Rat u Ukrajini – 804. dan. Sukobi na frontu ne prestaju. Vlasti u Lugansku tvrde da je Kijev izveo napad na skladište nafte u tom gradu. Ukrajinske vlasti saopštile da su severnokorejske rakete koje je Rusija lansirala u velikoj meri bile neuspešne. Zapad složan u odluci da se prihodi od zamrznute ruske imovine koriste za kupovinu oružja za Ukrajinu. Istovremeno sa pripremom za nuklearne vežbe Moskve, Belorusija započela proveru vojne spremnosti za primenu taktičkog nuklearnog oružja.  
Ruska vojska izvela je jutros masovni udar na energetske objekte i preduzeća vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.
Muškarac star 26 godina osuđen je danas u Mađarskoj na osam godina zatvora zbog trgovine ljudima i izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je jedna osoba poginula i više povređeno tokom prevoženja grupe migranata iz Srbije.
Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da bi, ako bi francuski predsednik Emanuel Makron poslao francuske trupe u Ukrajinu, one bile legitimna meta ruske vojske.
Španska policija Civilna garda uhapsila je 20 osoba osumnjičenih da su uvezli u Španiju više tona kokaina i listova biljke koka iz Južne Amerike, saopštio je danas Evropol.
Poljski Biro za nacionalnu bezbednost saopštio je danas da je priveden navodni "ruski dezerter" na granici sa Belorusijom.
Nemački kancelar Olaf Šolc je izbegao direktno da odgovori na pitanje o odnosu Nemačke prema onima koji se protive rezoluciji o Srebrenici, piše danas Dojče vele (DW).
Italijanski ministar poljoprivrede Frančesko Lolobriđida izjavio je danas da je bivši potpredsednik Evropske komisije Holanđanin Frans Timermans, tvorac "Evropskog zelenog dogovora", uveo stroge uslove za poljoprivrednike EU da bi stvorio finansijsku korist za Holandiju.
Beloruski ministar spoljnih poslova Sergej Alejnik izjavio je danas da generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš smatra da su sankcije uvedene Minsku nezakonite, ali da UN ne mogu da utiču na inicijatore tih kaznenih mera.
Britansko-švedska farmaceutska kompanija AstraZeneka najavila je da povlači svoju vakcinu protiv kovida-19 nekoliko meseci nakon što je na londonskom sudu priznala da ova vakcina može da izazove retke i opasne nuspojave.
Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je danas da će Rusija nastaviti da radi sa partnerima na formiranju multipolarnog svetskog poretka, kao i da je razgovor o bezbednosnim pitanjima sa zapadnim zemljama moguć, ali pod ravnopravnim uslovima.
Savet Evropske unije i zvanično je danas odobrio uspostavljanje Instrumenta za reformu i rast za Zapadni Balkan, kojim se regionu, uključujući Srbiju, omogućava pristup dodatnoj finansijskoj pomoći od šest milijardi evra u periodu od 2024. do 2027. godine.
Krajem aprila u Veneciji je otvoreno 60. izdanje Međunarodne izložbe vizuelnih umetnosti, najstarija svetska izložba, koja ove godine predstavlja više od 330 umetnika iz 89 država.
Rat u Ukrajini – 803. dan. Rusija je tokom prethodnog dana izvršila napad na energetsku infrastrukturu u Sumskom regionu, dok je Ukrajina u kontraudaru dronovima gađala područje fabrike u Belgorodskoj oblasti. Dok traju borbe, Moskva najavljuje vojnu vežbu sa taktičkim nuklearnim naoružanjem kao reakciju na "vruće glave" sa Zapada. Švedska smatra da takav plan doprinosi većoj nestabilnosti, dok Kijev tvrdi da je reč o nuklearnoj uceni.
Poljski premijer Donald Tusk i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvali su danas zemlje EU da troše više na sopstvenu odbranu zbog bezbednosnih pretnji koje su posledica ruskog rata u Ukrajini.
U proteklih nekoliko dana iz reke Tise na granici Ukrajine sa Rumunijom izvučena su tela četiri utopljenika, od kojih je najmlađi imao samo 20 godina, saopštila je Državna granična služba Ukrajine.
Ruska kompanija Aurus preuzela je bivšu Tojotinu fabriku automobila u Sankt Peterburgu, izjavio je danas potpredsednik ruske vlade i ministar industrije i trgovine Denis Manturov.
Odbor za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove ukrajinske Vrhovne rade usvojio je danas predloge zakona o produženju perioda vanrednog stanja i opšte mobilizacije za još 90 dana.
U ruskom granatiranju severoistočne ukrajinske oblasti Sumi jedna osoba je poginula, a četiri, među kojima dvoje dece, su ranjene, saopštila je policija Sumske oblasti.
Prva isplata u okviru Instrumenta za reformu i rast za Zapadni Balkan, kojim se regionu, uključujući Srbiji, nudi šest milijardi evra dodatne finansijske pomoći u periodu od 2024. do 2027. godine, mogla bi da bude izvršena do leta izjavila je danas portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.