07/23/2018 07:20 AM
Kina otvorila istragu o uvozu čelika iz EU i Južne Koreje

Kina je pokrenula istragu o prodaji čelika iz Evropske unije i Južne Koreje u toj zemlji, što bi moglo da zakomplikuje nastojanja Pekinga da obezbedi podršku Brisela i Seula u carinskom sporu sa predsednikom SAD Donaldom Trampom.Ministarstvo trgovine Kine saopštilo je danas da će istražiti da li se neki proizvodi od nerdjajućeg čelika iz EU, Južne Koreje, Japana i Indonezije prodaju po nedopušteno niskim cenama i da li bi trebalo da podležu merama protiv dampinga.Kina za sada nesupešno pokušava da dobije podršku iz inostranstva u sporu s Vašingtonom koji je povećao carine na uvoz kineske robe, tvrdeći da Peking nanosi štetu američkim kompanijama kradjom ili vršenjem pritiska na njih da predaju tehnologiju.Lideri EU i drugih zemalja kritikuju Trampovu taktiku, ali mnogi se i slažu s kritikama iz Vašingtona na račun kineskih tržišnih barijera i industrijske politike.
07/22/2018 02:50 PM
Vučić: Srbija na zdravstvo troši više od petine budžeta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija na zdravstvo troši više od petine budžeta i najavio da će ugovor za kompletnu rekonstrukciju Kliničkog centra u Beogradu, vredan oko 69 miliona evra, biti potpisan sledeće nedelje.Obraćajući se novinarima posle obilaska radova na rekonstrukciji beogradskog Urgentnog centra, Vučić je kazao da je u tu svrhu uloženo oko 8,5 miliona evra kao i da će radovi biti završeni do kraja godine. "Srećan sam što danas ovde vidimo radnike, ovde 50-60 godina nije menjan crep a stolarija kao da nije. Lekari i medicinske sestre ovde rade u užasno teškim uslovima ali uslovi će biti mnogo drugačiji, lekari će dobiti nove sobe a pacijenti sobe u kojima su nekada bili lekari, sve će mirisati na čisto i uredno", kazao je predsednik Srbije. Navodeći da zdravstvo predstavlja sliku standarda jedne zemlje, Vučić je kazao da će i u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu biti izgradjani "najmoderniji klinički centri poput onog u Nišu". "Više desetina godina ništa sem malih i sporednih radova nismo mogli da uložimo u ove centre a danas kupujemo najmodernije mašine poput iks-noža koji će nam omogućiti da uštedimo značajan novac jer je državu svaki tretman tim nožem u inostranstvu koštao 20.000 ...
07/22/2018 09:45 AM
Zorana Mihajlović: Srbija najbrža tranzitna ruta

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je na putevima Srbije danas 20 miliona vozila više nego pre dve godine, da se do kraja godine očekuje 53 miliona vozila, te da od toga korist imaju svi gradjani.Ona je za Radio-televiziju Srbija kazala da to ne bi bilo moguće da se nije ulagalo u puteve i u Koridor 10 koji je, kako navodi, "skoro završen", osim desetak kilometara koz Grdelicu i Sićevo."Ja sam ponosna što smo uspeli da vratimo saobraćaj sa drugih koridora gde se on odvijao", navela je Zorana Mihajlović i dodala da je država mnogo uradila po tom pitanju.Istakla je da je Srbija najbrža tranzitna ruta koju svi koriste, navodeći da se svake godine izgrade desetine kilometara autoputa.Ona je kazala i da je sve spremno za novi investicioni ciklus i najavila iduće godine radove na autoputu Niš-Merdare-Priština.Za Srbiju je važno da bude umrežena dobrim putevima i da na taj način ima izlaz na luku, rekla je Zoraa Mihajlović i dodala da već postoji garancija od 200 miliona evra za prvu deonicu Niš-Pločnik. Nismo razmišljali o povećanju cene putarineMinistarka Mihajlović je izjavila da se ne razmišlja o povećanju cene putarine od sledeće godine."Nismo o tome do ...
07/22/2018 09:45 AM
Premijerka Srbije sutra zatvara Njujoršku berzu

Premijerka Srbije Ana Brnabić sutra će tradicionalnim udarcem u zvono zatvoriti Njujoršku berzu (New York Stock Exchange), a potom se sastati sa predsednicom te berze Stejsi Kaningham, najavljeno iz njenog kabineta."Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić imaće sutra privilegiju da tradicionalnim udarcem u zvono zatvori Njujoršku berzu", navodi se u saopštenju.Stejsi Kaningham je u maju ove godine postavljena na čelo Njujorške berze, kao prva žena predsednica od njenog osnivanja pre 226 godina.Na Njujorškoj berzi se svakog dana, još od kraja 19. veka, označavaju početak i kraj rada berze. Zvono kao signal za otvaranje i zatvaranje berze uvedeno je 1903. godine.Njujorška berza je 1995. godine uvela tradiciju redovnog pozivanja visokih zvanica koji imaju čast da označe početak i kraj rada berze udarcem u zvono.Poslednji koji su imali čast da zatvore Njujoršku berzu, kako se navodi, bili su menadžment i gosti kompanije Koka-Kola, a medju poznatima koju su kao specijalni gosti zatvorili berzu bili su i srpski teniser Novak Djoković, nekadašnji generalni sekretar UN Ban Ki Mun, rukovodstvo i partneri NASA, košarkaška zvezda Majkl Džordan, dizajner Ralf Loren, i drugi.Njujoršku berzu posetio je veliki broj svetskih lidera i političara.
07/21/2018 03:20 PM
Drobnjak: Pričaću sa Vučićem o poskupljenju putarine za 10 odsto

Vršilac dužnosti direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak najavio je danas da će od državnog vrha tražiti povećanje cene putarine od sledeće godine.On je za Prvu TV rekao da je reč o planiranom povećanju od 10 odsto na svim auto-putevima u Srbiji.Drobnjak je naveo da će o tome razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
07/20/2018 04:40 PM
Evro u ponedeljak 118,05 dinara

Dinar će u ponedeljak, 23. jula zadržati približno istu vrednost prema evru u odnosu na danas i zvanični srednji kurs biće 118,0550 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).Danas je evro vredeo 118,0507 dinara, a NBS je intervenisala kupovinom 15 miliona evra da bi ublažila dnevnu promenu kursa.U odnosu na evro dinar će biti jači za 2,2 odsto nego pre godinu dana, imaće istu vrednost kao pre mesec dana, a za 0,4 odsto će biti jači nego na početku godine.Ove godine dinar je bio najslabiji 5. januara, kada je jedan evro koštao 119,0027 dinara, a najjači 2. marta, kada je evro koštao 118,0084 dinara.Da bi ublažila dnevne promene kursa, NBS je ove godine na Medjubankarskom deviznom tržištu prodala 180 miliona evra, a kupila milijardu i 520 miliona evra.
07/19/2018 05:15 PM
Evro sutra 118,05 dinara

Dinar će u petak zadržati približno istu vrednost prema evru u odnosu na danas i zvanični srednji kurs biće 118,0507 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).Danas je evro vredeo 118,0575 dinara, a NBS je intervenisala kupovinom 15 miliona evra da bi ublažila dnevnu promenu kursa.U odnosu na evro dinar će biti jači za 2,2 odsto nego pre godinu dana, za 0,1 odsto jači nego pre mesec dana, a za 0,4 odsto jači nego na početku godine.Ove godine dinar je bio najslabiji 5. januara, kada je jedan evro koštao 119,0027 dinara, a najjači 2. marta, kada je evro koštao 118,0084 dinara.Da bi ublažila dnevne promene kursa, NBS je ove godine na Medjubankarskom deviznom tržištu prodala 180 miliona evra, a kupila milijardu i 505 miliona evra.
07/19/2018 08:25 AM
Antić: Četiri kompanije žele da otkupe dokumentciju za RTB Bor

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da su se četiri kompanije javile za otkup dokumentacije već prvog dana od raspisivanja tendera za strateškog partnera za RTB Bor i da će ime najboljeg ponudjača biti poznato do kraja godine.Antić je za Radio televiziju Srbije kazao da očekuje da će budući strateški partner zadržati svih 5.000 zaposlenih, ali i da će biti otvaranja novih radnih mesta."Pre svega obaveza će biti da u periodu dok mi kontrolišemo čitav taj privatizacioni proces, što će trajti od tri do šest godina, da se sačuva taj broj radnih mesta. Pošto je biznis plan deo tenderske dokumentacije, mi očekujemo da će tamo biti neophodan dodatni broj radnika", naveo je Antić.Prema njegovim rečima, tender za RTB Bor je "ozbiljan medjunarodni tender" koji će danas biti objavljen i u Fajnenšal Tajmsu.On očekuje da se na teneder prijavi veći broj ozbiljnih kompanija i podseća da je u protekle dve godine 11 rudarskih kompanija posetilo RTB Bor."Tender traje do 20. avgusta, u septmbru ćemo ceniti ponude i ja verujem da ćemo do kraja godine izabrati najboljeg ponudjača, kada uplate 100 miliona dolara što je uslov za zaključenje ugovora", rekao je ministar.Antić je objasnio i da je procenat vlasništva ...
07/18/2018 05:05 PM
Evro sutra 118, 05 dinara

Dinar će u četvrtak zadržati približno istu vrednost prema evru u odnosu na danas i zvanični srednji kurs biće 118, 0575 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).Danas je evro vredeo 118, 0599 dinara, a NBS je intervenisala kupovinom 15 miliona evra da bi ublažila dnevnu promenu kursa.U odnosu na evro dinar će biti jači za 2,1 odsto nego pre godinu dana, za 0,1 odsto jači nego pre mesec dana, a za 0,4 odsto jači nego na početku godine.Ove godine dinar je bio najslabiji 5. januara, kada je jedan evro koštao 119,0027 dinara, a najjači 2. marta, kada je evro koštao 118,0084 dinara.Da bi ublažila dnevne promene kursa, NBS je ove godine na Medjubankarskom deviznom tržištu prodala 180 miliona evra, a kupila milijardu i 490 miliona evra.
07/18/2018 04:15 PM
Bušatlija: Suinvestitor Beograda na vodi prodaje imovinu jer ima problema u finansiranju projekata

Konsultant za strane investicije Mahmut Bušatlija rekao je danas da vest da predsednik kompanije Emar (Emaar) iz Dubaija Mohamed Alabar, koji je suinvestitor sa državom Srbijom u projekat Beograd na vodi, prodaje imovinu u vrednosti 1,4 milijardi dolara u jeku pada cena nekretnina govori da ima velikih problema u finansiranju njegovih projekata i da bi i to beogradsko naselje moglo dobiti novog vlasnika.Fajnanšel tajms preneo je vest da kompanija Emar prodaje hotele, moderne škole i klinike u nastojanju da sakupi sredstva, prodajom imovine koja nije osnovna, ali u trenutku kada su u Dubaiju pale cene nekretnina.  "Alabar je finansijer velikih projekta, ali tudjim parama, tako što njihove vlasnike, vuče za rukav i ubedjuje da ulože novac u to što im nudi. On je poznat kao manipulator koji muva tudjim parama i verovatno se preinvestirao, pa mu nedostaju sredstva za druge obaveze", rekao je Bušatlija.Dodao je da je Alabar poznat i po tome što planira da napravi novi Kairo što bi koštalo od 60 do 80 milijardi dolara i da je omiljen i u Crnoj Gori gde često boravi.Cela Amerika, kako je rekao Bušatlija, pola godišnjeg profita ostvaruje, ne gradnjom i proizvodnjom neke robe, već manipulacijama na sekundarnom finansijskom tržištu, a ...