vrh
Meni

IT Vesti   Danas se ne može zamisliti život bez najmodernije tehnologije koja je neizostavni pratilac svakog čoveka. Zbog svega toga, danas se može reći da čovek ne gospodari sa tehnologijom, već da tehnologija gospodari čovekom. Pogledajte šta je novo u današnjem IT svetu. Sve ono što donosi tehnologija današnjice, i sutrašnjice...

No 1

 
    


3D REBRA

    3D implanti se već uveliko koriste u medicini i to nije više novost, ali slučaj neimenovanog 54-godišnjeg Španca zaista je nagoveštaj fascinantnih dešavanja na ovom polju. Naime, ovaj čovek je bolovao od Evingovog sarkoma na grudnom košu, što je prouzrokovalo rast tumora na rebrima, a što je zahtevalo da se neki delovi rebara uklone iz tela.
    Kako je ovaj deo čovečijeg tela izuzetno kompleksan, a klasični implanti koji se inače koriste mogu da se izvitopere, tim hirurga iz španskog grada Salamanke smatrao je da bi 'custom 3D implant' bio najbolje rešenje za pacijenta. Koristeći CT skener visoke rezolucije, kompanija Anatomics iz Melburna uspela je da dizajnira implant koji savršeno pristaje grudnom košu pacijenta.
    Obratili su se za pomoć Labu 22, odeljku CSIRO - Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation, koji se bavi 3D štampanjem i koji je za potrebe ovog implanta koristio Arcamov 3D štampač koji topi metal sloj po sloj i tako štampa, a koji košta skoro milion dolara. Iako je već sam po sebi ovaj proces fascinantan, još više je oduševila činjenica da je za ovaj implant korišćen , ni manje ni više, nego titanijum. Nakon izrade, implant je poslat u Španiju gde je ušrafljen preko preostalih delova rebara pacijenta, koji je nakon dvanaest dana izašao iz bolnice, kao nov. Možda ipak treba napomenuti da se radi o bogatom pacijentu koji je sebi mogao da priušti ovako nešto, što ipak nije za obične smrtnike.


POVRATAK PISAĆIH MAŠINA

    Iako je danas tržište preplavljeno mnoštvom različitih modela, od kojih su mnogi modeli zaista inovativni i zanimljivi, mnogi korisnici se vraćaju tastaturama sa mehaničkim mikro-prekidačima. Možda je u pitanju nostalgija za prepoznatljivim zvukom tokomkucanja ili dugotrajnost koja odlikuje obe tastature, ali mnogi proizvođači se trude da u svoju ponudu uvrste i ovakvo nešto.
    Međutim, ima korisnika čija nostalgija seže još mnogo dalje u prošlost i kojima ni ove mehaničke tastature nisu dovoljno mehaničke i traže još veći doživljaj. Za takve nostalgičare, ali i za sve one koji uživaju u retro stilu sada postoji idealno rešenje - prava pravcata pisaća mašina koju je moguće povezati na bilo koji uređaj koji podržava USB tastature.
    Na sajtu www.usbtypewriter.com možete videti neke od modela, čije se cene kreću u rasponu od 75 pa do preko 700 dolara, pa izaberite šta vam odgovara po izgledu a i dubini džepa. Sve ove mašine su prilagođene današnjim standardima, pa su tu i svi tasteri koji postoje i na klasičnim tastaturama. Pored toga, svi modeli zadržali su svoju osnovnu funkcionalnost i mogu se koristiti i bez računara ili za paralelno kucanje na papiru i računaru.
    Ako vam ova ponuda nije dovoljna, možete odabrati i poseban komplet pomoću kojeg ćete svoju staru pisaću mašinu konvertovati u tastaturu. Međutim, tako ćete ostati uskraćeni za dodatne tastere, a i mnoge modele nije moguće konvertovati zbog specifičnosti mehaničkih rešenja, pa je neophodno proveriti da li se željeni model nalazi na spisku podržanih.

ŠARENA TASTATURA I MIŠ

    Ukoliko volite da se igrate a finansije vam nisu jača strana onda znate kako je teško doći do prave igračke periferije kao što su tastatura i miš. Ali zato su su tu manje poznati proizvođači koji vam za malo para nude mogućnost da se snabdete neophodnim stvarčicama.
    Jedan od takvih stvari je i proizvod evro-kinskog Gembirda oznake KBS-UMG-01. Iako se dosta štedelo, proizvođač je barem napravio dopadljiv dizajn koji će se mnogim svideti. Tastatura je kompaktna, sablagom izbočinom napred, koja nedovoljno služi kao odmorište za vaše dlanove, ali svojom izlomljenom površinom dodaje vizuelnom efektu.
    Slične, ali manje izbočine nalaze se na zadnjoj strani, tamo gde izlazi kabl, kao i na bočnim stranama, gde se nalaze multimedijalni tasteri. Ti tasteri su plave boje, kao i tasteri slova 'WASD' i kursorske strelice, dok su 'QERF' narandžaste, zelene, crvene i ljubičaste boje. U pitanju su osnovni LoL tasteri. Tastatura nema naprednih funkcija i mogućnosti, tako da predstavlja običnu tastaturu sa tasterima u boji.
    Miš koji ide uz nju je malo kompleksniji. Ima klasičan oblik kao i mnogi modeli. Optički senzor je maksimalne rezolucije 2400 tačaka po inču i taster kojim birate predefinisane vrednosti od 800, 1200, 1600 i maksimalnu, jedine su igračke karakteristike. Osvetljenje menja boje bez vaše intervencije, a ni promena rezolucije ne utiče na efekte.
    Ovo je možda najjeftiniji komplet za igranje igara sa nekim naznakama povišene upotrebljivosti i platićete ga oko 1800 dinara.

ZA LJUBITELJE PODVODNOG SNIMANJA

    Svaki ljubitelj ronjenja je makar nekada poželeo da ovekoveči svoje doživljaje pod vodom. Većina vodootpornih fotoaparata nije dorasla tom zadatku, jer je njihova primena ograničena do dubina koje se sreću u prosečnim bazenima, a prave profesionalne kamere koštaju previše za obične ronioce rekreativce.
    Ako ste i vi jedan od takvih ronilaca onda je za vas pravo rešenje Scuba Series Camera Mask. U ovu roničaku masku ugrađana je  kamera koja snima video zapise u Full HD rezoluciji pri 30 frejmova u sekundi ili klasične fotografije u rezoluciji od 12 megapiksela. Pri tom kamera trpi pritisak do dubine od 40 metara, što je za rekrativne ronioce i više nego dovoljno.
    Sa unutrašnje strane maske nalazi se LED indikatori trenutno odabranog režima rada, a ugrađen je i 'nišan' za preciznije kadriranje. Snimljeni matrerijal čuva se na micro SD kartici, a napajanje obezbeđuju četiri AAA baterije. Za cenu od 400 dolara vaše uspomene sa letovanja i doživljaji u podvodnim dubinama mogu dobiti sasvim novu dimenziju.


AUTOMOBILSKI MEDIJSKI CENTAR

    Svaki vozač obožava da sluša muziku tokom vožnje. Road Cyborg je pravimedijski centar namenjen ugradnji u vozila, a pokreće ga ili Android ili Windows. Dovoljno je prilikom uključivanja odabrati koji operativni sistem želite da pokrenete i uživaćete u vašem poznatom radnom okruženju.
    Uređaj raspolaže GPS prijemnikom, digitalnim TV tjunerom, DVD plejerom, a za povezivanje sa drugim uređajima koristi dva USB porta i bluetooth vezu. Povezivanje na Internet omogućeno je putem ugrađenog 3G modema ili WiFI adaptera koji se priključuje na slobodan USB port, a podaci se skladište na SD karticu.
    Ekran je dijagonale 6,95 inča, sa odnosm stranica 16:9 i rezolucije 800*480 tpi, osetljiv je na dodir a kontrola je moguća i uz pomoć daljinskog upravljača. Nedostaje samo opcija da se vozaču ograniči upotreba uređaja tokom vožnje.


MUZIČKA KUTIJA ZA SNIMANJE

    Digitalizacija zvunog materijala predstavlja siguran način da se on spasi od zuba vremena koji neumitno nagriza nosače zvuka na kojima je snimljen. Sam proces snimanja nije komplikovan, ali ipak zahteva određeni nivo poznavanja materije i neophodnu opremu, pa ga zbog toga mnogi izbegavaju jer im deluje jako komlikovano.
    Jedno od namenskih rešenja je The Victorija Sound Writer iz firme Grace Digital. On u sebi objedinjuje uređaje za reprodukciju gramofonskih ploča, CD-ova, kao i audio kaseta. dok prateći softver u velikoj meri automatizuje prebacivanje zvučnih zapisa sa ovih medija na računar.
    Dizajniran je u retro stilu, a uređaj se može koristiti i kao klasični muzički stub jer raspolaže sa ugrađenim zvučnicima, a tu je i AM-FM radio prijemnik. Cena mu je oko 150 evra i kao takav predatvlja sasvim solidno rešenje za digitalizaciju zvučnih zapisa ili makar za uživanje u starom dobrom analognom zvuku.


DA VAM DŽEKI NE OZEBE

    Kada sledeći put povedete svoje kuče u šetnju, odenite ga u The Woofer, specijalni ogrtač sa zvučnicima koje možete da povežete sa MP3 plejerom. Za ovaj ručni rad krojača iz Filadelfije izvojićete oko 130 dolara, u zavisnosti od veličine vašeg ljubimca, a to nije ništa da bi ste vi i vaše kuče bili u centru pažnje.
    Vaš 'Džeki' će tako postati vaš lični mobilni Di Džej, a drugi vlasnici pasa biće naravno ljubomorni kao psi. Možda iz Društva za zaštitu životinja i neće biti toliko oduševljeni, ali kada im pustite nešto iz turbo folk asortimana i još kad se Džeki razmaše repićem, sigurno će nekako preći preko toga.


ZA IGRAČKE NOSTALGIČARE

    Igranje old-time igara na PC-ju jeste zanimljivo, ali nedostaje onaj poznati šmek koji su imale originalne 8-bitne konzole. Deo ovog šmeka je preneo dizajner Rasmus Sorensen, koji je napravio umanjenu varijantu konzole i nazvao je Nanocade.
    Od delova su iskorišćeni mini-ITX ploča i displej dijagonale 10 inča. Od ostalih delova potrebni su još džojstik retro izgleda, veliki tasteri, malo lepka i mnogo strpljivosti. Kućište je napravljeno od pleksiglasa, a sve je zaokruženo softverom koji pokreće MAME - emulator starih igara i instaliranje 'romove'.
    Ukoliko želite jednu ovakvu konzolu da imate u kući, možete poručiti kit sa samogradnju po ceni od 350 dolara.

Izvor: Svet kompjutera


     RSS FEED-OVI ZA VAŠ SAJT