12/17/2017 09:09 PM
Treći paviljon useljiv u subotu
paviljon nevrijeme1712


Direktor banjalučkog Studentskog centra ''Nikola Tesla'' Zoran Babić izjavio je da se već od subote, 23. decembra, studenti mogu useljavati u objekat trećeg paviljona studentskih domova oštećenih u nevremenu prije nekoliko dana, dok se narednih 10 do 15 dana može očekivati sanacija krovova paviljona jedan i dva.

"U trećem paviljonu se trenutno završavaju radovi na postavljanju krova, koji bi trebao biti pokriven crijepom već u srijedu, a u petak, 22. decembra, će biti završni radovi na čišćenju i sanaciji oštećenih soba", rekao je Babić na konferenciji za novinare sazvanoj, kako je rekao, zbog raznih spekulacija i netačnih navoda koji su se pojavili u medijima.

Prema njegovim rječima, donesena je i odluka da se maksimalno iskoriste kapaciteti paviljona tri i četiri. Zbog toga što se povećava broj korisnika soba, on je predložio da se smanje cijene smještaja za svakog korisnika tih paviljona, što je podržao i UO Studentskog centra.

Foto: BLLIVE čitalac

12/17/2017 07:38 PM
Ruski humanitarni centar i u Srpskoj?
humanost yay2108


Šef „Ruske humanitarne misije na Balkanu“ Branimir Nešović rekao je da će Misija svoje socijalne i obrazovne projekte od iduće godine širiti i na teritoriju Republike Srpske, ali i na Kosovo i Metohiju.

Nešović je naveo da će projekat „Ruski kutak“, koji se sprovodi od 2015. godine, a koji je usmjeren ka stvaranju još tješnje veze između srpskog i ruskog naroda, od iduće godine zaživjeti na teritoriji Republike Srpske, gdje je već dogovoren projekat oko povećanja energetske efikasnosti bolnice u Bileći, prenosi „Sputnjik“.

„U 2018. godini Misija će nastaviti sa projektom koji realizujemo već dve godine - "Pametne učionice ruskog jezika" pri školama i dečijim vrtićima. Ovaj projekat planiramo da proširimo i u Republiku Srpsku, ali i na Kosovo i Metohiju“, rekao je Nešović.

On je dodao da će realizacije projekata na Kosovu i Metohiji ići preko Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, sa kojima je Misija u oktobru potpisala memorandum o saradnji, prenosi Glas Srpske.

Nešović je rekao da Misija planira da na Kosmetu iduće godine otvori jednu ili dvije „Pametne učionice“ u mjestima i naseljima gdje se ruski jezik već uči, te da će jedna od njih biti najvjerovatnije realizovana u Zubinom Potoku.

„Planiramo i nekoliko projekata u oblasti zdravstva. Oni će sigurno biti usmereni na sever Kosova i Metohije, a plan je i da se obezbedi jedno sanitetsko vozilo za potrebe srpskih enklava na Kosmetu“, dodao je Nešović.

On ne vidi moguće probleme u realizaciji ovih projekata na Kosovu i Metohiji, bez obzira na to što su u posljednje vrijeme albanski mediji dosta pisali o tome kako Rusija preko humanitarnih misija ulazi sve dublje među kosovske Srbe.

„Ne vidim zašto bismo imali problema budući da su svi naši projekti iz oblasti socijale, a to znači da na taj način pomažemo ne samo Srbima, već i Albancima koji žive na Kosovu i Metohiji, posebno onima koji se i sada leče u domovima zdravlja i bolnicama kojima planiramo da pomognemo“, rekao je Nešović.

On je dodao da Misija u principu nije nacionalno opredijeljena, već pomaže onima kojima je pomoć potrebna.

„U ovom trenutku su to, nažalost, Srbi, a ako se promeni situacija i ako ta pomoć bude potrebna i Albancima i njima ćemo pomoći“, dodao je Nešović.

Ruska humanitarna misija do sada je realizovala oko 20 projekata u Srbiji, čija je vrijednost donacija iznosila oko pola miliona evra.

Foto: Ilustracija/YAYimages

12/17/2017 07:27 PM
Novogodišnja čestitka: Saznajte šta sve poskupljuje od 1. januara

vatromet yay0412


Za većinu građana BiH malo će biti razloga za novogodišnje slavlje, 2018. godina će biti teža od godine na izmaku.

Trenutno je pola stanovništva u BiH siromašno ili će to postati sutra. Čak 25 posto zaposlenih radnika u ovoj zemlji svojim familijama ne može obezbijediti izlazak iz apsolutnog siromaštva. Ovi dramatični podaci su postali još dramatičniji zbog usvajanja Zakona o akcizama, piše portal Buka.

Podsjetimo cijene goriva na benzinskim pumpama širom BiH podignute su 11. novembra za 7 pfeniga po litri, što je već dovelo do domino efekta – rasta cijena većine roba i usluga, a nakon što je usvojen Zakon o akcizama građani će za mjesec dana suočiti s povećanjem goriva od 25 feninga po litru ili većim!

Ovo će kažu poljoprivrednici dovesti do novog lančanog poskupljenja svih roba i usluga, koje je zbog novembarskog poskupljenja goriva već počelo.

Tako Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, ističe da će prvo poskupiti svaki nivo proizvodnje koji podrazumjeva upotrebu goriva, a potom će cijene dizati proizvođači, otkupljivači i na kraju trgovaci.

Cijene hljebnog žita i brašna već su porasle zbog ovogodišnje suše, a Zoran Kos, predsednik Udruženja mlinara RS, je izjavio da će uslijed novog skoka cijena goriva, poskupiti i brašno, ali i ostala hrana poput mesa, mlijeka i slično.

Oni koji nisu u mogućnosti povisiti cijene svojih usluga, spremaju se na blokadu puteva i štrajk ili pak masovni odlazak iz BiH. To su prevoznici i taksisti iz cijele BiH. Potvrdio je ovo za Buku Nikola Grbić predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS. Prema njegovim riječima prevoznici u BiH su na rubu propasti, a povećanje putarina, odnosno goriva ih definitivno dovodi do njihovog kraja.

„Mi nismo u mogućnosti da korigujemo cijene prevoza jer to nemamo kome fakurisati. U kontaktu smo sa prevoznicima, privrednicima i taksistima iz oba entiteta i donijeli smo odluku, ako akcize budu usvojene uslijediće dva scenarija, štarajk i blokada puteva ili ćemo svi kolektivno svi zatražiti azil u nekoj od zemalja EU, gdje je u posljednjih par godina otišao najveći broj naših kolega jer ovdje nisu mogli prehraniti svoje porodice. Uskoro ćemo se sastati i vidjeti za koji ćemo se scenario odlučiti“, ogorčen je Grbić.

Ekonomista Miloš Grujić kaže da je nezahvalno je praviti procjene i govoriti o iznosu poskupljenja, ali je poskupljenje, u slučajevima povećanja cijena goriva – neminovno.

„Kada poskupi gorivo, dolazi do skoka cijena raznih usluga. Stoga, treba očekivati poskupljenje hrane a onda i drugih roba i usluga. Ipak važno je imati da umu da pri poskupljenju raznih roba treba posmatrati i elastičnost potražnje za robama i uslugama koje će poskupiti. Ako nešto poskupi – manje će se tražiti na tržištu. Dakle, povećanje cijena nafte, cigareta i ostalih proizvoda široke potrošnje i pratećih usluga može ugroziti naplatu prihoda od indirektnih poreza“, pojašnjava Grujić.

Osim toga, kaže tu su i eksterni šokovi, u vidu rasta cijena nafte i derivata na svjetskom tržištu izvan sadašnjih očekivanja, što će dodatno potresti tržište derivata u zemlji i negativno se odraziti na potrošnju istih. Samim tim negativno će se odraziti i na izvršenje projekcija prihoda od akciza na derivate i putarine iz cijene naftnih derivata.

„Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) je najavila poštovanje sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, sa ciljem da cijena nafte na svjetskom tržištu bude povećana. Pri tome, treba imati na umu da je dolar ojačao, što se dodatno može odraziti na cijenu nafte na našem tržištu“, naglašava Grujić.

Dok čekamo lančana poskupljenja izazvana usvajanjem zakona o akcizama za sada je već poznato da će od Nove godine poskupiti sljedeće usluge i poizvodi:

Veći računi za struju

Iz Elekroprivreda RS su još u oktobru poručili da će njihovi računi od 2018. biti veći.

Naime sa ovogodišnjih 0,0044 KM po kilovatu, naknada će od 1. januara biti povećana na 0,0053 KM, što znači da će računi biti veći za 0,7 odsto.

Skuplje grijanje u stanovima s kalorimetrom
Jeftinije grijanje preko kalorimetra će od sljedeće godine za građane Banjaluke biti prošlost. Zato što po računici gradskih vlasti neko mora da plati trošak dostavljanja toplotne energije!

Vozački ispiti

Cijene vozačkih ispiti na nivou cijele države će poskupiti za nekoliko stotina maraka. Nadležni uskoro planiraju usvojiti nove cjenovnike, tako da kandidati koji planiraju izdvojiti novac za vozačke dozvole, imaju još malo vremena za polaganje ispita po starim cijenama.

Skuplje cigarete

Dolaskom Nove godine i zvanično dolaze nove, veće cijene cigareta. Minimalna akciza će iznosit 2,60 KM umjesto 2,42 KM, a specifična akciza umjesto 1,35 KM bit će 1,50 KM za pakiranje cigareta od 20 komada.

Tihi rast cijena

U udruženjima potrošača skreću pažnju najveću prijetnja potrošačima, koju niko ne kontroliše- tihi rast cijena. Kažu da je u odnosu na oktobar ove godine, u decembru od prehrambenih proizvoda porasla cijena soli, mesa, mlijeka, sira, jaja i banana. Ista situacija će, uvjereni su, biti nastavljena i u godini pred nama.

Foto: Ilustracija/YAYimages


12/17/2017 03:36 PM
Banjaluka u slikama poslanika koji su glasali za akcize
restart twitter1712


Banjaluka je noćas oblijepljena slikama poslanika iz RS koji su glasali za povećanje akciza.

Sve fotografije su ubrzo poskidane, objavio je "Restart Srpske" na društvenim mrežama.

Foto: Twitter/Restart Srpska
12/17/2017 12:14 PM
Najavljena izgradnja tri kružna toka
kruzni bllive1306


Naredne godine planirana je gradnja tri nove kružne raskrsnice u gradu - na spoju ulica Vase Pelagića, Vladike Platona i Aleje Svetog Save, na spoju Gundulićeve ulice i Aleje Svetog Save, kao i kružna raskrsnica na spoju Ulice Isaije Mitrovića i Solunske ulice, saopšteno je iz Gradske uprave.

Kako kaže načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić, kružne raskrsnice su važan faktor u povećanju protoka saobraćaja i dosadašnja iskustva su pokazala da ih je potrebno graditi na raskrsnicama gdje je to tehnički izvodljivo.

-Povećan broj automobila uzrokovao je gužve u saobraćaju i gradnja kružnih raskrsnica je jedno od najboljih rješenja da bi se ubrzao protok automobila na njima - kaže Sandić.

Raskrsnica Aleje Svetog Save i Gundulićeve ulice predstavlja važnu tačku na uličnoj mreži grada. S jedne strane nalazi se na poprečnoj vezi istočnog i zapadnog tranzita, a druge strane saobraćaj sa Starčevice preko Venecija mosta dolazi do ove raskrsnice i dalje ide prema centralnog gradskoj zoni. Analiza Odjeljenja za saobraćaj i puteve je pokazala da će rekonstrukcija ove klasične krstaste raskrsnice u kružnu raskrsnicu, doprinijeti boljem odvijanju saobraćaja koje će karakterisati smanjenje vrmenskih gubitaka i bolja protočnost saobraćaja.

Takođe, kao jedan od problema koji su identifikovani jesu postojeća autobuska stajališta u Gundulićevoj ulici, a koja se nalaze na samoj ulici. Projektom je predviđeno da se stajalište iz smjera Venecija mosta pomjeri iz Gundulićeve ulice u Aleju Svetog Save i to na način da će biti izgrađeno ugibalište, kao i za postojeće autobusko stajalište na strani kod hotela Krajina. Na ovaj način autobus koji prima i ispušta putnike i neće ometati saobraćajni tok, što se trenutno dešava.

Dalje, na istoj saobraćajnici, kod crkve Svete Trojice, odnosno na raskrsnici Aleje Svetog Save i Ulice Vase Pelagića, takođe će biti izgrađena kružna raskrsnica.

U Odjeljenju za saobraćaj i puteve kažu da će trotoar lijeve strane Ulice Vase Pelagića biće proširen, a sa desne strane ukrštanja Ulice Vase Pelagića sa Alejom svetog Save će biti neophodno pomjeriti stubove ulične rasvjete i kontroler semafora sa njegovom infrastrukturom.

-Projektno-tehnička dokumentacija za izgradnju ove dvije kružne raskrsnice je urađena i u toku je pribavljanje neophodnih saglasnosti koje prethode izdavanju građevinske dozvole, nakon čega bi se, prema našim procjenama, na proljeće započelo sa izvođenjem građevinskih radova, na obje lokacije- ističe Sandić.

Što se tiče kružne raskrsnice na spoju Ulice Isaije Mitrovića i Solunske ulice u toku je priprema tehničke dokumentacije tako da će naredne godine i ona biti izgrađena. U Odjeljenju naglašavaju da je riječ o veoma frekventnoj raskrsnici gdje su česti zastoji zbog gužvi, te bi novo rješenje sigurno bilo mnogo efikasnije od sadašnjeg.

-Sljedeće godine biće završena kružna raskrsnica na Rebrovcu, kao i spoj istočnog tranzita. Trebala bi početi i izgradnja novog Zelenog mosta. Takođe planiramo raditi tehničku dokumentaciju za završetak istočnog tranzita kod stadiona FK “Naprijed“, od Krfske do Ulice Gavrila Principa, čime bi dobili još jednu poprečnu vezu zapadnog i istočnog tranzita. Sve to značajno će doprinijeti boljem odvijanju saobraćaja u gradu – zaključio je Sandić.

Foto: BLLIVE

12/17/2017 12:26 AM
Kuća za odmor koja vraća vlasnike prirodi (Video)
gumpha kuce1612


Arhitekti na razne načine pokušavaju da premoste rastući jaz između prirode i gradskog života pa sve češće viđamo zidove i krovove zgrada prekrivene biljkama, pa čak i drveće koje raste na terasama u urbanim sredinama.

Arhitekti studija "Within N Witout" ponudili su jedno sasvim drugačije rješenje. Smeštena u mjestu Našik na zapadu Indije, kuća "Gumpha" predstavlja utočište za stanovnike grada, kojima je potreban bijeg od stresnog života i ponovno povezivanje sa prirodom kako bi se ispunili energijom i radošću.

Neobičan dizajn kuće inspirisan je pećinama, pa je izgrađena najvećim dijelom od kamena i izgleda poput niza odaja povezanih mrežom tunela. Kružni prozori smješteni duž zidova i na vrhovima kuće doprinose nesvakidašnjem i upečatljivom izgledu građevine.

Sveden enterijer pomaže da vlasnici pronađu svoj unutrašnji mir i prisjete se suštine i bitnih stvari u ljudskom životu. Kuća je opremljena najosnovnijim stvarima, tako da brojni jastuci služe za sjedenje umjesto stolica i sofa u svakoj prostoriji.

"Eksterijer odslikava na okolnu prirodu, dok je enterijer introvertan i okrenut introspekciji, te kuća u cjelini podstiče i razdraganu i kontemlativnu stranu u čovjeku, stvarajući intenzivno iskustvo koje vas čini bogatijim prije nego što se ponovo zaputite u grad", objašnjava Shailesh Devi, glavni arhitekta u kompaniji Within N Witout.Izvor: Kuća stil, Foto: YouTube/ScreenShot
12/16/2017 09:30 PM
Napravite mini jelke (Video)

minijelka yt

Novogodišnja atmosfera ne mora da bude rezervisana samo za dnevni boravak, stan ili kuću, posebno ako volite prazničnu atmosferu i period kada ispraćemo jednu godinu, a dočekujemo drugu. Sa samo malo truda i nekoliko minuta možete napraviti sjajne mini novogodišnje jelke i uljepšati decembarske dane čak i na radnom mjestu.

Sve što vam je potrebno od materijala vjerovatno već imate u svom domu, pa vam preostaje samo da pratite video tutorijal koji slijedi i oplemenite svoj radni prostor i omiljene dijelove svog doma novogodišnjim duhom, a cijeli ambijent možete upotpuniti i sjajnim rustičnim pahuljicama.

Izaberite neki od tri modela ili ih kombinujte istovremeno. I ne zaboravite - uz pozitivnu i prazničnu atmosferu čak i dani okupirani obavezama djeluju ljepše, a iščekivanje praznične pauze prolazi brže.

{youtube}tbuILG3rTVo{/youtube}

(Kućastil)


12/16/2017 09:11 PM
Seks na otvorenom usred zime
sex zima pixabay


Kada maštate o seksu na otvorenom, pretpostavlja se da zamišljate seksi igrice na plaži u sumrak ili u pustoj šumi, na nekom proljećnom planinarenju. Sigurno vam ni na kraj pameti nije vrući seks u sred zime, na temperaturi ispod nule, ali nekoliko seks eksperata je podijelilo nekoliko saveta, koji uvjeravaju da najluđe seksualno iskustvo možete da doživite upravo kada ste zaleđeni i drhite od zime.

Seks terapeut Vanesa Marin upozorava da hladni uslovi otežavaju postizanje erekcije i da će hladan vazduh isušivati vaše genitalne regije, a možete da dobijete i promrzline na nekim delovima tijela.

Međutim, novo iskustvo i uživanje u seksi zimskim čarolijama može da vam pruži nezaboravne trenutke. Šta je ključ, kako da ne mislimo na zimu i da uživamo u seksu? Mislite pragmatično. „Najbolje je da zadržite na sebi što je više odjeće moguće. Neka vaša djevojka nosi suknju sa debelim helankama i zaštitnim dokolenicama, a vi ne morate da svlačite farmerice, već samo otkopčajte šlic i stupite u akciju.", kaže Marin.

Jednostavna ideja za vaš prvi seks na otvorenom u sred zime može da bude predah na zajedničkom zimovanju. „Upražnjavajte aktivnosti koje povećavaju cirkulaciju krvi, kao što su skijanje ili bourding.“, savjetuje dr Ket Van Kirk. A potom se iskradite sa glavne staze i imajte seks na brzaka.

Razmislite o ideji da napravite vatru u nekom skrivenom dijelu vašeg dvorišta i da stavite stolice na travnjak. Vatra će da vas ugrije, a užitak će biti nezaboravan, piše "Mens health".

Vaš auto može takođe da bude sjajna alternativa. Zaustavite se na nekom mirnom, usamljenom mjestu i oborite sjedišta, a potom dovedite vašu partnerku do usijanja.

Postoje mnogobrojna mjesta na kojima možete da doživite orgazam u sred zime, na otvorenom. Ali svi seks eksperti se slažu da seks u zimskim uslovima treba da bude brz i nestašan, a da treba da obratite pažnju na znakove promrzlina.

Dr Kirk takođe savjetuje da se nikada ne udaljavate od glavnog puta, posebno ako su putevi zavejani ili zaleđeni.

Obucite se toplo i skinite odjeću samo na kratko. Ako vam je ipak previše hladno, seksi igrice na otvorenom mogu da vam posluže samo kao predigra, koju ćete nastaviti unutrua.

Eksperti se slažu da svakako treba da pokušate. „Hladnoća će uticati na vaše tijelo, bradavice će se stegnuti, vaša koža će postati osjetljivija, pa ćete doživjeti pravu senzaciju.“, dodaje Kirk.

Foto: Ilustracija/Pixabay

12/16/2017 08:52 PM
3D svjetlosna atrakcija u centru Banjaluke (Video)
blink screen fb1612


Mladi arhitekti iz “Istraživačkog centra za prostor” postavili su 3D svjetlosnu atrakciju "Blink" u parku kod Narodnog pozorišta RS. Kako je ranije najavljeno, radi se o projektu čiji je cilj drugačiji novogodišnji doživljaj na javnoj površini, a koji će svojom neuobičajenom arhitekturom privlačiti prolaznike.

#BLink je dio projekta “Zimska čarolija”.

Pogledajte:Foto: ScreenShot

12/16/2017 06:58 PM
Jugoslavija u očima Amerikanaca 1986. (Video)
novinarkasfrj yt1612

Američka televizijska mreža CBS snimila je 1986. godine jedan zanimljiv turistički dokumentarac. On prikazuje prekrasnu zemlju, turističke atrakcije te ležeran i bogat životni stil onih koji žive u Jugoslaviji. Vodič tog programa je bila američka glumica Melodi Rodžers, a Jugoslavija je bila samo jedna od mnogih zemalja koje su predstavljene na toj američkoj televiziji 1980-ih.

O toj čudesnoj zemlji koja je razbila njene predrasude, Melodi je između ostalog rekla kako “Ima rivijeru kao Francuska, kockarnice Monte Karla, ostrva kao Grčka, krajolike kao u Velikoj Britaniji i Alpe kao Švajcarska. Pri tom se u ovoj zemlji može večerati uz vrhunsko vino za samo pet dolara po osobi.”Foto: Youtube/ScreenSHot
12/16/2017 06:55 PM
EXIT na Jahorini: Veliko interesovanje za Festival 84
festival84 promo


Juče ujutru su na blagajne širom Bosne i Hercegovine, ali i u svim državama regiona i u cijelom svijetu, stigle prve ulaznice za novi događaj u organizaciji EXIT tima, Festival 84! Kontigent simbolično određen na tačno 1984 ulaznice po poklon cijeni sa 70% popusta planuo je u rekordnom roku za nešto više od 7h, mnogo prije 24h koliko je bilo predviđeno za ovu akciju!

Odmah nakon toga pušten je još jedan kontigent promotivnih ulaznica koje su nastavile odlično da se prodaju, tako da je do zatvaranja blagajni preko 3.000 posjetilaca širom regiona i svijeta obezbijedilo svoje ulaznice za predstojeće gostovanje Exita na olimpijskoj Jahorini! S obzirom na to da najveći zimski festivali na svetu broje oko 7-8.000 ljudi dnevno, početak prodaje pokazuje da će već u prvoj godini Festival 84 postati jedan od najvećih zimskih festivala Evrope i svijeta i da će pozicionirati Jahorinu među najatraktivnije zimske centre u Evropi!

Trenutno je u prodaji veoma ograničen kontigent po novoj promotivnoj cijeni od 29.99KM, sa i dalje veoma visokih 60% uštede, i dostupan je putem prodajne mreže Kupikartu.ba. Na sajtu zvanične Exitove turističke organizacije exittrip.org dostupna je i ograničena količina promotivnih paketa sa ulaznicom za festival, te dvodnevnim ski pasom i smještajem po cijeni već od 49 EUR.Nakon što je EXIT Leto ljubavi 2017. godine bilo najveći festivalski poduhvat na ovim prostorima, obuhvativši Sea Dance na Jazu, Revolution u Temišvaru, Sea Star u Umagu i svakako centralni EXIT festival u Novom Sadu, novi projekat EXIT Freedom u 2018. biće još veći jer mu se pridružuje i peti član - Festival 84!

Premijerno izdanje Festivala 84 biće održano od 15. do 18. marta iduće godine na više lokacija u okviru Olimpijskog centra Jahorina. Uskoro će biti poznati i prvi potvrđeni izvođači za novi festival u organizaciji EXIT tima koji se kreira po po formuli 2+2 korišćenoj i za izrazito uspješni Sea Star festival u Umagu. Tako će prvi dan festivala imati večernju žurku zagrijavanja, a naredna dva biće otvorena u punom kapacitetu i u toku dana na ski stazi i tokom noći u montažnom objektu na terenima ispred Hotela Bistrica, ali i na drugim zatvorenim lokacijama, kako u Bistrici, tako i u drugim lokalima.

Poslednji dan biće rezervisan za žurku zatvaranja, sa kojom će ujedno i zvanično biti zatvorena zimska sezona u Olimpijskom centru Jahorina.

PROMO

12/16/2017 06:47 PM
Pivski stomak - istina ili mit?
pivo yay1306


Pivo je jedno od najpopularnijih i najomiljenijih pića koje je svoju popularnost sticalo vijekovima, a koristilo se ne samo u ishrani, već i kao lekovito sredstvo i dio religijskih rituala.

U današnje vrijeme, možda baš zbog svoje popularnosti, pivo je često okrivljeno za gomilanje masnih naslaga na abdomenu, odnosno za formiranje „pivskog stomaka“. Međutim, kako nemaju svi ljubitelji piva veći obim struka i prekomjernu tjelesnu masu, krivca moramo potražiti negdje drugdje.

Kalorije u pivu

Pivo nema mnogo kalorija, čaša punomasnog mlijeka, pa čak i voćnog soka, ima više kalorija od čaše piva. Na primjer, 100ml lager piva ima 41kcal, dok 100ml punomasnog mlijeka ima 64kcal, sok od jabuke 42kcal a sok od narandže 47kcal. Rijetko se dešava da neko uz gledanje utakmice sa društvom, popije nekoliko čaša mlijeka ali se to lako može desiti sa pivom.

Prekomjeran unos bilo koje vrste hrane ili pića, vremenom može dovesti do stvaranja masnih naslaga. Takođe, pivo se često služi uz masne grickalice ili obilan kaloričan obrok, zbog čega energetski unos može značajno premašiti energetske potrebe. Prekomjerna upotreba alkoholnih pića ima i niz drugih negativnih posljedica.

Od „pivskog stomaka“ najčešće pate muškarci, ali ne zato što češće piju pivo od žena. Muškarci su skloniji stvaranju masnih naslaga u predjelu stomaka, i to najčešće u trbušnoj duplji, dok se kod žena masne naslage uglavnom stvaraju ispod kože, i to u glutealnoj regiji.

Dakle, možemo reći da je pivo nepravedno okrivljeno za stvaranje „pivskog stomaka“ i gojaznost, i da su neumjerenost, loš izbor namirnica i fizička neaktivnost pravi krivci.

Pivo i dijeta? Da, moguće je!

Šta se dešava kada neko odluči da se riješi tog „pivskog stomaka“ uz pomoć dijete? Prvo što će izbaciti iz ishrane, pored slatkiša, tijesta i zaslađenih pića, je i pivo. Cilj svake dijete je smanjenje masnih naslaga, i svaka dijeta se planira tako da, smanjenim energetskim unosom i pravilnim izborom namirnica, dovedemo organizam u stanje u kom će trošiti masne naslage.

Kada u organizam unesemo alkohol, organizam će prestati da troši masti i potruditi se da što prije razloži unešeni alkohol. Međutim, potpuno izbacivanje omiljene hrane i pića iz ishrane može biti kontraproduktivno, pa lako možemo odustati od dijete, ili pak povremeno pretjerati sa zabranjenim namirnicama (kompulsivno prejedanje).

Upravo zato zaista nema potrebe da potpuno izbacimo pivo iz ishrane tokom dijete. U zavisnosti od rezultata i tipa dijete koje se pridržavate, možete sebi dozvoliti jedan ili dva „cheat“ dana kada ćete se počastiti svojim omiljenim pićem. Pivo je najbolje piti nakon obroka kada ste siti. Na taj način se lako možete zadovoljiti jednom čašom piva, a alkohol koji ste unijeli će se sporije resorbovati.

Još jednom se moramo prisjetiti da je umjerenost najbolje rješenje, pa tako možemo reći da povremena umjerena konzumacija piva, vašeg omiljenog alkoholnog pića, neće upropastiti rezultate vaše dijete. I naravno, light piva su bolji izbor sa manje kalorija.

Jasmina Mitrić, nutricionista

Izvor: B92, Foto: Ilustracija/YAYimages
12/16/2017 06:45 PM
Facebook i zdravlje
facebook pixabay1612


U određenim slučajevima, korišćenje Facebooka može da ima negativan uticaj na raspoloženje ljudi, a korisnici koji više vremena provode na ovoj društvenoj mreži imaju problema sa psihičkim zdravljem, zaključak je direktora za istraživanja u Facebooku, Dejvida Finsberga i naučnika Moira Burka.

"Istraživači vjeruju da čitanje o drugim ljudima može da dovede do negativnog društvenog poređenja", smatraju istraživači Facebooka.

Što se tiče pozitivnih uticaja, smatraju da je jako bitno kako se koriste društvene mreže, što dalje utiče na zdravlje i ponašanje osobe.

Facebook se trenutno nalazi u nezgodnoj situaciji i na meti kritika, jer su na modelu reklamiranja prilagođenom onima koji provode najviše vremena na ovoj društvenoj mreži, zaradili 28 milijardi dolara.

"Ljudi koji provode mnogo vremena upijajući informacije, čitajući, ne uspostavljajući kontakt sa drugim ljudima pričaju da se nakon toga ošjećaju loše", zaključak je istraživačkog tima.

Izvor: Mondo.ba, foto: Ilustracija/YAYimages
12/16/2017 06:30 PM
Borba za dječakov vid
klinicki bllive 0107

Zdravstveno stanje 11-godišnjeg F. M. iz Banjaluke, kome je lijevo oko povrijeđeno u igri s petardama, stabilno je i u ponedjeljak će biti prevezen u Beograd na dalji tretman, ali je pitanje da li će ikada više moći da vidi na povrijeđeno oko.

To su potvrdili u UKC RS, gdje je dečak operisan nakon što je u srijedu uveče primljen sa teškom povredom oka kada ga je pogodio komad staklene flaše u koju je ubacio petardu.

- Povreda oka je hirurški zbrinuta. Pacijent je zaijdobio i lakše povrede prstiju šake koje su inicijalno zbrinute i ne zahtijevaju hiruršku intervenciju. Njegovo zdravstveno stanje je stabilno, ali su sve prognoze u vezi sa očuvanjem funkcije vida na povređenom oku krajnje neizvjesne i preuranjene - rekla je zamjenica načelnika Klinike za očne bolesti Emira Ignjatić.

Dječak je povrijeđen u srijedu uveče kada je, po završetku nastave, sa drugovima ostao u blizini OŠ "Ivo Andrić" gdje su se zaigrali s petardama. U igri je učestvovalo sedam dječaka koji su u blizini pronašli staklenu čašu u koju su ubacili petardu.

Ohrabreni zvukom pucanja petarde u čaši, pronašli su i staklenu flašu te su u nju ubacili jaču petardu. Budući da je imala kratak fitilj, petarda je pukla prije nego što je dječak uspio da baci flašu, koja mu je eksplodirala u ruci. Dio stakla se odlomio i pogodio ga u oko koje je potom obilno krvarilo, pišu "Večernje novosti".

Uplašeni prizorom, dio dječaka se razbježao, dok su dvojica krenula da dozivaju pomoć. Povrijeđeni F. M. konstantno se žalio da ne vidi na oko iz kog je krvario, pa su ga prolaznici odvezli u Hitnu pomoć i pozvali njegove roditelje.

U PU Banjaluka navode da ovakve nesreće nisu rijetkost i apeluju na građane da djecu upoznaju sa posljedicama koje mogu nastati usljed nestručnog rukovanja pirotehnikom i nezakonitom upotrebom vatrenog oružja.

- Kako bi predstojeće novogodišnje i božićne praznike proveli u bezbednom okruženju, apelujemo na građane da svojim ponašanjem spriječe moguće posledice - rekla je portparol PU Banjaluka Marija Markanović.

Foto: BLLIVE

12/16/2017 06:20 PM
Zanimljive činjenice o Kastelu

kastel bllive0104


Na lijevoj obali Vrbasa smješten je najstariji istorijski spomenik u Banjaluci, tvrđava Kastel, koja pokazuje da je u svim epohama korištena kao odbrambeni položaj grada na Vrbasu.

Ukupna površina Kastela iznosi 48.000 kvadratnih metara. Bedeme čine devet bastiona i dvije kapi-kule u sklopu bedema.

Njeni bedemi široki su oko dva metra i visoki od šest do osam metara, a unutar tvrđave nalaze se podzemni hodnici, skladišta i drugi objekti vojne namjene.

Ova zagonetna tvrđava konačan oblik i današnju formu dobila je u 18. vijeku, kada je proširena po ugledu na ravničarske tvrđave.

Opisi i nacrti iz 18. vijeka daju sliku utvrđenja sa brojnim kazamatima, ali i sa više od 30 ambara za žito. Zanimljivo je to da su na prostoru Kastela pronađeni ostaci stambenih objekata koji potiču između 8. i 12. vijeka.

Danas se unutar ove tvrđave nalaze dječje igralište, restoran, ali i kameni bunar, koji je zanimljiv svim posjetiocima. U sjeverozapadnom dvorištu Kastela nalazi se i otvorena ljetna pozornica, koja je izgrađena 1961. godine.

Tvrđava je sa svih strana opasana kamenim zidinama, na kojima su podignute puškarnice i osmatračnice, što govori da je u prošlosti bila veoma snažno vojničko utvrđenje, a istorijski podaci govore da je bila neosvojiva.

Prema nekim podacima, najvjerovatnije je da je na tom istom mjestu u rimsko doba bio podignut vojnički logor kastra (Castra), a ispred njega, prema današnjoj pijaci na Haništu, i civilno naselje s hramom boga Jupitera, pišu "Nezavisne novine".

U ovu tvrđavu se ulazi iz tri pravca, sa sjevera od pijace, sa zapada od Haništa i sa istoka od Vrbasa.

Boško Branković, docent istorije na Filozofskom fakultetu, istakao je da se tvrđava Kastel pominje i u rimskom periodu, jer su nalazili detalje vezane za taj period, vjerovatno i za srednji vijek, ali i sada ima neku tradiciju.

Branković kaže da za vrijeme Ferhad-paše Sokolovića Kastel dobija današnje obrise, jer je tada izgrađen veliki broj kuća i grad postaje centar u tom vremenu.

"Po mom mišljenju, iz tog turskog perioda Kastel ima najsjajniju istorijsku ulogu u osmanskom periodu, jer se tada desio čuveni Banjalučki boj. Može se reći da je ova bitka odlučila pobjednika na teritoriji Bosanskog pašaluka", pojasnio je Branković.

Zanimljiva je i činjenica, kaže Branković, i to da se prvi pisani trag o imenu Banjaluka pominje 1494. godine, u povelji ugarskog kralja Vladislava II Jengeljovića.

"Grad na Vrbasu pada pod vlast Osmanlija i postaje sjedište Bosanskog sandžaka, a njena najintenzivnija gradnja bila je za vrijeme Ferhad-paše Sokolovića, i to je kraj 16. vijeka, tačnije 1587. godine", zaključio je Branković.

ARTILJERIJSKA KASARNA

Pored tvrđave, tačnije između Kastela i Gradskog mosta, nalazi se artiljerijska kasarna, koja je još jedan svjedok prošlosti.

Ova radionica služila je za izradu topova, đuladi, pušaka i baruta, otvorena je na početku 18. vijeka.

Današnja zgrada, koja je zapuštena i oronula, izgrađena je 1865. godine i tada je služila kao kasarna i vojna bolnica.


FERHAD-PAŠINA TOPHANA

Posebno važan nalaz u Kastelu je antički žrtvenik posvećen bogu Jupiteru, iskopan 1885. godine prilikom gradnje mosta preko Crkvene.

Na tom kamenom spomeniku, pronađenom 1895. godine prilikom popravljanja mosta na Crkveni, stoji natpis čijom je dopunom dešifrovan tekst "Jupiteru najvećem geniju ovog mjesta Sicinije, Makrin, konzularni beneficijar provincije Gornje Panonije, ispunio je zavjet dobrovoljno i sa zahvalnošću."

Ferhad-paša na mjestu današnjeg Kastela prvo gradi svoju utvrđenu tophanu, da bi desetak godina kasnije tophana prerasla u pravi utvrđeni grad s kulama i tabijama, koji je neprestano dograđivan.

Tvrđava Kastel je 1950. proglašena dobrom kulturno-istorijskog nasljeđa prve kategorije, a 2002. godine uvrštena je na listu ugroženih spomenika BiH.

Tvrđava preživjela i Banjalučki boj 1737.

Petnaestog jula zapovjednik Vojne krajine, general Josip Fridrih fon Hildburghauzen, prešao je Savu kod Gradiške i sa 20.000 vodnika krenuo ka Banjaluci. Nakon žestokih borbi, velikih stradanja civila i razaranja, Austrijanci su do 27. jula zauzeli cijeli grad osim tvrđave, koja je dvadesetak godina ranije obnovljena i ojačana.

Hildburghauzen je otpočeo opsadu tvrđave, koju je tada branio Mehmed Ćatić s nekoliko stotina vojnika i jakom artiljerijom. Na tvrđavu je sa Lauša i drugih brda svakog dana u prosjeku ispaljivano oko 1.800 granata, ali ništa nije moglo pokolebati Ćatića, koji je uz pomoć Ali-paše Hekimoglua uspio poraziti Austrijance.

Foto: BLLIVE

12/16/2017 06:02 PM
Pronađena baza podataka sa 1,4 milijarde kombinacija korisničkih imena i lozinki
haker pixabay1412

Ako spadate u one korisnike interneta koji koriste istu lozinku za nekoliko online servisa, onda bi ova vest trebalo da vas zanima.

Istraživači iz firme 4iQ otkrili su 5. decembra na Dark Webu bazu podataka koja sadrži 1,4 milijarde kombinacija korisničkih imena i lozinki u tekstualnom obliku.

Dar Web je mjesto na kome možete kupiti sve što je zabranjeno - od narkotika do ilegalnog oružja, falsifikovanih i ukradenih dokumenata i baza podataka. Iako je gašenje dva sajta Dark Weba, Hansa i AlphaBay, smanjilo kupovinu i prodaju ovakve robe, trgovina ipak nije stala, što pokazuje i otkriće istraživača iz firme 4iQ.

Oni su otkrili fajl veličine 41 GB sa korisničkim imenima, email adresama i lozinkama za prijavljivanje na online naloge. Istraživači vjeruju da je ovo "najveća zbirna baza podataka otkrivena na Dark Webu do danas", i da ona premašuje bazu podataka Onliner Spambot sa 711 miliona naloga i Exploit.in bazu podataka sa 593 miliona kompromitovanih naloga.

Iako su linkovi za preuzimanje ove kolekcije podataka već kružili sajtovima Dark Weba prethodnih nekoliko nedelja, stvari su postale još gore kada je neko objavio link na Redditu, prije nekoliko dana, odakle su istraživači takođe preuzeli kopiju baze podataka.

Ova arhiva je posljednji put ažurirana krajem novembra a podaci nisu iz nekih novih napada i curenja podataka - u pitanju je zbirka 252 ranijih povreda podataka.

Baza podataka sadrži kombinacije korisničkih imena, email adresa i lozinki procurelih sa Pastebina, LinkedIna, Bitcoina, MySpacea, Netflixa, YouPorna, Last.FM-a, Zooska, Badooa, RedBoxa, igara kao što su Minecraft i Runescape.

"Nijedna od ovih lozinki nije šifrovana, a ono što je zastrašujuće je što smo mi testirali deo lozinki i većina njih je potvrđeno tačna", kažu istraživači.

Baza podataka je uredno organizovana, i indeksirana po abecednom redu, tako da i napadači sa osnovnim znanjem mogu brzo naći lozinke.

Na primjer, jednostavna pretraga korisničkih imena "admin", "adminstrator" i "root" daje 226631 lozinku administratora za samo nekoliko sekundi.

Iako je dio ovih lozinki procurio u incidentima koji su se dogodili ne tako skoro, i iako neki od ovih ukradenih lozinki cirkulišu internetom već neko vrijeme, ovo ipak daje prednost sajber kriminalcima, zbog toga što korisnici imaju lošu naviku da koriste istu lozinku za različite platforme i da pri tom biraju lozinke koje je lako pogoditi.

Najčešće i ujedno i najgore lozinke pronađene u ovoj bazi podataka su "123456", "123456789", "qwerty", "password" i "111111".

Još uvijek je nejasno ko je postavio bazu podataka na Dar Web. Ta osoba, ili više njih, je uključila i Bitcoin i Dogecoin novčanike za korisnike koji žele da doniraju.

Šta je u ovoj vijesti najbitnije za vas? To što ona treba da bude poziv da prestanete da koristite iste lozinke za različite sajtove i da birate jake i složene lozinke za svaki svoj online nalog. Ako vam je problem da kreirate i pamtite takve lozinke, probajte neki od menadžera lozinki.

Izvor: Informacija.rs, Foto:Ilustracija/YAYimages
12/16/2017 05:45 PM
Ono o čemu se ćuti: Sve tajne Vatikana
vatikan pixabay1612

Vatikan je jedno od najzanimljivijih i najintrigantnijih mjesta na svijetu, sa populacijom od svega nekoliko hiljada ljudi, puno slave i moći. Sa Vatikanom se povezuju i mnoge teorije zavjera, od toga da ima snažan uticaj na globalnu politiku, dotle da neki tvrde da je "novi svjetski poredak" dizajnirao sam papa.

Vatikan i Katolička crkva su, međutim, puni dokazanih mračnih tajni o kojima niko nikada, ili samo ponekad i samo pomalo govori, koje otkrivaju da to i nije baš "raj na Zemlji", piše "Rojters", a prenosi RTS.

Vatikan, na primjer, ima jednu od najviših stopa kriminala na svetu, a statistički podaci otkrivaju da je svaka osoba u Vatikanu povezana sa 1,5 krivičnih djela, po čemu se ova najmanja država na svijetu svrstava u društvo sa najvećom stopom kriminala.

Ipak, treba naglasiti, navodi britanska agencija, da najveći broj kriminalnih djela nisu zločini, već džeparenje uglavnom turista, koji u Vatikan dolaze u velikom broju tokom cijele godine.

Osim toga, tu su još droga i prostitucija, a najproblematičnije je to što Vatikan ima samo jednog sudiju i previše blage kazne.

Kod Katoličke crkve nalaže se potreba ispovedanja kako bi se očistio grijeh i primio oproštaj i to funkcioniše u svim slučajevima, osim ako ne bi ispričao povjerenu mu tajnu, zatim ako bi se ispovjedao svom seksualnom partneru, kao i u slučaju da se neko ispovijedi da je učestvovao u pobačaju ili ubistvu.

Ta tri grijeha odnose se isključivo na sveštenike i za njih je zadužen poseban, specijalno obučen Apostolski sud za koji je vezana i jedna zanimljvost.

Riječ je, naime, o sudu koji se redovno sastaje punih 830 godina, a njegov rad se drži daleko od javnosti, kao i kazne koje izriče sveštenicima iz svojih redova.

Za razliku od pitanja ženidbe sveštenstva, što sada nije moguće, ali se ne isključuje mogućnost da će se to jednog dana promijeniti, sasvim je izvjesno da žene nikada neće moći da dobiju sveštenički red.

To proističe iz apostolskog pisma koje je izdao papa Jovan Pavle Drugi, 1994. godine, kojeg svi moraju da se pridržavaju. To isključivo znači da muškarci i žene imaju drugačije uloge i da je Hrist ustanovio da sveštenstvo može biti samo muško.

Egzorcizam je takođe jedna od tajni Vatikana, odnosno Katoličke crkve koji se sprovodi u državama širom svijeta i ima svoja pravila, od dokazivanja da je osoba opsednuta do samog postupka "isterivanja đavola".

U Vatikan se najčešće upućuju najteži slučajevi, a poznato je, na primjer, da je papa Jovan Pavle Drugi za vrijeme svog pontifikata lično izvršio tri egzorcizma.

Vatikanski tajni arhiv vjerovatno je jedno od najtajanstvenijih mjesta na svijetu u kojem je smještena istorija Evrope i kojoj pristup imaju samo odabrani.

Rojters napominje da je dio arhiva nedostupan čak i papi. Arhivska dokumentacija je smještena u lavirintu hodnika, ispod jednog dvorišta u sklopu Vatikanskog muzeja.

Tek 1881. godine je, na primjer, samo dio tog arhiva otvoren istraživačima i naučnicima, a dozvolu za pristup dobije svake godine njih oko hiljadu.

Međutim, i oni mogu da dobiju na uvid samo dokument za koji su posebno zainteresovani i koji su pisanim putem tražili i ništa više od toga.

Prema nekim tvrdnjima, Vatikan je povezan sa mafijom i ta činjenica je iskorišćena u filmu "Kum" u kojem je prikazan dogovor dvije strane, koji je na kraju rezultirao ubistvom pape.

Krajem septembra 1978, naime, papa Jovan Pavle Prvi je pronađen mrtav u svom krevetu, samo 33 dana nakon što je izabran za vjerskog poglavara.

Njegova smrt je šokirala svijet i za sobom ostavila mnoga pitanja bez odgovora.

Zvanično, papa je umro od infarkta, a uvjerenje mnogih je da je bio žrtva mafije tim prije što nad tijelom Jovana Pavla Prvog nikada nije izvršena obdukcija.

Poznato je takođe da je predsjednik Vatikanske banke, otac Pol Marčkinkus, podnio ostavu nakon niza skandala, koji su tu banku povezivali sa mafijom, navodi Rojters.

Izvor: RTS, Foto: Pixabay
12/16/2017 05:12 PM
Dobojka "ogrebala" 5.000 KM
km youtube3011


Dragomirka Blagojević (1974) iz Doboja osvojila je na grebi "Sport" 5.000 KM.

"Dio novca ću potrošiti na zimovanje, a ostatak za uplatu vozačkog ispita sinu", rekla je srećna dobitnica.

Do sada je kupovala samo grebalice, a pošto se uvjerila da ima sreće kaže da će početi da igra i Loto i Bingo.

Foto: Ilustracija/YouTube/ScreenSHot

12/16/2017 04:54 PM
Zajedničko preduzeće Republike Srpske i Rusije u Zvorniku
gasovod yay2003


U Banjaluci je potpisan sporazum o formiranju zajedničkog preduzeća Gas-Resa i Gasprom SPG tehnologije, koje će biti vrijedno oko 70 miliona evra.

Ovo preduzeće biće izgrađeno u Zvorniku, izjavio je predsjednik Republike Srtpske Milorad Dodik, poslije potpisivanja sporazuma i pisma namjere.

Sporazum su potpisali vršilac dužnosti direktora preduzeća Gas-Res Slobodan Puhalac i predsjednik Upravnog odbora kompanije Gasprom SPG tehnologije, iz Sankt Peterburga, Aleksej Konstantinovič Kahidze.

Potpisivanju su prisustvovali, sem Dodika, predsjednica Vlade Srpske Željka Cvijanović, resorni ministri, kao i ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov.

Dodik je ocijenio da ovaj događaj predstavlja dokaz uspješne saradnje sa kompanijama iz Ruske Federacije, ali i sa Rusijom u cjelini.

U zajedničkom preduzeću dio vlasništva imaće Gas-Res, a sve se odvija u okviru Gaspromove kompanije koja obezbjeđuje finansijskog partnera i tehnologiju, prenijeli su mediji u RS.

Dodik je objasnio da će se fabrika graditi u Zvorniku, jer je tamo gasovod i da će gas koji dolazi iz Rusije biti korišćen kao osnovna sirovina za tu fabriku, a da će ukupna ulaganja iznositi 70 miliona evra, kao i da će se u njoj zaposliti desetine radnika.

"Ovo je pilot-projekat i koliko smo mi spoznali, riječ je o energiji koja će biti nekoliko puta jeftinija nego što su to sada poznati oblici energije i za grijanje i za toplane i za električnu energiju. Sada u tom pogledu treba razviti i određene sisteme i to počinjemo već u januaru kada se formira zajedničko preduzeće", istakao je Dodik.

Sjedište novog preduzeća biće u Banjaluci, a slijedi izbor lokacije za fabriku u Zvorniku, za koju je već urađen projekat i obezbijeđena sredstva.

Resorni ministar Petar Đokić istakao je da današnje potpisivanje predstavlja deo aktivnosti u realizaciji Strategije razvoja energetike Srpske do 2030. godine, koja uključuje i razvoj gasnog sektora i izgradnju nove infrastrukture, novih proizvodnih i drugih objekata.

Prema njeovim riječima, "utešnjeni" gas se može koristiti za saobraćaj svih namjena, za toplifikaciju gradova, proizvodnju električne energije i da ovaj projekat ostaje otvoren i za saradnju sa drugima.

Ruski ambasador u BiH Petar Ivancov rekao je da je ovo važan korak u unapređenju bilateralnih odnosa Republike Srpske i Rusije, dodajući da je tržište RS dobilo još jednu rusku kompaniju, uz već prisutne Gasprom, Zarubežnjeft i Sberbanku.

V.d. direktora Gas-Res Slobodan Puhalac rekao je da potpisivanje sporazuma predstavlja ulaz u nove gasne tehnologije, te u nove odnose sa već započetim ranijimi sporazumima sa Gaspromom.

Ovo je i prilika da se na bazi rasploživih resursa i dotoka gasa omogući razvoj tehnologije usmerene ka novim gasnim infrastrukturama, razvoju gasnih kogeneracija i upotrebi "utešnjenog" prirodnog gasa u motornim vozilima.

Predsjednik UO Gasprom SPG Tehnolodži Aleksej Konstantinovič Kahidze naveo je je da se njihova tehnologija tečnog gasa aktivno razvija širom svijeta i da je prije svega to ekološka tehnologija, koja se može kristiti svugdje gdje "nema dosta električne energije i grijanja".

Foto: Ilustracija/YAYimages

12/16/2017 04:43 PM
Dan porodične radosti - Djetinjci
porodica yt1612


Srpska pravoslavna crkva i vjernici u nedjelju obilježavaju Djetinjce, jedan od najljepših i najzanimljivijih porodičnih praznika.

Suština ovog praznika jeste okupljanje porodice i obnavljanje njenog zajedništva, a lijepe uspomene na simpatične kućne rituale – djeca će nositi čitavog života.

Slave se treću nedjelju uoči Božića tako što rano ujutro ili po dolasku iz crkve s bogosluženja odrasli vezuju svoju ili tuđu djecu. Za vezivanje se obično koristi kaiš, gajtan, običan kanap, ili običan deblji konac. Obično se zavežu noge ili ruke, pa se jednim delom kanap zaveže za sto ili stolicu.

Nekoliko dana prije ovog praznika roditelji opominju svoju djecu da će ih vezati, ukoliko ona ne pripreme “otkup”. Vrijednija djeca se zatim potrude da u danima koji slijede pripreme sitne poklone (jabuke, bombone, čokolade), pomoću kojih će odraslima “platiti otkup” na praznični dan.

Rano ujutro na Djetinjce, odrasli, kako su i obećali, vežu djecu. Dešava se i da se djeca probude vezana, ali i da preduhitre svoje roditelje i sakriju se prije nego što oni uđu u dječju sobu. Djeci se vezuju noge ili ruke, najčešće za stolicu na kojoj sjede.

Simbolično se vezuju čak i djeca koja su još u kolijevci, ali i odrasla “djeca” koja još nemaju svoju porodicu. Nakon što se djeca “otkupe” poklonima, roditelji ih odvežu, a poklone po pravilu vrate djeci nazad da se počaste. Djecu mogu vezivati i drugi članovi porodice, komšije, prijatelji.

Vezivanje za Djetinjce, Materice i Oce, ima višestruku simboliku. Prvo simbolizuje čvrste porodične veze, slogu, mir, poštovanje i međusobno pomaganje u svim prilikama.

Drugo, upućuje ukućane na štedljivost i istrajnost u vrlinama, jer onaj ko posjeduje pošteno zarađenu imovinu i dobra djela lako će sebe otkupiti u svim sporovima pred zemaljskim sudovima, a posebno na posljednjem Strašnom sudu, gde će se samo vrjednovati ono šta je u svom životu čovjek dobro učinio.

Dobra i štedljiva djeca prikupe nešto sredstava štednjom pa za taj dan nabave neku čast i dreše se onima koji ih vežu.

Foto: Ilustracija/YAYimages

12/16/2017 01:23 PM
BiH po natalitetu posljednja u regionu
bebe yay2612


U Bosni i Hercegovini svake godine rodi se oko 80 beba na 10. 000 stanovnika.

BiH je po natalitetu već duže od deset godina zauzima posljednje mjesto u regionu, a broj umrlih u odnosu na broj živorođenih veći je godišnje u prosjeku i do pet hiljada.

U prvih sedam mjeseci 2017. godine, rođeno je 13.374 beba, a broj umrlih iznosi 18.798, što ukazuje na negativan prirodni priraštaj od 5.424.

Stručnjaci stalno upozoravaju na uslove koji utiču na stopu nataliteta. Iste razloge navode i mladi, piše N1.

"Loši uslovi, nezaposlenost, nemogućnost stanovanja, nemaju svoj vlastiti stan, a ne žele živjeti sa roditeljima";

"To sve vuče jedno drugo, kako ga roditi, šta mu priuštiti ako ne vidi neku svijetlu budućnost u ovoj zemlji, a vidite koliko mladih ljudi odlazi";

"Zbog ekonomske situacije najviše, imam prijatelja koji su se vezali, pa razveli nakon nekoliko mjeseci, ne može se";

"Mislim da je problem mladih ljudi mentalitet, mislim da moramo shvatiti da je vrijeme kapitalizma, i da moramo sami preuzeti stvar u svoje ruke", kazali su.

Pokušaji da se nešto promijeni su sporadični. U Federaciji BiH, nezaposlene majke su tražile više naknade na brojnim protestima, ali bezuspješno. Više uspjeha imale su majke u Republici Srpskoj. Nezaposlene majke dobile su materinski dodatak od 405 KM.

"Za prvo dijete nisam ništa dobila, ni 70 KM niti išta jednokratnu pomoć samo. Ako oni misle da se može preživjeti sa jednim minimalcem, četveročlana porodica, ne može stvarno", kazala je Ana Kostić, majka dvoje djece.

Pored svih nabrojanih faktora, emigracija mlađe populacije kojoj svjedočimo neizbježno utječu na stopu nataliteta. Demografske procjene pokazuju da će Bosna i Hercegovina do 2050. godine imati oko 740.000 stanovnika manje nego danas, što predstavlja oko 20 odsto ukupne populacije.

Nažalost, bez obzira na sve alarmantnije statistike, većina bh. opština i dalje nema definisanu populacionu politiku.