Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Mudre Duhovne Poruke - 25

   Iskustvo i Mudrost. Duhovne vrednosti trebalo bi da zauzmu ključno mesto u našim životima i da se rukovodimo prema njima.

Osmeh gore Osmeh na lice:  

U OLUJI

    Čovek je radio sa svojim konjem kada je počela velika oluja. Svi okolo njih su trčali da se sakriju bilo gde od oluje, ali čovek se nije pomaknuo od svog konja, stao je uz njega i čvrsto ga zagrlio. Stajali su zajedno na kiši koja je pljuštala. Kada je kiša prestala, čovek je primetio da ga svi gledaju, a onda je uz ljubazan osmeh rekao da svako treba da se brine o svom prijatelju.
    Lekcija: Ne zaboravi one koji su sa tobom u oluji, jer na suncu svako može da voli.

VAŠI PRIORITETI

    Teško vam je da poređate prioritete u životu? Možda će vam ovo pomoći!
    Na poslu si bitna faca, velika odgovornost, sredio si sistem, sve je definisano i svi te pitaju za odobrenje. U kući stvari nisu tako dobro definisane, sa ženom se stalno boriš za primat, deca ne ispunjavaju ono što tražiš od njih i osećaš se kao da svi od tebe nešto kriju. Onda jednog dana umreš. Nije bitno kako.
    U firmi pometnja prva dva dana, a onda ljudi počnu da se navikavaju. Nađe se neko ko će preuzeti tvoje funkcije (uvek se nađe). Posle nedelju dana sve funkcioniše kao pre. Ponekad će te se setiti, ali nikom nećeš nedostajati i niko neće uzdisati za tobom.
    U porodici šok, tuga i neverica. Posle nedelju dana, mesec, tri meseca, godinu dana. Najteži trenutak na svetu je kad se budiš i u polusnu setiš realnosti u kojoj više nema onoga koga voliš. Tako će tvojima biti još nebrojeno mnogo jutara. Nekako će morati kroz život bez tebe, ali ćeš im uvek nedostajati.
    Kako ti sad stoje stvari sa prioritetima?

PREPORUKE TIBETANSKIH MUDRACA

1. Sviđa ti se - reci.
2. Ne sviđa ti se - reci.
3. Neko ti nedostaje - nazovi ga.
4. Nije ti jasno - pitaj.
​5. Želiš da se sretnete - pozovi.
6. Želiš nešto - traži.
7. Nikada ne spori.
8. Želiš biti jasan - objasni.
9. Ako si pogrešio - odmah to reci i ne traži opravdanja za sebe.
10. Uvijek imaj na umu da svako ima svoju istinu i da se ona često ne poklapa sa tvojom.
11. Ne komuniciraj s lošim ljudima.
12. U životu najvažnija je ljubav, sve ostalo je uzaludnost.
13. Čovjekovi problemi postoje samo u njegovoj glavi.
14. Tvoje okruženje nije ni zlo ni dobro, njemu je svejedno da li si tu ili ne.
15. Pokušaj da izvučeš zadovoljstvo iz svakog događaja.
16. Uvek imaj na umu da drugog života nemaš.
17. Ne budi dosadan.
18. Zapamti da nikome, ništa ne duguješ.
19. Zapamti da ti nitko ništa ne duguje.
20. Ne žali vreme ni novac koji si potrošio na zadovoljstvo spoznaje sveta.

KOLIKO NEŠTO CENITE, TAKO VAM SE I VRAĆA

    Neki domaćin pretrpeo je u poslovanju veliku štetu i zapao u oskudicu, pa je bio primoran da otpusti jednu od žena u svojoj službi. No, njemu to nije nimalo bilo drago, ali drugog rešenja nije imao. Ne želeći da se o bilo koju ogreši, on, prethodno dobro porazmislivši, odluči da kušnjom ispita svoje radnice. Tako, povadivši iz vitrine svu srebrninu, on je donese u kuhinju i reče ženama da je očiste. Zatim se sakrio iza pritvorenih vrata i počeo slušati njihov razgovor.
    One, budući upoznate sa situacijom u kojoj se njihov gazda našao, ali ne znajući za njegov naum, različito su pristupile čišćenju srebrnine.
    Prva od njih je sa neskrivenim prezirom i drskošću rekla:
– Da čistimo srebrninu!? Kuća mu se raspada, a on naređuje da mu glancamo suđe za ukras! Koliko sam ga samo puta čistila, već mi se ogadilo. Bolje da ga proda, da budemo svi mirni, ja ponajpre …
    A, druga će smireno i bez ljutnje, sa primesom brige u glasu:
– Možda to suđe i jeste luksuz, ali meni je ono posao donosilo. Ne daj Bože da ga gazda proda! Onda bi mogao da otpusti i mene. Šta bih mu koristila?
    Domaćin, čuvši to sve, vrati se u kuhinju i ženu koja roptaše otpusti, a ovu drugu, koja je cenila i poštovala i posao i svog gazdu, ostavi u službi.

VEČERA

     Jedan fotograf je došao kod prijatelja na večeru koji je bio kuvar. Gledavši slike fotografa kuvar uzviknu:
– Kako su prlepe slike! Verovatno imaš veoma dobar fotoaparat?
    Fotograf je samo ćutio. Kasnije, odlazeći reče:
– Hvala. Večera je bila veoma ukusna. Verovatno imaš veoma dobre šerpe.
    Pouka priče: Nije fotoaparat napravio slike nego fotograf. Nije šerpa napravila večeru, nego kuvar. Nikada nemojte poistovjetiti instrument i onoga koji ga koristi.
MUDRAC

    Pitao sam jednom prilikom jednog mudraca:
- Recite mi, u kojoj oblasti mogu da izgradim veliku i lepu karijeru?
On mi je sa osmehom odgovorio:
- Budi dobro ljudsko biće! U toj oblasti je jako puno mogućnosti, a i konkurencija je - veoma mala!

MOST UMESTO OGRADE

    Bila jednom dva brata koja su živela na susednim farmama i koja su se jednom prilikom jako posvađala. Bila je to njihova prva ozbiljna svađa tokom četrdeset godina, koliko su živeli jedan pored drugog, deleći sve i pomažući se i davajući jedan drugom. A onda je taj sklad narušen svađom. Sve je počelo od malog nesporazuma koji je vodio do velike svađe i grubih reči nakon kojih su usledile nedelje provedene u ćutnji. Jednog jutra, neko je pokucao na vrata starijeg od braće. On ih je otvorio i video čoveka sa stolarskim alatom, koji je rekao:
- Tražim posao, možda bi ovde na tvojoj farmi mogao da se nađe neki poslić za mene?
    Stariji brat reče:
- Da, znam šta bi mogao da uradiš za mene. Vidiš onu kuću sa druge strane potoka? Tu živi moj komšija, zapravo, mlađi brat. Prošle nedelje je između nas bila livada, ali je on nešto kopao od reke dovde i sad je između nas potok. To je uradio da bi mi napakostio, ali vratiću mu ja to! Vidiš ona debla pored štale? Hoću da mi napraviš ogradu od dva metra da više ne vidim ni njega ni njegovu kuću.
    Stolar reče:
- Sve mi je jasno. Daj mi eksere i bušilicu i videćeš kako ću to sjajno da uradim.
    Stariji brat je morao da ode do grada, tako da je stolaru dao potrebni materijal i otišao. Stolar je celog dana vredno radio, merio, testerisao. Kada se u sumrak dana stariji brat vratio, stolar je završio posao. Bio je zaprepašćen! Upšte nije bilo ograde. On je napravio most koji je spajao dve obale potoka. Bio je to prelep most, a sa njegove druge strane mu se približavao njegov mlađi brat širom raširenih ruku i govoreći:
- Stvarno si sjajan čovek kada si napravio most posle svega što sam ti rekao i uradio.
    Braća su stajala svaki na svojoj strani mosta, pa su polako krenuli jedan drugom u susret, susrevši se na sredini. Videli su da stolar podiže svoju kutiju sa alatom i kreće.Srtariji brat reče:
- Hej, sačekaj! Ostani par dana kod nas, ima još puno stvari koje bi mogao da napraviš ovde.
    A, stolar odgovori:
- Vrlo rado bi ostao, ali moram da idem i da napravim još puno mostova.
×
SAN I UČENJAK

    Jednom je jedan veoma pobožan čovek sanjao kako beži od lava. U tom snu, čovek pobeže na drvo i sede na jednu granu drveta. Kada je pogledao dole, on ugleda lava koji ga čeka. Zatim čovek pogleda na stranu i ugleda dva pacova kako kruže oko grane, na kojoj je sedeo i jedu je. Jedan pacov je bio crn, a drugi je bio beo. Činilo se da će grana uskoro pasti na zemlju. Čovek sa strahom opet pogleda dole i ugleda crnu zmiju kako otvara svoja velika usta tako da mu se činilo da će upasti u njih.
    Čovek pogleda iznad sebe da vidi ima li nešto za šta bi se mogao uhvatiti. Tada je ugledao drugu granu sa saćem meda na njoj, a kapi meda su kapale iz saća. Čovek tada htede da okuša jednu kap. Pružio je jezik i probao kap meda koja je pala. Med mu je bio veoma sladak, pa on htede da okuša još jednu kap. Kada to uradi, izgubi se u slasti meda koji ga je obuzeo tako da on zaboravi na pacove koji su jeli njegovu granu, lava na zemlji i zmiju koja je sedela ispod njega.
    Nakon izvesnog vremena probudi se iz svog sna. Želeći da sazna značenje svoga sna otišao je do pobožnog učenjaka. Ovaj mu reče:
- Lav kojeg si video je smrt. Ona te uvek progoni i ide za tobom kuda god da ideš. Dva pacova beli i crni predstavljaju dan i noć. Beli predstavlja dan, a onaj crni noć. Oni kruže jedan za drugim, jedući tvoje vreme i približavajući ti smrt. Velika crna zmija sa velikim ustima je tvoj grob čekajući da padneš u njega. Saće meda je ovaj svet, a slatki med je uživanje ovog sveta. Mi volimo da okušamo slatko uživanje ovog sveta želeći sve više i više. U međuvremenu se izgubimo u tom uživanju, i to toliko da zaboravimo naše vreme, našu smrt i naš kraj.

KAO PERJE IZ JASTUKA

    Jedna mlada žena je jednog dana izgovorila nešto čime je veoma uvredila svoju najbolju prijateljicu. Zbog toga je zažalila u trenutku i osetila je spremnost da učini bilo šta samo da povuče svoje ružne reči nazad. Izrekla ih je impulsivno, u momentu nepažnje, kada nije ni razmišljala unapred kakav će učinak one proizvesti.
    U nastojanju da opovrgne ono što je uradila, otišla je kod jedne stare i mudre žene. Objasnila joj je svu situaciju i  upitala ju je za savet. Stara mudra žena slušala ju je strpljivo, trudeći se da odredi njenu iskrenost i u njoj spremnost da ispravi učinjeno. Tada joj je starica rekla:
– Moraš učiniti dve stvari, da bi mogla ispraviti stvar. Jedna od njih je jako teška, a trebaš sledeće. Večeras, uzmi svoje najbolje jastuke od perja i u svakom od njih načini male rupe. Zatim, pre izlaska sunca, moraš pored svakog praga u svom mestu staviti po jedno pero. Kada završiš sa tim, vrati se opet meni i reći ću ti koja je druga stvar.
    Mlada žena se vratila kući, da se pripremi za svoj posao. Celu noć je provela idući s praga na prag. Prsti su joj se smrznuli, jer je vetar bio mnogo hladan. Međutim, ona je neumorno išla dalje tamnim ulicama i ostavljala perja. Nakon izlaska sunca, mlada žena se vratila kod stare žene. Bila je iscrpljena, ali je osećala olakšanje, nadajući se da će njen trud biti nagrađen. Rekla je mudroj starici:
– Moji jastuci su prazni. Ostavljala sam ispred svakog kućnog praga po jedno pero.
    Tada joj starica odgovori:
– Sada, idi nazad i vrati pera u jastuke, tako da sve bude kao i ranije.
    Mlada žena je staricu pogledala sa čuđenjem i nevericom i rekla zbunjeno:
– Pa, ti znaš da je to nemoguće! Vetar je zasigurno oduvao perje sa pragova! Ako je ovo tvoj drugi zahtev, onda stvari neće nikad biti iste.
    Starica joj reče:
– Istinu govoriš, zato nikad nemoj da zaboraviš sledeće: svaka tvoja reč je poput pera u vazduhu. Jednom kazano, nikakav pokušaj, ma koliko bio iskren, neće vratiti reči u tvoja usta. Uvek motri na sebe dok izgovaraš reči i pazi na njih kad si u društvu onih koje voliš.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Pravoslavlje i ReligijaPravoslavlje i Religija - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
×
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana