Naslovni baner
Home Dugme
Vesti iz SrbijeVesti iz Crne GoreVesti iz Bosne i hercegovineVesti iz HrvatskeVesti iz MakedonijeNovice iz Slovenije in tujineHoroskopBioritamVesti iz sportaVesti iz svetaTV programi balkanskih televizijaVesti KulturaObrnute vestiBesplatni oglasiElektronske RazgledniceDodaci za sajt
Meni

Lifestyle Magazin - No 39

    Saveti za devojke, japanske gejše, ljubavne veze, kako su dobili imena, testovi, lifestyle magazin, lepota, zdravlje, moda, saveti, vino, recepti, specijaliteti...

JAPANSKE GEJŠE

    Biti Gejša u Japanu nekada je značilo biti umetnica, poznavati tradicionalni ples i muziku i nastupati po pozivu u najekskluzivnijim restoranima za imućne posetioce, mada ovo nije podrazumevalo automatski pristanak Gejše na ljubav.
Sredinom pedesetih godina u Japanu je bilo oko 40.000 gejši, a danas ih je samo 1.000. Razlog za ovo je smanjeno interesovanje za tradicionalnu umetnost, koju, među mladima, uveliko zamenjuju karaoke i ostali vidovi zabave.
    Četvrti, u kojima su živele gejše nalaze se u drevnoj prestonici Kjoto, zatim u Tokiu, gde je danas ostalo oko 300 gejši, kao i u primorskom mestu Atami, gde se ovim zanatom danas bavi njih oko 230.
    Pojava gejši vezuje se za sredinu Edo perioda (1603 - 1867), kada su gejše zabavljale muškarce u tokijskoj četvrti crvenih fenjera Jošivari. Mada je u to vreme prostitucija bila legalna, profesija gejši se razlikovala od njastarijeg zanata, jer su gejše mogle da odbiju poziv na ljubav. One su bile umetnice koje su mogle imati mecene po svom izboru, kojima su mogle biti ljubavnice, a kadkad i žene, jer su oni plaćali troškove njihovog obrazovanja i skupu opremu, koju je činila ne mala suma za niz svilenih kimona koji su ručno tkani.
    Među gejšama je do 1930. godine bilo i muškaraca. Sada ih je četvorica, a njihova uloga je u pričanju viceva uz zvuke šamisena u pauzama ženskih nastupa.Danas tek nekoliko gejši, pleše i peva na preskupim svečanim večerama u elitnim restoranima za 80.000 jena (730 dolara) po osobi, ali je prava klijentela koju čine vrhunski biznismeni i političari sve ređa, naročito posle ekonomske krize devedesetih godina.
   U tokijskoj četvrti Mukođima, restoran 'Sakurađaja' nudi grupama od po 30 turista večeru uz performans šest gejši za cenu od oko 10.000 jena, oko 5.000 dinara po osobi.    Gejše su obično bile šegrti u poslu od svoje 13. godine, a danas rade od 18, osim u Kjotu gde počinju sa  15 godina, da bi posle višegodišnje obuke mogle da se bave zanatom koji iziskuje strog prethodni trening, kako u ponašanju, tako i u sviranju klasičnih instrumenata šamisena, flaute i bubnjeva, plesa, pevanja i umetnosti služenja čaja.

SAVET ZA DEVOJKE - MINđUŠE PREMA OBLIKU LICA

 • Ovalno - damama sa ovakvim oblikom lica lepo stoje baš sve vrste minđuša. 

 • Široko - uz vaše lice najbolje pristaju stepenasti oblici, romboidi i trapezi. Trebalo bi da birate jednostavne ravne površine, nikako bogato ukrašene.

 • Izduženo - birajte što veće minđuše, jer će vizuelno proširiti vaše lice, a najbolje vam stoje široke i bogato ukrašene alke. Ne odgovaraju vam dugački lančić modeli.

 • Srcoliko - viseće minđuše sa priveskom su za vas pun pogodak, a odgovaraju vam i trouglasti modeli. Izbegavajte okrugle i srcolike oblike.

 • Okruglo - tanke, dugačke minđuše nepravilnog oblika izdužiće vaše lice, dok vam ne stoje alke i sićušni modeli.

 • Trouglasto - odgovaraju vam sve zaobljene minđuše srednje veličine, izbegavajte modele jarkih boja i oštrih ivica.

LJUBAVNE VEZE - TIPIčNI ŽENSKI IZGOVORI
  
    Da li imate osećaj da vaša veza ne funkcioniše najbolje u poslednje vreme. Izgleda vam da vaša partnerka deluje prilično ravnodušno. Možda je baš to znak da treba da raskinete, ali niste sigurni da i ona to želi. Ako kroz ove sledeće primere prepoznate svoju dragu, budite sigurni da je pravo vreme da je zaboravite.

• U poslednje vreme vam često kaže da nije dovoljno dobra za vas. To je fraza koju koriste i muškarci i žene kada više zaista ne osećaju ništa.

• često vam prebacuje da želi više slobode, mada joj vi ništa ne branite. Ako vas iskreno voli, uživaće u svakom trenutku koji podeli sa vama i ujedno će naći vremena i za drugarice, posao i ostale obaveze. I kada vam kaže da želi više slobode, ona to i zaista misli, ali ako za nekoliko dana upozna muškarca koji ispunjava njena očekivanja, svoje mišljenje će vrlo brzo promeniti. Zato  ne gubite vreme ubeđivanjima i obećanjima, ona jednostavno želi kraj.

• Kada razgovarate, ona se sve vreme ponaša kao da je ne zanima šta pričate ili samo pređe na drugu temu. Pri tom često zna da vas isprovocira, kao da to radi namerno, kako bi izazvala sukob.

• Već danima odlaže viđenje pod izgovorom da je umorna ili da mora duže da ostane na poslu.

• Skoro da se ne sećate kada vam je prva prišla da vas zagrli i poljubi. A kada joj vi priđete često vas odbije pod izgovorom da nije raspoložena ili izmišlja neke obaveze kako bi izbegla nešto intimnije.

Kad jedno kaže, a drugo misli

 
Kada ona kaže da vas voli, ali ne zvuči baš ubedljivo, da li to znači kako ste joj dosadili i postali nezanimljivi? Ili, ako vas neprestano gnjavi pitanjima je li predebela, da li je to znak da je nesigurna u sebe, ali i u vašu ljubav? Ima još mnogo situacija kada ona kaže jedno, a misli drugo, a ovde ćemo vam otkriti neke od njih:

• Kaže: 'Biću spremna za minut.'
Misli: Možeš slobodno da se izvališ na krevet i odgledaš utakmicu dok se ne sredim. 

• Kaže: 'Uopšte nisam osetljiva, ni nervozna, i ne preterujem.'
Misli: Samo me drma PMS.

• Kaže: 'Moraš da naučiš da komuniciraš i da budeš tolerantan.'
Misli: Jednostavno se složi sa onim što ja kažem.

• Kaže: 'Zašto ne bismo bili samo prijatelji.'
Misli: Nema šanse da mi se približiš, a kamoli da završimo u krevetu.

Kaže: 'Ja ću platiti svoje piće.'
Misli: Samo se pravim jakom, ali ako mi dopustiš da platim piće, više me nećeš videti.
ZAVOđENJE - KOMPLIMENTI KOJI JOJ GODE

    Prava istina je da svaka žena voli da dobije kompliment, samo reči morajku da budu one prave. One koje otvaraju vrata njene ljubavi. Ukoliko niste originalni da smislite nešto svoje, evo ovde nekih ustaljenih formi koje možete da koristite za prvu priliku.

Privlače me inteligentne žene - mada ove reči nisu baš direktno njoj namenjene, ona će da ih shvati kao kompliment. A i lepše zvuči nego, 'Ti si baš pametna'.

 • Oduševljava me tvoja...(navedite jednu njenu osobinu) - ovo će joj pokazati da ste je pažljivo analizirali i otkrili njene prave vrednosti.

 Izgledaš baš super u tim pantalonama - svak devojka i žena veruju da im zadnjica nije kako treba, ili je velika, ili mala, spuštena i ko zna kakva još... Ovakav kompliment od vas, sigurno će joj prijati.

 • Fantastično se ljubiš - ovo će skoro svakoj devojci izmamiti ponosni osmeh na lice. Ukoliko procenite možete da idete i dalje.

 Mnogo si se dopala mojoj mami - ako želi ozbiljnu vezu sa vama, onda će joj ovo mnogo značiti, jer je svesna da na svakog muškarca majka ima određeni uticaj.

 Ti me uvek oraspoložiš - ovo naravno znači da vam je u njenom društvu uvek super i prijatno, a ovo je jedan od najvažnijih uslova za pravu emotivnu vezu.

 Super ti je mama - ovako ćete joj dati do znanja da nemate ništa protiv da se upoznate i zbližite sa njenom porodicom. Iako se misli da se ženska deca više vezuju za očeve, psihijatri tvrde da devojke ipak više brinu kako će se njihovim partnerima dopasti  majka. 

 Bila si kod frizera - prosta rečenica, ali veliki kompliment.Ovim ste je obavestili da ste primetili svaku njenu promenu, i da vam je jako stalo do nje. Ovo će joj sigurno goditi, jerje poznato da muškarci primećuju samo promene koje su drastično izražene.


BAKSUZ - ŠTA VAM SE DESI KAD VAS TRENIRA NASTAVNICA PEVANJA
Tekst priredila: Jasmina Jakšić

    Pošto se bavim muzikom nebrojeno puta sam bila u vrlo čudnim situacijama, a ova je jedna od tih. Jedan pevač, da ga u ovom kontekstu nazovem 'Igi', posle uobičajene svirke koja je trajala do jutra u beogradskom poznatom lokalu, rešio je da me časti burekom, mada ja ne volim te masne vragolije. Posle dobrog mrsa u jednoj pekari na Banovom Brdu, otišli smo do mog stana da popijemo kafu pred spavanje, što je kod nas muzičara normalna pojava.
    Dok smo ispijali kafu i komentarisali najnovija izdanja raznih izvođača, 'Igiju' sam zamerila da dovoljno dobro ne kontroliše protok vazduha iz svog stomaka prilikom pevanja i predložila da mu pokažem vežbe disanja koje bi mu pomogle u još boljoj interpretaciji. Igiju' sam pokazala kako da dobro udahne vazduh i pravilno ga usmerava iz stomaka, pri tom zahtevajući uz podršku mog instrumenta da što više otvori usta. Ne gledajući u njega, jer sam obraćala pažnju na promene u glasu, prilikom vežbanja govorila sam mu da otvori usta još više, pa još više. Orilo se po stanu njegovo dugačko i dinamično 'Laaaaaaaaaaaa', da bi u jednom momentu kad sam uzviknula 'Još više' - nastao tajac.
   Pogledala sam u 'Igija' i prestravila sam se. Sedeći u fotelji, glava mu je bila zabačena unazad, oči iskolačene, a usta razjapljena. Infarkt - proletela mi je jeza niz kičmu i odmah sam pozvala hitnu pomoć. Dok ekipa hitne pomoći nije stigla, nije postojalo načćina da savladam svoju paniku gledajući 'Igija' kako se ne miče iz tog položaja. Ekipa hitne pomoći brzo je došla, ali umesto infarkta konstatovali su grč vilice usled preteranog razjapljivanja usta. Stavili su ga na nosila i otišli smo u urgentni centar gde je već počela da deluje injekcija protiv grča. Ali, jadan 'Igi' je morao još dugo na terapije i vežbe za vraćanje vilice.
    'Igi' je inače, jedan od retkih interpretatora koji može da peva preko pet oktava. Snimao je reklame za Coca-Colu u Americi i pevao u najeminentnijim duhovnim horovima. Nastupao je i sa mnogo poznatim sastavima.
     Kada se sretnemo, uvek se slatko nasmejemo tom događaju, a ja pošto i dalje dajem časove pevanja u okviru svog rada, obavezno naglasim - Otvarajte usta pažljivo, jer i pevanje je opasna stvar.

TEST - ŠTA VAS POKREĆE U ŽIVOTU
 
  1. Ljudi smatraju da ste...
    a) kreativni
    b) ambiciozni
    c) emotivni
  
  2. Najbolje radite kada ste...

    a) motivisani
    b) dobro plaćeni
    c) raspoloženi

   3. Koga najčešće krivite za svoj neuspeh?
    a) druge
    b) sebe
    c) sudbinu

   4. Nikada se ne biste družili sa osobom koja je...
    a) sebična
    b) nesposobna
    c) bezosećajna

   5. Koga ste u životu najčešće uzimali u zaštitu?
    a) obespravljene
    b) najbliže
    c) sebe

   6. Šta drugi cene kod vas?
    a) duhovitost
    b) aventuristički duh
    c) pravednost

   7. Kada ste zamišljeni, na papiru obično crtate...
    a) zvezde i drveće
    b) kućice i geometrijske oblike
    c) cvetiće i smajlije

   8. O čemu najčešće pričate sa prijateljima?
    a) o svemu
    b) poslu
    c) ljubavi

   9. Kada ste u kupovini, najviše obraćate pažnju na...
    a) svoj izgled
    b) cenu
    c) materijal

  10. Imali ste loš dan, kako ćete da se opustite?
    a) čitaćete omiljenu knjigu
    b) pravićete planove za budućnost
    c) gledaćete romantičnu komediju

  11. Šta vas najbrže razbesni?
    a) glupost
    b) sporost
    c) drskost

  12. Šta obično savetujete drugima?
    a) da budu uvek pozitivni
    b) da dobro otvore oči
    c) da slušaju intuiciju


ISTRAŽIVANJE - TALENAT SE KRIJE U PRSTIMA

    Verovatno sve roditelje zanima da li će, kada pođe u školu, dete biti dobar matematičar ili talentovani umetnik u nekoj oblasti? Verovali ili ne, odgovor na ovo pitanje može da se nađe u dužini detetovih prstiju na rukama. Barem ovako tvrde britanski naučnici.
    Grupa britanskih naučnika ustanovila je metod za brzo rešavanje ove roditeljske dileme. Oni tvrde da postoji brz i jednostavan način da svaki roditelj otkrije prave sklonosti svoga deteta, jer postoji jasna veza između hormona u telu trudnice, dužine prstiju na rukama njenog budućeg deteta i talenta ili sklonosti koje će ono razviti tokom života. Naučnici su takođe otkrili da testosteron igra značajnu ulogu u razvoju onih delova mozga koji su zaduženi za sklonost ka matematici, dok je estrogen presudan za razvoj verbalnih sposobnosti. Budući da ti hormoni istovremeno utiču na rast prstiju na rukama, posebno domalog prsta i kažiprsta, njihova dužina ukazuje na buduće sklonosti deteta, ističu britanski naučnici koji su ovu svoju teoriju proverili na grupi od sedamdeset petoro dece.
    Poredeći dužinu njihovih prstiju sa uspehom u školi, oni su ustanosvili da se deca sa domalim prstom dužim od kažiprsta, bolje snalaze u prirodnim naukama, posebno matematici, a da su njihovi vršnjaci koji imaju duži kažiprst talentovani za književnost i jezike. Međutim, njihovo istraživanje se nije ovde završilo. Oni sada pokušavaju da naučno dokažu vezu između dužine ovih prstiju, razvoja određenih oblasti u ljudskom mozgu i budućeg razvoja ljubavne orijentacije, talenta za sport ili muziku.

 REŠENJE TESTA - ŠTA VAS POKREĆE U ŽIVOTU?

NAJVIŠE ODGOVORA POD AUSPEH - Želja za uspehom je ono što vas pokreće u životu. Talentovani ste za umetnost, maštoviti, kreativni i želite da za to budete adekvatno nagrađeni. Ne težite materijalnim dobrima, već visokom statusu, ulasku u društvo odabranih, priznanjima od kolega.

NAJVIŠE ODGOVORA POD BNOVAC - Samo novac može da vas pokrene na akciju, a kada ste zadovoljni sa materijalne strane, postajete najvredniji i najsposobniji. Brzi ste i efikasni, ništa ne može da vas iznenadi, uvek pravite dugoročne planove, a sebe zamišljate u luksuznom okruženju.

NAJVIŠE ODGOVORA POD C - EMOCIJE - Sve zavisi od vašeg raspoloženja, jer su vam emocije glavni pokretač u životu. Kada ste raspoloženi ništa vam nije teško i imate neverovatan elan za sve. U suprotnom, nema tog novca i te osobe koja bi mogla da vas natera da pružite maksimum.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Najbolja Zabava Na SvetuNajbolja Zabava Na Svetu - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
Molitva dana