Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Na Današnji Dan - 07. Januar



   Pogledajte događaje koji su se desili na današnji dan, 07. januara! Šta se sve nekada dešavalo sedmog januara, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
- Danas je Božić, verska i porodična svečanost posvećena rođenju Sina Božjeg Isusa Hrista, koju svetkuje većina pravoslavnih crkava, uključujući srpsku, rusku i gruzinsku, kao i Vaseljenska, Jerusalimska, Antiohijska i Aleksandrijska patrijaršija.
Taj datum je prvi put pomenut kao praznik 336. u jednom kalendaru u Rimu. Božić je uveden da bi suzbio kult Mitre, arijevskog božanstva posvećenog rađanju Sunca, odnosno arijevske jeresi koju je 325. osudio Vaseljenski sabor u Nikeji. Do 16. veka, svi hrišćani su ga slavili istog dana. Uvođenjem Gregorijanskog kalendara 1582, nazvanog po papi Grguru XIII, pravoslavne crkve nastavile su praznike da slave prema Julijanskom kalendaru, ali su neke, poput grčke, rumunske i bugarske, kasnije prihvatile novi kalendar. Proslavljanje Hristovog rođenja delimično se oslanja na prastare narodne običaje i verovanja u rođenje Boga Sunca i Boga vegetacije i zelenila. Unošenje badnjaka u kuću i stavljanje na vatru potiče iz drevne agrarne kulture i treba da obezbedi sreću, napredak i plodnost. Tog dana pravoslavni hrišćani pozdravljaju se rečima 'Hristos se rodi' i 'Vaistinu se rodi'.

1325. - Alfons IV postao je kralj Portugala.

1536. - Umrla je engleska kraljica španskog porekla Katarina Aragonska, prva od šest žena engleskog kralja Henrija VIII. Njihov razvod bez dozvole pape je izazvao englesku crkvenu reformaciju i raskid s Vatikanom.

1558. - Francuska zauzela Calais, poslednji kontinentalni posed Engleza u Francuskoj.

1598. - Na ruski presto je stupio Boris Godunov, posle smrti Fjodora I, poslednjeg cara iz dinastije Rjurikovič.

1610. - Italijanski astronom i matematičar Galileo Galilej otkrio je Jupiterove mesece Io, Evropu, Ganimed i Kalisto, danas poznate kao 'galilejski meseci'.

1714. - Englez Henri Mil patentirao je prototip prve pisaće mašine. Usledilo je nekoliko manje-više neuspelih pokušaja raznih konstruktora. Godine 1829. Vilijem Ostin Bart iz Mičigena, SAD, patentira 'tipografer', prilično nezgrapnu, ali ipak upotrebljivu spravu za pisanje. Pravim 'ocem' pisaće mašine kakvu danas znamo smatra se Kristofer Latam Shouls, koji je zajedno sa Karlosom Glidenom i Semjuelom V. Souleom 23. juna 1868. patentirao novu konstrukciju, koju je upotrebio 'Remington', i plasirao na tržište prve pisaće mašine savremene konstrukcije, koja se neznatno izmenjena zadržala i do danas.

1764. - Pokolj Sekelja u Madefalvi.

1785. - Džon Džefris i Žan Pjer Blanšar prvi su preleteli kanal Lamanš balonom napunjenim zagrejanim vazduhom.

1789. - Na prvim predsedničkim izborima u SAD pobedio je vođa iz Rata za nezavisnost Džordž Vašington. Ponovo je izabran 1792., a 1796. je odbio da se kandiduje.

1797. - Prvi put korištena moderna italijanska zastava.

1803. - Rodjen je Hektor Berlioz, francuski kompozitor.

1807. - Velika Britanija je proglasila blokadu Francuske i zemalja saveznica francuskog cara Napoleona I Bonaparte.

1835. - HMS Beagle usidrio se na arhipelagu Chonos.

1844. - Rođena je je Francuskinja Mari Bernar Subiru, Sveta Bernadet iz Lurda, koja je objavila da joj se prikazala Devica Marija. Od 1858. Lurd je postao jedno od glavnih hodočasničkih mesta u Evropi.

1847. - Rođen je srpski pisac Milovan Glišić, jedan od začetnika realizma u srpskoj književnosti. Studirao je u Beogradu tehniku i filozofiju, zatim uređivao novine i bavio se pozorišnom dramaturgijom. Napisao je tridesetak pripovedaka, dve komedije i prevodio je s francuskog i ruskog, uključujući 'Rat i mir' Lava Tolstoja. Opisivao je život srbijanskog sela pritisnutog birokratijom i zelenašima. Dela su: pripovetke 'Glava šećera, 'Roga', 'Redak zver', 'Šilo za ognjilo', 'Prva brazda', pozorišni komad 'Dva cvancika', komedija 'Podvala'.

1872. - Izašao je prvi srpski pozorišni list Pozorište, koji je pokrenulo Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu. List je izlazio do 1908.

1887. - Objavljen je prvi članak o železnicama na srpskom jeziku - uvodnik u 'Serbskom narodnom listu' pod naslovom 'Gvozdeni put i parovoz'.

1904. - Uspostavljen signal za pomoć 'CQD', koji je 2 godine kasnije zamijenjen signalom 'SOS'.

1909. - U Beogradu je počela prva balkanska konferencija socijaldemokratskih partija i radničkih pokreta Srbije, Crne Gore, Makedonije, Turske, Hrvatske i Slavonije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Rumunije. Na trodnevnom skupu usvojena je rezolucija o stvaranju saveza slobodnih naroda Balkana u okviru balkanske federacije.

1910. - Počelo deveto službeno Svetsko prvenstvo u šahu 1910. - I. između Schlechtera i Laskera.

1919. - Božićna pobuna u Crnoj Gori protiv planirane aneksije Crne Gore od strane Srbije.

1920. - Trupe belih ruskog admirala Kolčaka predale se kod Krasnojarska.

1927. - Uspostavljena je redovna transatlantska telefonska veza između Londona i Njujorka i time je obavljen prvi međunarodni telefonski poziv.

1929. - Prvi put je izašao 'Tarzan', jedan od prvih avanturističkih stripova.

1932. - Umro je francuski političar Andre Mažino. Kao ministar rata pokrenuo je izgradnju odbrambene linije utvrđenja duž francusko-nemačke granice, koja je po njemu dobila naziv 'Mažino linija'. Veliki odbrambeni sistem pokazao se nekorisnim u Drugom svetskom ratu, kada su Nemci 1940. napali Francusku iz Belgije, zaobišavši 'Mažino liniju'.

1934. - Prvo izdanje stripa o Flashu Gordonu.

1935. - Benito Mussolini i francuski ministar vanjskih poslova Pierre Laval potpisali Rimski sporazum.
1940. - U Zimskom ratu finska 9. divizija zaustavila i potpuno uništila nadmoćnije sovjetske snage na cesti Raate-Suomussalmi.

1942. - U Drugom svetskom ratu počela bitka za poluostrvo Bataan na Filipinima.

1943. - Umro je srpski fizičar i pronalazač Nikola Tesla, jedan od najvećih umova u istoriji svetske nauke, posebno elektrotehnike, tvorac 'novog tehničkog poretka'. Rođen je kao četvrto dete Milutina i Đuke Tesle u svešteničkoj pravoslavnoj porodici u srpskom selu Smiljan u Lici.

1945. - Britanski general Bernard Montgomery održao konferenciju za novinare na kojoj je sebi pripisao zasluge za pobedu u Ardenskoj bici.

1946. - Zapadne sile su priznale Austriju u granicama iz 1937.

1949. - Sijam je promenio ime u Tajland.

1953. - Predsednik SAD Hari Truman je objavio da je u SAD izrađena hidrogenska bomba.

1959. - SAD priznale novu kubansku vladu Fidela Castra.

1979. - Kambodžanski pobunjenici su, uz pomoć vijetnamskih snaga nakon dvonedeljne opsade, zauzeli Pnom Pen i srušili vladu Crvenih Kmera Pola Pota. Smatra se da je za vreme režima Crvenih Kmera od aprila 1975. u Kambodži ubijeno ili umrlo od gladi i iscrpljenosti između milion i dva miliona ljudi.

1985. - Japanska aeronautička i svemirska istraživačka agencija (JAXA) lansirala Sakigake, prvu japansku međuplanetarnu letelicu i prvu svemirsku sondu za duboki svemir koju je lansirala neka druga zemlja osim SAD-a i SSSR-a.

1986. - Američki predsednik Regan prekinuo je sve ekonomske odnose sa Libijom.

1988. - U Sovjetskom Savezu je umro Kim Filbi, ruski spijun rodjen u Engleskoj. 

1989. - Umro je japanski car Hirohito. Napadom na Perl Harbour 1941. ušao je u Drugi svetski rat, u avgustu 1945. objavio je bezuslovnu kapitulaciju Japana, a 1946. se odrekao 'božanskog porekla'. Nasledio ga je princ Akihito.

1990. - Krivi toranj u Pizi je prvi put posle 800 godina svog postojanja zatvoren za turiste radi restauracije.

1992. - Avion Jugoslovenske narodne armije oborio je kod Novog Marofa u Hrvatskoj helikopter s posmatračima Evropske Zajednice. Poginulo je svih pet ljudi u helikopteru. Helikopter nije imao dozvolu za prelet.

1997. - U Alžiru je, u eksploziji bombe koju su u autobus podmetnuli islamski ekstremisti, poginulo najmanje 13 i ranjeno oko sto ljudi.

1998. - Oslobodilačka vojska Kosova, koja se proglasila odgovornom za seriju napada na policijske stanice na Kosovu i Metohiji, preuzela je odgovornost i za terorističke akcije u Makedoniji, iako je makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova demantovalo povezanost OVK s bombaškim napadima u Makedoniji.

1998. - Umro je Vladimir Prelog, hrvatsko-švajcarski hemičar, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju 1975.

1999. - Senat SAD počeo je suđenje u postupku smene (impičment) predsedniku SAD Bilu Klintonu, prvo posle više od 130 godina protiv aktuelnog šefa države. Klinton je bio optužen za krivokletstvo i opstrukciju pravde u aferi sa bivšom pripravnicom u Beloj kući Monikom Levinski.

2002. - Francuski legendarni modni kreator Iv Sen Loran povukao se iz sveta visoke mode. Modnu kuću osnovao je 1962., a proslavio se 1966. kolekcijom prvih smokinga za žene koji su postali modni hit.

2002. - Prilikom loženja božićnog badnjaka u gradskom parku u Beranama, u Crnoj Gori jake policijske snage sprečile su sukob između pristalica Srpske pravoslavne crkve i nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve i uhapsile više lica.

2003. - Pripadnici anti-terorističke policije su izjavili da su u Londonu otkrili malu količinu ricina, smrtonosnog otrova, i da je s tim u vezu uhapšeno sedam Afrikanaca.

2004. - U Zoo vrtu u Buenos Airesu u Argentini je rođeno šest retkih bengalskih belih tigrova. Time je njihova populacija uvećana na 210.

2005. - Šef irske policije je saopštio da je Irska republikanska armija ukrala 50 miliona dolara iz Belfast banke.

2015. - U napadu na sedište francuskog satiričnog nedeljnika Charlie Hebdo u Parizu stradalo je smrtno 12 osoba, a 10 ih je teško povređeno. Vlada Francuske objavila je da je nivo nacionalne sigurnosti u Parizu povišen na najviši stepen.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana
Testiranje Refleksa
Testirajte Reflekse