Naslovni baner
Home Dugme
Meni

Zdravlje, Zdrav Život i Medicina - No 7

     Medicinske zanimljivosti - No 7! Kako pronaći izvor mladosti, dijagnoza u pelenama, vera i dužina života, zanimljivosti o zdravlju, sve o maslačku ... Medicina u vašoj kući. Vesti, zanimljivosti, istraživanja, biljna apoteka...

Osmeh gore Osmeh na lice:  


ZANIMLJIVOSTI O ZDRAVLJU

SIRĆE ČETIRI RAZBOJNIKA - U vreme epidemije kuge u Tuluzu, 1630. godine harala su, osim bolesti, i četiri razbojnika. Oni su pljačkali kuće u kojima je kuga već uzela danak, a da se pritom nijedan od njih nije razboleo.
Posle epidemije, kada su izvedeni pred sud, rečeno im je da će im život biti pošteđen ako otkriju tajnu svog imuniteta. Priznali su da se radi o sirćetu koje su spravljali od nekoliko mirišljavih trava - žalfije i ruzmarina. Kasnije je ovo 'sirće četiri razbojnika' usavršavano dodatkom još jednog moćnog sredstva - belog luka. Ova tečnost je kasnije služila u plemenite svrhe - u nju, ili samo u čist rastvor belog luka, umakale su sestre milosrđa svoje poveze za usta i nos, kada bi pomagale u bolnicama u vreme teških zaraza.
LIGHT' SOKOVI VIŠE GOJE - Veštački zaslađivači po svemu sudeći narušavaju sposobnost tela da 'broji kalorije', i umesto da utiče na smanjenje težine, mogu čak da doprinesu gojenju! S druge strane, ove supstance mogu da povećaju rizik od srčanih problema, metaboličkog sindroma i dijabetesa. Nedavno završene studije su pokazale povećanje zdravstvenih rizika i gojaznosti usled korišćenja 'dijetetskih proizvoda' umesto običnih. Ali, kako je inicijalno istraživanje sprovedeno na pacovima, a ne na ljudima, čekaju se dodatne studije koje će potvrditi da li i ljudski odrganizam deluje na isti način.
HEMIJSKI OTISAK PRSTA - Nedavno otkriće jednostavnog testa, takozvanog 'hemijskog otiska prsta' omogućiće da se čak i novorođenčetu odmah posle rođenja odredi koliko će dugo živeti i koliko će ga zdravlje služiti tokom života. OVaj jednostavan krvni test može da pruži osnovne informacije o potencijalnim bolestima osobe, odmah po rođenju. Test se bazira na parametrima 22 metabolita, malih molekula povezanih s metabolizmom. Oni mogu biti korisni pokazatelji onoga što možemo očekivati kako starimo. Posebno je izdvojen jedan od njih, zbog utvrđene veze sa funkciom pluća, gustinom kostiju, krvnim pritiskom i holesterolom. Za taj molekul naučnici veruju da može da igra značajnu ulogu u ubrzavanju i usporavanju starenja. Uz njega kao važan činilac računice budućeg zdravlja uzima se i porođajna težina deteta. Analizom krvi 6.000 jednojajčanih blizanaca ustanovljeno je da je viši nivo ovog molekula povezan s manjom porođajnom težinom novorođenčeta. Ovo govori u prilog činjenici da je borba za veću porođajnu težinu deteta deo strategije kako za manje obolevanje tako i za sdravije starenje dece koja se rode.

 VERA I DUŽINA ŽIVOTA

   Do danas je mnogo toga istraživano u vezi sa zdravljem i dužinom čovekovog života. Tako se došlo i do čisto naučnog istraživanja uticaja na ljude redovnog odlaska u crkvu na Božju službu. Dva lekara iz Kalifornije posmatrali su punih pet godina dve hiljade starijih osoba i  zaključili da se kod onih koji redovno idu na službu u crkvu smrtnost smanjuje za čak 50 odsto. Ako neko od starijih ima u crkvi i društvenu podršku, smrtnost se još više smanjuje.
    Naravno, nije se pri tome mogao izuzeti i faktor vere, koji već sam po sebi doprinosi produženju životne dobi, bez obzira na to da li istinski vernik redovno ide u crkvu ili ne. Kad je vera u srcu, u čoveku je mir, a to znači i duži, srećniji i potpuniji život.

KAKO PRONAĆI IZVOR MLADOSTI

    Žena sutrašnjice će zahvaljujući čudesnom napretku nauke zauvek ostati mlada, lepa i vitalna. Od revolucionarnih lekova do fantastičnih otkrića o unutrašnjem funkcionisanju ljudskog tela, istraživači se spremajui da se suoče sa demonima starenja i pobede ih najnovijim medicinskim oružjima. Do 2025. godine, zahvaljujući izuzetno obimnim istraživanjima, večna mladost uopšte neće biti nemoguć san - postaće to prekrasna realnost u svakodnevnom životu žene.

ĆELIJSKA TERAPIJA - Naučnici su otkrili da se uz adekvatnu primenu haj tek tehnologije, raznovrsne ćelije mogu uzgajati tako da ponovo zamene delove oštećenog srca, mozga, mišića i kosti. Enzim telomeraze štiti hromozome od oštećenja tokom procesa ponovne reprodukcije ćelija. Ćelije stare i prestaju da se reprodukuju kada hromozomi počnu da pokazuju znake habanja i cepanja, ali terapija telomerazom će uspešno održati hromozome u top formi i podstaći ćelije da neprekidno kloniraju mlađe i zdravje kopije sebe samih.
KONSTRUKTIVNI ESTEROGEN - Najnovija faza u terapiji zamene hormona u post-menopauzi predstavlja korišćenje sintetičkih jedinjenja koja sprečavaju stvaranje opasnih hormona u dojkama i tkivu uterusa. Ovo drastično smanjuje rizik od pojave kancera, što je ujedno i najveći napredak u ovom trenutku. Radi se na stvaranju novih sintetičkih hormona koji će uspešno čistiti arterije i podsticati aktivnost mozga.
PREPARATI ZA POJAČANJE KOSTIJU - Istraživači kažu da će paratiroidni hormon - PTH okončati agoniju miliona žena obolelih od osteoporoze. Ova prirodna supstanca čak može da u potpunosti preokrene bolest krtih kostiju i ne samo ojača već i izgradi nove kosti oslabljene tokom menopauze.
TRUDNOĆA - Žena budućnosti će od 2025. godine biti zdravija i jača nego što su bile njena majka i baka i biće u mogućnosti da zatrudni i rodi zdravo dete čak i posle menopauze. Jeftine nove tehnike će omogućiti da se jajne ćelije godinama čuvaju smrznute, sve dok žena ne odluči da rodi.
PAMETNI LEKOVI - Novi hemijski preparati će uspešno stimulisati mozak tokom procesa starenja, sprečavajući gubitak memorije i održavati stalnu bistrinu. Jedan od tih preparata, testiran na kalifornijskom univerzitetu u San Dijegu, pokazao je fantastične rezultate. Grupa ljudi od 66 do 75 godina je na testovima pamćenja postigla iste rezultate kao i grupa 19-godišnjaka.
ANTIDEPRESIVI - U odnosu na muškarce, ćene više pate od kliničke depresije, ali nova generacija lekova pokazuje daleko bolje rezultate u tretmanu depresije nego sada već standardni lek Prozak. Novi lekovi nemaju kontraindikacije poput vrtoglavice, suvih usta i gubitka ljubavn3 želje. Naučnici sa kalifornijskog univerziteta Džefri Švarc, uspešno su lečili depresiju, nesanicu i opsesivno-kommpulzivno ponašanje pomoću magneta kojima su stimulisali levu polovinu mozga.
ANTIKARIJES VAKCINA - Nova vakcina će uspešno sprečavati mutiranje bakterija streptokoke koje su odgovorne za propadanje zuba. Takođe, zubari će uskoro moći da koriste nove rezultate genetskih istraživanja i ponovo uzgoje bolesni zub, ili čak i onaj koji je izvađen.
RAST KOSE - Nova istraživanja će omogućiti da se zaštite folikule od hormona koji izazivaju gubitak kose, a to je problem koji pogađa 55% žena u dobi između 60 i 65 godina.
RAK - Poslednje studije pokazju da je jedan od glavnih uzroka raka materice mutacija gena P-53 i da se ovaj problem može uspešno kontrolisati pomoću genetske terapije. Istraživači proučavaju i virus HPV koji je otkriven u genitalnim bradavicama i usko je vezan za nastanak cervikalnog kancera.
LJUBAV - Nove vakcine će ponuditi blanko zaštitu protiv polnih bolesti kakve su gonoreja i klamidija, koje se inače veoma teško mogu otkriti, a često izazivaju neplodnost kod mladih žena. Hormonski tretmani će rešiti problem suvog polnog organa, a istraživači su na putu da pronađu lek koji će pojačavati ljubavni orgazam kod žena.

 DIJAGNOZA U PELENAMA

   Istraživači sa Medicinskog fakulteta na Harvardu utvrdili su da postoji veza između težine na rođenju i pojave povišenog krvnog pritiska ili gojaznosti u kasnijim godinama života. Oni kažu da su osobe čija je težina prilikom rođenja bila ispod 2.400 grama, skloni hipertenziji, a da težina veća od 4.500 grama predstavlja faktor rizika za gojaznost.
    Bebe koje su rođene sa tako malom težinom, su za 40 odsto u većoj opasnosti od onih normalne težine i, kada odrastu, pate od povišenog pritiska. Stručnjaci kažu da se to objašnjava time što organi koji regulišu pritisak - bubrezi i krvni sudovi - mogu biti oštećeni tokom razvoja zbog varijacija u cirkulaciji kod fetusa ili zbog problema sa hormonima kod novorođenčadi male težine. Rizik od gojaznosti u zrelom dobu života povećava se za 63 odsto kod osoba koje su na rođenju imale preko 4.500 grama. lekari podsećaju da dijabetes kod majke, naglo gojenje tokom trudnoće ili produžena trudnoća, utiču na rođenje deteta prekomerne težine.
    Autori studije napominju da je istraživanje sprovedeno na vrlo velikom uzorku - na više od 230.000 žena čije je stanje praćeno od 1976. Iako su studijom obuhvaćene samo žene, autori kažu da i neka druga istraživanja pokazuju iste rezultate i kod muškaraca.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Zdravlje i MedicinaZdravlje i Medicina - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana