Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Muzički Magazin No 1 - Lečenje Muzikom

   Da li biste mogli da zamislite život bez cvrkuta ptica, fijuka vetra, dobovanja kiše, žubora reke i vodopada, zujanja pčela, cvrčaka ili kreketa žaba uveče? Ili bez muzike uopšte?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
   Zvuk ne samo da je sveprisutan i da ulepšava svet - već i leči. Biljke rastu brže kada se muzika 'razliva' po poljima ili ispunjava staklenike!

MUZIKA ZDRAVLJA

   Dokazano je da zvučni talasi, posebno muzika niskih frekvencija, utiču na rast, cvetanje i sazrevanje plodova. Domaće životinje takođe reaguju na muziku. Krave, na primer, daju mnogo više mleka ako im se pušta muzika, dok kokoške daju kvalitetnija jaja.
    O blagotvornom dejstvu muzike na prirodu govore i mnoge legende. Jedna od njih je nastala na Istoku, vezana je za indijski grad Vrindavan, poznat po lepoti zelenog rastinja koja se, po verovanju, pripisuje životvornoj muzici Krišnine flaute. Mian Tan San ne samo da je svojom pesmom podsticao drveće da raste i sveta, nego je, po predanjima, uspevao svojom svirkom da menja vreme, da po potrebi priziva kišu i sunce kako bi žetva bila bogatija.
    Ako na blagotvorne zvuke reaguju biljke i životinje, zašto ne bi reagovao i čovek? Dokazano je da se zvuk u lekarskoj praksi koristio vekovima, naročito kao terapija u lečenju mentalnog zdravlja. Ponekad kad smo napeti, dovoljno je da nekoliko minuta osluškujemo dobovanje kišnih kapi ili udaranje talasa o obalu, pa da se smirimo, a što se tiče stresa, sasvim je moguće da nema boljeg recepta od petnaestominutne pesme ptica. Proverite to na sebi, ukoliko već niste.
     Blagotvorni uticaj zvuka na zdravlje potvrđuje i savremena nauka. Ako zaista slušamo muziku i dozvoljavamo joj da dodirne naše srce, bićemo iznenađeni njenim efektima. U muzici nalazimo inspiraciju i isceljenje koje vodi harmoniji sa samim sobom i prirodom. Muzika pomaže da se oslobodimo stresa, bolesti ili emocionalne napetosti, da lakše savladamo probleme. ustanovljeno je da određene frekvencije odgovaraju određenim organima i funkcijama ljudskog organizma, te se koriste u terapeutske svrhe.
    Osnova terapije zvukom sastoji se u uspostavljanju izbalansirane veze između fizičkog, umnog i emocionalnog nivoa. Zvuk pomaže da naše podsvesne misli i emocije isplivaju na površinu kao forma samospoznaje. Svaki instrument ima svoje mogućnosti i potencijale u lečenju: tako, na primer, muzika flaute ili bambusa otklanja osećaj ovisnosti, udarački instrumenti pomažu emocionalnom opuštanju, dok žičani instrumenti pomažu razrešenju konflikta.
    U savremenoj medicini snažan, visokokvalitetan zvučni talas može biti tačno fokusiran da pomogne razbijanju kamena u bubregu ili u mokraćnom mehuru. Upravo priroda zvuka na energetskom nivou objašnjava visok dijapazon njegovog uticaja na dušu i na telo. U terapeutske svrhe se sve više istovremeno sa muzikom koriste i kristali za koje se smatra da preobražavaju energiju. Oni fokusiraju i uravnotežuju različite forme energije. Smatra se da je dovoljno samo držati kristal slušajući muziku ili meditirajući uz nju, pa da se poboljša senzitivnost i intuicija.

LEKOVITA MUZIKA

   Muzika deluje preventivno tako što skreće pažnju sa raznih briga i današnjeg stresnog života i tako uvodi čovekovu dušu i telo u stanje relaksacije i opuštenosti. Uveče, pre nego što legnete, ako i ujutro, pre buđenja, muzika može da deluje inspirativno, smirujuće i povoljno na ljudsko zdravlje. Ona nas čini jačim, inspiriše nas, vraća nam nadu i volju za život.
    Muzika ima izuzetan uticaj na ljude koji pate od određenih bolesti. Bolovi kod pacijenata kod kojih je primenjena muzikoterapija, znatno su smanjeni ili su čak i prestali, dok kod bolesnika u groznici temperatura znatno opada korišćenjem muzike. Mirni tonovi deluju lekovito kod depresije, dok se kod maničnih poremećaja preporučuje čuveni allegro.
    Mržnja kao jedno od najopasnijih osećanja, razorno deluje na sve čovekove organe. Pokazalo se da muzika može ne samo da ublaži, već i da preobrazi negativna osećanja u pozitivna. Muzička dela za neutralisanje kako akutnih, tako i hroničnih napada mržnje su: Ruselova 'Simfonija u G-duru', Herbertova 'Italijanska ulična pesma', Hajdnova 'Simfonija zvona', Sibelijusova 'Finlandija', Smetanina 'Vltava', Bahov 'Italijanski koncert', Bizeova 'Predigra iz Arlezijanske svite', Betovenova ?Sonata broj 14 u Cis-molu', Šopenove 'Balade', Debisijevo 'Belo i Crno', Mocartova 'Fantazija u C-molu'...
    Sve ove kompozicije smanjuju unutrašnju napetost te smiruju preteranu aktivnost srca i mozga. Mržnja je osećanje koje nastaje u delu mozga talamusu, ali kako je ovaj centar u tesnoj povezanosti sa korom mozga, ova emocija ulazi u više centre mozga, sputavajući pravilno rasuđivanje i logiku, usled čega se menja normalan tok ljudskih misli. Muzika, direktno deluje na talamus, obuzdavajući mržnju i uspostavljajući normalne odnose.
    Slična stvar je i sa ljubomorom koja deluju inhibitorno na funkcije skoro svih organa i koči kako telesnu, tako i umnu radnu sposobnost. Od kompozicja koje umesto ljubomore usađuju osećanje unutrašnjeg zadovoljstva i smirenja, mogu da se koriste: Bahova 'Kantata broj 21', Betovenova 'Fantazija u C-molu', Bramsov 'Kvartet broj 3 u c-molu', Šopenov 'Noturno u D-molu', Borodinov 'Kvartet broj 1 u A-duru', Mendelsonov 'Briljantni kapris', Mocartov 'Kvartet u A-duru'...
  Povećani krvni pritisak, ubrzano disanje i uznemirenost srca prouzrokovano raznim negativnim uzbuđenjima mogu negativno da utiču na funkciju svih organa u telu. Sve se ovo leči i ublažava stišavajućom muzikom, a preporučuje se sledeče: Štrausove 'Priče iz bečke šume', Herbertov 'Vrač', Šopenov 'Noturno u F-molu', Krajslerov 'Srari refren', Rimski Korsakovljev 'Bumbarov let', Čajkovski 'Cvetni valcer' i Brunov 'Koncert broj 1 u G-molu'. Italijanski fiziolog M.L.Patrici uspeo je da dokaže da vesela muzika povećava priliv krvi u mozak i ubrzava ritam pulsa, dok ozbiljna muzika ima suprotan efekat.
    Poseban vid terapije muzikom je 'muzička psihoterapija' koja se sastoji iz kombinovane primene ritmičkog disanja, uticaja plave svetlosti i delovanja posebno odabranih melodija. Ovom metodom postiže se vrlo jak efekat, jer se prethodnim ritmičkim disanjem organizam pripremi za prijem čulnih nadražaja. Muzika prodire u talamus i hipotalamus, odakle regulatorno i stimulativno deluje kako na više centre kore velikog mozga, tako i na hipofizu, a preko nje na nadbubrežne žlezde, u kojima se aktivira izlučivanje adrenalina. Time se dobija usklađenost rada svih žlezda sa unutrašnjim lučenjem.
    Nesumnjivo je da nevidljiva muzika, koju upijamo našim čulom sluha i resorbujemo u telu, proizvodi blaghotvorne supstance koje obnavljaju naš organizam. Dovoljno je da odaberete pravu muziku za vas, sklopite oči i prepustite se putovanju u neku drugu dimenziju, u kojoj se preobražava naša duša na najbolji mogući način.

MUZIKA LEČI BOL

     U Kaliforniji je nedavno otvorena klinika za lečenje uz pomoć muzike i do sada su postignuti sjajni rezultati kod autistične dece. Terapeuti ih ohrabruju da se izražavaju uz pomoć sviranja različitih instrumenata i držanja ritmova na bubnjevima. U tretman su uključeni i razgovor i čitanje pesama, kako bi se takva deca podstakla da govore.
     Da je muzika lek, dokazali su i istraživači u različitim delovima sveta. Eksperimentisalo se i na žrtvama opekotina koje su zamoljene da tokom menjanja zavoja pevaju, što im je znatno olakšalo bol. Takođe, ljudi koji boluju od karcinoma, a koji redovno slušaju muziku i pokušavaju različite improvizacije na muzičkim instrumentima, doživljavaju pad količine hormona stresa u krvi, a njihov imuni sistem postaje jači. Osim što ublažava bol i jača imunitet, muzika odvraća čovekove misli od patnje i smanjuje psihičku napetost.
    Terapeutska primena muzike aktivira različite delove mozga, uključujući i mrežu nerava povezanu sa kontrolom motoričkih funkcija, memorije i govora. Na taj način pomaže ljudima čije su kretnje usporene, obolelima od cerebralne paralize, rekonvalescentima od moždanog udara, kao i pacijentima sa dijagnostikovanom mišićnom distrofijom ili Parkinsonovom bolešću.

PRAKTIČNA PRIMENA MUZIKE U TERAPEUTSKE SVRHE

PROBLEMI U KARLIČNOM POJASU
  Uzroci: Potisnuta ljubav, prestava o ljubavnom odnosu kao o nečem zabranjenom i stidnom, stres u detinjstvu, otuđenje.
  Izaziva: Narušenu ljubavnu funkciju, teške procese u crevima, nepravilan hod i sedenje, poremećen centar za ravnotežu, osećaj samouverenosti, izdržljivosti i nezavisnosti, odbijanje da se priznaju svoji instinkti, ne dozvoljava da se zaborave stare traume.
 Terapija zvukom: Probajte da slušate narodnu, folk ili etno muziku sa izražajnim, živim ritmom. Pevajte dok radite po kući, dvorištu, bašti...

PROBLEMI U PREDELU STRUKA I DIJAFRAGME
 Uzroci: Potisnuta ličnost, samokontrola se doživljava kao kontrola nad spoljašnjim događajima, a ne nad samim sobom. Zadržavanje disanja i talasi uzbuđenosti, gnev protiv nepravde, osećaj da su sve mogućnosti izgubljene i protraćen talenat, nepotrebni egoizam.
   Izaziva: Kritički odnos i želju za raspravljanjem, čir, bolesti jetre i želuca.
 Terapija zvukom: Slušajte horske kompoizicije, na primer, dela Hendla. Pevajte u blizini izvora toplote, ako što su peć, vatra, čak i radijatori. Pevajte naročito pred obrok.

PROBLEMI U PREDELU STOMAKA
 Uzroci: Potisnuta osećanja i emocije, želja, gnev i instinktivne reakcije, gladovanje i obratno, preterano uzimanje hrane bez apetita, kažnjavanje za neprilično ponašanje, često podsvesno osećanje da ste napušteni, da se raspadate i postajete izvor otrova.
 Izaziva: Želju za hranom ili odbijanje hrane, kao kod anoreksije, potiskivanje osećanja i odbijanje da se priznaju emotivne reakcije. Utiče na sistem za varenje, rad creva i mokraćnog mehura.
 Terapija zvukom: Probajte da slušate kvartete, muziku Morisa Ravela ili neku drugu nežnu, elektronsku muziku. Pevajte pored vode, u kupatilu za vreme tuširanja, pod kišom, u moru ili bazenu.

PROBLEMI U OBLASTI SRCA I GRUDI
 Uzroci: Otuđenje, odricanje ljubavi, strah od ljubavi, potiskivanje nežnosti, samoća i nedostatak fizičkog kontakta, bol u srcu, izgubljena srdačnost ili čvrstina.
 Izaziva: Probleme u komunikaciji, skriveno razočaranje i odbijanje da se prizna ljubav, dovodi do problema sa srcem i plućima, kao što su bronhitis ili astma.
 Terapija zvukom: Slušajte laganu, meditativnu muziku. Pevajte na ulici, šetajući po vetrovitom vremenu u prirodi, među drvećem i brežuljcima.

PROBLEMI U PREDELU GRLA
 Uzroci: Problemi u ishrani, problemi sa izgovaranjem reči, traumatičan i bolan rast prvih zuba u detinjstvu, odricanje od komfora, nemogućnost izražavanja, navika da se pokazuje lažna bespomoćnost ili nepovinovanje, suviše rano ili kasno sazrevanje.
 Izaziva:  Česte respiratorne bolesti ili prehlade, migrene i potusnutu agresiju. Utiče na jezik, zube, usne i usta.
  Terapija zvukom: Slušajte nežne žičane instrumente poput 'Adađa za strune' od Samjuela Barbera. Prenosite svoje muzičke utiske tako što ćete pevati nekome, aktivno učestvujte u grupnom pevanju.

PROBLEMI SA OČIMA
 Uzroci: Strah od mraka, prinuđenost da se gleda na nešto ili obratno, forsiranje intelektualnog razvoja, potreba za uspehom i stremljenje da se u svemu bude prvi.
 Izaziva: Glavobolje, stres i umor, psihosomatske bolesti, bolesne nade ili odbijanje da se priznaju osećanja. Utiće na vizuelnu i opštu koordinaciju mišića i umne sposobnosti.
  Terapija zvukom: Slušajte 'Fantaziju na temu Tomasa Talisa' od Ralfa Vogana Vilijamsa. Pevajte u samoći i u tami, ispod noćnog neba, meseca i pod zvezdama u sumrak.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Najbolja Zabava Na SvetuNajbolja Zabava Na Svetu - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana