Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Njufaundlendi - Dobrodušni Crni Džinovi

U davna vremena, kada su ljudi izgubili osećaj za osnovne prirodne vrednosti i otuđili se jedni od drugih,
Bog je odlučio da stvori biće koje će čoveku omogućiti da spozna šta je prava ljubav, odanost i prijateljstvo ...

Našoj Beti i svim Njufaundlendima ma gde god oni bili

Osmeh gore Osmeh na lice:  
DA LI JE NJUFAUNDLEND PAS ZA VAS?

    Namerno počinjem sa ovim, jer najtužnije je videti njufića u pogrešnim rukama. Znajte da Njufaundlendi nisu psi za sve ljude. Čitanje knjiga i nešto simpatije prema rasi nije dovoljan razlog da bi postali vlasnik ovakvog psa.
    Da li ste spremni da potrošite i vreme i novac koje zahteva briga za njufića. Njufići su toliko posebna bića, koja čeznu za ljudskim partnerstvom i zahtevaju svakodnevnu brigu. Vaš način života ćete morati prilagoditi njegovim potrebama u gajenju i sazrevanju. Ako ste se sigurno odlučili za njega, pripremite se psihički, mentalno i finansijski za takvog psa.

 JESTE LI SPREMNI ZA OVAKVOG PSA?

    Potreba šteneta za hranom su velike, kako po količini tako  i po kvalitetu hrane. Kao štene njufići jako mnogo jedu i vrlo brzo uvećavaju svoju težinu. Tu mogu da nastanu prvi problemi.Zbog osetljivih tetiva a brzog uvećanja težine, vlasnici ne bi smeli fizički da ih forsiraju (da ih teraju da trče ili da ih pas vuče na biciklu). U tom periodu do godinu dana najbolje je voditi ih na plivanje kad god se ima prilika i pustiti ih u dvorištu da oni sami doziraju svoju fizičku aktivnost.
       Imajte na umu da kada Vaš njufić napuni 10 meseci i bude težak oko 50 kg i bude Vam izgledao kao odrastao pas, znajte da nije tako. On je još mentalno veliko štene. Zato je trening poslušnosti  apsolutno obavezan za njufiće. Zbog njegove veličine i snage njufić mora biti pod kontrolom sve vreme.
    Nemojte čekati da Vaš njufić odraste da bi počeli trening,  jer on  već  sa  6 meseci je sposoban da Vam pobegne, da Vas sruši, da Vam 'preuredi' stan ili skoči  i razbije Vam nos. Njufići reaguju veoma dobro na trening jer će uživati družeći se sa Vama. Treninzi ne treba da su dugi i praćeni bilo kakvim oblikom prisile. I suviše ponavljanja vežbi je dresura koja njemu ne prija.
    On voli dosta slobode i inicijative. Ako je malo neposlušan, nikad ne vičite na njega a pogotovo ga ne udarite. Njegova inteligencija je divna i brzo će da shvati šta tražite od njega. Uvek ga pohvalite, hrabrite a i nagradite tokom treninga.
    Njufići nisu za čistunce, za one kojima je unutrašnjost kuće i čist tepih najvažnija stvar na svetu. Kako bi takvi reagovali na otisak mokre šape na parketu ili tepihu, pa onda zamislite dlaku tamo, dlaku amo, a još nije počelo ni vreme linjanja. A kad tek to dodje...
    Kao i kod ostalih rasa tako i kod Njufaundlenda postoje MOGUĆI zdravstveni problemi. Skloni su srčanim oboljenjima, zatim leti ako ne vodite računa postoji mogućnost toplotnog udara, alergijama kože, upalama paranalnih žlezda, upalama krajnika, upalama zglobova, kao i anomalijama kuka, upalama kapaka (treći podkapak).
   Sve u svemu njufićima je potrebna velika ljubav jer bez nje neće napredovati i odrastati kako treba. Ona nije jedini, ali je najvažniji elemenat u odgajanju njufića. Ako Vas sve ovo nije uplašilo i pokolebalo Dobrodošli u Svet Predivnih Crnih Džinova.

POREKLO NJUFAUNDLENDA

    Mnogo je priča o poreklu Njufaundlenda. Jedna priča je da je Njufaundlend potomak pirinejskog pastirskog psa i da je na ostrvo stigao u 17. veku, sa Francuzima koji su naselili ostrvo.
    Druga kaže da je to britanski pas nastao u 18. veku kada je ostrvo postalo vlasništvo britanaca i to ukrštanjem Tibetskog Mastifa i pasa koji su tada bili na ostrvu.

 Treća kaže da je Njufaundlend nastao od Labrador Retrivera, najviše zbog sličnosti između njih. Četvrta kaže da su njufići poreklom od indijanskih nomadskih pasa,  a kažu i da su srodni eskimskim psima za vuču. A ima i priča da je Njufaundlenda doveo viking Erik Crveni oko 1000 godine. Mislim da i nije bitno koja je od ovih pretpostavki tačna, bitno je da smo dobili Njufaundlenda.
   Prvi pisani  podatci o njufiju  pojavljuju se 1732. godine gde nepoznati autor piše o ' Medvedjem psu, ogromne veličine, dubokog glasa, koji je čuvao dvorišta kuća'. Rasa do druge polovine 18.veka nije imala ime. Današnje ime dao joj je 1775.godine Džordž Kartvrajt kada je svog psa nazvao po oblasti gde su živeli 'Njufaundlend'.

PRAPOSTOJBINA NJUFAUNDLENDA

    Na  Njufaundlendu je medjutim krajem 18.veka broj njufića naglo porastao.Da bi smanjio njihov broj a povećao broj ovaca (valda je mislio da im njufići oduzimaju prostor), 1780. godine njihov guverner Edvards doneo je odluku da ograniči broj njufića na jednog njufića po domaćinstvu. To medjutim nije imalo pozitivnog učinka na broj ovaca, pa su tako njufići došli na rub izumiranja. Velike su pse izvozili u Evropu ili ih nažalost ubijali. Zahvaljujući ljubiteljima njufića koji nisu poštovali odluku guvernera, rasa je preživela. Najzaslužniji medju njima bio je Harold Mek Person koji je u mestu St.Džon oformio prvi američki klub njufaunlenda.

      Rasa kakvu danas poznajemo počela se razvijati u 19.veku u Britaniji a kasnije u Americi. Prva izložba, na kojoj je predstavljeno 6 njufića bila je održana u Birmingemu 1860.godine.U Britaniji je 1886.godine ustanovljen prvi klub za Njufaundlende, a 1896.godine je napisan prvi standard. U Americi je 1879.godine pri američkom konološkom savezu registrovan prvi njufaundlend a 1883.godine njufaundlend Sam postao je prvi američki prvak rase.
  U istoriji medju najpoznatijim njufaundlenderima bio je Seaman, njufić koji je bio član čuvene  ekspedicije kapetana Levisa i Klarka, koji su istraživali divlji zapad i čiji je put išao od Pitsburga do Pacifika i nazad do Sent Luisa. 

KARAKTERISTIKE

    Njufaundlend je izuzetno  krupan pas, velike široke glave, koji impresionira svojom snagom. Šape su mu velike i sa plovnim kožicama koje mu pomažu u plivanju.Njufaundlend je izuzetan kao  spasilac  davljenika i brodolomnika.Izvlačio je mreže i čamce na obalu. Ribari sa Njufaundlenda nikada ne kreću bez njega na more, on je neizostavni deo njihove posade. Sve što padne sa broda u vodu on odmah skače u vodu i donosi nazad na brod. Takodje je vukao saonice, dostavljao mleko i nosio pakete tereta. U Drugom svetskog rata njufići su na Aljasci dovlačili saveznicima hranu i municiju.

    Pripreme za spasavanje. Jedan Njufaundlend je 1919. godine izvukao čamac sa 20 brodolomnika na obalu, a njufić po imenu Boatswain spasao je Napoleona iz vode. Njufić je pas koji stvarno voli vodu. Ima nepropustivu dlaku, plovnu kožicu izmedju prstiju, jak grudni koš i jak rep koji koristi kao upravljač prilikom plivanja. Velika usta mu omogućavaju da normalno diše dok u vodi drži čoveka ili vuče čamac.
    Kada ugleda davljenika hrabro će skočiti u vodu, doplivati do davljenika, uhvatiti ga za ruku i tako odvući na obalu. Ako u spasavanju učestvuju dva njufića, tada će nagonski svaki zgrabiti svoju ruku od utopljenika.
    Spasavanje iz vode je osobina koja mu je genetski urodjena i svako ko se nadje u vodi, on smatra da  se osoba davi i da ju je potrebno spasavati.U takvim situacijama je bolje ne pružati mu otpor.
    Zato je potrebno naučiti ga da nije svako ko se kupa u vodi i davljenik. Zbog toga i sam nagon nije dovoljan da bi njufić postao uspešan spasilački pas. Potrebni su meseci velikog truda, a tome su namenjeni posebni kursevi i treninzi. Ti treninzi se sastoje od različitih stepena težine, koje svaki njufić mora uspešno proći da bi dobio naziv spasilačkog psa.
    Konstantno plivanje za čamcem, donošenje predmeta iz vode, spasavanje davljenika, donošenje pojasa za spasavanje davljeniku u vodi, vuča čamca, skok iz helikoptera, sve su to stvari sa kojima mora ovladati spasilački njufić.

    Iako je ogroman on je izuzetno  okretan pas. Plemenit, inteligentan i mudar. Vrlo je odan svom gospodaru. Hod mu je lagan i elegantan. Prilikom hoda zadnjica mu se mrda levo, desno. Pogled njufića je miran, opuštajući, i dobrodušan. Oči su tamnobraon boje. Njufaundlend ima dugu, ravnu i gustu dlaku. Na ledjima je često vidljiv razdjeljak. Visina mužjaka - 68 do 75 cm, težina - od 50 do 62 kg.

    Dozvoljene boje su: Crna boja koja može prelaziti u  bronzanu. Dozvoljene su bele  fleke na grudima, prstima i na kraju repa. Braon boja sa dozvoljenim belim flekama kao i  kod crnog psa. Belo i crno.

    Njufići su omiljeni zbog svog karaktera i izgleda. On je miran, strpljiv, prijatan pas, izuzetno blage naravi. Vrlo je poslušan. Jako je privržen porodici i obožava kada je u kući zajedno sa svim ukućanima a pogotovo u blizini svog gospodara i veoma teško podnosi kad se odvoji od njega. Izuzetan je sa decom i voli da se igra sa njima. Ne voli da se tuče. Izuzetno je psihički stabilan, uravnotežen pas. Vrlo malo laju i to samo po potrebi.Kada on zalaje znajte da Vam je pred vratima neko koga nepozna ili neko ko vrlo retko dolazi kod Vas. Obožava kupanje u reci i jezeru i to mu treba priuštiti kad god ste u mogućnosti.

    Obožava vodu pa tako voli i da prosipa posude sa vodom pa dobro obratite pažnju na to ako je u kući. Slini vrlo malo, sem pri velikim vrućinama ili ako oseti voljenu hranu .Treba ga dresirati postepeno i bez ikakve prisile a zbog svoje inteligencije jako brzo ce shvatiti šta želite od njega. Reči 'Hoćeš kolač' i 'Ajmo u šetnju' će najbrže naučiti i jedva će čekati da ih izgovorite.

NJUFAUNDLEND I DECA

    Njufići su poznati po svojoj blagosti, zaštiti i ljubavi prema deci. On je tolerantan i trpeljiv u ponašanju prema deci mnogo više nego bilo koja druga rasa. Zbog toga je on idealan pratilac i drug deci, ali isto tako odrasli moraju da prihvate dužnost da zaštite Njufija zloupotrebe od strane dece. Mirna priroda Njufića dala je izvanredne rezultate u terapijama hiperaktivne dece a u americi se koristi i kao terapijski pas u bolnicama sa malom decom koja imaju poremećaje u komuniciranju sa spoljnim svetom, a uveliko njufići pružaju i pomoć hendikepiranim osobama.

    U originalnom 'Petar Panu' dečija bebisiterka Nana bila je Njufaundland, sigurno ne slučajno.  Spoljna dlaka je duga, gusta, masna, tvrda, može biti malo talasasta. Podlaka je isto gusta i masna i sprečava da voda dodje do kože. Može da ima razdeljak po sredini ledja.Posebna pažnja treba da se posveti dlaci i treba redovno da se četka. Kod isčetkavanja posebnu pažnju treba obratiti na delove oko ušiju, na preponama i na zastavicama pošto se tamo najčešće javljaju pramenovi lepljene dlake koji će se vrlo teško odmrsiti ako se nevodi računa. Ako se primeti naglo opadanje dlake kao i gubitak u kvalitetu dlake treba se obratiti veterinaru pošto uzrok može biti upala paranalnih žlezda. Posebnu pažnju treba obratiti na pojavu krpelja i buva. Krpelji su toliko opasni da ako se ne reaguje brzo mogu da izovu i smrt psa. Zato je potrebno krzno psa stalno pregledati, pogotovo posle šetnji travnatim terenima kao i obavezno korištenje preparata protiv krpelja i buva.

NEGA NJUFAUNDLENDA

    Njufaundlendi obožavaju da se izležavaju, ali isto tako obožavaju i šetnje sa gazdom. Štenad mnogo jede, i treba im obezbediti osim količinski i  izuzetno kvalitetnu hranu. Za razliku od njih odrasli  njufići jedu kao mnogo manje rase. Vole zimu i hladno vreme i obožavaju da leže i spavaju na snegu.Ali zato im leti po vrućini  treba posebna pažnja. Velika  hladovina i puno hladne vode. Dlaku treba svaki dan ili najmanje dva puta nedeljno isčetkati, pogotovo u vreme linjanja. Nije ga preporučljivo često kupati šamponom, možda dva puta godišnje i to kada se završi period linjanja. Čestim kupanjem šamponom skida se prirodna masnoća sa dlake koja štiti dlaku. Preporučuje se korištenje fena za izduvavanje prašine iz dlake.
  Jedna od osobina njufića je osetljivo zubalo. U svojom postojbini Njufaundlendu njihova osnovna hrana bila je riba, tako da im genetski nije bilo potrebno formiranje jakog zubala. Zbog toga je kvalitet njihovih zuba slabiji nego kod drugih pasa. To je uzrok pojave abrazije, pogotovo donjih sekutića koja se javlja oko treće godine pa nadalje. Zbog toga vlasnik njufića treba da posveti posebnu pažnju njegovom zubalu. Ne bi trebalo davati velike tvrde kosti kod kojih moraju da koriste i prednje zube.
  Pošto nufići imaju treći podkapak potrebno je voditi računa i o higijeni tog podkapka zbog moguće infekcije. Da bi se izbeglo zapaljenja kapaka, pri čemu dodje do otoka oka i pojačane pojave krmelja, treba preventivno ispirati oko blagim rastvorom kamilice. Parče vate se natopi i icedi se par puta dnevno u gornji deo oka.
  Ako živite na moru ili ćete ga nekad voditi na more, trebate imati u vidu da morska slana voda isušuje dlaku a moguća je i pojava alergije na koži. Zato je potrebno posle kupanja u moru psa dobro i dugo  istuširati običnom vodom. 

NJUFAUNDLEND KAO ČUVAR

    Njufići obično čuvaju samim svojim izgledom. Nikom ko ne pozna njufiće nije svejedno videti tolikog psa ispred sebe. Ako neki stranac udje u vaše dvorište, vrlo je tipično da će Vaš njufić stati fizički izmedju Vas i njemu nepoznate osobe. On neće pretiti niti režati, prosto će ostati u poziciji koja će pokazivati da je on na dužnosti. Njufići imaju izuzetnu inteligenciju da prepoznaju opasnu situaciju i neće oklevati da deluju ako vide da je njihova familija fizički ugrožena. Mnogo je dokumenata koji pokazuju kako su ljudi i familije bili spaseni od strane njufića prilikom raznih nesreća kao naprimer curenja gasa, požara i drugih opasnosti.
    Ipak oni su najpoznatiji po svom snažnom instiktu spascioca davljenika i ima stotine primera njihovog spasavanja. Poznati su i po tome što ne dopuštaju ljudima da idu u dublji deo bazena, dok se ne uvere da mogu plivati dovoljno dobro tako da više oni u svojoj glavi ne vide nikakav rizik. Familije koje imaju bazen i njufića vide da njufići posmatraju i paze na decu svaki sekund dok su ona u bazenu.



Klik Gore na Sliku - Prikaz; Ponovni Klik - Brisanje

Njufaundlendi - Dobrodušni Crni DžinoviNjufaundlendi - Dobrodušni Crni Džinovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana