05/20/2018 09:00 PM
Prva beba na zabačenom brazilskom ostrvu u poslednjih 12 godina
Na jednom zabačenom brazilskom ostrvu rodjena je prva beba u poslednjih 12 godina, pošto je jedna žena prekršila zabranu radjanja dece na tom ostrvu.Devojčica koja je rodjena u subotu na jednom od ostrva arhipelaga Fernando de Noronja iznenadjenje je za sve, uključujući roditelje, navodi agencija Frans pres."Majka, koja ne želi da bude identifikovana, porodila se kod kuće. Porodica je navela da nije znala za trudnoću", piše je u saopštenju lokalnih vlasti, preneo je list "O Globo".Arhipelag Fernando de Noronja sa svega oko 3.000 stanovnika, poznat po zaštiti životne sredine, ne dozvoljava radjanje dece, jer nema bolničko odeljenje za brigu o ženama i bebama tokom trudnoće i porodjaja, piše "O Globo".Dodaje se da zato trudnice idu na kontinentalni deo Brazila, gde je najbliži veliki grad Natal, 365 kilometara pomorskim putem.Neidentifikovana majka, koja već ima jedno dete koje je rodila na kontinentalnom delu, rekla je za "O Globo" da ovaj put "nije osetila ništa" tokom trudnoće.Bi-Bi-Si (BBC) navodi, pozivajući se na lokalne medije, da se veruje da ona ima 22 godine.Beba je kasnije odvedena u lokalnu bolnicu.Lokalni stanovnici slave rodjenje deteta i nastoje da pomognu porodici, dodaje BBC.
05/20/2018 07:25 PM
Paleontolog najavio hologramsku izložbu posvećenu dinosaurusima
Paleontolog iz američke države Montana Džek Horner je, posle konsultacija sa američkim režiserom Stivenom Spilbergom o filmu "Park iz doba Jure" (Jurassic Park), počeo da radi na hologramskoj izložbi na kojoj će biti predstavljene najnovije teorije o tome kako su izgledali dinosaurusi.Horner i kompanija "Base Hologram" planiraju da u proleće 2019. godine počnu putujuće izložbe i nadaju se da će ih predstaviti u muzejima, naučnim centrima i drugim ustanovama.Džek Horner je, kao i neki drugi istraživači, uveren da su dinosaurusi bili više nalik pticama nego gušterima, čak i kada je u pitanju boja, što će biti prikazano i na izložbi.Posetioci će takodje na izložbi biti u mogućnosti da vide virtuelnu laboratoriju i arheološko iskopavanje.
05/19/2018 12:50 PM
Megan Markl nosi venčanicu britanske kreatorke Kler Vajt Keler iz kuće Živanši

Britanska kreatorka Kler Vajt Keler glavni je dizajner svilene venčanice s dugim velom koju danas nosi Megan Markl na svom venčanju s britanskim princom Harijem u kapeli Svetog Džordža u Vindzoru.Vajt Kelerova prva je žena umetnički direktor francuske modne kuće Živanši, i sastala se s Markl ranije ove godine, saopštila je danas Kensingtonska palata. U saopštenju se dodaje da je Marklova želela haljinu elegantne estetike, besprekornog kroja i opuštenog izgleda.Izbor venčanice Megan Markle pažljivo sr prati danas s obzirom na to koliki uticaj kraljeveska venčanja imaju na haljine koje mlade žele da nose.Venčanica princeze Dajane 1981, s romantičnim detaljima i dramatičnim plaštom, definisala je izgled venčanica 1980-ih. I u skorije vreme kada se Kejt Midlton udala za Harijevog starijeg brata princa Vilijama  2011, njena čipkana haljina s dugim rukavima podstakla je trend zatvorenijih tradicionalnijih venčanica.
05/18/2018 10:55 AM
Poslednje pripreme pred venčanje britanskog princa Harija

U Londonu se danas sprovode poslednje pripreme venčanja britanskog princa Harija i bivše američke glumice Megan Markl u Vindzoru, gde se sutra očekuje nekoliko hiljada ljudi.Majka neveste, Doria Ragland, danas bi trebalo zvanično da upozna Harijevu baku, britansku kraljicu Elizabetu Drugu u dvorcu Vindzor.Doria Ragland (61) profesorka joge stigla je iz Los Andjelesa u London u sredu i već se upoznala s nekim članovima britanske kraljevske porodice, medju kojima s Harijevim ocem, pricom Čarlsom i bratom, princom Vilijamom.Verenici će poslednju noć pred venčanje provesti odvojeno, Hari s bratom a Megan s majkom.Za sada se još ne zna ko će do oltara odvesti Megan pošto njen otac Tomas Markl (73) neće moći da dodje jer je nedavno operisao srce.Očekuje se da će nekoliko hiljada ljudi danas prisustvovati generalnoj probi.Posle ceremonije venčanja, oko 600 zvanica je pozvano na ručak koji će biti priredjen u Vindzoru.Kako su preneli mediji, svadbena torta će biti na tri sprata s kremom od limuna i zove.Hari (33) i Megan (36) upoznali su se pre skoro dve godine.
05/16/2018 04:50 PM
Kritikovana voštana figura Makrona možda će biti ponovo izradjena

Pariski muzej voštanih figura Greven priznao je danas da bi figura predsednika Francuske Emanuela Makrona mogla da bude prepravljena ili ponovo izradjena jer je "neuverljiva", te je i javno kritikovana."Lice je zabrinuto i napeto, a statua kao da ne živi, to nije dobro. Nešto nije u redu", rekao je Frans presu upravnik muzeja Iv Delomo.Voštana figura još nije sasvim završena, a trebalo bi da bude izložena krajem maja, što je sada dovedeno u pitanje.Skulptor, autor voštanih statua Donalda Trampa, glumice Lin Reno i kuvara Alena Dikasa, radio je na skulpturi Makrona na osnovu fotografija.Statua je bila predmet kritike i ismevanja posle nedavne reportaže na francuskoj televiziji. Delomo je rekao da su od tada doradjene oči i detalji statue.Izrada voštane figure košta 50.000 do 60.000 evra i traje šest meseci.Delomo je dodao da Makronova supruga Brižit još nije dala saglasnost da se napravi i izloži njena figura.U pariskom privatnom muzeju Greven osnovanom 1882. godine, koji godišnje poseti 800.000 ljudi, nalazi se 450 voštani figura, medju kojima i Alberta Ajnštajna, Mahatme Gandija, Alfreda Hičkoka, a ima i prikaza istorijskih scena. Tokom postojanja muzeja na izoženo je i zamenjeno 2.000 figura.
05/16/2018 01:10 PM
Iskusni Šerpas na Mont Everestu rekordni 22. put (VIDEO)

Iskusni Šerpas popeo se danas Mont Everest 22. put, čime je postavio rekord po broju penjanja na najvišu planinu na svetu, dok je takodje oboren rekord medju ženama s devet penjanja.Kami Rita stigao je na vrh jutros s timom stranih planinara i drugim vodičem Šerpasom, i već se bezbedno vraćaju nazad u niži kamp, rekao je zvaničnik Vlade Nepala Gjanendra Šresta u baznom kampu.Medju ženama je rekord oborila Lakpa Šerpa koja se popela s kineske strane.Rita (48) je medju trojicom ljudi, sve nepalskim šerpasima, koji su dosad držali rekord od 21 uspešnog penjanja na vrh visok 8.850 metara.Pre polaska na Everest Rita je rekao za Asošijetid pres da želi da se popne na tu planinu najmanje 25 puta.Planinarenje je u njegovoj porodičnoj tradiciji. Njegov otac je bio medju prvim profesionalnim vodičima pošto se Nepal otvorio za strane alpiniste 1950. godine. Njegov brat se popeo na Everest 17 puta, a većina njegovih muških rodjaka se popela na tu planinu najmanje jednom.Kami Rita se prvi put popeo na Everest sa 24 godine i od tada se peo skoro svake godine. Takodje se peo na drue visoke vrhove u regionu, uključujući K-2, Čo-Oju, Manaslu i Loce. Na jesen, on vodi planinare na ...
05/15/2018 01:40 PM
Svadja u porodici: Nemac se prepirao s papagajem

Policija na jugu Nemačke pozvana da ispita svadju u porodici zatekla je čoveka kako se prepire s papagajem.Stanovnik Leraha, blizu granice sa Švajcarskom, pozvao je policiju da prijavi da je zabrinut zbog vike iz susednog stana koja je trajala neko vreme.Policija je saopštila danas da su njeni pripadnici poslati na mesto gde se odvijala bučna svadja da bi našla 22-godišnjeg mladića i papagaja. Mladić je rekao da ga je nervirala ptica njegove devojke.Na viku mladića papagaj je uzvratio svojim glasnim zvucima. Policija navodi da papagaj ne može da priča ali da pušta zvuke kao lavež pasa.Pošto nije bilo povredjenih, policija je otišla.
05/15/2018 06:10 AM
Inkvizicija i Indeks zabranjenih knjiga otvoreni za proučavanje

Vatikanski biro za doktrine, nekada odgovoran za Inkviziciju i "Indeks zabranjenih knjiga" i slavan zbog vekova tajnovitosti, podsetio je naučnike da se zapravo radi o prilično pristupačnom i transparentnom mestu.Zajednica za doktrine vere deanas priredjuje akademsku konferenciju povodom 20 godina od istorijske odluke da otvori svoje arhive za naučnike.Konferencija "Rimska Inkvizicija i njene arhive" će predstaviti desetine akademskih prezentacija o otkrivenom znanju, uključujući i celu sednicu o prikazu Inkvizicije i spiska zabranjenih knjiga u popularnim pričama, medijima, filmovima i reklamiranju tokom vremena.Rimska Inkvizicija je osnovana 1542. kao deo katoličke kontrareformacije protiv protestantizma, i sudila je ljudima zbog jeresi i drugih doktrinarnih zločina.
05/13/2018 10:25 AM
AFP: Podmladjen Titov 'pakard' iz 1948.

Plavi "pakard" Josipa Broza Tita podmladjen je skoro 40 godina od smrti jugoslovenskog predsednika, velikog zaljubljenika u luksuzne automobile. "Ova, rekao bih: lepotica, jeste 'pakard' iz 1948", rekao je Miloš Bojanić, zvezda narodne muzike i podjednako strastven prema automobilima, piše AFP. Od hiljada automobila tog američkog proizvođača luksuznih modela, po njegovim rečima, u svetu je opstalo svega tridesetak, a jedan je bio poklonjen Titu.Taj "pakard" je bio u Makedoniji, gde ga je Tito koristio kada bi došao. Potom ga je kupio jedan žitelj Srbije i iznajmljivao ga za venčanja. "Ko zna zašto, on je uklonio sve originalne delove i savio motor i menjač 'mercedesa' ", kao i ruske delova, rekao je Miloš Bojanić (67). Tako je, kada je taj automobil kupio i poverio mu na renoviranje jedan od njegovih prijatelja, " 'pakard' bio samo šasija i karoserija, bez prozora, samo su rad-kapne i točkovi bili originalni", rekao je Bojanić.Trebalo mu je tri godine da nađe delove i završi posao. "Vratio sam ga u gotovo savršeno stanje", kaže on ispred svoje kuće u predgrađu Novog Sada.
05/13/2018 09:45 AM
Svetski rekordi od prodaje imovine Rokfelera u Njujorku

Dvadesetdva svetska rekorda su postavljena na aukciji firme "Kristiz" (Christie's) u Njujorku, uključujući i 832 miliona ukupnog prihoda od samo jedne prodaje - prodaje privatne zbirke umetničkih dela i drugog blaga Pegi i Dejvida Rokfelera.Rodjaci to dvoje pokojnika su te predmete prodali u dobrotvorne svrhe.Konačni finansijski rezultat prodaje održane u petak, dvostruko je veći od dotadašnjeg rekorda od 484 miliona dolara iz 2009. godine, kada je u Parizu prodato imanje modnog kreatora Iva Sen Lorana."Kristiz" kaže da je u petak prodato više od 1.500 predmeta, a najvišu cenu je postiglo sedam umetničkih dela, uključujući porcelanski servis i labudove-mamce.Premija je bila Pikasova slika nage devojke s korpom cveća, koja je otišla za 115 miliona dolara. Moneovo platno s njemu omiljenim lokvannjima prodato je za 84 miliona dolara, što je  rekordna cena za neku od slika tog umetnika. Matisovo ulje koje prikazuje ženu u turskom haremu donelo je rekordnih 80,8 miliona dolara, što je skoro dvostruko više od najviše cene ranije plaene za neku njegovu sliku.Servis za desert iz Sevra od 256 komada, koji je naručio još Napoleon Bonaparta, prodat za 1,8 miliona dolara što je svetski rekord za porcelan iz 19. veka.Pegi Rokfeler je umrla 1996. godine, a ...