Naslovni baner
Home Dugme
Vesti iz SrbijeVesti iz Crne GoreVesti iz Bosne i hercegovineVesti iz HrvatskeVesti iz MakedonijeNovice iz Slovenije in tujineHoroskopBioritamVesti iz sportaVesti iz svetaTV programi balkanskih televizijaVesti KulturaObrnute vestiBesplatni oglasiElektronske RazgledniceDodaci za sajt
Meni

IQ Testovi

     Da li mislite da ste imalo pametni? Svako od nas ima inteligenciju, samo je pitanje kakvu i kom pravcu je izražena. Nisu sve osobe sklone jednako određenim stvarima po pitanju intelekta, znanja, rasuđivanja i slično.

   Neko je skloniji naprimer rešavanju matematičkih zadataka, a možda je sa druge strane vrlo ograničen u korišćenju reči. Neko brzo uči ali se zato sporo privikava na nove uslove. Bezbroj je ovakvih kombinacija. Proverite ovde vaš IQ i vašu indteligenciju, otkrijte kojoj grupi inteligentnih ljudi pripadate.
    Ako ništa drugo, zabavite se rešavajući ove IQ testove inteligencije! Sama reč inteligencija dolazi nam od latinske reči INTELIGERE što znači razumeti.
    A sama inteligencija se definiše kao sposobnost neke osobe u rešavanju različitih problema, u snalaženju u raznim situacijama, sposobnost apstraktnog razmišljanja, kao i sposobnost lakog i brzog učenja.
  Da bi se izmerila inteligencija neke osobe, koriste se specijalizovani testovi inteligencije koji su prilagođeni uzrastu testirane osobe ili grupe ljudi. Rezultat testa naziva se KOLIČNIK INTELIGENCIJE ili IQ, što je skraćenica od Inteligentiae Quotient.

Po dobijenom rezultatu IQ,  inteligenciju tako možemo podeliti na:

Veoma visoko inteligentne osobe ili po naški genijalci (IQ je iznad 120)
Visoko ineteligentne osobe (IQ je između 110-120)
Prosečno inteligentne osobe (IQ je između 90-110)
Tupe osobe (IQ je između 70-90)
Debilne osobe (IQ je između 50-70)
Imbecilne osobe (IQ je između 35-50)
Teško duševno zaostale osobe (IQ je između 20-35)
Idiotizam (IQ je ispod 20)    

    Teorija višestruke inteligencije smatra da svako od nas poseduje sedam vrsta inteligencije. Neki od nas su veštiji pri upotrebi ruku i prstiju, nekima dobro ide pevanje ili imaju dobar osećaj za ritam... To je ono što je poznato, ali ono što nas čini posebnim i različitim od drugih je da se svaka vrsta inteligencije izražava na drugačiji način kod različitih osoba.
    Zamislite odraslu osobu koja ne bi znala ništa drugo da radi osim da piše poeziju ili rešava matematičke zadatke. Za snalaženje u svakodnevnom životu i savladavanje svakodnevnih veština, poput vožnje automobila ili kuvanja, osoba mora biti višestruko nadarena, a to je dokaz da je svako od nas višestruko inteligentan.
    Evo kako prepoznati sedam vrsta inteligencije, a kod svakog od nas neke od njih su razvijene više, a neke manje:

REČI - novinari, advokati i pisci predstavljaju ono što se naziva lingvistička ili jezička inteligencija. Ovim ljudima jača strana je pisana ili izgovorena reč.

LOGIKA - osobe s dobro razvijenom logičko-matematičkom inteligencijom dobre su u uzročno-posledičnom mišljenju i razumevanju. Naučnici, istraživači, računovođe i kompjuterski programeri imaju razvijenu ovu vrstu inteligencije.

    
SLIKA - prostorna inteligencija uključuje razmišljlanje i razumevanje u slikama. Osobe koje imaju razvijenu ovu vrstu inteligencije najčešće se dobro snalaze  u prostoru i dobro vizuelizuju i crtaju predmete u prostoru.

TELO - pojedinci s telesnom inteligencijom dobri su u kontrolisanju svojih pokreta  - ovo ne uključuje samo bavljenje sportom, već i veštine poput šivenja i stolarstva.

MUZIKA - muzička inteligencija je sposobnost hvatanja određenog ritma, pevanja i razlikovanja različitih melodija i tonova. Ove osobe imaju sposobnost pamćenja  melodija.

DRUGI - osobe koje poseduju inteligenciju odnosa s drugima u stanju su da razumeju i rad s drugim ljudima. Ovakva vrsta inteligencije dar je koji nam
omogućuje da se lako premestimo u tuđu kožu i vidimo stvari i iz tuđe perspektive.

JA - osobe s razvijenom unutrašnjom inteligencijom sklone su razmišljanju i samoposmatranju. Većinom su zatvorene i uživaju u meditaciji.

  U svetu postoji međunarodna organizacija koja u svoje članstvo prima visoko inteligentne osobe. Naziva se Mensa i osnovana je u Velikoj Britaniji 1946. godine u gradu Oksfordu, najverovatnije na njihovom koledžu.Osnivači su bili dvojica ljudi, Lanselot Var i Roland Beril. Jedini uslov za prijem u Mensu je da rešite njihove nimalo lake testove. Mensa je danas rasprostranjena po celom svetu i okuplja najinteligentnije osobe, bez obzira na rasu, veru, pol. Test koji sledi je test Vaših refleksa, smirenosti i koncentracije. Koriste ga američki piloti pri vežbanju letenja. Samo uputstvo nalazi se pri testu kada ga otvorite.


    Evo još nekoliko zanimljivih testova za zabavu.


    Ovde je svojevrsni zabavni čitač misli. Stavljen je ovde zbog toga da pokušate da ukapirate kako je ovo moguće!




¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Najbolja Zabava Na SvetuNajbolja Zabava Na Svetu - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
Molitva dana