Kot je že tradicija, je za praznik dela na praznovanje povabila tudi Občina Šentjernej in sicer v osrčje Gorjancev, na Javorovico. Mnogi so prišli tja peš, saj sta bila organizirana dva pohoda, nekateri pa s kolesi ali seveda z avtomobili.

preberite več »


Orleki bodo ob svoji 35-letnici tako imenovanega knap’n’rolla izdali nov album, čaka pa jih tudi obilica koncertov z osrednjim oktobra v Kinu Šiška. Gre za eno najizvirnejših domačih zasedb iz Zagorja ob Savi, ki jo poznamo po neponovljivi in edinstveni mešanici klenega rokenrola, tradicionalnih ljudskih, narodnih ali ponarodelih pesmih in po avtorski hudomušnosti in prepoznavnosti pesmi, ki pripovedujejo zgodbe.

preberite več »


Danes ob 11.44 je v Prečni pri Novem mestu gorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Gasilci GRC Novo mesto, PGD Prečna in Kamence so na kraju ugotovili, da je prišlo do zadimljenja kurilnice zaradi neustrezne izvedbe kurilne naprave.

preberite več »


Spletno nasilje predstavlja kompleksen problem. »Zaradi tako imenovanega internetnega trajnega spomina se nasilje na spletu lahko nikoli ne konča, saj zaradi nezmožnosti brisanja neprimernih, sramotnih, intimnih, lahko tudi nasilnih fotografij, videoposnetkov, raznih objav in komentarjev žrtev ob vsakem ponovnem deljenju takšnih vsebin vsakič znova doživlja nasilje. Safe.si je pobuda v okviru centra za varnejši internet, katere poslanstvo je ozaveščanje otrok, najstnikov, staršev, učiteljev in socialnih delavcev o varni rabi interneta in mobilnih naprav,« je na okrogli mizi v Novem mestu poudaril Primož Ferjančič z Ministrstva za digitalno preobrazbo.

preberite več »


Anita Volčanjšek iz Krškega, ki je nekoč delala kot radijska voditeljica na Radiu Krka, se je razveselila uvrstitve med 26 najboljših mladih vodij z izjemnim potencialom po izboru AmCham Slovenia. Zmagovalca 14. generacije bodo izbrali med petimi finalisti v maju.

preberite več »


V sredo popoldne so v reki Kolpi, v bližini naselja Gradac, med vejevjem na nabrežju našli zataknjeno človeško okostje, danes na Policijski upravi nekoliko podrobneje pojasnjujejo prvomajsko najdbo. Okostje so na kopno spravili gasilci. Kraj najdbe so si ogledali policisti in komisija novomeškega sektorja kriminalistične policije. O dogodku so obvestili dežurno državno tožilko in preiskovalno sodnico. Preiskovalna sodnica je odredila sodno obdukcijo, ki so jo danes opravili na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani. Po prvih ugotovitvah je bilo okostje v vodi že nekaj mesecev, sumljivih okoliščin trenutno ni, identiteta ni znana. Kriminalistična preiskava je v teku, dodajajo na PU Novo mesto.

preberite več »


Kmetijsko ministrstvo je pozvalo k spoštovanju gozdnega bontona. Ta obiskovalce gozdov ozavešča o tem, da smo v gozdu gostje, da je treba upoštevati nekatere omejitve in da ob obisku čim manj vplivamo na dogajanje v gozdu.

preberite več »


S 1. majem se v Sloveniji spreminja sistem identifikacije in registracije prašičev, zato je začel delovati nov centralni register prašičev preko novega portala Volos, stari sistem pa ne bo več v uporabi. Kot so sporočili s kmetijskega ministrstva, morajo imetniki prašičev zagotoviti označitev živali, registracijo in priglasitev premikov v register ter vodenje evidenc v obratu. Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je registrirane rejce prašičev o novem sistemu že obvestila.

preberite več »


Četrtek je sicer dan za Dolenjski list, ki tokrat zaradi praznikov izjemoma izhaja v petek, vam pa seveda tudi tokrat v branje ponuja zanimive vsebine.

preberite več »


Ministrstvo za kulturo je objavilo naročilo za celovito obnovo gradu Turjak s parkom in pripadajočimi pristavami. Obnova je del načrta za okrevanje in odpornost, ocenjena je na skoraj 7,5 milijona evrov. Ponudbe sprejemajo do 6. junija, je razvidno iz objave na portalu javnih naročil.

preberite več »


Včeraj ob 7.41 se je v Vrbini pri Krškem pri padcu iz višine poškodoval delavec. Reševalci NMP Krško so ga oskrbeli in prepeljali v Urgentni center Brežice.

preberite več »


V Pišecah so v spomin in opomin na težke čase v drugi svetovni vojni tudi letos 1. maja organizirali pohod od spomenika padlim borcem v Pišecah do Kerinovega spomenika na sami meji med občino Brežice (KS Pišece) in občino Kozje (KS Osredek pri Podsredi).

preberite več »


Violinistka Tjaša Kastelic, ki živi in deluje med Novim mestom in Berlinom, je sodelovala v zanimivem projektu. Z režiserjem Nejcem Smodišem sta posnela izjemen video, ki temelji na zgodbi in glasbi Johna Williamsa iz kultnega filma Schindlerjev seznam. Tjaša ga je nedavno predstavila na glasbeno-epskem kulinaričnem dogodku v kostanjeviški vinoteki Jelenič, premierno pa tudi na svojem kanalu na YouTubu.

preberite več »


Po lipovem gaju, ki so ga ob 80. obletnici rojstva Josipa Broza - Tita ob gasilskem domu zasadili semiški gasilci, bo Semič do pomladi prihodnjega leta bogatejši za še eno veliko zeleno oazo. V okviru ureditev ob Kulturnem centru Semič, kjer bodo asfaltirali zdajšnje makadamsko parkirišče in zgradili vkopan garažni objekt, bodo na 4.000 kvadratnih metrih uredili park, v katerem bodo zasadili 156 dreves avtohtonih vrst in 1.500 grmovnic. Na koncu parka bo nekoliko dvignjeno letno gledališče z amfiteatrom, pod njim pa otroška igrala in naprave za fitnes na prostem ter sankališče. Park se bo prek ceste povezal z učnim vrtom dr. Derganca in bo lepo dopolnjeval že izvedene projekte v kulturnem centru, župnijski cerkvi in v muzeju ter dva nova »mehka« turistična produkta Skrivnost semiških hiš in Od kapljic vode do …

preberite več »


Električni generator Nuklearne elektrarne Krško (Nek) so po končanem remontu danes ponovno priključili na elektroenergetsko omrežje. Po preverjanjih na nizki moči bodo moč elektrarne postopoma zviševali, so napovedali v Neku. Letos nameravajo sicer proizvesti 5,4 milijarde kilovatnih ur električne energije.

preberite več »


O pestrem prelomu meseca danes poročajo s Policijske uprave Novo mesto - policisti so imeli veliko dela. Na številki 113 so na zadnji aprilski dan prejeli 258 klicev, od tega je bilo 100 dogodkov takšnih, ki so zahtevali policijsko posredovanje. Največ dogodkov je bilo povezanih z mejnimi zadevi in tujci ter javnim redom in mirom. Sledi nekaj podrobnosti.

preberite več »


V Sloveniji je praznik in dela prost dan tudi današnji 2. maj, saj kot edina članica EU praznujemo mednarodni delavski praznik dva dneva. Ker so v tem času šolske počitnice, bodo nekateri izkoristili proste dneve za krajši dopust. Prvomajski prazniki so letos razporejeni tako, da vzamemo tri dni dopusta, pa smo skupaj prosti kar devet dni.

preberite več »


Prvi maj predstavlja ne le spomin na krvavi boj za pravice delavcev leta 1886 v Chicagu, pač pa je simbol mednarodne solidarnosti vseh delavcev. V Sloveniji se je praznovanje 1. maja začelo že leta 1890, od leta 1948 je uzakonjen kot državni praznik, po zaslugi sindikatov pa se je praznik razširil še na 2. maj. Tradicionalno prvomajsko sindikalno srečanje je danes na Lisco privabilo lepo število obiskovalcev, po nekaterih ocenah naj bi jih bilo blizu 2000.

preberite več »


Robert Kabur, ki je član sindikata Ursa Novo mesto, je priznanje prejel med drugim za prizadevnost pri zagotavljanju zdravih delovnih pogojev zaposlenih.

preberite več »


Minulo noč ob 3.17 je v naselju Stan, občina Mirna, gorel kozolec. Gasilci PGD Volčje njive, Mirna, Ševnica in Selo pri Mirni so pogasili ogenj, ki je v celoti uničil kozolec velikosti okoli 20 x 7 metrov, dva traktorja in druge kmetijske priključke. Pomagali so policiji z osvetljevanjem požarišča in lastnikom s sanacijo le tega. Na gasilski straži so ostali gasilci PGD Volčje njive.

preberite več »