10/18/2018 12:10 AM
Vremeplov: Postavljen kamen temeljac Petrovaradinske tvrđave

Na današnji dan 1692. godine izaslanik cara Leopolda I Habzburškog kneza Kroj postavio je kamen temeljac sadašnje Petrovaradinske tvrđave, na ruševinama srednjovekovnog utvrđenja na uzvisini 40 metara iznad Dunava. Nova tvrđava sastojala se od Gornjeg i Donjeg grada, imala je visoke bedeme i bila okružena šančevima s vodom. Iz naselja Petrovaradinski Šanac na suprotnoj strani Dunava izrašće vremenom Novi Sad.
10/17/2018 11:06 PM
Patrijarh Irinej: Nesrušeni manastiri nada našega naroda da će se nekada vratiti na Kosovo i Metohiju

Patrijarh srpski Irinej danas je tokom posete Kosovu i Metohiji zajedno sa Patrijarhom antiohijskim i celog Istoka Jovanom X obišao Pećku Patrijaršiju i manastir Visoke Dečane. Patrijarh Irinej je poručio da su gradovi na Kosovu gotovo ostali bez srpskog naroda i da Srbi koji su ostali u njima žive u teškim uslovima, lišeni slobode i svih ljudskih prava.
10/17/2018 09:56 PM
Američki marinac osam meseci u srpskom zatvoru, Mornarica i Ambasada SAD bez komentara

Američki portal Bazfid (BuzzFeed.news) obelodanio je detalje o američkom marincu zvanom Prljavi, Danijelu Korbetu, koji se nalazi u zatvoru u Srbiji, navodeći da je on bio pripadnik čuvenog Tima 6 elitne jedinice foke i da je nedavno bio angažovan kao najamnik u Jemenu.
10/17/2018 07:13 PM
Izabrani dobitnici Oktobarske nagrade i Novembarske povelje

U Skupštini Novog Sada, odbornici su se izjasnili o dobitnicima Novembarske nagrade i Oktobarske povelje.  Glasovima većine odbornika odlučeno je da su ovogodišnji dobitnici  Oktobarske nagrade Miroslav Kopanja, direktor šahovskog kluba iz Kaća, Ansambl Vila Srpskog - kulturno umetničkog društva Železničar iz Novog Sada i izdavačko preduzeće Pravoslavna reč.
10/17/2018 07:12 PM
Borba protiv siromaštva - svačija odgovornost

Danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv siromaštva. Oko pola miliona stanovnika Srbije nije u stanju da zadovolji osnovne egzistencijalne potrebe, a u Novom Sadu oko 600 ljudi svakodnevno jedini obrok ima iz narodne kuhinje. Povodom Svetskog dana borbe protiv siromaštva, Crveni krst je u saradnji sa Rotari klubom Novi Sad, podelio svakom korisniku 5 kilograma jabuka.
10/17/2018 06:01 PM
Gašić: BIA učinila sve da očuva mir i stabilnost

Direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Bratislav Gašić izjavio je danas da su pripadnici te agencije učinili sve da očuvaju mir i stabilnost u regionu, a pre svega da zaštite interese naroda i države. 
10/17/2018 06:00 PM
Panel: Loša percepcija Euleksa na Kosovu

Lokalno stanovništvo na Kosovu i Metohiji, kako Srbi, tako i Albanci, imaju prilično negativan stav prema Misiji Euleksa, a jedan od razloga za to je raskorak između politike i implementacije, ocenili su neki od učesnika panela u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma posvećenom načinu na koji EU odgovara u područjima konflikata.
10/17/2018 05:02 PM
Za dve nedelje 286 požara u atarima Južnobačkog okruga

Poslednih dana veliki požari zahvatili su Vojvodinu. Ovo svakako nije prva godina da se suočavamo sa tim, a da li će to biti dovoljna opomena svima da se toj pojavi stane na put?
10/17/2018 05:00 PM
Kikinda: Srbobranska ulica uskoro u novom ruhu

Do kraja godine trebalo bi da budu završeni radovi u Srbobranskoj ulici u Kikindi, koja će biti celokupnom dužinom asfaltirana, a biće ugrađena i atmosferska kanalizacija, s obzirom na to da meštani tog dela grada prilikom obilnih padavina imaju velikih problema. Radovi su vredni 35 miliona dinara, a sredstva su obezbedili Gradska uprava u Kikindi i Ministarstvo privrede.
10/17/2018 04:51 PM
Kineski ministar obišao radove na mostu preko Save i Kolubare

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Imre Kern i učesnici Samita ministara transporta Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope obišli su danas radove na izgradnji mosta preko Save i Kolubare, na deonici od Surčina do Obrenovca.
10/17/2018 04:42 PM
Advokat: Nema dokaza protiv Šarića, oslobodite ga

Branilac Darka Šarića, advokat Radosav Baćović, zatražio je danas od Specijalnog suda u Beogradu da Šarića oslobodi od optužbi za organizovanje kriminalne grupe koja je, prema tvrdnjama tužilaštva, prošvercovala 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.
10/17/2018 04:39 PM
Obeleženo 25 godina Udruženja vojnih penzionera Srbije

Udruženja vojnih penzionera Srbije obeležilo je danas 25 godina rada svečanošću u Domu Vojske Srbije, kojoj je prisustvovao ministar odbrane Aleksandar Vulin.
10/17/2018 03:37 PM
Pravilnik o postupanju u slučaju diskriminacije u obrazovnim ustanovama

Predstavnici Ministarstva prosvete predstavili su danas Pravilnik kojim se, između ostalog, definiše postupanje obrazovnih ustanova u slučaju diskriminacije ili kada postoji sumnja na takvo ponašanje, ali i kada se vređa ugled, čast ili dostojanstvo ličnosti.
10/17/2018 03:31 PM
Mediji na društvenim mrežama senzacionalističkim objavama često krše novinarski kodeks

Najveći deo medija u Srbiji senzacionalističkim objavama na društvenim mrežama drastično krši novinarski kodeks, zaključak je tribine o poštovanju etičkih standarda novinara i medija na društvenim mrežama koju je organizovalo Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Vojvodine (DNV-UNS).
10/17/2018 02:31 PM
Kancelarija Srbije za svemirske nauke o razvoju industrije u svemirskom sektoru

Kancelarija Srbije za svemirske nauke, istraživanja i razvoj (SERBSPACE) učestvovala je na 26. Konferenciji Ujedinjenih nacija o razvoju industrije u svemirskom sektoru koja je održana u sklopu Međunarodnog astronautičkog kongresa u Bremenu, saopštili su danas iz Kancelarije.
10/17/2018 02:00 PM
Požar na "Carskoj bari"je zločin prema prirodi

Ministarstvo zaštitе životnе srеdinе saopštava da jе izazivanjеm požara koji sе proširio na Carsku baru, jеdan od svеtski značajnih rеzеrvata prirodе počinjеn zločin prеma prirodi i životnoj srеdini i traži da sе počinioci i odgovorni najoštrijе kaznе.
10/17/2018 01:37 PM
Reforma javne uprave važan uslov za pridruživanje EU

Ministar državnе upravе i lokalnе samoupravе Branko Ružić izjavio jе danas na Pеtom zasеdanju Zajеdničkog konsultativnog odbora rеgiona EU kojе sе održava u Nišu da jе rеforma javnе upravе jеdan od tri ključna kritеrijuma za pridruživanjе Srbijе zajеdnici еvropskih naroda. Opštinе i gradovi imaju vеlikе obavеzе u pristupanju EU i zato kroz rеformu javnе upravе, rеformišеmo i lokalnе samoupravе kako bi njihovе administracijе bilе što sprеmnijе da odgovorе na izazovе, rеkao jе ministar.
10/17/2018 12:05 PM
Konferencija o spremnosti u sajber odbrani na Balkanu

Atlantski Klub Bugarske i Atlantski Savet Srbije, uz podršku NATO programa Nauka za mir i bezbednost organizuju od 17. do 19. oktobra istraživačku radionicu na temu Osnovna spremnost u sajber odbrani na Balkanu.
10/17/2018 11:49 AM
Organizatori putovanja iz Izraela u poseti Srbiji

Turistička organizacija Srbije (TOS) u periodu od 15. do 18. oktobra organizuje studijsku posetu za organizatore putovanja iz Izraela, u saradnji sa avio prevoznikom Air Serbia i uz podršku turističkih organizacija Vojvodine i Beograda, saopštio je danas TOS.
10/17/2018 11:44 AM
Amfilohije: Odluka carigradskog patrijarha nekanonska

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da je odluka vaseljenskog patrijarha Vartolomeja o pitanju ukrajinskog crkvenog problema nekanonska i ocenjuje da će imati negativne posledice po jedinstvo Pravoslavne crkve.