Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je danas Dan pobede u Drugom svetskom ratu, poručivši da će Rusija učiniti sve da ne dođe do globalnog sukoba, ali i da nikom neće dozvoliti da joj preti.
Tradicionalna manifestacija "Besmrtni puk" održana je danas u Pekingu povodom proslave 79. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu, a u paradi je učestvovalo više od 700 ljudi, građana Rusije, zemalja Zajednice nezavisnih država (ZND) i kineskih vojnika koji su učestvovali u bitkama.
Sukob Izraela i Hamasa – 216. dan. I dalje se vode pregovori u Kairu o prekidu vatre, ali zasad nema konkretnih pomaka. Izraelski tenkovi i trupe nakon ulaska u grad Rafa na jugu Gaze napadaju ciljeve Hamasa u istočnom delu grada. Lekari bez granica poručuju da postoji rizik da se taj grad, u kojem se nalazi više od 1,5 miliona civila, pretvori u groblje. Katar osuđuje izraelski upad u Rafu i poziva na međunarodnu intervenciju. Treća masovna grobnica pronađena je u bolnici El Šifa u Gazi.
Deca u gradu Rafi na jugu Pojasa Gaze nalaze se na "ivici preživljavanja" zbog toga što je izraelska vojska zatvorila granični prelaz Rafa čime je onemogućena dostava humanitarne pomoći, upozorila je Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (OĆA) u svom najnovijem izveštaju.
U mozgu Roberta Kenedija mlađeg, koji planira da se kandiduje za predsedničke izbore u SAD 2024. godine, pronađen je mrtav parazit, koji je mogao da pojede deo njegovog moždanog tkiva, piše "Njujork tajms", pozivajući se na izjavu Kenedija.
Sirijska protivvazdušna odbrana oborila je danas izraelske projektile ispaljene sa okupirane Golanske visoravni na severu Izraela prema predgrađu Damaska koji su ciljali jednu zgradu, saopštilo je sirijsko ministarstvo odbrane.
Najmanje 109 Palestinaca je ubijeno, a 296 ranjeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze između ponedeljka i srede popodne, uključujući žene i decu koji su poginuli u napadima na stambene kuce u Rafi, saopštila je Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (UNOCHA), na osnovu podataka koje je dobila od Ministarstva zdravlja u Gazi koje kontroliše Hamas.
Američki predsednik Džozef Bajden upozorio je prvi put javno u sredu da će SAD obustaviti isporuku određenog oružja Izraelu, ukoliko izraelske snage izvrše veliku invaziju na grad Rafu na jugu Pojasa Gaze.
Sukob Izraela i Hamasa – 215. dan. Oklopna vozila i tenkovi Izraelskih odbrambenih snaga ušli su u Rafu, na jugu Pojasa Gaze. Zatvoreni su prelazi Rafa i Kerem Šalom. Međunarodne agencije za pomoć upozorile su da je time onemogućeno pružanje pomoći civilima unutar te oblasti i da je Gaza "na ivici gladi". Hamas upozorava da izraelsko zauzimanje prelaza Rafa predstavlja opasnu eskalaciju koja ugrožava živote stotine hiljada raseljenih civila u tom gradu.  
Najmanje 15.000 dece umrlo je u Pojasu Gaze otkako je 7. oktobra 2023. godine izbila još jedna eskalacija izraelsko-palestinskog sukoba, saopštila je danas na svom Telegram kanalu pres-služba palestinski vlasti u okupiranoj enklavi.
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da postoji zabrinutost da Priština neće imati dovoljno glasova za članstvo u Savet Evrope, a da to misli na osnovu toga što je nekoliko zemalja tražilo od tzv. Kosova da osnuje Zajednicu srpskih opština.
Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je danas da je odluka predsednika SAD Džozefa Bajdena da suspenduje isporuke municije Izraelu doneta zbog izraelskih planova da se izvrši ofanziva na grad Rafa na jugu Pojasa Gaze, bez prethodno sprovedenih mera za zaštitu civila.
Policija je danas počela da čisti propalestinski šatorski kamp na Univerzitetu Džordž Vašington, nekoliko sati nakon što su desetine studenata napustile to mesto i marširali do kuće predsednice Univerziteta Elen Granberg.
Izrael je danas ponovo otvorio granični prelaz sa Pojasom Gaze Kerem Šalom, saopštila je izraelska vlada, dodajući da su kamioni sa humanitarnom pomoći koji treba da pređu u palestinsku enklavu bili podvrgnuti bezbednosnim inspekcijama dok su čekali na otvaranje prelaza.
Predsednik Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa Majkl Mekol izjavio je da poslanici Republikanske stranke pripremaju zakon za sankcionisanje Međunarodnog suda pravde (MSP) "iz predostrožnosti", u slučaju da izda nalog za hapšenje zvaničnika Izraela.
Izvršna direktorka međunarodne humanitarne organizacije Lekari bez granica (MSF) Avril Benoa izjavila je danas da izraelski vojni napad na grad Rafu u južnom delu Pojasa Gaze, gde je više od 1.5 miliona civila, stanovnika i raseljenih, zarobljeno na malom delu zemlje, predstavlja rizik da se to mesto pretvori u groblje.
Sudija njujorškog suda Huan Merčan odbacio je molbu advokata bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa Toda Blanša za poništavanje suđenja u slučaju povodom optužbi za prikrivanje isplate 130.000 dolara glumici filmova za odrasle Stormi Danijels.
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je večeras da je tokom posete SAD razgovarao sa višim direktorom za Evropu u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD Majklom Karpenterom o razvoju događaja na Zapadom Balkanu.
Sudija njujorškog suda Huan Merčan odbacio je molbu advokata bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa Toda Blanša da proglasi pogrešno suđenje u slučaju povodom optužbi za prikrivanje isplate 130.000 dolara glumici filmova za odrasle Stormi Danijels.
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš apelovao je na Izrael i Hamas da ulože "više napora" kako bi postigli sporazum o primirju. On je izrazio "duboku zabrinut" zbog predstojeće izraelske vojne operacije u Rafi, izjavio je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik, prenosi Al Džazira.