07/21/2018 03:20 PM
Drobnjak: Pričaću sa Vučićem o poskupljenju putarine za 10 odsto

Vršilac dužnosti direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak najavio je danas da će od državnog vrha tražiti povećanje cene putarine od sledeće godine.On je za Prvu TV rekao da je reč o planiranom povećanju od 10 odsto na svim auto-putevima u Srbiji.Drobnjak je naveo da će o tome razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
07/20/2018 04:40 PM
Evro u ponedeljak 118,05 dinara

Dinar će u ponedeljak, 23. jula zadržati približno istu vrednost prema evru u odnosu na danas i zvanični srednji kurs biće 118,0550 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).Danas je evro vredeo 118,0507 dinara, a NBS je intervenisala kupovinom 15 miliona evra da bi ublažila dnevnu promenu kursa.U odnosu na evro dinar će biti jači za 2,2 odsto nego pre godinu dana, imaće istu vrednost kao pre mesec dana, a za 0,4 odsto će biti jači nego na početku godine.Ove godine dinar je bio najslabiji 5. januara, kada je jedan evro koštao 119,0027 dinara, a najjači 2. marta, kada je evro koštao 118,0084 dinara.Da bi ublažila dnevne promene kursa, NBS je ove godine na Medjubankarskom deviznom tržištu prodala 180 miliona evra, a kupila milijardu i 520 miliona evra.
07/19/2018 05:15 PM
Evro sutra 118,05 dinara

Dinar će u petak zadržati približno istu vrednost prema evru u odnosu na danas i zvanični srednji kurs biće 118,0507 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).Danas je evro vredeo 118,0575 dinara, a NBS je intervenisala kupovinom 15 miliona evra da bi ublažila dnevnu promenu kursa.U odnosu na evro dinar će biti jači za 2,2 odsto nego pre godinu dana, za 0,1 odsto jači nego pre mesec dana, a za 0,4 odsto jači nego na početku godine.Ove godine dinar je bio najslabiji 5. januara, kada je jedan evro koštao 119,0027 dinara, a najjači 2. marta, kada je evro koštao 118,0084 dinara.Da bi ublažila dnevne promene kursa, NBS je ove godine na Medjubankarskom deviznom tržištu prodala 180 miliona evra, a kupila milijardu i 505 miliona evra.
07/19/2018 08:25 AM
Antić: Četiri kompanije žele da otkupe dokumentciju za RTB Bor

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da su se četiri kompanije javile za otkup dokumentacije već prvog dana od raspisivanja tendera za strateškog partnera za RTB Bor i da će ime najboljeg ponudjača biti poznato do kraja godine.Antić je za Radio televiziju Srbije kazao da očekuje da će budući strateški partner zadržati svih 5.000 zaposlenih, ali i da će biti otvaranja novih radnih mesta."Pre svega obaveza će biti da u periodu dok mi kontrolišemo čitav taj privatizacioni proces, što će trajti od tri do šest godina, da se sačuva taj broj radnih mesta. Pošto je biznis plan deo tenderske dokumentacije, mi očekujemo da će tamo biti neophodan dodatni broj radnika", naveo je Antić.Prema njegovim rečima, tender za RTB Bor je "ozbiljan medjunarodni tender" koji će danas biti objavljen i u Fajnenšal Tajmsu.On očekuje da se na teneder prijavi veći broj ozbiljnih kompanija i podseća da je u protekle dve godine 11 rudarskih kompanija posetilo RTB Bor."Tender traje do 20. avgusta, u septmbru ćemo ceniti ponude i ja verujem da ćemo do kraja godine izabrati najboljeg ponudjača, kada uplate 100 miliona dolara što je uslov za zaključenje ugovora", rekao je ministar.Antić je objasnio i da je procenat vlasništva ...
07/18/2018 05:05 PM
Evro sutra 118, 05 dinara

Dinar će u četvrtak zadržati približno istu vrednost prema evru u odnosu na danas i zvanični srednji kurs biće 118, 0575 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).Danas je evro vredeo 118, 0599 dinara, a NBS je intervenisala kupovinom 15 miliona evra da bi ublažila dnevnu promenu kursa.U odnosu na evro dinar će biti jači za 2,1 odsto nego pre godinu dana, za 0,1 odsto jači nego pre mesec dana, a za 0,4 odsto jači nego na početku godine.Ove godine dinar je bio najslabiji 5. januara, kada je jedan evro koštao 119,0027 dinara, a najjači 2. marta, kada je evro koštao 118,0084 dinara.Da bi ublažila dnevne promene kursa, NBS je ove godine na Medjubankarskom deviznom tržištu prodala 180 miliona evra, a kupila milijardu i 490 miliona evra.
07/18/2018 04:15 PM
Bušatlija: Suinvestitor Beograda na vodi prodaje imovinu jer ima problema u finansiranju projekata

Konsultant za strane investicije Mahmut Bušatlija rekao je danas da vest da predsednik kompanije Emar (Emaar) iz Dubaija Mohamed Alabar, koji je suinvestitor sa državom Srbijom u projekat Beograd na vodi, prodaje imovinu u vrednosti 1,4 milijardi dolara u jeku pada cena nekretnina govori da ima velikih problema u finansiranju njegovih projekata i da bi i to beogradsko naselje moglo dobiti novog vlasnika.Fajnanšel tajms preneo je vest da kompanija Emar prodaje hotele, moderne škole i klinike u nastojanju da sakupi sredstva, prodajom imovine koja nije osnovna, ali u trenutku kada su u Dubaiju pale cene nekretnina.  "Alabar je finansijer velikih projekta, ali tudjim parama, tako što njihove vlasnike, vuče za rukav i ubedjuje da ulože novac u to što im nudi. On je poznat kao manipulator koji muva tudjim parama i verovatno se preinvestirao, pa mu nedostaju sredstva za druge obaveze", rekao je Bušatlija.Dodao je da je Alabar poznat i po tome što planira da napravi novi Kairo što bi koštalo od 60 do 80 milijardi dolara i da je omiljen i u Crnoj Gori gde često boravi.Cela Amerika, kako je rekao Bušatlija, pola godišnjeg profita ostvaruje, ne gradnjom i proizvodnjom neke robe, već manipulacijama na sekundarnom finansijskom tržištu, a ...
07/18/2018 11:15 AM
Evropske elektrodistribucije prete Srbiji sankcijama jer opet kasne satovi. ...

Evropski savez elektrodistribucija ENTSO-E zapretio je Srbiji sankcijama ukoliko ne reši spor sa Kosovom zbog koga digitalni satovi koji se sinhronizuju preko frekvencije mreže širom Evrope ponovo kasne, piše danas Dojče vele (DW).   Na portalu DW na srpskom jeziku navodi se da uzroci poremećaja frekvencija u evropskoj strujnoj mreži još nisu otklonjeni i da su početkom jula, digitalni satovi koji se sinhronizuju preko frekvencije mreže ponovo počeli da rade neprecizno.Problema je već bilo početkom marta, kada se ispostavilo da je to tako zbog spora Srbije i Kosova. Za razliku od koncerna drugih balkanskih zemalja, kosovska elektrodistribucija KOSTT nije član u evropskom savezu elektrodistribucija ENTSO-E. DW navodi da je to posledica činjenice da Kosovo nisu priznale Srbija i neke zemlje EU poput Španije ili Rumunije.Kosovo nema sopstvenu regulatornu zonu, to jest, mrežu u kojoj distributeri moraju da minimiraju oscilacije. Kosovo je član regulatorne zone SMM koju čine članovi Entso-E Srbija, Makedonija i Crna Gora. Srbija je kao najvažnija zemlja dosad odbijala da smiri oscilacije sa Kosova, zbog čega su one osetne i napolju.Evropski operateri su aktivirali specijalni kompenzacioni program koji se automatski aktivira kada odstupanja pređu 60 sekundi. Ali to nije trajno rešenje i sada je ENTSO-E zapretilo sankcijama Srbiji ukoliko ...
07/17/2018 10:00 PM
Raspisan tender za Rudarsko-topioničarski basen Bor

Ministarstvo privrede objavilo je javni poziv za izbor strateškog investitora za Rudarsko-topioničarski basen Bor, a rok za podnošenje prijava je 20. avgust.U pozivu koji je objavljen u dnevnom listu "Politika" od srede, navodi se da budući investitor dokapitalizacijom od 350 miliona dolara postaje vlasnik udela u RTB Bor.Ukupna vrednost novčanog kapitala RTB Bor je 2.333.863.136 dinara.Na poziv se mogu se prijaviti i domaće i strane kompanije, a u uslovima je navedeno da zainteresovana strana mora da se pretežno bavi eksploatacijom ili proizvodnjom bakra ili ostalih obojenih i plemenitih metala i da je ostvarila poslovni prihod od bar 500 miliona dolara u poslednjoj poslovnoj godini.Zainteresovani moraju još i da uplate depozit ili dostave garancije u iznosu od milion dolara.Rok za podnošenje prijava je 20. avgust ove godine do 12.00.
07/17/2018 04:40 PM
Evro sutra 118,05 dinara

Dinar će u sredu zadržati približno istu vrednost prema evru u odnosu na danas i zvanični srednji kurs biće 118,0599 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).Danas je evro vredeo 118,0533 dinara, a NBS je intervenisala kupovinom 15 miliona evra da bi ublažila dnevnu promenu kursa.U odnosu na evro dinar će biti jači za 1,9 odsto nego pre godinu dana, za 0,1 odsto jači nego pre mesec dana, a za 0,3 odsto jači nego na početku godine.Ove godine dinar je bio najslabiji 5. januara, kada je jedan evro koštao 119,0027 dinara, a najjači 2. marta, kada je evro koštao 118,0084 dinara.Da bi ublažila dnevne promene kursa, NBS je ove godine na Medjubankarskom deviznom tržištu prodala 180 miliona evra, a kupila milijardu i 475 miliona evra.
07/17/2018 12:40 PM
Udruženje Žita Srbije: Kiše smanjile kvalitet pšenice i rod za oko 100.000 tona

U Srbiji će ove godine zbog kiše ukupan rod pšenice umesto očekivanih 3,3 miliona tona biti oko 3,2 miliona tona ili manji za oko 100.000 tona, rekao je danas direktor Udruženja za unapredjenje proizvodnje i izvoza pšenice i uljarica "Žita Srbije" Vukosav Saković.On je za agenciju Beta rekao da žetva još nije završena, u proseku je u Srbiji požnjeveno više od 95 odsto zasejanih površina, s tim što je u Vojvodini sa njiva "skinuto" oko 99 odsto roda, a centralnoj Srbiji oko 90 odsto.Saković je rekao da su očekivani prinosi po hektaru pre kiša bili oko 5,1 tonu, a sada su procene da će biti oko pet tona.Istakao je da su česte kiše umanjile i kvalitet zrna oko 60 odsto roda pšenice u Srbiji."Kod te pšenice je smanjena hektolitarska masa i povećana je proklijavost zrna, zbog čega hleb može da bude lošeg kvaliteta, a ako se koristi za ishranu stoke morala bi da se meša sa kvalitetnjom pšenicom", rekao je Saković.Dodao je da će Srbija imati problema pri izvozu pšenice jer će oko 1,5 do 1,7 miliona tona morati da se proda na strano tržište, a proizvodjači će nuditi na prodaju pre svega tu manje kvalitetnu pšenicu.Problem sa kvalitetom požnjevene ...