10/18/2017 02:47 PM
Presuda Mladiću 22. novembra
mladic youtube0103


Prvostepena presuda bivšem generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću biće izrečena 22. novembra, saopštio je Haški tribunal.

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012. godine, a okončano u decembru prošle godine.

Mladić je nakon višegodišnjeg bjekstva bio uhapšen u Srbiji i izručen u Hagu u maju 2011.
10/18/2017 02:41 PM
Govedarica pozvao Dodika da raspusti parlament
govedarica youtube2410

Vukota Govedarica, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS), pozvao je Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, da raspusti Narodnu skupštinu RS.

On je rekao da predsjednik RS u skladu sa članom 72. Ustava RS, i uz konsultacije sa predsjednikom NS RS i predsjednikom Vlade RS treba da donese odluku o raspuštanju parlamenta.

"Parlament bi trebao biti raspušten i da idemo u prijevremene izbore i sve završimo do nove godine", rekao je Govedarica, prenose "Nezavisne novine".

Govedarica je rekao da je za razliku od prošle sjednice, Nedeljko Čubrilovic, predsjednik NS RS, mjeru udaljenja sa sjednice opozicionim poslanicima izrekao u skladu sa Poslovnikom o radu NS RS.

Govedarica je rekao da sprema i apelaciju prema Ustavnom sudu RS u vezi sa sjednicom NS RS održanom u septembru.

On je rekao da Zakon o Glavnoj službi za reviziju ne poznaje vršioca dužnosti te da je izbor Jove Radukića za glavnog revizora nezakonit.

"To znači da režim želi da postavi čovjeka koji će biti njihov poslušnik. Vjerujem da je ovo direktna najava izbora Radukića za glavnog revizora", rekao je Govedarica, dodajući da je uputio pismo predsjedniku Komisije za izbor i imenovanja od koje traži informaciju zbog čega opozicioni poslanici nisu pozvani na sjednicu na kojem je bilo riječi o izboru Radukića i ko je bio predlagač te tačke.

Takođe, naglasio je da vlast ne ineteresuju zakoni i Ustav RS, te da je evidentno da se paralment nalazi u krizi i to iz razloga što vladajuće partije ne žele da poštuju propise.

Naveo je da je napravljena greška što nakon afere kupovine narodnih poslanika nisu preduzimali mjere koje sada preduzimaju.

Foto: YouTube/ScreenShot10/18/2017 01:58 PM
Nakon usvajanja Rezolucije o vojnoj neutralnosti RS oglasio se NATO
nato yay2607

Nakon što je Narodna skupšina Republike Srpske usvojila Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS iz NATO štaba saopštili su kako nikoga ne tjeraju da im se pridruži te da nastavljaju saradnju sa institucijama BiH.

- Kao što važi i za svaku drugu državu, na BiH je da odluči o svojoj budućnosti. NATO ne tjera nikoga da mu se pridruži. To je suverena odluka suverenih država - rekli su iz NATO štaba u Sarajevu.

Ističu da na zahtjev vlasti BiH, NATO štab u Sarajevu podržava reformu odbrane otkad je uspostavljen krajem 2004. godine, daje stručne savjete i pruža pomoć BiH u njenim nastojanjima u kontekstu reforme odbrane i Partnerstva za mir, piše Klix.ba.

- Svjesni smo različitih stavova u BiH u vezi s ovim pitanjima. NATO će nastaviti raditi s institucijama BiH, pružajući podršku njenom dugotrajnom spoljnopolitičkom cilju punih evroatlantskih integracija - zaključili su iz NATO štaba u Sarajevu.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko rekao je u razgovoru za Klix.ba da je, u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom, spoljna politika u isključivoj nadležnosti državnih institucija i da, u skladu s tim, odluke o pridruživanju međunarodnim organizacijama moraju donositi nadležni organi na tom nivou te da se one moraju poštovati.

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) saopšteno je da usvojena rezolucija ne može proizvesti nikakve efekte te da će biti osporena svim ustavnim i zakonskim sredstvima, ali da ne treba potcijeniti njene posljedice na odnose u zemlji.

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić poručio je da je Rezolucija NSRS mnogo opasnija nego što se na prvi pogled čini te da ona predstavlja dokaz kako predsjednik RS Milorad Dodik sprovodi politiku koja mu se diktira iz vana.

Parlament Srpske usvojio Rezoluciju o vojnoj neutralnostiFoto: YAYimages

10/18/2017 01:55 PM
Ko kaže da je kriza u BiH?
ferari yt1810


Najskuplji automobil uvezen u Bosnu i Hercegovinu u prvih devet mjeseci ove godine je ferari 488 spajder, tip F142. Ponosnog vlasnika skupocjeni četvorotočkaš koštao je 386.200,13 KM, plus dažbine od 65.800,46 KM.

Rekli su ovo u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, dodajući da je u prvih devet mjeseci ove godine uvezeno 51.817 automobila.

"Od toga, uvezeno je 8.319 novih i 43.398 polovnih vozila, ukupne vrijednosti 625.354.903,90 KM, sa dažbinama 137.819.671,36 KM", rekao je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Tako je ukupna vrijednost automobila ove godine u prvih devet mjeseci već premašila čitavu 2015. godinu, kada je uvezeno 65.121 vozilo ukupne vrijednosti 538.476.507,44 KM, prenose "Nezavisne novine".

Po svemu sudeći, za pojedine građane ove godine nema krize, jer će vrijednost uvezenih automobila do kraja godine vjerovatno premašiti i proteklu godinu, kada su uvezena 67.834 automobila, ukupne vrijednosti 759.199.884,55 KM, i dažbina 162.304.233,91 KM.

Adis Kepeš, direktor firme "STARline" Sarajevo, koji je ovlašteni "Mercedes-Benz" uvoznik, rekao je da su zadovoljni prodajom automobila, te da je ova godina bolja nego prošla što se tiče prodaje vozila.

"Najveću zaslugu za prodaju 'Mercedes-Benz' vozila imaju novi modeli, posebno GLC i E klasa. Prodaja rabljenih vozila je blago uvećana. Nismo zadovoljni uvozom rabljenih mercedesa starih nekoliko godina, jer ih lica kupuju i van granica BiH. Oni kupuju na taj način i nova vozila, što je nama svakako trn u oku", rekao je Kepeš.

Željko Vasilić, prodajni radnik u auto-salonu "Braća Đukić" Derventa, koji, kako je rekao, radi isključivo s polovnim vozilima ne starijim od šest godina, kaže da se i njihova prodaja ove godine osjetno povećala, te da je prodaja inače zadnjih godina u malom porastu.

"Generalno smo zadovoljni prodajom vozila, jer je sve manje kupaca koji daju novac da bi dobili 'mačka u vreći'. Danas svako svašta radi i petlja, pa su građani izgubili povjerenje, traže garanciju na vozilo i na kilometre, a kod nas je mogu dobiti na 12 i 24 mjeseca", rekao je Vasilić.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, kaže da kupovina skupocjenih automobila nije pokazatelj da li ima krize kod naših građana, nego je suština raslojavanje koje postoji u našem društvu između ljudi koji kupuju najjeftinija vozila i onih koji su u stanju da potroše gotovo nezamislive cifre za jednog četvorotočkaša.

"Danas živimo u vremenu u kojem su sa jedne strane oni koji su došli lako do novca, pa se međusobno dokazuju koliko su poslovno sposobni. Onaj ko je teško zaradio pare ili ih stvorio radom, teško će odvojiti toliki novac za automobil", rekao je Pavlović.

Istakao je da nije protiv skupih vozila, ali da se treba jasno definisati da li je novac koji je za to iskorišten prethodno bio oporezovan i po tom osnovu da li su plaćene obaveze prema državi.

Foto: YouTube/ScreenShot

10/18/2017 01:53 PM
Uskoro nove rampe za lakše kretanje lica sa invaliditetom
invalid pixabay0510


U užem centru grada, na osam lokacija, biće izgrađeno 20 novih rampi za lakše kretanje lica sa invaliditetom, odnosno nesmetano i bezbjedno učestvovanje u saobraćaju.

Rampe su nedavno urađene i na raskrsnicama ulica Krajiških brigada i Maksima Gorkog i Krajiških brigada i Ive Andrića.

-Gradnja rampi započeće krajem ove sedmice, a cilj nam je da formiramo cjelinu kojom će biti međusobno povezani trotoari, pješački prelazi i pješačke površine u užem centru grada – rekli su u nadležnom Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

Lokacije na kojima će biti izgrađene rampe za lica sa invaliditetom su raskrsnice na ukrštanju ulica:
- Bulevar cara Dušana i Kninske;
- Marije Bursać i Kninske;
- Milana Tepića, Kninske i Vidovdanske;
- Milana Tepića i Nikole Tesle;
- Vidovdanske i Grčke;

Takođe rampama će biti povezan trotoar u Vidovdanskoj ulici sa servisnim putem do Pošte i do hotela "Bosna", te ulazom na parking (Trg srpskih junaka).

Izgradnja rampi koštaće 10.000 KM i biće obavljena u okviru radova hitnih intervencija na javnim površinama. Planirano je da preduzeće „Kozaraputevi“ radove završi za desetak radnih dana.

Foto: Ilustracija/YAYimages

10/18/2017 01:45 PM
Predsjednica Hrvatske pozvala Putina da posjeti Hrvatsku
kolinda youtube2703


Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović pozvala je predsjednika Rusije Vladimira Putina da posjeti Zagreb.

"Dozvolite da vas pozovem da zvanično posjetite Hrvatsku“, obratila se Grabar Kitarovićeva Putinu za vrijeme svoje posjete Sočiju, naglasivši da ruski predsjednici ranije nisu zvanično posjećivali Hrvatsku.
Putin je boravio u Hrvatskoj samo jednom — 2007. godine na Energetskom forumu.

Ranije je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrova tokom sastanka sa predsjednicom Hrvatske saopštio da je Rusija zainteresovana za stabilan razvoj Zapadnog Balkana i prevazilaženje nesuglasica u ovom regionu, prenosi Sputnik.

"Ubijeđeni smo da je u okviru našeg zajedničkog kontineta važno biti otvoren za saradnju sa svima, ne pokušavajući raditi po principu `s nama ili protiv nas`. Drago nam je da Hrvatska želi da vodi spoljnu politiku otvorenu prema svima", naglasio je Lavrov.

Sa svoje strane, predsjednica Hrvatske je izrazila nadu da će njena pojseta Rusiji poslužiti razvoju odnosa dvije države.

„Nadam se da će ta posjeta postati prvi stepen u uzajamnim odnosima Rusije i Hrvatske“, dodala je Grabar Kitarović.

Foto: Sputnik/Maksim Blinov
10/18/2017 01:42 PM
Banjalučke srednjoškolke pretukle djevojčicu
zlostavljanje yay0507


Pet djevojčica koje su pretukle učenicu 9. razreda osnovne škole policija je identifikovala, a protiv njih će biti podnesen izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci zbog sumnje da su počinile krivično djelo zlostavljanje, mučenje i drugo neljudsko i ponižavajuće ponašanje. Prema nezvaničnim informacijama, motiv brutalnog premlaćivanja 14-godišnje maloljetnice je osveta.

Navodno, djevojčica je poljubila momka jedne članice ove nasilne grupe, zbog čega su organizovale osvetu. Četiri srednjoškolke su napale i povrijedile tinejdžerku (14), a jedna od njih sve je snimala telefonom. Žrtvu su sačekale u jednom haustoru u centru grada gdje su je napale i pretukle.

Cijeli slučaj razotkriven je nakon što se majka pretučene djevojčice obratila policiji. U međuvremenu je jedan banjalučki portal obavijestio istražne organe da posjeduje snimak na kojem se vidi brutalno premlaćivanje djevojčice u subotu naveče, prenosi "Euro Blic".

Radi zaštite maloljetnice snimak ipak nije obavljen, ali ga je policija izuzela i poslužiće kao dokaz u daljem postupku.

“Klekni, izvini se, poljubi mi đon”

Portal navodi da se na snimku vidi kako više djevojaka nasrće na žrtvu, udaraju je rukama, vrijeđaju i šutaju nogama. Nakon toga slede scene nalik akcionom flimu u kome od žrtve zahtijevaju da klekne i da im se izvini.

– Klekni, izvini se, poljubi mi đon – govori jedna od nasilinica, dok je ostale podržavaju smijehom, prenosi srpska cafe.

Žrtva je na to negodovala pa su nasilnice nastavile da je šutiraju i tuku. Na snimku se vidi i kako žrtva briše krv iz usta, dok joj nasilnice dobacuju: “Opraćemo mi krv! Ne brini se!”, prenosi "Euro Blic".

Foto: Ilustracija/YAYimages

10/18/2017 01:37 PM
Čavić: To više nećemo tolerisati
cavic youtube2609


Predsjednik NDP-a Dragan Čavić izjavio je danas da je zasjedanje NSRS bilo „skandalozno“ i da se desio niz nezakonitosti u vezi sa Glavnom službom za reviziju RS. Ne komentariše Dodikove izjave zbog "mentalne higijene".

Čavić je rekao da je nakon pritisaka na glavnog revizora RS Duška Šnjegotu, došlo do njegovog nezakonitog razrješenja, da bi nakon toga sinoć nezakonito imenovan v.d. glavnog revizora Jovo Radukić, koji je do sada obavljao funkciju pomoćnika ministra finansija za fiskalna pitanja u Ministarstvu finansija RS.

Posljednja u nizu nezakonitosti, istakao je Čavić, je nezakonito razmatranje revizorskog izvještaja o konsolidovanom budžetu RS za 2016. godinu, koji sinoć niko nije ni predstavio poslanicima.

Podsjećamo, nakon što su opozicioni poslanici sinoć fizički blokirali i pištaljkama onemogućili održavanje 22. sjednice u velikoj sali, poslanici vladajuće većine su zasjedanje premjestili u malu salu i 19 tačaka ekspresno apsolivrali u roku od nekoliko sati. Sjednica je okončana jutros, oko dva sata poslije ponoći, piše Mondo.

"Strašno. Skandal. Potpuno neprihvatljivo. Ovo je stvar koja se ne može tolerisati", rekao je Čavić.

Rekao je i da je od sinoć Glavna služba za reviziju RS dio Ministarstva finansija RS i da će ubuduće biti pozitivni svi izvještaji u insitucijama gdje su na čelu SNSD, DNS i SP.

"Imenovati Jovu Radukića za v. d. je manifestacija bezočnosti i podrške lopovluku. Ovako nezakonito postavljena, Služba za reviziju više nema smisla da postoji. Prema zakonu, nema vršioca dužnosti glavnog revizora. To ne postoji". kazao je Čavić na konferenciji za medije.

Ocijenio je da sve to potvrđuje da je opozicija „bila u pravu sa svojim potezima“.

"Nažalost, nismo uspjeli da ih spriječimo da donesu nezakonite i nelegalne odluke i da ubuduće oko sedam milijardi KM budu kontrolisane bez pristrasnosti", dodao je Čavić.

Rekao je da ne želi da komentariše posljednje izjave predsjednika RS Milorada Dodika o sinoćnjim dešavanjima.

"Brinući o vlastitoj mentalnoj higijeni, nemam namjeru da komentarišem šta on govori", istakao je Čavić i poručio da će i na narednim zasjedanjima opozicija koristiti sve radnje koje im stoje na raspolaganju da spriječe „donošenje nezakonitih akata“.

Foto: YouTube/ScreenShot

10/18/2017 01:34 PM
Daju otkaze i pakuju kofere za inostranstvo
radnik yay1808


Bez posla je u Srpskoj za devet mjeseci ove godine ostalo 18.370 radnika, a iako poslodavci prednjače u dijeljenju otkaza, ugovore o radu sve češće sporazumno raskidaju i radnici u potrazi za novim poslom, uglavnom u inostranstvu.

Statistika Zavoda za zapošljavanje RS pokazuje da je na osnovu sporazuma radni odnos prekinulo čak 5.163 zaposlenih, te dodatnih 1.648 putem izjava poslodavaca i radnika o raskidu radnog odnosa.

S druge strane, poslodavci u ovoj godini nisu produžili ugovor za 7.038 radnika koji su bili zaposleni na određeno vrijeme, 3.074 evidentirano je kao tehnološki višak, a otkaz su dobila 993 radnika. Na biroima u Srpskoj evidentirana su i 154 lica koja su ostala bez posla jer su im preduzeća završila u stečaju.

Poslodavci ističu da veliki broj radnika sporazumno napušta poslodavce koji ne ispunjavaju obaveze prema njima i prelaze kod onih koji poštuju radnička prava, prenosi "Glas Srpske".

- Došlo je do velike fluktuacije radnika od loših ka dobrim poslodavcima. Sigurno ima mnogo i onih radnika koji pristaju na sporazumni raskid ugovora radi odlaska u inostranstvo. Većina zaposlenih napušta posao ne samo zbog veće zarade, već i zbog političke nestabilnosti - kaže predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić i dodaje da bez reformskih mjera i udaranja temelja stabilnom sistemu sigurno neće biti zaustavljen odlazak ljudi u inostranstvo, zbog čega poslodavci ostaju bez kvalitetne radne snage.

U sindikatu kažu da već godinama upozoravaju na alarmantan podatak o rastu broja radnika koji se prijavljuju na biro na osnovu sporazumnog raskida radnog odnosa i izjava poslodavaca i radnika o raskidanju ugovora.

- Broj tih lica, pored onih koji su dobili otkaz zbog prestanka ugovora na određeno, neprestano raste. Poslodavci se služe raznim zloupotrebama prilikom zapošljavanja i na kraju ucjenjuju radnike sporazumnim raskidom ugovora. Raskidanjem ugovora na taj način oni izbjegavaju obaveze prema tom radniku, kao što je isplata otpremnina i otkazni rok, a zabranjuju i korišćenje godišnjeg odmora ako ga radnik već nije iskoristio. Pored toga, kada radniku na taj način prestane radni odnos, on za vrijeme nezaposlenosti nema pravo na naknadu putem Zavoda za zapošljavanje - naglašava stručni saradnik za ekonomska pitanja u Savezu sindikata RS Božana Radošević.

Ekonomisti smatraju da je glavni razlog što radnici daju otkaz i sporazumno raskidaju ugovor o radu odlazak u inostranstvo.

- Nakon toga oni se prijavljuju na biro i imaju besplatnu zdravstvenu zaštitu, dok uporedo sa tim odlaze i rade u inostranstvu. To se sve održava i na nedostatak radne snage na domaćem tržištu, posebno u građevinskom sektoru gdje majstori svih profila odlaze u inostranstvo, jer tamo vlada velika potražnja za njima - istakao je član Udruženja ekonomista RS SWOT Predrag Duduković.

Sve to, dodaje on, utiče na to da, iako imamo veliki broj nezaposlenih, domaća preduzeća ne mogu da nađu dovoljan broj radnika.

- Identične trendove možemo očekivati i u idućem periodu, jer se u kratkom periodu ništa neće promijeniti. To bi moglo uticati i na potencijalni rast plata, jer će poslodavci biti primorani da daju veće plate ako žele da imaju radnike. To možemo da očekujemo u vrlo kratkom roku, posebno u građevinarstvu. Jedino na taj način možemo da zaustavimo ove trendove - naveo je Duduković.

Za početak bi, navodi on, bilo dovoljno da prosjek plate u privredi dostigne prosječnu platu na nivou RS.

- Prosječna plata u realnom sektoru iznosi oko 500, a na nivou RS veća je od 800 KM. Kada bi to izjednačili i dostigli 800 maraka u privredi, taj iznos bi zadržao mnoge i oni ne bi odlazili u inostranstvo - naveo je Duduković.

Stav ekonomista potvrđuje Banjalučanka Mirjana L. koja je nedavno dala otkaz i odlazi na rad u inostranstvo.

- Kao frizer u Banjaluci zarađujem svega oko 400 maraka, a u Njemačkoj ću imati i do sedam puta veću platu. Dala sam otkaz i prijavila se na biro. Ne bih ni pomislila na odlazak kada bi moja plata bila bar 800 KM - kaže ova Banjalučanka.

Nezaposleni

U evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS zaključno sa krajem septembra ove godine bilo je prijavljeno 116.936 aktivnih tražilaca posla, što je za 11.528 ili devet odsto manje u odnosu na isti period 2016. godine. Na kraju septembra prošle godine posao su tražila 128.464 lica.

Foto: Ilustracija/YAYimages

10/18/2017 01:31 PM
Parlament Srpske usvojio Rezoluciju o vojnoj neutralnosti
rs2711


Glasovima 44 poslanika, koji su ponovo sjednicu održalih u maloj sali skupštinskog zdanja zbog toga što je opozicija blokirala veliku, usvojena je Rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske, koju su predložili klubovi poslanika SNSD, SP i SDS-K.

Rezolucija o proglašenju vojne neutralnosti RS ima devet tačaka u kojima se, između ostalog, kaže da je Republika Srpska trajno opredijeljena za poštovanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine nastale međunarodnim ugovorom uz garancije velikih sila i potpise Srbije i Hrvatske.

Navodi se da je teritorija Republike Srpske jedinstvena, nedjeljiva i neotuđiva u skladu sa članom 3. Dejtonskog sporazuma i Aneksom 2. Dejtonskog sporazuma pod nazivom Sporazumom o graničnoj liniji između entiteta i odnosnim pitanjima.

"Teritorija Republike Srpske u procentu 49 odsto i 51 odsto teritorije Federacije su neotuđivo pravo u okviru međunarodno priznatih granica Bosne i Hercegovine. To potvrđuje i Arbitražna odluka kojom je uspostavljen Brčko-distrikt Bosne i Hercegovine kao suvlasništvo (kondominijum) oba entiteta, bez uspostavljanja teritorije Bosne i Hercegovine".

Navodi se i da teritorija Republike Srpske ne može biti otuđena na bilo koji način mimo Ustava i zakona, niti joj se može utvrditi i upisati drugo svojstvo.

"Svaki pokušaj uskraćivanja svih suverenih prava nad teritorijom Republike Srpske smatraće se kršenjem ustavnog poretka i međunarodnog prava i neće proizvoditi pravno dejstvo".

Republika Srpska je, stoji u Rezoluciji, opredijeljena da svaki budući status koordiniše sa Republikom Srbijom kao potpisnicom Dejtonskog sporazuma.

"U skladu s tim Narodna skupština Republike Srpske donosi odluku o proglašavanju vojne neutralnosti Republike Srpske u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma u Republici Srpskoj na kome bi se donela konačna odluka o tom pitanju".

Rezolucijom je utvrđena obaveza svih organa i institucija Republike Srpske na sprovođenje ovog dokumenta, primienjujući ustavne nadležnosti Republike, a svako suprotno postupanje biće sankcionisano u skladu sa zakonom.

"Narodna skupština obavezuje na poštovanje ove Rezolucije i sve predstavnike iz Republike Srpske u zajedničkim institucijama Bosne i Hercegovine, jer su birani u Republici Srpskoj koja je po ustavu i zakonu izborna jedinica. Obaveza se odnosi i na predstavnike iz Republike Srpske u međunarodnim organizacijama i forumima".

Narodna skupština obavezuje vladu i sve druge organe i institucije da obaveštavaju Narodnu skupštinu o aktivnostima koje preduzimaju na sprječavanju pokušaja kršenja Dejtonskog sporazuma i Ustava Republike.

Na sjednici je usvojen i niz drugih zakonskih prijedloga, kao i konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta za period od 1. januara ove godine, a poslanici su primili k znanju izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske o sprovedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike budžeta Republike Srpske za prošlu godnu i usvojili Godišnji revizorski izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora za ovu godinu.

Narodna skupština Republike Srpske imenovala je Jovu Radukića za vršioca dužnosti glavnog revizora i on će tu dužnost obavljati do okončanja procedure izbora glavnog revizora.

Narodna skupština razriješila je Borislava Jeličića funkcije zamjenika pravobranioca Srpske, jer nije stupio na dužnost u zakonom predviđenom roku.

Poslanici su za Ombudsmana za djecu Republike Srpske izabrali pravnika iz Foče Dragicu Radović na mandat od četiri godine.

Salkić: Rezolucija o neutralnosti RS neustavna

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić kaže da Rezolucija predstavlja još jedan u nizu direktnih udara na ustavno-pravni poredak BiH i dodaje da je propuštena prilika za hapšenje predsjednika RS Milorada Dodika.

Salkić smatra da Dodik vodi kompletnu državu u neizvjesnost i da mu je cilj izazivanje nestabilnosti ne samo u BiH nego i šire.

Kako kaže, Narodna skupština RS direktno se umiješala u nadležnost Predsjedništva BiH.

"Oni na neki način poništavaju odluke koje je donio državni organ BiH u vezi spoljne politike i opredjeljenja države. Ovom Rezolucijom dovode se pod znak pitanja i odluke Ustavnog suda BiH o knjiženju vojne imovine, a krši se i Zakon o odbrani BiH koji je jasno precizirao u kojem pravcu ide razvoj Oružanih snaga BiH", kazao je Salkić.

Ocijenio je da usvojena rezolucija nije u skladu sa Ustavom BiH i važećim zakonima u BiH.

Kako kaže, donošenje neustavnih i nezakonitih rezolucija šalje jasnu poruku o namjerama vlasti iz RS, prenio je sarajevski portal Kliks.

"Rezolucija NSRS mnogo je opasnija nego što se na prvi pogled čini. Dodik ne sprovodi politiku svoje glave već politiku koja mu se diktira izvan BiH. Takva politika ima zadatak destabilizacije regiona i pravljenja ravnoteže između suprotstavljenih sila. Mi ovde jasno vidimo u čijem interesu on radi", rekao je Salkić.
10/18/2017 01:15 PM
Dodik: Nedolično i klovnovsko ponašanje opozicije
dodik youtube1405


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da jučerašnje “nedolično i klovnovsko ponašanje” opozicije u Narodnoj skupštini Srpske potvrđuje tezu da oni već duže vrijeme nisu opozicija vlasti, već samoj Republici Srpskoj, a od sinoć i sami sebi.

“Nevjerovatna je činjenica da već u dužem vremenskom intervalu opozicija bježi da se izjasni o vrlo bitnim pitanjima za Republiku Srpsku, kao što je, recimo, sinoć bila Rezolucija o vojnoj neutralnosti. Umjesto što su pištaljkama i urlanjem po Narodnoj skupštini pokušali da zaustave njen rad, mislim da bi bolje bilo da su bar na pet minuta zaustavili rad Parlamentarne skupštine BiH i na taj način pokazali šta misle o sramnoj presudi Naseru Oriću ili neprocesuiranju njihovog kolege Šefika Džaferovića ili Atifa Dudakovića za ratne zločine nad Srbima”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ako nisu smjeli ni toliko, mogli su bar sa pištaljakama otići pred Sud i Tužilaštvo BiH i na taj način pokazati da dijele patnju svojih sunarodnika iz Podrinja, kada se nisu udostojili da dođu na sastanak koji je tim povodom sazvao predsjednik Republike.

“Ovako su po nalogu Orićevih pokrovitelja došli da zvižde narodnoj volji iskazanoj na demokratskim izborima u Republici Srpskoj. Ne vjerujem da je ovakvo ponašanje opozicije zamišljao ni naš narod kada im je davao glas”, rekao je Dodik, a prenosi Srna.

Foto: YouTube/ScreenShot

10/18/2017 01:10 PM
Biciklistička trka Beograd - Banjaluka u svjetskoj eliti
biciklisti promo0604


Međunarodna biciklistička unija (UCI) zvanično je potvrdila da je trka Beograd – Banjaluka ušla u prvu kategoriju, što znači da će na njoj učestvovati neki od najboljih timova i vozača svijeta.

Ovu lijepu vijest saopštio je direktor trke Vladimir Kuvalja, koji je rekao da mu je 12. oktobra ova informacija potvrđena iz Švajcarske i da će naša trka biti u kalendaru UCI za 2018. godinu.

- Intenzivno radimo na ovome od 2013. godine, a 2015. smo dobili najviše ocjene za organizaciju trke u drugoj kategoriji i to je bilo zeleno svjetlo. Poslije posljednje trke u aprilu, imali smo obećanja da će se ovo desiti, ali sam bio skeptičan sve dok nije stigla zvanična potvrda - rekao je Kuvalja.

Prva trka Banjaluka – Beograd održana je 2007. godine na kojoj je učestvovalo 70 biciklista. Malo ko je vjerovao da će ova trka stići do same elite. Već iduće godine UCI je uvrstio trku u kalendar, a kvalitet je rastao iz godine u godinu. Trud i rad isplatili su se krajem 2015. godine kada je trka uvršćena među 100 najboljih trka svijeta i to kao jedina iz druge kategorije.

Inače, Međunarodna biciklistička trka Beograd – Banjaluka nalazi se u godišnjem kalendaru sportskih manifestacija Grada Banja Luka, kao i u programu obilježavanjea dana grada 22. aprila.

Foto: Promo

10/16/2017 07:28 PM
Evo kako da izaberete pravi miris za sebe
parfem yay0802


Isprobali ste gomilu parfema, ali njihove mirisne note su se izmiješale, pa ih teško prepoznajete i više ne znate koji miris bi vam najviše odgovarao? Da biste izbjegli nedoumice oko izbora mirisa, slijedite provjerene savjete:

Kupujte ujutru - Na početku dana sva čula bolje funkcionišu, pa je i osjećaj za miris izoštreniji. Zato je upravo to najbolje vrijeme za isprobavanje i kupovinu novog parfema.

Koristite testere - Nemojte isprobavati parfeme na svom tijelu jer će vam se tako ubrzo izmješati svi mirisi. Bolje je da koristite papiriće za testiranje, koji s razlogom stoje pored bočica s parfemima. Bilo bi dobro da na svakom od njih zapišite i naziv mirisa. Tako ćete kasnije, na miru, moći da odlučite koji vam se najviše sviđa.

Pomirišite ruku - Pošto ste isprobali neki parfem (naravno, na papiriću), pomirišite unutrašnju stranu svoje ruke. Taj dio tijela gotovo i da ne miriše i najbolje će pročistiti vaše čulo mirisa prije nego što se bacite na isprobavanje drugih parfema, piše "Život plus".

Ne morate da isprobate baš sve parfeme - Kada isprobate desetak različitih mirisnih nota, vaš nos više jednostavno neće funkcionisati kako treba. Nemojte isprobavati više od tri parfema odjednom, jer poslije toga mozgu postaje sve teže da ih razlikuje.

Izađite iz parfimerije na pola sata - Prije nego što donesete konačnu odluku o kupovini, izađite iz parfimerije na pola sata, da pročistite nos od svih mirisa. Zatim pomirišite papiriće s parfemima i odaberite omiljeni, a usput će te i da otkrijete koliko se dugo taj miris zadržao na vašem tijelu.

Foto: Ilustracija/YAYimages

10/16/2017 07:23 PM
Ekonomija u BiH najgora u Evropi
prosjacenje yay2510


Od svih država bivše Jugoslavije i Evrope, BiH bilježi najkatastrofalnije rezultate kad je riječ o ekonomskom razvoju i kvalitetu života njenih građana.

I posljednja analiza Svjetskog ekonomskog foruma pokazala je da ova država ima ubjedljivo najgoru ekonomiju u Evropi, a kao glavni problem označeni su neefikasna državna birokratija, korupcija, visoke poreske stope, politička nestabilnost.

Švajcarska je već nekoliko godina zaredom na prvom mestu sa ocjenom 5,86, dok se BiH našla na 103. poziciji sa rezultatom 3,87, tek nešto malo ispred ratom uništenog Jemena, te Mozambika i Čada, prenosi "EuroBlic".

Iz Direkcije za ekonomsko planiranje BiH prije nekoliko dana su saopštili da BiH, prema Globalnom indeksu konkurentnosti za 2016/2017, za razliku od prethodnih godina, nije zabilježila znatne promjene u svom rangiranju, te da je dospjela na 107. mjesto od 138 zemalja.

- Poslovno okruženje u BiH je i dalje opterećeno brojnim administrativnim preprekama, a tržište je fragmentisano usljed različitih pravila, zbog čega se ne može postići stvarna sloboda kretanja robe i usluga. Niska konkurentnost BiH ekonomije ima korijene u niskom obuhvatu obrazovanjem i obrazovnom sistemu koji ne priprema adekvatno kadrove za moderno tržište rada. U prošloj godini, svega deset odsto radno sposobnog stanovništva imalo je više ili visoko obrazovanje – saopštili su iz ove direkcije.

U Savjetu stranih investitora BiH naglašavaju da bi cjelokupna ekonomska politika države trebala bi biti usmjerena na razvoj proizvodnje i podsticanje izvoza.

Treba rasteretiti privredu i povećati efikasnost administracije, uz konkretnije i odlučnije mjere za poboljšanje poslovnog ambijenta i privlačenje investitora.

– BiH, kao i bilo koja druga država koja za cilj ima privlačenje stranog kapitala, mora prethodno da stvori povoljnu investicionu klimu. A preduslovi za unapređenje poslovne klime su stabilan politički i pravni sistem. Privlačenje stranih investitora mora da prati dosljedno sprovođenje započetih reformi u zemlji, kako bismo te iste investitore i zadržali, nakon što ih jednom pozovemo i privučemo da investiraju u našu zemlju – kaže izvršna direktorka ovog savjeta Sanja Miovčić.

Da nam to slabo polazi za rukom, potvrđuju statistike o prilično niskom novou stranih investicija. Za razliku od ove godine, kada je njihov iznos u blagom porastu, u ranijem periodu ulaganja u BiH bila su na zabrinjavajuće niskom nivou.

Naime, lani su u BiH investirana 504 miliona KM, što je skoro pet puta manje od iznosa koji su građani BiH koji žive u inostranstvu poslali rođacima.

Da nije ovih para, mnogi građani bi bili i gladni i žedni, jer preživljavaju upravo zahvaljujući pomoći rodbine iz inostranstva.

Analize nevladinog sektora pokazuju da je oko 70 odsto građana u zoni siromaštva, od čega trećina nema ni za golu egzistenciju, dok oko 30.000 ljudi u BiH preživljava zahvaljujući jednom obroku iz javne kuhinje.

Zato ne čudi što smo na samom začelju listi koje su rezultat istraživanja kvalitetu života u zemljama Evrope i sveta.

Prema poslednjem smo zauzeli 69. mesto, dok se Slovenija našla na 20, Hrvatska 33, Srbija 47, Crna Gora 55, a Makedonija na 57. poziciji.

Po korupciji "najbolji"

Korupcija u BiH dnevno, prema procjenama, proguta više od četiri miliona KM. Brojač korupcije nevladine organizacije “Account” pokazuje da se svake sekunde u BiH, na razne oblike podmićivanja, izgubi 47 KM. To, praktično, znači da korupcija godišnje odnese skoro 1,5 milijardi KM.

Korupcija u BiH veća je nego u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji. Situacija je jedino gora na samoproglašenom Kosovu, a stručnjaci upozoravaju da bez ozbiljne borbe sa ovom pojavom, ne možemo da računamo na ekonomski napredak.

Foto: Ilustracija/YAYimages

10/16/2017 06:50 PM
„Ofelija“ pogodila Irsku, ima žrtava (Video)
uragan pixabay1410


Najmanje tri osobe su poginule u Irskoj u naletu uragana "Ofelija" koji je oslabio u tropsku oluju. Istovremeno je saopšteno da će i u srijedu biti zatvorene sve škole i obrazovne ustanove.

Oluja čupa drveće, a blizu 210.000 domaćinstava je ostalo bez struje. Kako se navodi, oluja je pokrenula talase koji dostižu i do 10 metara visine, prenosi Sputnik.

„’Ofelija‘ je veoma opasna oluja. Poslednji put kada smo imali ovakvu oluju poginulo je 11 ljudi“, rekao je novinarima u Dablinu irski premijer Leo Varadkar, prenio je Blumberg.

On je upozorio da će i nakon prolaska oluje ostati mnoge opasnosti, kao što su srušeno drveće i dalekovodi.

Bi-Bi-Si navodi da je u Britaniji izdato upozorenje na poplave.

Na društvenim mrežama građani objavljuju fotografije na kojima se vide posljedice udara oluje.

{youtube}GlLQjdJWd5E{/youtube}

Jedna od njih je iz iz mjesta Korka, gdje se srušio deo tribine na fudbalskom stadionu.

Tokom noći „Ofelija“ je oslabila od uragana u kategoriju oluje, a udari vetra dostižu brzinu od 176 kilometara na sat.

„Ti udari vetra su opasni po život“, upozorio je predsjedavajući Nacionalne službe za vanredne situacije Irske Šon Hogan.

Škole, koledži i druge obrazovne institucije u Irskoj su zatvoreni.

U Škotskoj, Velsu i delovima Engleske izdato je „žuto upozorenje“.

Meteorolozi ističu da je „Ofelija“ najsnažniji uragan zabilježen na istoku Atlantika i prvi od 1939. godine koji je „doputovao“ toliko daleko na sjever.

„Ofelija“ je pogodila Irsku tačno na 30. godišnjicu „Velike oluje“ iz 1987. godine, tokom koje je u Britaniji stradalo skoro 20 ljudi i oboreno 15 miliona stabala, podsjeća AP.

Foto: Ilustracija/YAYimages

10/16/2017 06:46 PM
Inicijativa za postavljanje defibrilatora na javna mjesta
defibrilator pixabay1610


Na javnim mjestima u RS uskoro bi mogli biti postavljeni defibrilatori koji bi u slučaju iznenadnog srčanog zastoja građanima mogli spasiti život.

Naime, riječ je o uređajima koji pomoću elektrošoka pružaju prvu pomoć prilikom srčanog udara, a bili bi postavljeni na trgovima i frekventnim mjestima sa softverom na srpskom jeziku, koji izdaje uputstva kako se postupa u slučaju prestanka rada srca.

Dragan Unčanin, predsjednik Udruženja kardiologa RS, čija je i uža specijalizacija elektrofiziologija, rekao je da u RS ne postoji ovakav aparat.

On kaže da postoji inicijativa Udruženja kardiologa RS i Službe intenzivne medicine UKC RS da se na mjestima gdje je velika frekvencija ljudi postave defibrilatori.

"Prije nekoliko mjeseci pokrenuli smo inicijativu, s obzirom na to da ima opravdanja za tim, očekujem da bi trebalo biti vrlo brzo realizovano. Nije finansijski zahtjevan projekat, jer u poređenju sa konačnim efektom, odnosno spasavanjem jednog ljudskog života, takav aparat bi se već otplatio", rekao je Unčanin, prenose "Nezavisne novine"

Istakao je da je defibrilator jedini lijek u određenim kliničkim stanjima, kada se desi srčani zastoj.

"Kroz niz postupaka i koraka koji vode osobu koja bi koristila automatski aparat, krajnje je pojednostavljena primjena i na kraju da li će se izvršiti defibrilacija odluku donosi sam aparat. Čim se aparat dodirne, on počne sa instrukcijama šta treba uraditi, u suštini treba nalijepiti samo naljepnice na grudi pacijenta", rekao je Unčanin.

Duško Vulić, nacionalni koordinator za prevenciju kardiovaskularnih bolesti RS, kaže da se iznenadne smrti dešavaju na ulicama, te da nije uvijek uzrok poremećaj ritma srca, ali je on najčešći razlog.

"Pokrenuli smo inicijativu, ali se to mora sistemski riješiti preko nadležnih ministarstava, pa onda prema lokalnim zajednicama", rekao je Vulić.

Draško Brezičanin, načelnik Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Prijedor, kaže da bi postavljanjem defibrilatora na javnim mjestima imali napredniji nivo reanimacije, gdje bi reanimaciju prije nego što Hitna dođe građani već mogli započeti.

"Automatske defibrilatore na frekventnim mjestima mogli bi koristiti svi građani, jer oni imaju uputstva i jednostavni su za upotrebu. Kada se dvije elektrode spoje na pacijenta, aparat sve ostalo radi i završi sam", rekao je Brezičanin.

Naglasio je da je to praksa na Zapadu, kao i u pojedinim gradovima u Srbiji.

Da bi postavljanje defibrilatora na javnim mjestima bilo od velikog značaja srčanim bolesnicima, smatra i Dragica M., srčani bolesnik iz Banjaluke, koja nam je rekla da je najbitnije da se pravovremeno reaguje u tim slučajevima.

U Službi za odnose s javnošću Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS rekli su da je ovo ministarstvo upoznato sa praksom u drugim zemljama sa postavljanjem i upotrebom eksternih defibrilatora i u narednom periodu će se razmotriti i analizirati mogućnost uvođenja ovih medicinskih aparata na javnim mjestima, poput aerodroma, stadiona i sportskih dvorana.

"Realizacija ove inicijative zahtijevala bi izmjene ili dopune važećih propisa, baziranih na detaljnim analizama i studijama, kao i jasno propisanim načinima realizacije procedure obrade takvih zahtjeva upućenih od strane lokalnih zajednica, ustanova i preduzeća", rekli su u Ministarstvu.

Kardiologija perjanica zdravstvenog sistema RS

U prioritetu rada Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS je adekvatno zbrinjavanje pacijenata sa kardiovaskularnim smetnjama u zdravstvenim ustanovama, te se mnogo radilo na ulaganju i opremanju prostorija sa savremenom opremom, ali i na edukaciji i osnaživanju domaćeg kadra.

U Ministarstvu su istakli da je kardiologija kod nas razvijena grana medicine i jedna je od perjanica zdravstvenog sistema RS po broju i uspješnosti izvedenih procedura, kao i stručnosti kadra u oblasti interventne kardiologije, a može se uporediti sa najuspješnijim klinkama tog tipa.
10/16/2017 06:19 PM
Detalji krvavog obračuna na Manjači: Mile i ranije prijetio Jeleni
zmijanje yt0405


Mile Macanović (40) iz Ribnika u krvavoj drami koja se desila u mjestu Sitnica na Manjači, ispalio je po dva metka u bivšu djevojku Jelenu Milovac (21) i poznanika Čedomira Sirara (53), a zatim se ubio.

Iz PU Mrkonjić Grad i Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka nisu željeli iznositi zvanične informacije o ovom događaju, kao ni eventualne motive, ali se od njihovih prijatelja i poznanika saznaje da je najvjerovatnije u pitanju zločin iz strasti.

Svemu je navodno kumovala ljubomora, jer je Milovčeva nakon veze sa skoro duplo starijim Macanovićem, našla novog momka, što je on teško prihvatao. Mještani tvrde i da joj je Macanović u nekoliko navrata i ranije prijetio, govoreći da će ubiti i sebe i nju.

Svjedoci za Modno.ba kažu da je Milovčeva sinoć bila u jednom lokalnom kafiću u muškom društvu, zajedno sa novim momkom, a sa njima je bio i poznanik Čedomir Sirar.

"Pozvala je telefonom i Macanovića da dođe, nakon čega se i on tu pojavio. Upitao ju je u jednom trenutku da sjedne sa njim za sto, što je ona odbila. Oko 22.30 sati, neposredno prije fajronta, Macanović je svima predložio da druženje nastave kod njega u kafani. Jelena je to u prvi mah odbila, a kasnije je pristala", ispričao je jedan svjedok koji nije želio da mu se otkriva identitet.

Svjedoci tvrde da su ona i Sirar otišli zajedno sa Macanovićem u automobilu, a niko ne može sa sigurnošću da tvrdi šta se dalje dešavalo. Po tragovima na licu mjesta, pretpostavlja se da su njih dvoje izašli na jednom proširenju na putnom pravcu Sitnica – Čađavića, u opštini Mrkonjić Grad.

Zatim se Macanović najvjerovatnije automobilom udaljio nekoliko stotina metara dalje, a onda zaustavio vozilo, uzeo pištolj i pješke se vratio do Milovčeve i Sirara. Potom je pucao u njih i teško ih ranio, pa je presudio sebi. O tome svjedoči lokva krvi na mjestu pucnjave.

Jelena Milovac je zadobila povrede grudnog koša i abdomena. Operisana je na UKC Banja Luka i njeno zdravstveno stanje je za sada stabilno. Sirar je takođe zadobio povrede grudnog koša i abdomena i u toku je njegovo hirurško zbrinjavanje. Prema riječima ljekara, sve dalje prognoze u vezi sa njegovim zdravstvenim stanjem su preuranjene.

Foto: YouTube/ScrerenShot

10/16/2017 06:11 PM
Nagrade za mlade glumce Studija Jazavac
glumci jazavac mladi

Na 17. festivalu omladinskih pozorišta Republike Srpske, koji je ove godine održan u Kostajnici, Gradsko pozorište Jazavac predstavilo se predstavom “Kontrolni” u kojoj igraju članovi škole glume i govora Studija Jazavac, iz grupe mentora Nikoline Friganović.

Festival je okončan u subotu 14. oktobra, a stručni žiri festivala je mladim glumcima “Jazavca” dodijelio nagradu za jedinstevnu glumačku igru, a publika je ovu predstavu progasila najboljom na festivalu.

Iz GP Jazavac podsjećaju da u petak, 20. oktobra, počinje Međunarodni festival mladog glumca “Zaplet 09” i to premijerom predstave “Pita li iko kako je meni”, autorski projekat u režiji Stojana Matavulja.

Foto: Ilustyracija/YAYimages

10/16/2017 06:06 PM
Raspisan konkurs za dodjelu stipendija studentima
studenti yay0207


Grad Banjaluka je raspisao konkurs za dodjelu stipendija studentima prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama. Konkurs se odnosi na tri vrste stipendija: prema socijalnom statusu, za uspjeh na studiju i za deficitarna zanimanja.

Stipendija prema socijalnom statusu i stipendija za uspjeh na studiju iznosi 130 KM, dok stipendija za deficitarna zanimanja iznosi 250 KM. Prema ovogodišnjim pravilima, u deficitarne studije svrstani su: elektrotehnika, biologija i fizika.

Inače, ovogodišnjim gradskim budžetom za stipendiranje studenata i učenika predviđeno je ukupno 1,6 miliona KM.

Konkurs je otvoren do 15. novembra 2017. godine.

Više o konkursu možete pogledati ovdje.

Foto: Ilustracija/YAYimages

10/16/2017 06:03 PM
Opozicija postavila uslove za učešće u radu Narodne skupštine RS
opozicija n12708


Poslanici stranaka Saveza za promjene prisustvovaće 22. sjednici Narodne skupštine Republike Srpske koja je zakazana za 16. o0ktobar, ali su pripremili tri tačke za dopunu dnevnog reda i tražiće da se ne usvoji zapisnik sa prošle sjednice, te da se ona u što kraćem roku ponovo sazove, jer ne priznaju da je održana.

"Kao dopunu dnevnog reda nudimo Informaciju u vezi ponašanja pripadnika MUP-a RS i sprečavanja narodnih poslanika da prisustvuju 21. sjednici NSRS, odnosno postavljamo pitanje o opravdanosti održavanja ove 22. sjednice. Predlažemo dva zaključka: neopozive ostavke ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, predsjednika NSRS Nedeljka Čubrilovića i sekretara Marka Aćića. Tražimo da se ne usvoji zapisnik sa prošle 21. sjednice, da zakazana 22. sjednica bude odgođena te da se u što kraćem roku sazove 21. sjednica, jer mi ne priznajemo da je održana pošto smo bili spriječeni da učestvujemo'', kaže za Mondo.ba Adam Šukalo, poslanik PDP- a u NSRS.

Šukalo objašnjava da mjera udaljenja sa prošle sjednice poslanicima opozicije ustvari nije izrečena "jer nije konstatovana u zapisniku, odnosno u stenogramu" te da će insistirati na odgovoru na pitanje: ko je izdao konkretnu naredbu da spriječi narodne poslanike da uđu u salu.

Druga stvar koju su poslanici SZP pripremili za dopunu dnevnog reda je "Rezolucija o Strateškim opredjeljenjima RS za period 2018-2022. godine" u kojoj je obrađeno pitanje vojne neutralnosti Republike Srpske koja je odgovor na "Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske" koju predlažu klubovi poslanika SNSD, SP i SDS-K.

"Treća tačka se tiče pitanja bivšeg glavnog revizora Šnjegote i skidanja te tačke s dnevnog reda jer ne postoje uslovi za tu tačku. Oni hoće da poguraju da se razmatra izvještaj glavnog revizora, a koliko znam, planiraju da postavne nekoga za vršioca dužnosti glavnog revizora", kaže Šukalo i dodaje da će opozicioni poslanici prekidati sjednice ''ako se poslanici vladajuće koalicije budu ponašali kao do sada, odnosno ako ne prekinu da krše Ustav, zakone i Poslovnik".

Poslanici NSRS trebalo bi u utorak, između ostalog, da razmatraju "Prijedlogu Rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti RS", a na prijedlogu dnevnog reda je i "Interpelacija za razmatranje Ekonomske politike Vlade Republike Srpske".

Plan je da se razmatraju izvještaji Glavne službe za reviziju javnog sektora RS o provedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike budžeta RS za 2016. te Godišnji revizorski izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora za 2017.

Srpska od 12. oktobra nema glavnog revizora, niti njegovog zamjenika, jer su na sjednici 13. septembra Duško Šnjegota i Darko Pejić razriješeni tih dužnosti i nije poznato ko će poslanicima obrazložiti pomenute dokumente.

Foto: YouTube/ScrenShot
10/16/2017 05:55 PM
Dejan Milićević u klubu Fabrique
milicevic promo1610


Žurka koju ćete dugo pamtiti zakazana je za subotu, 21. oktobra od 22 časa, u klubu ꞌꞌFabriqueꞌꞌ, a povod je rođendan jednog od najaktuelnijih domaćih DJ - eva - Alexandera G.

Ovu posebnu noć uveličaće i pionir domaće elektronske scene i uvijek rado viđen gost u našem gradu - Dejan Milićević iz Beograda.

Jednako omiljen i među publikom i kritikom, Dejan će još jednom pokazati zašto ima decenijama vijernu bazu fanova iz cijelog regiona i svijeta.

Slavljenik - Alexander G obećava poseban set, koji će nam svima ovu jesenju noć učiniti nezaboravnom.

Fabrique se nalazi u suterenu RK ꞌꞌBoskaꞌꞌ.