Sukob Izraela i Hamasa – 215. dan. Oklopna vozila i tenkovi Izraelskih odbrambenih snaga ušli su u Rafu, na jugu Pojasa Gaze. Zatvoreni su prelazi Rafa i Kerem Šalom. Međunarodne agencije za pomoć upozorile su da je time onemogućeno pružanje pomoći civilima unutar te oblasti i da je Gaza "na ivici gladi". Hamas upozorava da izraelsko zauzimanje prelaza Rafa predstavlja opasnu eskalaciju koja ugrožava živote stotine hiljada raseljenih civila u tom gradu.  
Najmanje 15.000 dece umrlo je u Pojasu Gaze otkako je 7. oktobra 2023. godine izbila još jedna eskalacija izraelsko-palestinskog sukoba, saopštila je danas na svom Telegram kanalu pres-služba palestinski vlasti u okupiranoj enklavi.
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da postoji zabrinutost da Priština neće imati dovoljno glasova za članstvo u Savet Evrope, a da to misli na osnovu toga što je nekoliko zemalja tražilo od tzv. Kosova da osnuje Zajednicu srpskih opština.
Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je danas da je odluka predsednika SAD Džozefa Bajdena da suspenduje isporuke municije Izraelu doneta zbog izraelskih planova da se izvrši ofanziva na grad Rafa na jugu Pojasa Gaze, bez prethodno sprovedenih mera za zaštitu civila.
Policija je danas počela da čisti propalestinski šatorski kamp na Univerzitetu Džordž Vašington, nekoliko sati nakon što su desetine studenata napustile to mesto i marširali do kuće predsednice Univerziteta Elen Granberg.
Izrael je danas ponovo otvorio granični prelaz sa Pojasom Gaze Kerem Šalom, saopštila je izraelska vlada, dodajući da su kamioni sa humanitarnom pomoći koji treba da pređu u palestinsku enklavu bili podvrgnuti bezbednosnim inspekcijama dok su čekali na otvaranje prelaza.
Predsednik Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa Majkl Mekol izjavio je da poslanici Republikanske stranke pripremaju zakon za sankcionisanje Međunarodnog suda pravde (MSP) "iz predostrožnosti", u slučaju da izda nalog za hapšenje zvaničnika Izraela.
Izvršna direktorka međunarodne humanitarne organizacije Lekari bez granica (MSF) Avril Benoa izjavila je danas da izraelski vojni napad na grad Rafu u južnom delu Pojasa Gaze, gde je više od 1.5 miliona civila, stanovnika i raseljenih, zarobljeno na malom delu zemlje, predstavlja rizik da se to mesto pretvori u groblje.
Sudija njujorškog suda Huan Merčan odbacio je molbu advokata bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa Toda Blanša za poništavanje suđenja u slučaju povodom optužbi za prikrivanje isplate 130.000 dolara glumici filmova za odrasle Stormi Danijels.
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je večeras da je tokom posete SAD razgovarao sa višim direktorom za Evropu u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD Majklom Karpenterom o razvoju događaja na Zapadom Balkanu.
Sudija njujorškog suda Huan Merčan odbacio je molbu advokata bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa Toda Blanša da proglasi pogrešno suđenje u slučaju povodom optužbi za prikrivanje isplate 130.000 dolara glumici filmova za odrasle Stormi Danijels.
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš apelovao je na Izrael i Hamas da ulože "više napora" kako bi postigli sporazum o primirju. On je izrazio "duboku zabrinut" zbog predstojeće izraelske vojne operacije u Rafi, izjavio je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik, prenosi Al Džazira.
Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je preuzela operativnu kontrolu nad palestinskom stranom južnog prelaza Rafa u Gazi, koji se graniči sa Egiptom i da specijalne snage skeniraju to područje.
Narodna Republika Kina je, prema obimu, drugi spoljnotrgovinski partner Srbije. Kineske investicije su u poslednjih 12 godina dostigle četiri milijarde i 300 miliona evra, a još sedam i po milijardi evra vrednost je saradnje u izgradnji saobraćajne infrastrukture, napominje rukovodilac Centra za Aziju u Privrednoj komori Srbije Jovana Majstorović.
Američki senatori pozvali su administraciju predsednika Džozefa Bajdena da jednako primenjuje Lihi zakon i na Izrael, zakonski akt koji zabranjuje pomoć stranim vojnim jedinicama koje nekažnjeno čine zloupotrebe, preneli si danas američki mediji.
Izraelsko zauzimanje prelaza Rafa u južnom Pojasu Gaze opasna je eksalacija koja ugrožava živote stotine hiljada raseljenih civila u Rafi, kao i na objekte pod zaštitom međunarodnog prava, saopštila je danas palestinska militantna grupa Hamas.
Sjedinjene Američke Države su jasno iznele Izraelu svoje stavove o velikoj kopnenoj invaziji na grad Rafa u Pojasu Gaze, izjavio je danas portparol Stejt departmenta, nakon što je izraelska vojska preuzela kontrolu nad graničnim prelazom u Rafa.
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu mora da se suoči sa stvarnim posledicama, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Jordana Ajman Safadi i zatražio "hitnu i snažnu akciju" Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.
Poznati američki pisac Stiven King pozvao je danas ruskog i ukrajinskog predsednika Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog da "prestanu da ubijaju ljude" i da se bore jedan na jedan.
Razgovori Irana i Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) bili su pozitivni i produktivni, izjavio je danas predsednik iranske Agencije za atomsku energiju Mohamed Eslami.