09/19/2017 12:15 PM
Objavljeni dobitnici nagrade "Srđan Aleksić"
novinari yay1005


Novinar portala "Tačno" iz Mostara Milan Račić dobitnik je ovogidšnje nagrade "Srđan Aleksić" koju dodjeljuje Mreža za izgradnju mira.

Druga nagrada je pripala novinaru Mirzi Sadikoviću sa Televizije Unsko-sanskog kantona, a treća novinarki Ani Kotur za tekstove na portalu Buka.ba. Specijalna plaketa „Srđan Aleksić“ biće dodijeljena novinaru Al Jazeere Balkans, Sanelu Kajanu.

Nagrada "Srđan Aleksić" dodjeljuje se novinarima iz Bosne i Hercegovine čiji tekstovi i/ili prilozi afirmišu i promovišu profesionalno medijsko izvještavanje o marginalizovanim grupama i za razvoj društveno odgovornog novinarstva.

Svečana dodjela ove novinarske nagrade, koja se organizuje u sklopu obilježavanja Dana mira biće održana 21. septembra u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu u 19 časova.

Novinarsku nagradu "Srđan Aleksić" ustanovili su 2010. godine nevladine orgnaizacije Helsinški parlament građana Banjaluka, Fondacija Cure iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara Republike Srpske, a nagrada je 2013. godine postala dijelom Mreže za izgradnju mira BiH.

Foto: IlustracijaYAYimages

09/19/2017 12:13 PM
Kriju detalje leta Geteborg - Banjaluka?
avion pixabay1909


Turistička agencija "Montefly" nije održala pres-konferenciju, koju su u petak najavili da će održati u Banjaluci u ponedjeljak, a na kojoj su obećali pojasniti nedoumice koje su se pojavile u javnosti u vezi s njihovim kredibilitetom.

Naime, na pitanja novinara "Nezavisnih novona" kakvo iskustvo imaju kada je u pitanju organizovanje avionskih letova dgovorili su da će sve odgovore dati u ponedjeljak na pres-konferenciji, koja nije održana.

Juče, kada su ih putem njihove Facebook stranice podsjetili na obećanje koje su dali u petak, dali su broj telefona u Švedskoj, na koji se javila samo automatska sekretarica na švedskom, navodi banjalučki list.

"Nezavisne" su tokom vikenda objavile priču o saznanjima iz kojih proističe da je "Montefly" u vlasništvu firme "Group Fun Travel AB", a čiji je direktor, prema švedskom poslovnom registru, Namko Kovačević, a njegov zamjenik Toni Ante Bašić. Saznali smo, takođe, da se na istoj adresi na kojoj su registrovani "Montefly" i "Group Fun Travel AB" registrovane još četiri firme koje se uglavnom bave građevinarstvom, proizvodnjom namještaja i investiranjem. Dok većina ovih firmi posluje pozitivno, firma "Group Fun Travel AB" ne bilježi dobre poslovne rezultate, tako da se s pravom postavlja pitanje referenci "Monteflyja" u turističkoj djelatnosti i iskustva kada su u pitanju avio-operacije.

Inače, u petak, nakon što smo kontaktirali "Montefly", skinuta je mogućnost rezervisanja karata, koja je danas opet postavljena.

Sudeći prema sajtu, povratna karta na relaciji Banjaluka - Geteborg bi iznosila oko 210 evra po osobi u osnovnoj ekonomskoj klasi. Ako biste se odlučili za ekonomsku flexi klasu, povratna karta bi vas stajala oko 300 evra. Karta flexi+ bi vas za istu relaciju koštala nešto više od 400 evra.

Zanimljivo je da je kod leta TF8090, koji nismo uspjeli pronaći ni na jednom međunarodnom sajtu koji ima bazu podataka kodova avio-kompanija i njihovih letova.

S obzirom na to da se niko nije javio na telefon, nije bilo moguće provjeriti o kakvom se letu radi, da li su već obezbijedili avione, kao ni to očekuju li finansijsku podršku institucija RS za letove koje planiraju uspostaviti.

Podsjećanja radi, predstavnici "Aerodroma RS" i Ministarstva saobraćaja i veza RS najavili su da bi s redovnim sedmičnim operacijama kompanija "Montefly" trebalo da započne 22. decembra ove godine, a da bi naknadno povećavali broj letova u skladu s interesom. Oni su, takođe, pojasnili da bi let uključivao i destinacije u Crnoj Gori, ali nije bilo moguće provjeriti da li bi se radilo o istom letu, ili bi to bila neka vrsta konekcije.

Umjesto odgovora na naša pitanja, iz "Monteflyja" su se oglasili saopštenjem za javnost, gdje navode da od 22. decembra započinju novi čarter letovi na destinaciji Banjaluka - Geteborg - Podgorica, što ocjenjuju kao pozitivan projekat, koji je produciran sa švedskim avio-prevoznikom BRA.

"Cijeli projekat je ocijenjen kao održiv i vrlo pozitivan i od strane Aerodroma Banjaluka, čime su se stvorili preduslovi za početak cijelog projekta", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je projekat razvijen i osmišljen prvenstveno na osnovu potrebe desetine hiljada ljudi iz dijaspore.

"Uspostavom ovog vazdušnog mosta, te koristeći veliki potencijal stanovnika u dijaspori kao najboljih ambasadora, ostvaruju se mogućnosti za brže i lakše putovanje i ostalih potencijalnih putnika iz Skandinavije, koji će upoznati ljepote i povoljnosti ovoga kraja", stoji u saopštenju.

"Montefly" su, kako ističu, osnovali privrednici sa dugogodišnjim iskustvom iz različitih privrednih grana.

Foto: Pixabay
09/19/2017 12:08 PM
Izboden mladić u Banjaluci
hitna yay1806

Banjalučanina D.T. je sinoć u 17.30 časova u Ulici bulevar vojvode Živojina Mišića u banjalučkom naselju Borik ubo za sada nepoznati muškarac.

Iz Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske navode da je D.T. u ovu ustanovu primljen sinoć sa ubodnom ranom u predjelu desne strane grudnog koša.

"D.T. je hiruški zbrinut, a njegovo zdravstveno stanje za sada je stabilno. On ostaje na daljem praćenju i liječenju u UKC-u", navode iz ove zdravstvene ustanove.

Foto: Ilustracija/YAYimages

09/19/2017 11:25 AM
Plakati sa ustaškim porukama u Sarajevu
pavelic twitter


Stanovnike sarajevskog naselja Dobrinja sinoć su uznemirili plakati sa ustaškim porukama, koji su oblijepljeni širom tog dijela grada.

Prema navodima građana ovog naselja, pamfleti sa istaknutim nacističkim znakovima, simbolima fašističke tvorevine NDH, uz oznaku ustaškog pokreta i proustaški tekst, polijepljeni su na nekoliko na nekoliko haustora, bandera, te zakačeni na brisače automobila, prenose sarajevski mediji.

Tekst je sažetak "čestitke" iz 1968. godine, objavljene na dan godišnjice osnivanja NDH koju potpisuje ustaški komandant i zločinac Vjekoslav Luburić.

Policija ispituje slučaj.

Foto: Twitter

09/19/2017 11:20 AM
Velika akcija u Banjaluci, uhapšeno 28 osoba
hapsenje yay1706


U akciji koju Uprava MUP-a Republike Srpske za organizovani i teški kriminalitet realizuje u saradnji sa Policijskom upravom Banjaluka do sada su izvršeni pretresi na 31 lokaciji i uhapšeno 28 lica koja se dovode u vezu sa krivičnim djelom nedozvoljena proizvodnja i promet opojnih droga.

“Pretresi u okviru akcije kodnog naziva `Petrićevac` izvršeni su na 29 lokacija na području grada Banjaluka, jednoj lokaciji na području Mrkonjić Grada i jednoj lokaciji na području Kozarske Dubice”, izjavila je portparol MUP-a Srpske Mirna Miljanović.

Akcija se realizuje pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Foto: Ilustracija/YAYimages

09/19/2017 11:10 AM
Otvoreno inkluzivno dječije igralište u Obilećevu
igralistegradbl1909


Novoizgrađeno inkluzivno dječije igralište "Svako dobro" svečano je otvoreno u ulici Starine Novaka u banjalučkom naselju Obilićevo.

Igralište su otvorili gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i direktor kompanije Hemofarm Banjaluka Biljana Marković.

Ovo je peto igralište sagrađeno od početka godine u velikoj akciji Gradske uprave i društveno odgovornih kompanija.

Gradonačelnik je istakao da su u toku različite faze gradnje, projektovanja i slično na još desetak igrališta na različitim krajevima grada.

"U toku su i pregovori sa još nekoliko kompanija koje žele da se priključe akciji izgradnje dječijih igrališta – rekao je gradonačelnik i pozvao i druge da se pridruže, ističući da Grad nudi lokacije u svim dijelovima grada.

Direktor kompanije Hemofarm Biljana Marković, kazala je da svi imaju ista prava i potrebe ali da, često, djeca sa poteškoćama u razvoju, nemaju iste uslove da zadovolje svoja prava i potrebe.

"Većinu igračaka na ovom igralištu prilagođena je djeci sa poteškoćama u razvoju. Želja nam je da, naša djeca, od najranije dobi, kroz igru prihvataju i poštuju različitosti, jer djeca kroz igru uče, rastu i saznaju o svijetu u kojem žive", rekla je Markovićeva, dodajući da je vrijednost igrališta u Ulici Starine Novaka oko 50.000 KM.

Foto: Grad Banjaluka/A. Čavić

09/19/2017 10:59 AM
Coca-Colina podrška mladima nastavlja se u Banjaluci
mladicocacola1909


Realizacija programa “Coca-Colina podrška mladima u Bosni i Hercegovini” nastavlja se u Banjaluci. Kroz četverodnevni program obuke u naredne dvije sedmice proći će ukupno 100 mladih iz banjalučke regije. Polaznici će, putem predavanja i interaktivnih radionica, imati priliku da steknu i usavrše lične i poslovne vještine, koje će im pomoći pri zapošljavanju.

Strateška opredijeljenost Coca-Cole ka jačanju mladih te izrazito visoka stopa nezaposlenosti mladih u Bosni i Hercegovini rezultirali su pokretanjem projekta “Coca-Colina podrška mladima u Bosni i Hercegovini”, čiji je cilj dati doprinos rješavanju jednog od najznačajnijih pitanja bh. društva.

Ovaj jedinstveni projekt osnaživanja mladih u Bosni i Hercegovini namijenjen je nezaposlenim mladim ljudima starosne dobi od 18 do 30 godina, koji su završili školovanje i nezaposleni su.

Pod motom „Nauči više, primijeni znanje i kreni dalje“ stotinu polaznika iz sarajevske regije već je u prve dvije sedmice septembra uspješno završilo program četverodnevne obuke, u kojem su kroz predavanja i interaktivne radionice usavršavali postojeće i stjecali nove vještine, lične i poslovne. Nakon Sarajeva priliku da uče o samorazvoju, samoprocjeni, komunikaciji, organizaciji vremena, prodajnim vještinama, pregovaranju, upravljanju i realizaciji projekata, strateškom i poslovnom planiranju te finansijskoj pismenosti od danas imaju i mladi u Banjoj Luci.

Prvoj grupi polaznika u Banjaluci obratio se Saša Kukolj, rukovodilac prodaje Coca-Cole HBC B-H za prodajnu regiju Banjaluka, i tom prilikom istakao: „Ovaj program je osmišljen da prepoznaje, razvija, osnažuje i motiviše na uspjeh mlade čineći ih konkurentnijim na tržištu rada. Samim tim što ste danas ovdje, vi ste već napravili korak ka tom cilju. Zaista mi je drago što danas vidim ovoliko mladih, zainteresovanih i znanja željnih ljudi koji će iskoristiti priliku da usavršavaju svoje lične i poslovne vještine. Učešćem u programu pokazujete kako ste svjesni da je znanje ključ uspjeha te da ste spremni uhvatiti se u koštac sa izazovima tržišta i modernog načina poslovanja.”

Uz certificirane predavače, u realizaciji radionica učestvuju i Coca-Colini zaposlenici u ulozi mentora.

Pod sloganom „Nauči, primijeni, kreni“ program Coca-Coline podrške mladima realizuje se u četiri grupe po 50 učesnika u dva grada, Sarajevu i Banjoj Luci, tokom četiri sedmice.

Cilj predavanja i radionica, koje vode certificirani treneri, jeste polaznicima pružiti priliku da nauče i steknu vještine koje se stječu praktičnim radom. Polaznici, između ostalog, imaju priliku naučiti kako da se istaknu na tržištu rada i time stvore sebi priliku za zaposlenje, a potom i dalji razvoj karijere.
09/19/2017 10:52 AM
Konferencija "Studenti u susret nauci" od 27. do 30. novembra
kampus bllive1306


Studentski parlament Univerziteta u Banjaluci organizuje konferenciju “Studenti u susret nauci” – StES u periodu od 27. do 30. novembra 2017. godine.

StES konferencija sa međunarodnim učešćem je vodeća naučno-stručna konferencija studenata, multidisciplinarnog karaktera. Cilj konferencije je da se prikažu naučna i stručna dostignuća studenata i mogućnost njihove primjene u parksi, te da se odrede pravci daljeg istraživanja. Ovo je prilika za unapređenje naučno-istraživački rad studenata, promovisanje naučnog duh akademske zajednice, te prilika za razmjenu mišljenja i sklapanje novih prijateljstva.

Dio ovogodišnje StES konferencije možete biti ili kao aktivni ili kao pasivni učesnik.

Kao aktivni učesnik prijavljujete Vaš rad koji ćete izlagati tokom konferencije. Sažeci i radovi su klasifikovani u šest naučnih oblasti: prirodne nauke, inžinjerstvo i tehnologija, medicinske i zdravstvene nauke, biotehničke i poljoprivredne nauke, društvene nauke i humanističke nauke.

Prijava rada dostavlja se na maternjem i engleskom jeziku, a mora da sadrži: naziv rada, ime i prezime autora i koautora, univerzitet i fakultet sa kojeg dolazi student, ime, prezime, zvanje i titula mentora, e-mail odgovornog autora, tematska oblast rada, apstrakt rada (do 250 riječi) i ključne riječi (3 – 6 riječi).

Svoje radove/prijave pošaljite putem e-mail adrese: paper.stes@unibl.org najkasnije do 10. oktobra 2017. godine. Radovi će biti recenzirani, a radovi koji prođu recenziju biće objavljeni u Zborniku radova StES 2017. Zbornik radova biće objavljen neposredno prije konferencije.

Organizator StES konferencije je Studentski parlemant Univerziteta u Banjaluci u saradnji sa Univerzitetom u Banjaluci. Pokrovitelji konferencije su Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Za sve one koji nisu stigli pripremiti svoj naučni rad ili apstrakt, nedostaje im vremena za kvalitetnu pripremu prezentovanja, a ipak ih zanima kako će to sve da izgleda, ostaje otvoren poziv za učešće kao pasivni učesnik. To znači da ostvarujete sva prava i pogodnosti i da ste učesnik ovogodišnjeg StES-a, ali da nemate obavezu pisanja, slanja i predstavljanja Vašeg rada.

Možete se prijaviti putem e-maila: participations.stes@unibl.org Prijava treba da sadrži: ime i prezime, datum i godinu rođenja, univerzitet i fakultet sa kojeg dolazite, godinu studija i odsjek i kontakt podatke (broj telefona, e-mail).

Više informacija o konferenciji, prijavi radova i učešću možete dobiti na internet stranici StES-a: www.stes.unibl.org, putem e-mail adrese: stes@unibl.org ili na brojeve telefona:
+387 51 321 188; +387 65 217 387; +387 65 637 200.

#StES17UNIBL #PoweredbyScience
09/17/2017 03:21 PM
Konkurs za 45 radnika na neodređeno vrijeme
radnik yay1202


Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH raspisala je konkurs za 45 radnika na neodređeno vrijeme, a uskoro će uslijediti novi konkurs putem kojeg će zaposliti dodatnih 75.

UIO traži administrativne radnike, saradnike za naplatu prihoda, obradu trezorskih obrazaca i plata, saradnike za akcizne markice i oduzetu robu i carinike. U planu je i zapošljavanje knjigovođa, arhivara, recepcionera-čuvara, voditelja pisarnice i radnika za održavanje opreme, elektro i mašinskih instalacija.

U UIO ističu da će uskoro i Agencija za državnu službu BiH raspisati konkurs za zapošljavanje 75 radnika i da su saglasnost za povećanje broja zaposlenih dobili od Savjeta ministara BiH.

"Konkursnu proceduru za 45 radnika sprovodi UIO, dok će Agencija za državnu službu sprovesti javni poziv za prijem 75 državnih službenika. Prema sistematizaciji trebalo bi da imamo 2.718 radih mjesta, a u ovom trenutku imamo mnogo manje zaposlenih. Prijemom radnika u ovoj godini nećemo opet dostići broj zaposlenih u skladu sa sistematizacijom, zbog čega očekujemo da nam i u idućoj godini bude odobreno dodatno zapošljavanje", kazao je načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO Ratko Kovačević, objavio je "Glas Srpske".

Foto: Ilustracija/YAYimages

09/17/2017 02:50 AM
Turistički vodič kroz Zlatibor (šta vidjeti)

zlatibor wikipedia1709


Zlatibor je sasvim sigurno jedna od najljepših planina u Srbiji. Ukoliko žudite za nevjerovatno lijepim pejzažima, planinskim čistim vazduhom, šetnji po šumarcima i visoravnima, a takođe želite da upoznate srpsku kulturu i tradiciju, posjeta Zlatiboru je pravi izbor za vas.

Ova planina je izuzetan sklop prirodnih ljepota i kulturne zaostavštine te iz tih razloga na njoj možete provesti predivan izlet, ljetovanje ili zimovanje.

Kako do Zlatibora?

Planina Zlatibor nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, nedaleko od granice sa Bosnom i Hercegovinom. Od Beograda je udaljen 230 kilometara, od Novog Sada još dalje, 330 kilometara. Iako je relacija malo duža ako krećete iz glavnog grada, do Zlatibora se relativno brzo stiže jer je dobro povezan, do njega vodi put E-760 Beograd – Petrovac.

Takođe, preko Zlatobora prolazi i magistralni put za Crnu Goru i put ka Republici Srpskoj. Dakle, nije teško doći do ove planine iz kod god pravca da ste krenuli. Pored toga, do Zlatibora možete doći i vozom. Pruga Beograd – Bar vas može dovesti na planinu ili na veću stanicu u Užicu koja je malo udaljenija od centra Zlatibora.

Porijeklo imena Zlatibor

Naime, Zlatibor se nije mogao oduvijek dičiti ovako originalnim i milozvučnim imenom. Čitav kraj u kome je Zlatibor nazivao se Rujno. Čak i postoje zapisi na turskom u kome se Zlatibor naziva „Rujna planina“. Tek od 1855. godine ime „Zlatibor“ ulazi u adminstrativnu podjelu Srbije. Tako nastaje i Zlatiborski okrug.

{youtube}J4UmUR-IfiY{/youtube}

Ima više priča o porijeklu imena ove planine. Ona koje naziv najbolje objašnjava nam govori da se na Zlatiboru nalazi vrsta bijelog bora koji ima četine boje zlata. Ovo drveće je nekada prekrivalo čitavu planinu. Latinski naziv za ovaj bor glasi: Pinus Silvestris Varegata Zlatiborica.

Prirodne ljepote Zlatibora

Zlatibor karakterišu predjeli koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim i koji se dugo pamte. Prirodne ljepote ovih krajeva su ono što je najprije dovelo turiste na ovu planinu.

Dakle, na Zlatiboru nikako ne smijete propustiti posjetu određenim prirodnim turističkim atrakcijama. Bog ovdje nije štedio na ljepoti, toliko je znamenitosti dao ovom kraju da vam savjetujemo da angažujete agenciju kojoj su specijalnost izleti na Zlatiboru.

Stopića pećina

Stopića pećina spada u Spomenike prirode prve kategorije i jedna je od najvećih pećina u Srbiji. To je dovoljan razlog da morate da je vidite. Naime, ulaz u pećinu je prilično velik, visok je 18 metara, a njena dužina iznosi oko dva kilometara. Kroz pećinu protiče Trnavski potok.

Postoji nekoliko dvorana koje uzlaze u sastav ove pećine. Na ulazu je svijetla dvorana, rasprostire se gde god se pruža dnevna svjetlost. Iz nje se prelazi u tamnu dvoranu, u kojoj visina pećine dostiže svoji maksimum od 25,5 metara.

Turistima je najatraktivnija sala sa bigrenim kadama, koja predstavljaju nabore u riječnom koritu. Dužina najveće kade je 12,5 metara, a širina 3 metra.

Prerast u Dobroselici

Prerast u Dobroselnici iliti Šupljica ili Točkovića pećina nalazi se dvadesetak kilometara udaljena od centra Zlatibora. Visina prerasta je 15 metara, a dužina oko 50 metara. Ovaj prirodni tunel je savršeno mesto za fotografisanje lepih i neobičnih pejzaža.

{youtube}U4NA0j_y3xc{/youtube}

Vrhovi Zlatibora

Za ljubitelje planinarenja nezaobilazno je pešačenje do vrhova Zlatibora. Vrh Čigota ima nadmorsku visinu od 1422 metara. On je blizu turističkog središta planine, tako da se veliki broj turista šeta stazama i ide na izlete. Postoje dva puta koja vode do vrha, jedan čine stazice za pješake koje vas vode od spomenika na Šumatnom brdu, drugi je asfaltni put preko Vodica.

Drugi vrh je Tornik. Sa nadmorskom visinom od 1496 metara predstavlja najviši vrh na Zlatiboru. Sa samog vrha pruža se pogled na sela Dobroselicu, Jablanicu i Ribnicu, a do njega se možete popeti asfaltnim putem.

{youtube}uVBfmnpt4ow{/youtube}

Tornik tokom zime postaje veliko skijalište, tako da se do vrha možete popeti i žičarom, za šta preproručujemo da se dobro obučete, na žičarama je uvijek hladnije.

Jezera

Najveće jezero na Zlatiboru je Ribničko jezero, koje se nalazi u blizini naselja Zlatibor. Ovo jezero je vještačko i nastalo je pregrađivanjem reke Crni Rzav. Ima dužinu od oko 2 kilometara i obiluje različitim vrstama ribe. Oko njega se nalaze staze za planinarenje i bicikliste. Međutim, treba da znate da je na ovom jezeru kupanje zabranjeno. Ova izuzetno čista i bistra voda služi za vodosnabdevanje turističkog centra Zlatibora.

{youtube}6L_LCyuAKMM{/youtube}

{youtube}KLUofXUeWq4{/youtube}

Jezero na Obudojevici je takođe vjaštačko i nalazi se u samom centru planine. Izgrađeno je tako što se 1947. godine pregradila rijeka Obudojevica. Za razliku od prethodnog, na ovom jezeru je dozvoljeno kupanje. Ono ima dužinu od 150 metara i širinu od 50. Dubina je idealna za neplivače jer dostiže maksimalno dva metra.

Sa prijelepom zelenom okolinom i blizinom Kraljevog trga jezero na Obudojevici predstavlja najposjećenije i najatraktivnije kupalište na Zlatiboru. Ima ugrađene tuš kabine, svlačionice, suncobrane i izdvojen dečiji bazen. Takođe, možete ovim jezerom ploviti čamcima ili pedalinama koje se nalaze u sklopu kompleksa.

Gostiljski vodopad

Ovaj vodopad se nalazi u selu Gostilju na Gostiljskom potoku ili Vrelu. Udaljen je oko dvadesetak kilometara od turističkog kompleksa. Voda se velikom jačinom obrušava sa visine od 20 metara i pruža jedinstven doživljaj. Mještani su vodenu silu iskoristili i sagradili više vodenica i jednu manju hidro-centralu na ovom mjestu. Strm ali prohodan put prati čitav tok potoka.

{youtube}4dld1vX7hCs{/youtube}

Vodice i Crni Rzav

Tipični zlatiborski pejzaži uslikani su upravo sa izletišta Vodice i rijeke Crni Rzav. Na ovom mjestu nema turističkih centara, tako da možete uživati u zelenom i tihom pronstranstvu koje izgleda kao da ga vrijeme ne dotiče. Na vodicama ima dosta turista najčešće tokom prvomajskog uranka i ljetnjeg perioda.

{youtube}APG6sb33brg{/youtube}

Kultura i tradicija Zlatibora

Tradicija turizma na Zlatiboru traje duže od 120 godina i predstavlja jednu od najrazvijenijih turističkih mjesta u Srbiji. Kulturna zaostavština i očuvana tradicija ovog kraja svakako je doprinijela tome da turisti koji dođu u posetu Zlatiboru osjete izvorni duh Srbije.

Kraljeva česma

Dakle, prije više od 120 godina, tačnije 20. avgusta 1893. godine na Zlatiboru je boravio kralj Aleksandar Obrenović. Tada je pružio podršku seljanima sa Zlatibora da od ove planine načine vazdušnu banju. U njegovu čast promenjeno je mesto naselja Kulaševac u Kraljevu vodu kako se i danas zove.

{youtube}OzFqkoPUi74{/youtube}

Kralj je, naime, sagradio u Kraljevim vodama česmu na kojoj je ugraviran ovaj važan datum za mještane ovog kraja. Ovaj datum označava početak uspješnog bavljenja turizmom. Česma je i danas atrakcija koju posjećuju mnogi turisti.

„Staro selo“ Sirogojno

Muzej na otvorenom „Staro selo“ nalazi se u selu Sirogojnu. Ono zauzima površinu od četiri i po hektara i posjećuje ga oko 50 000 turista godišnje. Ono što je posebno zanimljivo u vezi sa ovim muzejem je da ono predstavlja jedini muzej na otvorenom u Srbiji.

U njemu se nalazi 48 brvnara koje su prenesene iz raznih delova Zlatibora u ovaj kraj.

Cilj muzeja je da posjetiocima dočara način života seljaka iz XIX vijeka. Neke brvnare prikazuju kako su tačno izgledale kuće seljana iznutra. Odjeća, namještaj i sitni detalji u brvnarama odaju vam utisak kao da ste vremeplovom zalutali slučajno u dom seljaka iz XIX vijeka.

Neke brvnare su prilično velike, mogle su primiti i do pedeset ukućana. Druge brvnare služe za uzgoj stoke i skladištenje namirnica. Pored toga, brvnare se koriste i kao konaci, suvenirnice, prodavnice i krčme. Dakle, čitavo selo je odrađeno u etno stilu. Duh tradicije možete osjeti i pohađanjem raznih radionica starih zanata. U „Starom selu“ imate priliku da upoznate vještine grančarskog, tesarskog i tkačkog zanata.

„Muzej pletilja“ u Sirogojnu

Pletilje iz Sirogojna su poseban dragulj Zlatibora. Ove žene su simbol uspješnosti u biznisu vještinom tradicionalnog zanata – pletenjem. Naime, o pletiljama iz Sirogojna se čitalo i u modnim časopisima, a njihove rukotvorine su šetali modeli velikih modnih pista. U cijelom svijetu se mogu naći odjevni predmeti koje su isplele ove talentovane pletilje.

U početku, sredinom XX vijeka u Sirogojnu je bilo svega dvadesetak žena koje su se bavile ovim zanatom, da bi ih danas bilo preko dvije hiljade. U njihovu čast 2008. godine otvoren je otvoren ovaj muzej. Od tada turisti imaju priliku da vide njihove raznovrsne radove, koji su u toku sa današnjom modom, ali odaju tradicionalni šmek sa svojim šarama.

Drvengrad na brdu Mećavnik

Jedno od najposećenijih mjesta na Zlatiboru je sasvim sigurno Drvengrad u Mokroj Gori. Godišnje ovo mjesto vidi preko 100.000 posjetilaca. Ovo etno-selo se nalazi između planina Zlatibor i Tare. Najviše posjetilaca ima krajem juna kada se u Drvengradu festival „Zavičajni dani“ i u januaru kada se održava festival filma „Kustendorf“ koji posjećuju svjetske filmske zvijezde.

Drvengrad je izgrađen po zamisli filmskog reditelja Emir Kusturice radi snimanja filma „Život je čudo“. Za njega je Kusturica rekao da mu je namjera bila da ga izgradi kao da se u njemu oduvijek živjelo, ali nije nikad.

{youtube}_f3tgvhM8AY{/youtube}

Drvene građevine u etno stilu su u suprotnosti sa savremenom opremom koja je smještena u njihovoj unutrašnjosti. Drvengrad je opremljen modernom tehnikom i ima više namjena. U njemu se održavaju razna kulturna događanja, a pored toga grad ima status hotel-grada sa četiri zvjezdice.

Iako je grad prilično mali, Kusturica je želio da imenuje svaku ulicu po važnim ličnostima što iz Srbije, što iz svijeta. Tako glavna ulica nosi naziv Ive Andrića, pored toga postoje i ulice Miodraga Petrovića Čkalje, Nikole Tesle, Novaka Đokovića, Ernesta Če Gevare, Dijega Maradone i mnoge druge.

Šarganska osmica

Na razmeđu planina Zlatibor i Šargan smeštena je svima dobro poznata „Šarganska osmica“.Obožavatelji starih željeznica iz svih krajeva svijeta dolaze da se provozaju „ćirom“ na jedinstvenoj pruzi Šargan planine. Ova pruga, naime, potiče iz perioda poslije Prvog svjetskog rata. Bila je u redovnom saobraćaju na pravcu Beograd – Sarajevo – Drubrovnik, da bi 1974. godine bila ukinuta zbog nerentabilnosti. Nakon toga pokrenut je projekat rekonstruisanja željeznice, ali ne radi ponovnog prevoza stanovništva, već u turističke svrhe.

{youtube}WdfcOigK9yI{/youtube}

2003. godine „Šarganska osmica“ je ponovo puštena u promet. Na razdaljini od 15,5 kilometara turisti imaju priliku da prođu kroz čak dvadesetak tunela i pet mostova. Pruga na jednom delu se bukvalno uvija u obliku broja osam, otale je i čitava ova pruga i dobila ime.

Spomenici na Zlatiboru

Najpoznatiji spomenik na Zlatiboru je Spomenik na Šumatnom brdu, udaljen je par kilometara od centra turističkog kompleksa. Do spomenika vodi dobro osvijetljena i uređena staza. Ovaj spomenik posvećen je partizanima koji su ubijeni od strane okupatora u Drugom svjetskom ratu, 1941. godine.

Spomen česma na Oku podignuta je 1931. godine u slavu palim borcima iz sela Branežaca i Semegnjeva u ratovima za oslobođenje i ujedinjenje koji su trajali od 1912–1918. godine. Ova česma predstavlja jedno od omiljenih mjesta izletnika.

Bronzani spomenik generalu Krsti Smiljaniću nalazi se u samom centru Zlatibora. General Smiljanić iz okolnog sela Ljubiš je u mnogome uticao na razne pobete srpske vojske u Prvom svjetskom ratu.

Manastiri i crkve na Zlatiboru

Manastir Uvac je posvećen rođenju Presvete Bogorodice i pretpostavlja se da je sagrađan u XV vijeku. Ovaj manastir je imao tu nesreću da je dva puta rušen i dva puta obnavljan. Prvi put je opljačak i demoliran tokom XVI vijeka, kada je trajao rat između Turske i Austrougarske. Bio je obnovljen početkom XVII vijeka, da bi opet u XVII vijeku bio uništen od strane Turaka. Manastir je dugo bio zaboravljen, ponovo je rekonstruisan 1994. godine.

Manastir Dubrava posvećen je proroku Iliji. Ne zna se kada je tačno ovaj manastir izgrađen ali se vjeruje da je to učinjeno u XIII vijeku. Bio uništen od strane Turaka, kao i manastir Uvac, tačnije spaljen. Manastir je iskopan 2004. godine i rekonstruisan. Tokom iskopavanja manastira pronađeno je 260 venecijanskih zlatnika iz XVI vijeka.

{youtube}luXmDzuqArU{/youtube}

Na Zlatiboru se nalaze nekoliko crkvi brvnara. Crkva brvnara u Dobroselici je jedna od njih i smatra jednom od najstarijih crkvi ove vrste. Tokom XVIII veka je prenesena na novo mjesto, da bi je pravoslavci mogli zaštititi od Turaka. Biva spaljena početkom XIX veka i ponovo izgrađena na istim temeljima, ali sa malo drugačijim izgledom od originala.

Crkva Preobraženja Gospodnjeg na Zlatiboru nalazi se u samom centru Zlatibora. Izgrađena je na zahtjev mnogih mještana Zlatibora, kao i za potrebe turista. Izgradnja crkve počela 1993. godine, a tek dvadeset godina kasnije 2013. godine biva osveštana.

Crkva Sabora Arhanđela Gavrila u Čajetini izgrađena je 1888. godine. Tokom prvom svjetskog rata iz crkve je ukradeno zvono. Kasnije je izgrađena prirprata sa novim zvonom.

Skromna crkva svetih apostola Petra i Pavla u Sirogojnu 1764. godine podigao je Gregorije Cmiljanić. Ova crkva okrečena u bijelo sagrađena je bez kupole u jednobrodnoj osnovi i dvospratnim zvonikom koji je dozidan u XIX vijeku.

Jedan izlet na Zlatiboru neće biti dovoljan da obiđete sve ove znamenitosti, zato je ovo mjesto kome se uvijek rado vraćamo.

Izvor: tt-group, Foto: Wikipedia, Dozon – Own work, CC BY-SA 4.0


09/17/2017 02:41 AM
Zanimljivosti o Ajfelovom tornju
pariz yay1711

Glavni grad Francuske ima veliki broj znamenitosti, ali postoji jedna koja je već duže od sto godina istinski simbol ovog grada – Ajfelova kula.

Ova svjetski poznata atrakcija napunila je 128. rođendan 31. marta, a tog dana 1889. godine je završena njena izgradnja za potrebe Svjetskog sajma. Sagrađena je u čast stogodišnjice Francuske revolucije.

Toranj je tokom godina privlačio sve veći broj posjetilaca iz raznih krajeva svijeta, a sada svake godine privuče čak sedam miliona turista. Postoje mnoge zanimljivosti u vezi sa njim, a mi vam predstavljamo neke za koje vjerovatno niste znali.

Kula nije bila zamisao Gustava Ajfela

Građevina jeste nazvana po njemu, ali su toranj dizajnirali njegovi inženjeri Moris Kešlen i Emil Nojger. Ajfel nije bio previše zainteresovan za projekat koji će kasnije postati simbol Pariza, ali je zahvaljući njemu okupljen tim koji je radio na tornju. Ajfel je na kraju stao iza projekta i kupio je prava na patent.

Napravljen je od 18.038 komada kovanog gvožđa

Komadi gvožđa povezani su sa čak dva i po miliona zakovica, a na njegovoj izgradnji radilo je imeđu 150 i 300 radnika. Zahvaljujući mjerama bezbjednosti poginuo je samo jedan radnik, što je za to vrijeme bilo veliko dostignuće.

Završen u rekordnom roku

Radovi na izgradnji počeli su 28. januara 1887, a u aprilu iduće godine kompletiran je bio prvi sprat. Finalna faza završena je 31. marta 1889. godine.

Podignut je kao simbol moderne nauke

Kako je i sam Ajfel rekao, toranj ne predstavlja samo „umjetnost modernog inženjeringa, već i vijek industrije i nauke”. Otprilike u isto vrijeme kad se kula gradila, razvijala se još jedna tehnologija – fotografija.

Najviša građevina na svijetu

Ajfelov toranj je visok 324 metra sa antenom, a 300 metara bez nje. U to vrijeme u pitanju je bila najviša građevina na svijetu, a tek ju je 1930. godine pretekla Krajslerova zgrada u Njujorku.

Visina se mijenja u zavisnosti od godišnjih doba

Pošto je napravljen od kovanog gvožđa, toranj se širi kada je izložen ljetnjem suncu, zbog čega čitava struktura može da poraste za otprilike 17 santimetara.

Liftovi nisu bili u funkciji

Kada je otvoren za javnost 6. maja, liftovi nisu bili u funkciji. Tog dana kulu je posjetilo oko 30 hiljada ljudi koji su morali da savladaju svojevrsnu prepreku od 1.710 stepenica kako bi se popeli na vrh. Liftovi su ušli u upotrebu 26. maja.

Parižani su ga isprva mrzili

Tadašnje novinske redakcije primale su veliki broj pisama gnevnih građana koji su napominjali da se toranj nikako ne uklapa, a skup umjetnika osporavao je ideju o izgradnji od samog starta. Postoji i priča da je poznati pisac Gi de Mopasan takođe mrzio toranj, ali je u njemu ručao svakog dana. Kada su ga pitali zašto, odgovorio je da je to „jedino mjesto u gradu odakle ne može da ga vidi”.

Trebalo je da traje samo 20 godina

Ipak, francuska vojska i vlada počeli su da ga koriste za radio komunikacije, kasnije telekomunikacije. Kada mu je dozvola istekla 1909. godine, grad Pariz je odlučio da ga zadrži.

Najposjećeniji na svijetu

Ajfelov toran je spade u najposjećenije lokacije na svijetu, barem kada je u pitanju lokacija gdje se plaća ulaz. Toranj godišnje privuče gotovo sedam miliona ljudi, od kojih 75 odsto nisu Francuzi. Amerikanci čine 11,9 odsto svih posjetilaca, a poslije njih slijede Britanci sa 7,5 odsto.

Preživio je dosta toga

Prenosio je radio signale tokom Drugog svjetskog rata, a u jednom trenutku je lift bio onesposobljen kako nacisti ne bi mogli da ga koriste. Preživeo je čak i požar na posljednjem spratu. Od terorističkih napada u Parizu u novembru 2015. godine ograde oko njega zamijenjene su neprobojnim staklom kao mjera bezbjednosti.

Nije u jednoj boji

Kako ne bi bio pomalo dosadnjikav posmatračima, toranj je najtamniji pri vrhu, a kako se ide ka dnu preovlađuju malo svjetlije nijanse.

Farba se na sedam godina

Za farbanje se koristi čak 60 tona boje, a nanosi se farba bez olova kako bi se predupredila pojava rđe. Za čitav proces potrebno je 18 mjeseci.

Postao je zlatan 1985. godine

Kada je izgrađen za potrebe Svjetskog sajma bio je osvijetljen sa deset hiljada gasnih lampi. Sadašnja prepoznatljiva zlatna boja seže iz 1985. godine kada je korišćeno 336 projektora sa natrijumskim sijalicama.

Svetionik na vrhu vidi se sa nekoliko kilometara

Prvi put svetionik je korišćen u novogodišnjoj noći 1999. godine, a od tada je lajt-šou postao prepoznatljivi znak Ajfelovog tornja. Svetionik pokreće automatski kompjuterski program, a dva svjetlosna zraka mogu da se vide na udaljenosti od čak 80 kilometara.

Nije samo turistička atrakcija

Ajfelov toranj je bio dom novinarskoj redakciji, pošti, naučnim laboratorijama, pozorištu, a na samom dnu preko zime nalazi se klizalište.

Tajna soba Gustava Ajfela

Ajfel je imao mali apartman blizu vrha kule, a u njemu je dočekivao goste (među kojima je bio i Tomas Edison) i držao klavir. Danas posjetioci mogu da vide lutke Ajfela i Edisona kroz mali prozor.


Izvor: Super odmor, Foto: Ilustracija/YAYimages
09/17/2017 01:24 AM
"Kod Čiče": Sto godina najstarije kafane u Lijevču
kodcice fb1709


Nekada su to bili karavan saraji, pa hanovi, pa gostione, a sada kafane. Bilo kako da su ih zvali bez kafana se nije moglo, pa taman se i ratovalo. Rat je i trajao 1917. godine, kada Bogdan Sladojević otvara prvu kafanu u Gradišci, a mnogi kažu prvu u regiji, nazvavši je „Kod Čiče“, kako mu je i bio nadimak.

Gostiona domaćinskog tipa, gdje se pored pića služila i hrana bila je omiljeno svratište mnogih putnika namjesnika, a Kod Čiče je svraćao svako, kako prije sto godina, tako i dan danas, doduše u mnogo drukčijim uslovima.

Nekome je druga kuća, neko u njoj traži bjeg od problema, neko zabavu, no, nema čovjeka koji nikada za svog života nije svratio u kafanu. Tako je prije tačno sto godina počela priča o kafani “Kod Čiče”, koja se nalazi u Novoj Topoli kod Gradiške i koja čuva glas najstarije kafane na ovoj opštini, a po mnogima i na ovoj regiji.

Počela je s radom u ratnom dobu 1917. godine, a kako sadašnji vlasnik Branko Sladojević priča, zvanično su stavili 1920. godinu, kao godinu početka njenog rada.

„Ta 1920. je izabrana da se zaokruži datum, a koliko ja znam iz priča sve je počelo 1917. godine, i eto do dan danas radi bez prekida i bez mijenjanja imena“, prepričava Sladojević, piše "Mikro mreža".

Ne samo da je ime ostalo isto, nego i kompletan enterijer, tek su izmjenjene neke sitnice, kao što je bašta i dio lamperije unutra. Kao takva bila je zanimljiva mnogim putnicima, od kojih su mnogi bili poznati čitavoj Jugoslaviji.

Svraćala je ovdje Lepa Lukić kada je pjevala u Hotelu. Dolazio je Branko Kockica, glumaca poznatih je bilo, Hanka Paldum, kasnije Saša Matić, ma mogao bih do sutra nabrajati zvijezde tada i danas, koje su svraćale ovdje“, prisjeća se Sladojević.

Kafana je sačuvala i kafanski duh, koji se osjeti prvim udisajem kada uđete unutra. Tu je i popularna narodna muzika, čiji ritmovi odjekuju iz zvučnika i otvaraju dušu svakom posjetiocu. Za vrijeme zlatnog doba 70-ih i 80-ih godina, ovdje se jelo i pilo do zore i tako danima, a kada bi Brankov otac morao na posao ujutru, samo bi rekao: „ljudi laku noć“ i otišao spavati, a ujutru bi ga čekao novac za popijeno piće i pojedenu hranu.

„Mnogo je anegdota ovdje, samo ja to nemam sve zabilježeno“, prisjeća se Sladojević. „Kafana čuva svoj domaćinski duh i to sada održavamo kada imamo svirku četvrtkom, kada je kafana puna. Voli narod to iako nisu neka vremena. Svrati se, popije, pojede, kuvana jela, pečenja, ima svega.“

Nekada se svraćalo u nju jer je bila usput putnicima. Kasnije bi u nju svraćali seljaci u povratku s pijace. Danas u nju svraćaju sve generacije, jer duh kafanski star sto godina godi svačijoj duši. Godio je i nama, pa smo posjeli malo i ispili domaću rakiju, kako i dolikuje.

I tako uz staru priču koja kaže „Nisi iz Gradiške ako nisi bio Kod Čiče, pregrmišmo čitvaih sto godina i tri rata, kako se i radilo uz čašicu žeste. Preživjela je ova kafana sve te nedaće, i mnogo toga preživjeće, izgleda da je jača od svega, ne znamo, prosudite sami.

Foto: Facebook/Kod Čiče
09/17/2017 01:22 AM
Otvoren 184. Oktoberfest (Video)
pivo yay1306


U Minhenu je u subotu otvoren 184. po redu "Oktoberfest" uz pojačane mjere obezbjeđenja.Organizatori najvećeg festivala piva koji traje do 3. oktobra očekuju dolazak šest miliona ljudi iz svih krajeva svijeta.

Ove godine posjetioci mogu sa interneta da skinu aplikaciju koja će im pokazati gdje ima slobodnih mjesta pod šatorima. Gostima festivala ova aplikacija pomoći će da pronađu i izgubljene prijatelje što bi moglo biti od koristi jer u najveći šator staje oko 10.000 ljudi, prenosi N1.

Pivopije će se ove godine suočiti i sa visokim cijenama jer litra piva košta 10,95 evra ili za 25 centi više nego prošle godne kada je tokom dvije sedmice proteklo 6,6 miliona litara piva.

{youtube}cjXWTBcE1q0{/youtube}

Organizatori se takođe nadaju da će ove godine biti više posjetilaca jer prošle godine je posjeta bila manja djelimično zbog zabrinutosti od terorističkih napada.

Bezbjednost je ove godine pojačana i zabrannjeno je nositi rance i veće torbe.

Ulaze na "Oktoberfest" prati više od 650 radnika obezbjeđenja što je za 200 više od prošle godine, postavljene si i nove nadzorne kamere a putem razglasa glas može da upozori na tri jezika, njemački, engleski i bavarski.

Foto: Ilustracija/YAYimages

09/17/2017 01:21 AM
Evropska komisija potvrdila varanje kupaca na istoku Evrope
kupovina yay0802


Zvaničnici Evropske komisije potvrdili su da su velike kompanije, korišćenjem različitih standarda u proizvodnji hrane za istočno i zapadno tržište i pakovanjem lošijih proizvoda u iste ambalaže, varale potrošače u istočnoj Evropi.

Prema riječima evropske komesarke za pravosuđe i zaštitu potrošača Vere Jurove, multinacionalne kompanije za hranu i piće godinama varaju kupce u istočnoj Evropi jer im prodaju lošije verzije poznatih marki.

"Prvi put jasno kažemo da je riječ o nepoštenoj komercijalnoj praksi", rekla je Jurova. Ona je istakla da su sve verzije proizvoda za istočno tržište imale znatno lošiji kvalitet u odnosu na proizvode koji su namenjeni zapadnom tržištu, čak i oni koji su upakovani u istu ambalažu.

Obećala je da će prisiliti multinacionalne kompanije da zaustave "pokušaj dovođenja u zabludu potrošača u istočnoj Evropi", jer su predugo koristili različite izgovore za ovu praksu.

Multinacionalne kompanije insistiraju na tvrdnji da su reagovale na lokalnu potražnju i da nisu namjerno zavaravale potrošače. Jurova je rekla da Evropska komisija za sada neće imenovati kompanije koje su uključene, ali je poručila da je spremna da to uradi ako ne promjene svoje ponašanje: "Neću oklijevati da navedem sve brendove, pa čak i da podstaknem ljude da ne kupuju njihove proizvode".

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je da je spreman da dejluje, legalno i finansijski ohrabrujući nacionalna tijela za potrošače da istraže i progone one koji i dalje budu kršili zakon.

"Nezadovoljstvo ljudi koji osjećaju potrebu da u inostranstvu kupuju stvari kako bi dobili riblje štapiće koji sadrže ribu ili sok od pomorandže koji sadrži pomorandžu je u porastu. Frustracija raste i trebalo bi nešto uraditi povodom toga", navela je Jurova. Naglasila je da je ovaj problem dugo bio tretiran kao nevažan, iako je jednak tretman potrošača veoma bitan.

"Razgovarala sam s predstavnicima trgovaca i proizvođača i svi imaju isti izgovor - da proizvod prilagođavaju nacionalnom ukusu i da za lokalna tržišta proizvode koristeći lokalne proizvode. Kažu da deterdžente prilagođavaju jer postoji meka i tvrda voda. Kako bismo osigurali da industrija ne izbjegava odgovornost, radimo na uspostavljanju jedinstvene metode testiranja", rekla je Jurova.

Prema njenim riječima, Evropska unija dotiraće u zemljama članicama testove koji otkrivaju ovu praksu: "Ja želim da rezultati tih testova budu što vidljiviji i da sve opet ne propadne zato što nema para. Interes za testiranje imaju Češka, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, a možda i Slovenija. Iz baltičkih zemalja imamo signale da bi se kod njih testirao prašak za pranje veša i kozmetika".

EU će za borbu protiv duplih aršina i za to da istočna Evropa prestane da bude, kako upozoravaju njeni političari, kanta za smeće Zapada, izdvojiti dva miliona evra.

Izvor: 021.rs, Foto: Ilustracija/YAYimages
09/17/2017 01:14 AM
Horoskop 17. do 24. septembra 2017.
horoskop yay0507

Pročitajte šta vas tokom narednih sedam dana čeka na poslu, u ljubavi, hoćete li se slagati sa ukućanima, kako će vas služiti zdravlje i da li da investirate

OVAN (21. 3 - 20. 4)

Posao - Mars u egzaktnoj konjunkciji sa Merkurom na početku perioda pojačava napetost i dodatno komplikuje neraščišćene poslovne odnose. Nakon toga, ove dvije planete se razdvajaju i dolazi do smirenja, a situacija se postepeno dovodi u red. Tome doprinosi trigon Venere i Saturna, vladara vašeg desetog polja. Očekujte dobre vijesti.

Ljubav - Venera, vladar vašeg sedmog polja još malo boravi u Lavu i gradi sekstil sa Jupiterom i trigon sa Saturnom, a prije nego što pređe u sljedeći znak, pridružiće joj se i Mjesec, što znači da će ovaj period proteći u znaku emotivne stabilnosti. Iskoristite naklonost planeta za otvoren razgovor sa partnerom.

Zdravlje - Mogući su sitni zdravstveni problemi, bolovi u stomaku i nogama.

BIK (21. 4 - 21. 5)

Posao - Stvari se postepeno mijenjaju u vašu korist. Pozitivan aspekt Venere Jupitera i Saturna, kao i konjunkcija sa Mesecom početkom nedjelje, upozoravaju da je krajnje vrijeme za zaključenje valjanog poslovnog aranžmana. Iluzorno je čekati bolje uslove, prihvatite ono što vam se nudi i ne premišljajte se. Bolje vrabac u ruci, nego golub na grani.

Ljubav - Mars, planeta koja upravlja vašim poljem braka i emotivnog partnerstva, polako se odvaja od Merkura, pa će sva konfuzija i nesporazumi ostati iza vas. Ali, još nije došlo vrijeme za potpuno opuštanje. Venera sredinom nedjelje prelazi u znak Device gde je dočekuje Mars koji ima nadmoć. Spremite se za borbu sa problemima.

Zdravlje - Glavobolja ili ukočenost kičme traže hitnu terapiju.

BLIZANCI (22. 5 - 21. 6)

Posao - Situacija na poslu biće konfuzna sve dok se Merkur ne odvoji od Marsa. To praktično znači da tokom ove nedjelje ne treba preduzimati nove velike akcije jer postoji mogućnost da na taj način samo uvećate postojeće tenzije. Sa druge strane, Jupiter, vladar polja karijere je povoljno postavljen ali ni to vam neće mnogo pomoći u prevazilaženju problema. Očekujte dobru poslovnu ponudu od inostranih partnera.

Ljubav - Jupiter je i ovde bitan jer je i vladar polja partnerstva, pa mu pogoduje dobar aspekt sa Venerom. Ali, budući da je taj srećan period kratkog daha, bilo bi dobro da sve planirane promjene obavite do srijede, kada Venera menja znak. Od sredine nedjelje Saturn opet dominira i donosi restrikcije.

Zdravlje - Stomačni problemi uzrokovani su neadekvatnom ishranom.

RAK (22. 6 - 22. 7)

Posao - Na početku nedjelje, Mjesec, vaš vladar u polju finansija, u konjunkciji sa Venerom, nagovještava izvjesne finansijske dobitke, ali i izdatke. Na vama je da napravite ravnotežu. Oni koji se bave privatnim biznisom, u nastupajućem periodu mogli bi da sklope nove unosne poslove i poboljšaju finanasijsku situaciju, ukoliko to nagoveštava natalni horoskop.

Ljubav - Emotivna situacija se komplikuje u toku nedjelje. Od srijede ne funkcioniše više trigon Venere sa vašim vladarem polja partnerstva, Saturnom, već ulaskom Venere u Djevicu počinje kvadratni odnos koji donosi tenzije. Stoga budite oprezni, izbjegavajte nagle odluke i nepromšljene izjave.

Zdravlje - Povedite računa o alergijama i bolestima disajnih organa.

LAV (23. 7 - 22. 8)

Posao - Mjesec u vašem prvom polju, zajedno sa Venerom, natjeraće vas da u posao uključite i emocije, što je inače netipično za vas. Ipak, ta faza će brzo proći, jer se i Mjesec i Venera potom sele u drugo polje, i donose uvećanje prihoda ili iznenadni dobitak. Budite oprezni s novcem i ne kockajte se. Ako se bavite privatnim poslom, imajte na umu da još nije vrijeme za velike investicije, jer se okolnosti naglo mijenjaju.

Ljubav - Do srijede su emocije u prvom planu, i sve djeluje idilično. Od sredine nedelje, Venera se razdvaja od Saturna i to je znak da se stvari komlikuju, a svi dogovori se dovode u pitanje. Čak i oni u najsigurnijim vezama podložni su problemima i nesuglasicama, kao i iskušenjima sa strane.

Zdravlje - Ukupno zdravstveno stanje pozitivno.

DJEVICA (23. 8 - 22. 9)

Posao - Konjunkcija Merkura i Marsa u vašem znaku ne pogoduje trajnim promjenama, već isključivo balansiranju postojećeg posla, i to sa neizvjesnim uspjehom. A kad se ovim planetama priključi i Venera, situacija se dodatno komplikuje, pa gotovo da nećete ni osjetiti njenu dobroćudnu prirodu. Jupiter u polju novca je dobro postavljen, što znači da nema razloga za strah od velikih gubitaka.

Ljubav - Jupiter, vladar vašeg polja emocija, još koji dan uživa podršku Venere, a onda ostaje sam. Zato, od sredine nedjelje smanjite očekivanja na ljubavnom planu. Šta god da se desi reagujte smireno jer će se točak sreće u bližoj budućnosti ponovo okrenuti u vašu korist, zato ne očajavajte.

Zdravlje - Stres će se izkazati kroz ubrzan rad srca.

VAGA (23. 9 - 22. 10)

Posao - Jupiter u vašem znaku, uvijek donosi nove poslove i mogućnosti za razvoj. Ali, pošto od srijede neće imati podršku Venere, budite strpljivi i nove projekte odložite za kasnije. Sada se posvetite ispunjavanju već preuzetih obaveza i ne brinite za ishod, jer dobar aspekt sa Saturnom nagovještava trajni uspjeh. Čuvajte se spletki, proverite sve informacije koje dođu do vas.

Ljubav - Mars, vladar vašeg sedmog polja u kući tajni ne doprinosi poboljšanju odnosa sa partnerom. Od srijede, u isto polje ulazi i Venera, te je situacija jedino pogodna za avanture i za razne kombinatorike koje izlaze iz domena iskrenih, kvalitetnih odnosa. Ne upuštajte se u tajne veze.

Zdravlje - Podložnost prehladama.

ŠKORPIJA (23. 10 - 22. 11)

Posao - Mars sa Merkurom u polju planova znak je da niste baš vješti u komunikaciji sa saradnicima i obrazlaganju planova i namjera. Od srijede, je tu i Venera što će malo ublažiti stvari i pružiti vam mogućnost da se bolje razumjete. Kod svih planova morate imati i rezervnu opciju jer iznenada neka važna "karika" može da otkaže i da sve krene neželjenim tokom.

Ljubav - Venera u jedanestom polju, zajedno sa Marsom, govori o gubitku kompasa na ljubavnom planu. Ključno pitanje je šta tačno očekujete od svog emotivnog života, i da li vam trenutno više odgovara haos nego sređen odnos. Šta god bio odgovor na ovo pitanje, put do sreće vodi preko turbulentnog i haotičnog perioda.

Zdravlje - Bol u donjem dijelu leđa, siguran je znak premora.

STRIJELAC (23. 11 - 21. 12)

Posao - Saturn je i dalje tu, u dobrom aspektu sa Jupiterom, vladarem vašeg znaka, što je povoljan znak pa se sve odvija na najbolji mogući način. No, da vam ne bi bilo dosadno, Merkur i Mars u polju karijere unose manje probleme u komunikaciji sa saradnicima. Situacija se malo popravlja od sredine nedjelje kada u isto polje ulazi i Venera.

Ljubav - Jednako kao što u poslu donosi konfuziju, Merkur komplikuje i emotivni život, zahvaljujući konjunkciji sa Marsom, pa svaku vezu čini napornom i nesigurnom. Slobodni, se mogu odlučiti za obnovu veze sa nekom osobom iz prošlosti, ili sa nekim ko im je već odavno zapao za oko. Onima u vezi ili braku je preko potrebno strpljenje za svakodnevne peripetije.

Zdravlje - Moguće urinarne infekcije.

JARAC (22. 12 - 20. 1)

Posao - Jupiter, sam u desetom polju, u sekstilu sa Saturnom, vašim vladarem iz dvanestog polja pozitivno djeluje na vašu poslovnu situaciju i donosi stabilnost koja uprkos svim dešavanjima opstaje. Ali, već od sredine nedjelje stvari se mijenjaju, kada Venera, vladar polja karijere uđe u znak svoje debilitacije. To je vrijeme kada je najbolje držati se rutine. Promjene mogu da čekaju.

Ljubav - Nedelja počinje lijepo sa Mjesecom, vašim vladarem polja partnerstva koji se spaja sa venerm, ali je taj aspekt kratak i šta ste uradili do srijede, uradili ste. Nakon toga se prilagođavajte situaciji bez nervoze da ne bi pogoršali stvari.

Zdravlje - Provjerite krvnu sliku.

VODOLIJA (21. 1 - 19. 2)

Posao - Mars, vladar vašeg polja karijere je u konjunkciji sa Merkurom ali u osmom polju, što je prilično nezgodan položaj. Sukobe svakako treba izbjegavati, ali treba i čvrsto stati iza svog stava i relevantnih činjenica, uz izvjesnu dozu fleksibilnosti. I naravno, ne treba insistirati na brzim rješenjima jer mogu biti problematična.

Ljubav - Mjesec tranzitira vašim sedmim poljem i spaja se sa Venerom što je znak da je pravi trenutak za nove konkretne akcije na ljubavnom planu. Imajte na umu da je ovaj aspekt kratak i na raspolaganju su vam prva tri dana u nedjelji. Od sredine nedjelje radije izbjegavajte promjene. U suprotnom, slijedi haos.

Zdravlje - Pazite se povreda i padova i jačajte imunitet.

RIBE (20. 2 - 20. 3)

Posao - Jupiter, vaš vladar, u povoljnom aspektu sa Saturnom koji je trenutno u vašem polju karijere najavljuje veću sistemsku promjenu na poslovnom planu. Bilo bi dobro da se prilagodite okolnostima kako bi naredni period iskoristili u sopstvenu korist. Jupiter je inače u osmom polju koje označava novac drugih ljudi i klijenata. Period je povoljan za sve koji se bave privatnim poslom.

Ljubav - Merkur u polju partnerstva u koje se vratio nakon retrogradnosti ne označava pretjerano povoljna dešavanja jer je u konjunkciji sa Marsom. Tokom ove nedjelje se polako odvaja i to je znak da treba smiriti tenzije i naći rješenja. Od srijede u pomoć pristiže i Venera i donosi izvjesnu dozu stabilnosti.

Zdravlje - Moguća nesanica.

Novosti.rs/Astrolog Mihailo Čukić +38163/359-260, Foto: Ilustracija-YAYimages
09/17/2017 12:15 AM
Kvadrat košta samo 190 evra, a kuća gotova za dan
paneli yt1709


Da izgradi kuću za jedan dan, ne zaliva ploču i plaća majstore koji će raditi mjesecima san je svakog domaćina.

Ovaj san je lako ostvariv, jer je takva tehnologija već izmišljena i godinama se primjenjuje u Kanadi, SAD i Rusiji. Kako prenose beogradski mediji, riječ je o građevinskim panelima koji već imaju ugrađenu izolaciju, dimenzije se prave po porudžbini i sklapaju za jedan dan.

Nova tehnologija je stigla napokon i u Srbiju, a prve takve kuće u izgrađene su u Bačkoj. Proces izgradnje je stostruko brži, a benefiti su mnogo veći nego kod klasične gradnje.

U pitanju su kuće od tzv. sip odn. sendvič panela. Najtraženije su one od 60 kvadrata zbog ekonomske situacije, a velika prednost je što mogu lako da se dograde i prošire.

Materijal je jeftin, jer je u nosiocu konstrukcije stiropor, pa se ne radi dodatna izolacija. Sip panel je vrsta gotovih građevinskih ploča za montažnu gradnju.

Ploče se sastoje od izolacionog materijala u sendviču između dvije snažne obloge, a u gradnji se međusobno povezuju drvenim gredama. Upravo zahvaljujući tome što već imaju izolaciju, skraćuje se vrijeme izgradnje.

– Okvirna cijena je od 190 evra po kvadratu, a kupac dobije kuću u sivoj fazi – kaže inženjer Igor Carević. - To znači da za 10.000 evra može da se dobije kuća od 50 kvadrata.

Ova tehnologija je osmišljena tridesetih godina 20. vijeka, ali je zaživjela tek kada je pronađen način da se naprave paneli, pa su ovakve kuće počele da se grade početkom novog milenijuma.

Osim što su jeftini i što se brzo montiraju, ovi paneli imaju i svoje dodatne prednosti:

Ovi paneli su se odlično pokazali na ekstremno hladnim temperaturama, jer kada postignu izvjesnu temperaturu – ne moraju da se dogrijavaju.

– Dovoljno je malo energije da se ugriju, a pošto zidovi nisu betonski, ne propuštaju toplotu. Odlično reaguju i na ekstremnim vrućinama, pošto se prostorije lako ohlade. – objašnjava Carević.

Kuće se brzo grade, jer se zidovi seku po zadatim mjerama još u fabrici, a na licu mjesta se sklapaju drvenim gredama ili čeličnim konstrukcijama.

Paneli mogu da budu debeli od 124 do 224 milimetara. Debljina panela od 15 santimetara zamjenjuje zid od cigle debeo 150 santimetara.

Najveća prednost je što nema betonskih i zemljanih radova, kao ni sporih prljavih poslova, pa se kuća završi bukvalno za jedan dan.

Kada se u fabrici naprave panel-ploče na terenu nije potrebna dorada.

Paneli su ekološki čisti pa se često koriste u izgradnji medicinskih objekata.

Pogledajte i kako se za 5 dana montira kuća od sendvič panela:

{youtube}qJdw9he7InY{/youtube}
09/17/2017 12:10 AM
Prijeti li propast turističkim agencijama?
more yay2406


Turisti danas usluge i putovanja kupuju na razne načine, pa se postavilo pitanje šta to znači za turističke agencije.

S obzirom na to kako je danas jednostavno rezervisati putovanje, mnogi se pitaju da li su tradicionalne putničke agencije sa svojim katalozima i kartonskim reklamama na izdisaju.

Sudeći po posljednjim istraživanjima, turističke agencije pokazale su se iznenađujuće otpornim.

U Njemačkoj je, na primjer, broj turističkih agencija blago porastao i ima ih gotovo 10.000.

Prema podacima najveće turističke agencije, njemačke TUI, samo 20 odsto rezervacija stiže preko interneta.

Potrošači tako preferiraju da sami odaberu pojedinačne letove, ali kada su u pitanju kompleksnija i duža putovanja s više presjedanja, agencije su i dalje u velikoj prednosti.

“Oni koji žele sigurnije putovanje vjerovatno će se obratiti agenciji”, kaže portparolka TUI Ketrin Spikala.

Minus je to što agencije mogu biti skuplje. Prostora zasad ima za sve.

Turistički portali jači su u ‘last-minute’ ponudi i kratkim putovanjima, a putničke agencije u specijalizovanim putovanjima poput krstarenja, kažu stručnjaci.

Izvor: EXPRESS, Foto: Ilustracija/YAYimages
09/16/2017 11:26 PM
Banjalučanka Miss Earth BiH
jelena miss

Studentkinja stomatologije, dvadesettrogodišnja Jelena Karagić iz Banjaluke, ponijela je laskavu titulu nove Miss Earth BiH, odlučio je stručni žiri, koji u četvrtak uveče, kada je u banjalučkom hotela “Bosna” održano finalno veče izbora, nije imao nimalo lak zadatak da ocijeni 16 takmičarki.

U prisnoj i ugodnoj atmosferi, brojna publika uživala je u nastupima finalistkinja, koje su se predstavile u tri izlaza.

Prvi izlaz bio je u casual odjeći, drugi u kupaćim kostimima, a da takmičarke zablistaju u svečanim haljinama pobrinula se poznata dizajnerka iz Tuzle Svjetlana Vuković Ceca.

Pored Karagićeve, koja je proglašena najljepšom, dodijeljene su i druge vrijedne nagrade.

Prva pratilja (Miss Earth Air BiH) je, takođe, Banjalučanka – Bojana Papak, mjesto druge pratilje pripalo je Naidi Hubić iz Sarajeva (Miss Earth Water BiH), a treća pratilja bila je Arijalda Pjević iz Tuzle (Miss Earth Fire BiH).

Ovo veče bilo je posebno po tome jer je na manifestaciji održano i svečano proglašenje nove Miss Earth Hrvatske. Mlada i ambiciozna Zagrepčanka Bonita Kristić ponosna je vlasnica titule Miss Earth Hrvatska. Ova djevojka se bavi i pjevanjem i publika je, između ostalog, mogla da uživa u njenom nastupu. Pored Kristićeve, publiku je zabavljala i poznata bh. pjevačica Verena Cerovina.

Na Izboru Miss Earth BiH dodijeljene su još dvije lente, Zerini Vesnić iz Goražda (Miss dijaspore), te Magdaleni Lubura iz Istočnog Sarajeva (Miss top model).

Pobjednice Izbora za Miss Earth BiH kao i Miss Earth Hrvatske putuju na Filipine 5. oktobra, gdje će boraviti 30 dana i predstavljati svoje zemlje na svjetskom izboru u Manili 4. novembra.

Izvor: Nezavisne novine Foto: Miss Earth BiH/Nikola Tadić
09/16/2017 10:55 PM
Novinari istražili: Ko stoji iza firme koja nudi povoljne letove
avion yay0107


Švedska agencija “Montefly”, za koju je na pres-konferenciji u četvrtak najavljeno da će krajem decembra započeti s redovnim avionskim letovima jednom sedmično iz švedskog Geteborga do Banjaluke i Podgorice, kćerka je firma druge kompanije pod nazivom “Group Fun Travel AB”, koja nema ni internet stranicu, pišu "Nezavisne novine".

Kako kraćeg istraživanja ovog banjalučkog lista, “Group Fun Travel AB” nalazi se na adresi Vattenverksgaten 13 kraj Geteborga, a na istoj adresi je navedena i lokacija “Monteflya”.

Kao direktor “Group Fun Travel AB” naveden je Namko Kovačević, a kao njegov zamjenik Toni Ante Bašić. Na adresi Vattenverksgaten 13 registrovane su još četiri firme. Jedna, pod nazivom “Haga Bleck & Plåtslageri AB” je građevinska firma koja posluje dobro, a kao direktor ove firme naveden je Toni Ante Bašić.

Zatim, na istoj adresi je i “Vigab Industriservice AB”, koja se takođe bavi građevinarstvom, a za koju je uz to navedeno da je nekoliko godina uzastopno poslovala s gubitkom.

Kao direktor naveden je Toni Ante Bašić, a kao njegov zamjenik Ratko Barać. Takođe, tu je i “GVI Holding AB”, koja se bavi investiranjem, a za koju je navedeno da je čine tri kompanije. Predsjednik Upravnog odbora je Toni Ante Bašić, dok su kao članovi Odbora navedeni Ratko Barać, Kejti Roz i Mari Barać.

Tu je još registrovana i firma “Vigab Verkstadsindustri AB”, a kojoj su takođe na čelu Toni Ante Bašić i Ratko Barać. Po imenima da se naslutili da su vlasnici porijeklom s prostora Balkana.

Za razliku od većine navedenih firmi, “Group Fun Travel AB” u zadnje četiri godine nije zabilježila dobre poslovne rezultate. Na broj telefona koji je naveden na sajtu “Monteflya” niko se nije javljao, a putem Facebook stranice novinari su stupili u kontakt s osobom koja se nije predstavila, a kojoj je upućeno nekoliko pitanja.

Osoba je na našem jeziku prvo pokušala indirektno demantovati da će oni organizovati letove. “Koliko sam ja upoznat nije objavljeno da će naša agencija organizirati i vršiti letove iz Geteborga nego da se očekuju novi letovi iz Geteborga s početkom 22. decembra”, navedeno je u odgovoru.

Na naredno pitanje kako to da se onda na njihovoj stranici već mogu rezervisati karte i da karta u jednom smjeru iz Geteborga do Banjaluke košta oko 100 evra, novinarima je rečeno da se strpe do ponedjeljka. Zanimljivo je da je booking ubrzo nakon ove prepiske skinut s internet stranice.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS su za dodatne informacije uputili na Miroslava Janjića, direktora “Aerodroma RS”, koji u petak nije bio dostupan. Na internet-stranici “Monteflya” je navedeno da agencija nudi povoljne letove ka manje poznatim dijelovima Balkana, odnosno ka Crnoj Gori i BiH.

“Naš cilj je da ponudimo letove ka Banjaluci i Podgorici iz Geteborga u početku, a da kasnije ponudimo nekoliko destinacija u Evropi”, navedeno je na sajtu. Ističu da im je vizija da ponude vazdušni saobraćaj sa čestim polijetanjima i visokim standardom.

Podsjećanja radi, “Nezavisne” su početkom godine napisale serijal priča u kojima smo pokazali da je kompanija “Sea Air”, koja je takođe željela uspostaviti letove s banjalučkog aerodroma, tužena za prevaru i neplaćanje unajmljenih aviona, kao i da je otjerana s nekoliko evropskih aerodroma.

Dosad su s banjalučkog aerodroma nekoliko puta uspostavljani letovi, ali su sve kompanije bankrotirale, između ostalih i “Sky Srpska”, kao i kompanija “Austrojet”, koja je letjela do Salcburga.
09/16/2017 10:28 PM
Opozicija na Ustavnom sudu osporava odluke parlamenta
skupstina NSRS1110


Zbog policijske blokade ulaza u malu salu Narodne skupštine, ali i zbog svih 19 tačaka dnevnog reda koje su izglasane, opozicija će se obratiti Ustavnom sudu. Poručuju da predsjednik Parlamenta nije smio da zabrani pristup sjednici, a prisustvo policije tek je, kažu, bilo neustavno i nezakonito.

Lider PDP-a tvrdi da je očigledno da je poslovnik prekršen u najmanje deset članova, i da je to sasvim dovoljan razlog da Ustavni sud zauzme jasan stav.

“Mi ćemo, zajedno sa našim pravnim timovima, stranke iz opozicije podnijeti apelaciju Ustavnom sudu i osporiti sve odluke koje su donijeli. Staviće se van snage odluka koja je motivisana bila od strane vladajuće koalicije a to je da se usvoji ostavka gospodina Šnjegote, jer onda je irelevantno raspravljano o dokumentu koji nema ko da podnese u obliku u kojem je kada je u punom kapacitetu”, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović, prenosi ATV.

Na opozicione kritike i najave premijerka danas nije reagovala. Predsjednik Republike jeste ali ga, čini se, to nije mnogo potreslo. Milorad Dodik ne sumnja u stabilnost svoje, i pozicije vladajuće koalicije.

“Vidjećeš me kao nekog predsjednika, ne znam kojeg. Osjećam se veoma siguran, sposoban i apsolutno ne dodiruje me bilo šta od tog”, rekao je predsjednik RS Milorad Dodik.

Zato lider NDP-a ne može da bude imun na sve što se dešava. Posebno ga je pogodila policijska blokada u Skupštini. Zato je pisao ministru Draganu Lukaču. Poručuje mu da je zloupotrijebio i privatizovao policiju, i stavio je u funkciju jedne političke partije. Najavljuje i da parlament više nikada neće biti isti, i da će na sve načine, osim silom, pokušati da utiču na tok narednih sjednica.

“Otpor bez sile, bez nasilja, bez bilo kakve vrste agresije i uništavanja bilo čega, nego isključivo u funkciji poslanika u Narodnoj skupštini, koji predstavljaju građane, da će se suočiti sa ozbiljnim problemima u održavanju sjednica Narodne skupštine. To moraju da znaju”, rekao je poslanik NDPa u NS RS Dragan Čavić.

A baš zbog skupštinske bure povela se žustra rasprava i u sinoćnjem Apostrofu ATV-a. Dok su opozicioni poslanici optuživali vladajuće za teror i sprovođenje sile, oni im uzvraćaju istom mjerom – tvrde da su unaprijed planirali nerede.

“Angažovali ste u dva grada ljude koji su trebali da skupe narod u autobuse. – Ko je angažovao? Predstavnici opozicije. Jeste li u Kotor Varoši pokušali da autobuse da dođu?”, rekao je Igor Žunić.
“Nismo, lažeš kolega”, rekao je Nedeljko Glamočak.

I tako ukrug, do sljedeće sjednice na kojoj nas, sudeći prema najavama, očekuju novi performansi. Ko šta priprema, vidjeće se za desetak dana.
09/16/2017 10:27 PM
Novi servis u Banjaluci: Vozači brže do registracije
saobracaj bllive0104 1


Vozači će već za koji mjesec moći da svoja vozila registruju i u naselju Starčevica, pored već postojeće lokacije u sjedištu Policijske uprave. Time će, kako se očekuje, biti riješen hronični problem sa gužvama na šalterima za registraciju vozila.

Na rješenju ovog problema zajednički su radile gradske vlasti, Policijska uprava Banja Luka i osiguravajuće kuće. Još prije nekoliko godina, stanovnici našeg najvećeg naselja dobili su mogućnost da sve potrebne dokumente gradskih organa dobiju u izdvojenom odjeljenju kancalrije 16. Od sada, na Starčevici će moći i da registruju vozila, navodi se na sajtu Gradske uprave.

Načelnik Policijske uprave Željko Spasojević kaže da je analiziranjem trenutnog stanja u oblasti registracije vozila kao osnovni problem, identifikovan kontinuiran porast broja zahtjeva građana za ostvarivanjem prava na ovu uslugu.

"Sam postupak registracije vozila za područje Banje Luke, obavlja na za to predviđenoj lokaciji, u objektu Policijske uprave. Zbog povremenog nastajanja gužvi, rukovodstvo Policisjke uprave je, u koordinaciji sa Gradskom upravom, zajednički pristupilo iznalaženju rješenja ovog problema", rekao je Spasojević.

Sa ciljem rješenja ovog problema, Gradska uprava će na narednoj sjednici Skupštine grada, predložiti da se Ministarstvu unutrašnjih poslova, dodijeli poslovni prostor koji se nalazi u naselju Starčevica, radi stavljanja u funkciju još jedne lokacije na kojoj će organizovati poslovi registracije vozila.

Prema Odluci o dodjeli poslovnog prostora u zakup - pod posebnim uslovima, MUP-u bi bio dodijeljen prostor u Ulici Jug Bogdana broj 6, površine 108,25 metara kvadratnih, koji je u prethodnom periodu koristio Centar za razvoj poljoprivrede i sela.

Predsjednik Udruženja osiguravajućih društava RS Milomir Durmić pozdravio je odluku o otvaranju još jednog prostora za registraciju vozila, ističući da su i osiguranja imala velikih problema zbog hroničnih gužvi.

"Osiguravajuće kuće nude kompletne usluge svojim klijentima, što podrazumjeva da, između ostalog, vrše registracije vozila za njih. U poslednje dvije godine gužve su bile velike i to nam je otežavalo rad, te smo od Policijske uprave tražili da riješi ovaj problem. Otvaranjem nove kancelartije i povećanjem broja radnika biće nam olakšan naš posao, a i građanima će biti puno jednostavnije i brže da registruju svoje vozilo", navodi Durmić.

Foto: BLLIVE arhiva