Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Na Današnji Dan - 06. Januar



   Pogledajte događaje koji su se desili na današnji dan, 06. januara! Šta se sve nekada dešavalo šestog januara, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
- Današnji dan, uoči Božića, zove se Badnji dan, a noć koja sledi Badnje veče, zbog toga što se toga dana i te večeri bdeniše, tj. bdije, i sa nestrpljenjem očekuje najsvečaniji momenat u istoriji roda ljudskog - Rođen jeje Bogodeteta Isusa Hrista.
Zbog toga se i vidljivi simbol Njegov, koji sa naročitim obredom unosimo u domove svoje, zove Badnjak. Badnjak (mladi hrast) simbolički predstavlja Isusa Hrista koji je raskinuo lance ropstva grehu i preporodio čoveka i u njemu razbuktao plamen ljubavi prema dobru, vrlini, prema Bogu, kao što i mlad cerić, to jest, hrastić, razbuktava vatru na ognjištu i jarkim plamenom osvetljava sve kutove domova naših. U našem narodu razvio se čitav kult vezan kako za Badnjak, tako i za Badnje veče. Na Badnji dan izjutra, domaćin kuće odlazi u šumu i kad nađe dvo cera ili hrasta pogodno za Badnjak, najpre izgovori kratku molitvu, a potom ga u tri maha iseče tako da padne na istočnu stranu, jer odatle Gospod dolazi. Do noći Badnjak stoji pred kućom. Tek uveče, badnjačar ga svečano unosi u kuću kada pozdravlja ukućane rečima: 'Dobro veče i srećno vam Badnje veče', na šta ovi odgovaraju: 'Bog ti dobra dao i sreće imao'. Osvajača. 1066. - Krunisan je Harold II, poslednji engleski anglosaksonski kralj. Poginuo je iste godine kod Hejstingsa u bici protiv pretendenta na engleski presto normanskog vojvode Vilijama Osvajača.

1066. - Krunisan je Harold II, poslednji engleski anglo-saksonski kralj. Poginuo je iste godine kod Hestingsa u bici protiv pretendenta na engleski presto normanskog vojvode Vilijama Osvajača.

■  1169. - Francuska i Engleska sklopile mir prilikom susreta u Monmiraju kraljeva Luja Sedmog i Henrija Drugog.

1118. - Rekonkvista - Alfons I Aragonski osvaja Saragosu.

1205. - Filip Švapski postaje rimsko-nemački kralj.

1288. - Sastavljen je Vinodolski zakonik, hrvatski popis običajnog prava koji se može usporediti s drugim europskim srednjovekovnim pravnim dokumentima pisanim na narodnom jeziku.

1322. - U manastiru Žiča krunisan je srpski kralj Stefan Dečanski Nemanjić, sin kralja Milutina. Tokom vladavine do 1331. pobedio je vojsku bosanskih feudalaca, Bugare kod Velbužda 1330. godine i osigurao prevlast nad Makedonijom. Zbacio ga je s prestola sin Dušan. Umro je pod nerazjašnjenim okolnostima u zatočeništvu u Zvečanu. Podigao je manastir Visoki Dečani.

1355. - Karlo IV okrunjen langobardskom gvozdenom krunom za kralja Italije.

1367. - Rođen je engleski kralj Ričard Drugi, koji je na presto došao u desetoj godini, nasledivši deda Edvarda Trećeg. Tokom vladavine do 1399, kad ga je zbacio rođak Henri Bolingbrok, proglasivši se kraljem Henrijem Četvrtim, bio je prinuđen da od nezadovoljnog visokog plemstva grčevito brani prerogative kraljevske vlasti. Umro je 1400. pod misterioznim okolnostima u zarobljeništvu u dvorcu Pontefrakt.

1412. - Rođena je Ivana Orleanska, francuska nacionalna junakinja i svetica katoličke crkve.

1449. - Konstantin XI okrunjen za bizantijskog cara.

1492. - Kralj Ferdinand i kraljica Izabela pobedonosno su ušli u Granadu, nakon što je njihova vojska porazila Boabdila, poslednjeg emira Granade. Time je okončana rekonkvista - ponovno osvajanje Pirinejskog poluostrva koje je od 711. bilo pod arapskom vlašću.

1540. - Engleski kralj Henrik VIII ženi se Anom Klevskom.

1579. - Potpisana je Araška unija katoličkih nizozemskih provincija protiv severnih protestantskih provincija.

1690. - Josip I postaje car Svetog rimskog carstva.

1693. – Umro je Mehmed IV, sultan Osmanlijskog Carstva od 1648. do 1687.

1745. - Rođen je francuski pronalazač Žak Etjen Mongolfje, koji je s bratom Žozefom Mišelom 1783. konstruisao prvi balon napunjen zagrejanim vazduhom.

1781. - U Bitci kod Jerseya Britanci porazili Francuze i tako odbili njihov poslednji pokušaj invazije na Jersey.

1810. - Mirom u Konstantinopolju Turska je predala Rusiji poluostrvo Krim i oblast Kuban.

1822. - Rođen je nemački arheolog Hajnrih Šliman, koji je svoje celokupno bogatstvo stečeno u mladosti trgovinom potrošio na arheološka istraživanja. Otkrio je 1868. Troju, koristeći se podacima iz Homerovih spevova 'Ilijada' i 'Odiseja', a potom i Mikenu, Orhomen i Itaku.

1829. - Umro je češki slavista Jozef Dobrovski, otac slavistike, tvorac češke gramatike i gramatike staroslovenskog jezika, glavna ličnost češkog narodnog preporoda ('Istorija češkog jezika i književnosti', 'Gramatika češkog jezika', 'Gramatika staroslovenskog jezika').

1832. - Nakon niza pokušaja da u saradnji sa Austrijom zbace vladike iz dinastije Petrovića, poslednji guvernadur Vukolaj Radonjić je proteran iz Crne Gore.

1838. - Alfred Vail demonstrirao telegrafski sistem koji koristi tačke i crtice, preteču Morseovog koda.

1839. - Najsnažnija oluja u 300 godina poharala Irsku, oštetivši ili uništivši 20% kuća u Dublinu.

1852. - Umro je francuski učitelj Luj Braj, pronalazač azbuke za slepe, nazvane Brajov sistem. I sam slep, izumio je sistem ispupčenih tačaka, čije kombinacije označavaju pojedina slova, pomoću kojeg slepi mogu da čitaju.

1853. - Novoizabrani predsednik SAD-a Franklin Pierce s porodicom doživio železničku nesreću kod Andovera u Massachusettsu. U nesreći je smrtno stradao njegov 11-godišnji sin Benjamin.

1859. - Rođen je srpski hirurg Vojislav Subotić, osnivač Medicinskog fakulteta i šef hirurškog odeljenja Opštedržavne bolnice u Beogradu, vodeći hirurg u Srbiji krajem 19. i početkom 20. veka. Objavio je niz radova iz abdominalne hirurgije, urologije, ortopedije.
1870. - Inauguracija koncertne dvorane Musikverein u Beču.

1872. - Rođen je ruski kompozitor i pijanista Aleksandar Nikolajevič Skrjabin, preteča ekspresionizma, čije je stvaralaštvo zasnovano na teozofskoj koncepciji sveta - sjedinjavanje duše smrtnika s besmrtnim suštastvom božanskog. Dela su mu: kompozicije za orkestar 'Božanstvena poema', 'Prometej', 'Poema ekstaze' ...

1883. - Rođen je Khalil Gibran, libanski pesnik i umetnik.

1884. - Umro je češki sveštenik, biolog i botaničar Gregor Mendel, koji je prvi došao do jasnih i preciznih formulacija o prenošenju naslednih osobina i time postavio temelje modernoj genetici. Rezultate, koji su potvrđeni 1900, izložio je 1865. u delu 'Eksperimenti s biljnim hibridima'.

1885. - Rođen je srpski teoretičar socijalizma Dušan Popović, jedan od pokretača radničkog pokreta u Srbiji i sekretar Srpske socijaldemokratske partije. S Dimitrijem Tucovićem pokrenuo je časopis 'Borba'. Prevodio je Karla Marksa, Augusta Bebela, Karla Kauckog. Umro je u Londonu 1919, a njegovi posmrtni ostaci preneseni su u otadžbinu 1959.

1900. - U Drugom burskom ratu Buri napadaju tvrđavu u Ladysmithu nakon što su je držali pod opsadom, ali su ih britanske snage potisnule.

1907. - Maria Montessori u Rimu otvorila svoju prvu školu i centar za brigu o deci iz radničke klase.

1912. - Novi Meksiko postao 47. savezna država SAD-a.

1912. - Nemački geofizičar Alfred Wegener prvi put predstavio svoju teoriju o pomeranju kontinenata.

1916. - Počela je Mojkovačka bitka u Prvom svetskom ratu u kojoj su Crnogorci pod komandom serdara Janka Vukotića odbili ofanzivu znatno jačih austrougarskih snaga i time omogućili srpskoj vojsci odstupnicu prema Jadranu.

1919. - Umro je Teodor Ruzvelt, predsednik SAD (1901-09). Dužnost šefa države preuzeo je kao potpredsednik SAD, posle ubistva predsednika Vilijama Mekinlija 1901.

1929. - Jugoslovenski kralj Aleksandar I Karađorđević ukinuo je Vidovdanski ustav, raspustio Narodnu skupštinu i zaveo ličnu vlast u državi. Time je nastupila Šestojanuarska diktatura.

1930. - Završeno prvo putovanje automobilom sa dizelskim motorom, od Indianapolisa do New York Cityja.

1940. - Nemci vrše masovna pogubljenja Poljaka u Poznanju.

1941. - Predsednik SAD Frenklin Ruzvelt je u govoru u Kongresu definisao američki cilj o 'četiri slobode' - slobodu govora, slobodu religije, slobodu od straha i slobodu od siromaštva.

1941. - Prvi je komercijalni let oko sveta izvela kompanija Pan American Airlines.

1945. - Maršal Jugoslavije Josip Broz i šef britanske vojne misije Ficroj Meklin su u Drugom svetskom ratu sklopili sporazum o uspostavljanju vazduhoplovne baze kod Zadra za potrebe savezničkog vazduhoplovstva u borbi protiv nemačkih snaga.

1947. - Pan American Airlines postao prva komercijalna aviokompanija koja je u svoj raspored letenja uvrstila let oko sveta.

1949. - Umro je američki filmski režiser Viktor Fleming, koji je svetsku slavu stekao filmom 'Prohujalo sa vihorom'.

1950. - Ujedinjeno Kraljevstvo priznalo NR Kinu. Kao odgovor na to Republika Kina (Tajvan) prekinula diplomatske odnose s Ujedinjenim Kraljevstvom.

1951. - U Korejskom ratu dogodio se masakr u Ganghwi.

1957. -    Rodjen Rowan Atkinson, engleski glumac i komičar, poznat po svojim delima: Mr. Bean, Crna guja, Džony English ...

1963. - Iranski šah Reza Pahlavi počeo je 'belu revoluciju' uvođenjem agrarne reforme i prava glasa za žene.

1967. - U Vjetnamskom ratu američki marinci i trupe Armije Južnog Vjetnama pokreću operaciju 'Deckhouse Five' u delti Mekonga.

1974. - Kao odgovor na naftnu krizu 1973, letnje računanje vremena u SAD-u počelo 4 meseca ranije.

1978. - Kruna Svetog Stefana, prvog hrišćanskog mađarskog kralja, koju su odneli Amerikanci posle Drugog svetskog rata, vraćena je u Mađarsku.

1981. - Umro je škotski pisac Arčibald Džozef Kronin, u čijim je delima, prožetim blagim romantizmom i društvenom kritikom, opisan život rudara i britanske srednje klase. Dela su: romani 'Šeširdžijin zamak', 'Citadela', 'Zvezde gledaju s neba', 'Španski vrtlar', 'Gospođa sa karanfilima', 'Tri ljubavi', 'Pregršt raži', 'Herojske godine', 'Judino drvo', drama 'Jupiter se smeje', memoari 'Pustolovine u dva sveta'.

1991. - Božić je po prvi put javno proslavljen u SSSR-u posle Boljševičke revolucije 1917. godine

1992. - Veljko Kadijević Savezni ministar odbrane vojske SRJ daje ostavku.

1993. - Umro je američki trubač, pevač i kompozitor Džon Birks 'Dizi' Gilespi, jedan od najboljih trubača i improvizatora u istoriji džeza. Odigrao je presudnu ulogu u stvaranju bi-bap muzike.

1993. - Umro je ruski baletski igrač Rudolf Hametovič Nurejev, zvezda svetske baletske scene. Jedan od najvećih igrača 20. veka zatražio je politički azil u Parizu 1961, posle čega je počela njegova svetska karijera.

1995. - U provinciji Šansi na severu Kine poginulo je najmanje sto ljudi u eksploziji posle sudara dva teretna voza natovarena tonama trinitrotoluola.

2000. - Jake policijske snage razdvajale su dva skupa na Cetinju u Crnoj Gori gde su Srpska pravoslavna crkva i samoproklamovana Crnogorska pravoslavna crkva održavale centralno božićno slavlje na Badnji dan.

2001. - Američki kongres proglasio Džordža W. Buša pobednikom američkih predsedničkih izbora 2000.

2002. - Petnaestogodišnji Čarls Bišop poginuo je kada se u avionu 'Cesna-172' obrušio na zgradu Banke Amerike u centru grada Tampa na Floridi. U poruci koja je potom pronađena izrazio je simpatije prema Osami bin Ladenu i podržao terorističke napade na Njujork i Vašington 11. septembra 2001.

2002. - Otkriće V838 Monocerotis, jedne od najsjajnijih zvezda.

2003. - Mirovni pregovori Tamilskih tigrova i vlade Šri Lanke označili su mali pomak u pomirenju nakon 19 godina dugog građanskog rata.

2004. - Iran je pristao da posle 25 godina prekida obnovi odnose sa Egiptom.

2005. - Muška beba rođena u Kini u prvim minutima 2005. godine proglašena je 1,3 milijarditim stanovnikom te države.

2009. - Sklanjajući se od borbi između izraelskih vojnika i boraca Hamasa, 40 ljudi je poginulo u zgradi i dvorištu škole Ujedinjenih nacija tokom izraelskog tenkovskog napada na oblast Džabalija na severu Gaze.

2014. - Rumunski Vrhovni sud osudio na četiri godine zatvora bivšeg rumunskog premijera Adrijana Nastasea zbog korupcije i na tri godine zbog iznude.

2016. - Severna Koreja je izvela probu hidrogenske bombe, brojne države među kojima SAD, Rusija, Kina i Japan osudile su ovakve probe, a Savet bezbednosti UN je održao hitnu sednicu. Severna Koreja sprovela je tri atomske probe koje koriste nuklearnu fisiju, 2006, 2009. i 2013. godine zbog čega su toj zemlji uvedene međunarodne sankcije.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana
Testiranje Refleksa
Testirajte Reflekse