01/18/2017 08:14 AM
Na Današnji Dan - 18 Jan 2017.

350. - Rimski vojskovođa Magnencije zbacio legitimnog cara Konstansa I.
470. - Maloletni Lav II stupio na istočnorimski - vizantijski presto.
532. - Malobrojne carske trupe predvođene Velizarom savladale ustanak Nika u Konstantinopolju. Pobeda nad ustanicima trajno učvrstila režim vizantijskog cara Justinijana I.
1486. - U nastojanju da što više učvrsti vlast, engleski kralj Henrik VII. se ženi s Elizabetom od Yorka, kćerkom Edvarda IV.
1520. - Kralj Danske i Norveške Kristijan II pobedio je Šveđane i osvojio Švedsku.
1535. - Španski konkvistador Francisco Pizarro osnovao Limu, današnji glavni grad Perua.
1654. - Vođa zaporoških kozaka hetman Bogdan Hmeljnicki priznao je vrhovnu vlast moskovskog cara. Time se Ukrajina ujedinila s Rusijom, što je izazvalo rusko-poljski rat (1654-67).
1671. - Henry Morgan osvojio je i spalio do temelja grad Panamu.
1701. - Frederick I. okrunjen je za prvoga pruskog kralja.
1778. - Britanski moreplovac James Cook otkrio Havaje, koje je nazvao Sandwichova ostrva.
1788. - 736 kažnjenika prognanih iz Engleske iskrcalo se u Botani Bej, čime je formirana prva kažnjenička kolonija u Australiji.
1871. - Pruski kralj Vilim u Versaillesu proglašen za prvog cara novostvorenog Njemačkog carstva.
1896. - Prva javna demonstracija iks zraka.
1909. - Rođen srpski i jugoslovenski pisac Oskar Davičo, koji je 50-ih i 60-ih godina 20. veka izvršio značajan uticaj na srpsku poeziju. U tom periodu Davičo je i jedna od najaktivnijih i najdinamičnijih ličnosti u književnom životu Beograda i Jugoslavije
1919. - Francuski premijer Žorž Klemanso otvorio je Versajsku mirovnu konferenciju nakon okončanja Prvog svetskog rata. Mirovnim ugovorom potpisanim 28. juna, Nemačka je preuzela odgovornost za rat, obavezala se na isplatu ratne štete i zabranjeno joj je naoružavanje. Stvorene su nove države Poljska, Mađarska, Čehoslovačka, Estonija, Letonija, Litvanija i Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.
1919. - Osnovan je Bentley Motors Limited.
1943. - Pobuna Židova u varšavskom Getu.
1944. - Nakon sedmodnevnih žestokih borbi sovjetske trupe su u Drugom svetskom ratu okončale blokadu Lenjingrada, u kojem je tokom nemačke opsade od septembra 1941. od iscrpljenosti i gladi umrlo oko 620.000 ljudi.
1951. - Počeo se prikazivati film Griješnica, koji je zbog kratke scene s golom Hildegard Knef i teme o prostituciji i samoubojstvu prerastao u jedan od najvećih njemačkih filmskih skandala.
1974. - Posle sedmodnevnih pregovora Egipat i Izrael potpisali su sporazum o dezangažovanju vojnih snaga duž Sueckog kanala.
1977. - U avionskoj nesreći blizu Kreševa poginuli predsjednik Vlade SFRJ Džemal Bijedić, njegova supruga Razija i još 6 putnika.
1977. - U najtežoj železničkoj nesreći u Australiji, oko 80 ljudi je poginulo kada je voz u Sidneju udario u betonski most.
1989. - Četvrti dan zaredom hiljade Čehoslovaka slivalo se ka centralnom praškom trgu Vaclavske namesti pevajući 'sloboda', 'istina' i 'ljudska prava' u mirnom protestu protiv komunističkih vlasti.
1991. - Parlament Jordana je osudio vazdušne napade na Irak u operaciji 'Pustinjska oluja' i pozvao arapske i islamske zemlje na akciju protiv SAD i njenih saveznika; Irak je lansirao osam raketa 'skad' na Izrael, u pokušaju da jevrejsku državu uvuče u Zalivski rat.
1996. - Vladajuća socijalistička partija (PASOK) izabrala je Kostasa Simitisa za premijera Grčke, nakon što je teško oboleli osnivač PASOK-a Andreas Papandreu (Papandeou) podneo ostavku.
1997. - Franc Vranicki podneo je ostavku na položaj austrijskog kancelara na kojem je bio skoro 11 godina.
1999. - Odluka vlade SR Jugoslavije da predstavnika OEBS na Kosovu Vilijama Vokera proglasi 'personom non grata' i da uskrati dozvolu glavnom tužiocu Međunarodnog suda za ratne zločine Luiz Arbur da uđe u zemlju, dodatno je zaoštrila jugoslovenske odnose s međunarodnom zajednicom.
2001. - SAD su ukinule sankcije SR Jugoslaviji uvedene početkom 1999. zbog politike režima Slobodana Miloševića prema Albancima na Kosovu. Američkim firmama tada je bilo zabranjeno da posluju sa Jugoslavijom. Pored skidanja te zabrane, ukidanje američkih sankcija otvorilo je vrata za ulazak stranih kredita u SR Jugoslaviju.
2002. - Vlada Sijera Leonea objavila je kraj građanskog rata tokom kojeg je ubijeno oko 50.000 ljudi, mahom civila. Rat protiv vlade vodio je Ujedinjeni revolucionarni front (RUF) poznat po svojoj brutalnosti.
2003. - Na Šestom vanrednom kongresu Socijalističke partije Srbije (SPS) za predsenika partije ponovo je izabran haški optuženik Slobodan Milošević.