu. Ustavnom sudu je još u septembru podneta inicijativa za ocenu ustavnosti ovakvog zakonskog rešenja, a od septembra se održavaju i protesti širom Srbije, ali je rezultat za sada to da je država formirala Radnu grupu.


12/18/2018 04:43 PM
Tramp: Biće mi drago da ugostim Tačija i Vučića da proslavimo budući istorijski sporazum

Predsednik SAD Donald Tramp je uputio pismo predsedniku Kosova Hašimu Tačiju u kojem je naveo da je Vašington spreman da Tačiju pruži pomoć u naporima da postigne dogovor koji bi uvažavao interese Kosova i Srbije. Tači je pismo objavio na svom Fejsbuk nalogu.


12/18/2018 03:56 PM
Rebić: Hrkalović nije uticala na odluke policije i tužilaca

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je danas da je tokom izbornog dana u Lučanima postupanje policijskih službenika bilo profesionalno i zakonito, te da je policija postupala po svim prijavama građana. Pitanje prisustva državne sekretarke Dijane Hrkalović u Policijskoj stanicu u Lučanima tokom izbornog dana postavili su lideri Saveza za Srbiju, zahtevajući njenu ostavku. Oni su takođe optužili policiju da nije reagovala na njihove prijave da se mestom kreće desetine automobila bez registarskih tablica iz kojih se vrši pritisak na glasače.


12/18/2018 03:04 PM
RTB Bor zvanično preuzet, budući naziv Zi Đin Bor Kuper

Kineska kompanija Zi Đin (Zi Jin) danas je zvanično preuzela Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor i uplatila 350 miliona dolara za dokapitalizaciju. Ugovor o preuzimanju potpisali su u Beogradu ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić i potpredsednik i izvršni direktor Zi Đina Džordž Fang.


12/18/2018 02:54 PM
SzS traži hitnu smenu Dijane Hrkalović: Ne izlazimo na izbore do ispunjenja naših zahteva

Lideri Saveza za Srbiju zatražili su danas hitnu smenu Dijane Hrkalović sa funkcije državne sekretarke MUP-a, jer je, kako su rekli, suprotno Zakonu o policiji preuzela komandovanje policijskom stanicom u Lučanima prethodnog vikenda. Oni su naveli da će bojkotovati svake sledeće izbore, uključujući i parlamentarne, ako budu raspisani, sve dok ne budu ispunjeni njihovi zahtevi za održavanje fer i slobodnih izbora. SzS je pozvao građane da im se pridruže na protestu, koji će biti održan u subotu ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu.


12/18/2018 01:12 PM
Koha: EU zahteva da dijalog Prištine s Beogradom vodi Hašim Tači

Nakon što je premijer Kosova Ramuš Haradinaj juče „grubo odbio“ predlog  da se ukinu takse od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerine, komesari za trgovinu Sesilija Malstrom i za proširenje i politike dobrosusedstva Johanes Han, uputili su premijeru Kosova Ramušu Haradinaju pismo u kojem zahtevaju da i pored formiranja pregovaračke ekipe Kosova dijalog i dalje vodi predsednik Kosova Hašim Tači.


12/18/2018 08:45 AM
Lanac okrivljenih za lošu deonicu autoputa sve duži

Nakon dodatnih ispitivanja i utvrđivanja odgovornosti za to što se već jednom izgrađena i plaćena deonca autoputa Ub - Lajkovac na Koridoru 11 gradi ispočetka, Ministarstvo građevinarstva je proširilo već postojeću krivičnu prijavu podnetu pre više od godinu dana. Na spisku osumnjičenih za propuste na ovoj deonici našli su se i odgovorni iz Centralne putne laboratorije zbog sumnje da su izveštajima o analizi kvaliteta materijala koji se koristi za izgradnju puta unosili netačne podatke.  


12/17/2018 09:58 PM
Vučić na sednici Saveta bezbednosti o vojsci Kosova i taksama: Zabrinut sam, pomalo i uplašen za budućnost Srba i regiona

Na sednici Saveta bezbednosti UN-a, koja se održava na inicijativu Srbije zbog formiranja vojske Kosova, predsednik Aleksandar Vučić poručio je da je uplašen za budućnost srpskog naroda, ali i celog regiona. On je tražio da se Ujedinjene nacije mnogo više uključe u rešavanje problema Kosova, uz konstataciju da nema ništa protiv EU.


12/17/2018 08:05 PM
Osnovni sud u Prištini produžio meru pritvora osumnjičenim za ubistvo Ivanovića

Osnovni sud u Prištini je danas doneo odluku o produžetku pritvora do 23. decembra trojici osumnjičenih za ubistvo lidera Građanske inicijative SDP, Olivera Ivanovića.

Ročište je danas održano bez prisustva javnosti zbog novih detalja i dokaza koje je Specijalno tužilaštvo iznelo o ovom predmetu, piše portal koha.net.