Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Feng Shui Čišćenje Stareži

   Feng shui u bukvalnom prevodu znači 'vazduh i voda', a sama nauka se, u svom praktičnom vidu, odnosi na oblikovanje i kreiranje sopstvenog životnog prostora takoda on bude 'svež i jasan kao vazduh i protočan i slobodoljubiv kao voda'... Jedna od bitni stvari u Feng Shui-u jeda kuću očistite od starih i nepotrebnih stvari...

Osmeh gore Osmeh na lice:  
    Naš životni porstor zaista može da bude idealan: svetao, topao, čist, prozračan, mirisan... jednom rečju, zdrav, što automatski doprinosi i održavanju našeg dobrog zdravlja, ali i sreći i kvalitetu našeg ukupnog života.
    Ovo učenje feng šuija Kinezi već odavno potvrđuju u praksi. Naš životni prostor, onako kako smo ga uredili, uvek govori i o nama samima - ko smo, kakvi smo, čemu stremimo... A njegovo nepravilno uređenje neretko je i uzrok naših zdravstvenih i drugih problema. Feng Šui nas uči kako ih otkloniti intervenišući u tom prostoru.
    Feng šuji nauka je zasnovana na davno uočenoj činjenici, da je sve oko nas i u nama prožeto raznim energijama koje su ustalnoj interakciji, a najsuštinskija od njih je sveprisutna i sveprožimajuća životna energija ći (ili či).
    Ako njen pravilan protok na bilo koji način osujetimo ili blokiramo, određeni aspekti našeg života poći će naopako. A ova blokada može nastati i ako nepravilno uredimo svoj životni prostor. Feng šui nas uči i kako da, preuređujući taj prostor, ovu energiju odblokiramo da bi ona bila blagotvorna po nas. A to možemo učiniti koristeći takozvanu mapu 'bagva' ili ba-gua, kojom se životni prostor deli na devet jednakih delova, odnosno oblasti, od kojih svaka oblast predstavlja po jedno značajno životno područje.
    Na aktiviranje ili smanjivanje protoka energije ći u našem životnom prostoru utiču i boje, oblici, tekstura i vrsta meterijala koje se koriste (metal, staklo, drvo...) i to u istoj meri u kojoj naša ishrana utiče na stanje zdravlja. Zatim, feng šui zna i da nije svejedno na koju stranu svata vam je okrenuta glava dok spavate ili lice dok sedite za radnim stolom. Takođe, da dve energije različitog tipa, recimo vatre i vode, ne treba međusobno mešati (frižider ne stavljati pored šporeta), jer je tada rezultat konfliktna energija, koja opet može biti uzrok konflikata u kući, pa čak i izvor potencijalne opasnosti.
    Elementi koji se nalaze u našem životnom prostoru kao i njihov raspored, određuju šta će taj prostor emitovati, kakvu energiju i šta će privlačiti u naš život. Postoje oblici koji ne idu skupa, simboli koji pojačavaju ili smanjuju protok energije, elementi koji su suprotstavljeni ili koji, ako su skupa, naprosto privlače teškoće i barijere u naš život.
    Svetlost uvek pozitivno učite na životnu energiju ći, jačajući je i čineći je dinamičnijom i više vitalizujućom, i zato prostor u kojem boravimo treba, na prvom mestu, da bude svetao. Na isti način ovu energiju podstiču i prijatni zvuci, baš kao i razni prijatni mirisi. Feng šui kaže da nema lepšeg mirisa od mirisa sveže ispečenog hleba koji ispunjava kuću. I vazduh, odnosno provetrenost, kao i voda, mogu povoljno da utiču na životnu energiju i na naš životni prostor. Tako, recimo, akvarijumi i minifontane mogu delovati izuzetno pozitivno, ali u zavisnosti pre svega od oblasti stana u koju su postavljeni.
    Oblici koji ispunjavaju prostor prerađuju 'energiju'. Okrugli su uvek povezani sa dinamikom, a ćoškasti sa stagnacijom. Slike koje ispunjavaju naš životni prostor takođe utiču na ći i one mogu da deluju smirujuće, podsticajno ili uravnotežujuće na životni prostor i na nas u njemu. Uvek postoji cilj koji slike treba da ispune. Boje, ogledala, kristalni predmeti, poludrago kamenje, ukrasi, simboli - sve to takođe deluje na ći, kao i određene vrste biljaka koje mogu imati naglašeno pozitivni ili pak negativno dejstvo.
    Nabrojane elemente koji se mogu naći u našoj kući, kad su pravilno odabrani, korišćeni i raspoređeni, feng šui preporučuje i kao svojevrsne lekove i kure kojima se isceljuje životni prostor, a time i oblasti našeg života u kojima nešto nije u redu.
    Ali, pre primene kura i lekova, ono što feng šui naglašava kao nezaobilazno jeste da se životni prostor dobro ispita i uvede ispravan red u već postojeće stvari: popravljanje, zamena, izbacivanje nepotrebnog, čišćenje, pranje, trešenje, premeštanje pojedinih predmeta ili komada nameštaja iz jedne prostorije u drugu, gde će se taj deo više uklapati.

INTUITIVNI FENG SHUI

    Feng šui je jedna izuzetno jednostavna a moćna metodologija. Male promene u našem okruženju, kaže feng šui, mogu rezultirati velikim životnim promenama, jer je sve u univerzumu međusobno povezano, sve nas povezuje ista energija ći, u interakciji je i utiče jedno na drugo.
    Mi smo ono gde živimo, mi smo naš - životni prostor. Ili - naš životni prostor je kopija nas samih, kakvi smo, kako živimo i mislimo... Neke stvari u našem životnom prostoru često nama samima nisu toliko uočljive, ali pažljivom posmatraču svakako jesu. Neki put se događa da je prostor u kojem živimo pretrpan ili je u njemu previše praznog prostora. Nije redak ni nesklad - recimo, da naš životni prostor naprosto ne odgovara našoj ličnosti ili da se ne uklapa u naše životne težnje, da u njemu preovlađuje boja koja nam ne odgovara, ili delovi nameštaja koji nam se čak opšte ne dopadaju i slično...
    Bez obzira o čemu je reč, ako nešto nije u redu u našem životu, očigledno je to i zato što naš prostor boluje od viška stvari, stareži, od praznina, ili je pak reč o pomenutom neskladu između nas i našeg životnog prostoa. Sve ovo govori da je energija ći blokirana, i da treba pristupiti merama izlečenja, takozvanim kurama feng šuia.
    A prvi korak je evidentiranje viškova i pogrešno raspoređenih stvari u životnom prostoru. On se savladava uz pomoć očiju, osećanja, intuicije i papira na kojem ćemo pisati svoje utiske i doživljaje. Zato, razgledajte svoj prostor na nov način, pažljivo i koncentrisano - da li je možda zatrpan stvarima. Kojima i koje vrste? Pogledajte oper, i prošetajte se polako, ukrug po celoj prostoriji. Počnite od jedne prostorije. Uočite i osetite: imate li tu dovljno slobodnog prostora, toplote, prijatnosti i opuštenosti? Zatim pogledajte - postoji li nešto što se ne uklapa u vaš prostor? Šta držite zbog drugih, iako vam ne odgovara? Za šta niste sigurni da vam se dopada - iako je možda skupoceno? Da li postoji nešto čemu nije mesto u toj prostoriji, već u nekoj drugoj?
    Ovoj vežbi posvetite dosta vremena, a svoje utiske pažljivo ispišite na listovima papira ili u svesku. Prema feng šuiju, ovde intuicija igra odlučujuću ulogu, na čemu je zasnovan i jedan ogranak ove nauke nazvan - intuitivni feng šui.

POČISTI, ZAKRPI, OPERI...

    Nakon što ste ovoj vežbi posvetili izvesno vreme (preporuka je da je radite više puta i da svaka seansa ne traje manje od pola, ni više od dva sata po prostoriji), sačuvajte papir na kome ste sve beležili, jer će vam trebati za takozvanu 'bagva' fazu. Pošto ste tako uspostavili kontakt sa svojim prostorom, posmatrajući i uočavajući, vreme je za drugi korak: počisti, zakrpi, operi... Treba da se otvorite prema drugom pravilu feng šuija: promene treba da budu jednostavne i treba da slede princip malo - pomalo (nikada mnogo, previše, ni sve odjednom).
    Feng šui je terapija prostora, a prostor najviše zarobljavaju stare nepotrebne, neupotrebljive ili neupotrebljavane stvari. Zato krenite od vaših kesa sa starom odećom i obućom, nenošenim rukavicama i kožnim kaiševima, od starih i pocepanih tašni. Dajte ih nekome kome će biti potrebne, ili su mu već potrebne, ili ih naprosto bacite ako nikome ne trebaju.
    Sve ono što čuvamo, a ne treba nam, popunjava nam prostor i ne dozvoljava novim stvarima da nam dođu. Podrum i tavan takođe su sastavni deo drugog koraka feng šuija (pretraživanje po starim stvarima), da bi se eliminisalo nekorišćeno i nepotrebno.
   U ovu fazu spada uklanjanje nereda, bilo da je reč o slaganju knjiga, sklanjanju viška stvari sa stola ili garderobe u orman ... Ovde je posebno važno ukloniti i nered ispod kreveta na kojem spavate. U ovu fazu spada i pražnjenje korpe za veš, bacanje starih novina, izbacivanje sadržaja kante za otpatke. Sve što izgleda pretrpano - odtrpajte. Sve što se čini razbacano - složite. Što je nabacano - sredite. Što je prljavo operite, a što je prašnjavo - očistite.
    Drugim rečima, smatrajte da je proleće za vas već došlo i da ste otpočeli veliko prolećno spremanje. Obratite naročitu pažnju na lustere, naročito ako su u centru prostorije, kao što obično i jesu, kao i na zavese. Svetlo je veoma važno u terapiji prostora, i zato neka vaše zavese uvek budu čiste, baš kao i svi prozori.
    U sledećoj fazi potražite sve ono što je polomljeno ili je napuklo. Ono što ne može da se popravi - sklonite, bacite, ili zadržite samo deo koji vam treba a još je upotrebljiv. Ono što može da se popravi, popravite. Ako su vam stakla na prozorima napukla, zamenite ih. Nemojte ih lepiti, jer napuklina ostaje napuklina i ispod lepljive trake. i odražava se nepovoljno na životnu oblast u kojoj se prozor nalazi.
    Sva stakla i ogledala pažljivo prebrišite, tepihe i ćebad operite ili istresite. Obratite pažnju i na vaša ulazna vrata, kao i na sva ona u kući. Ona treba da budu čista, kao i prostor ispred njih. Ako vam se prostirka ispred vrata ne dopada, odstranite je odmah, bez razmišljanja. Takođe, svoje ime i prezime na vratima, ako živite u stanu, kao i na sandučetu za poštu, obeležite onako kako vam se najviše sviđa. Sve što se može počistiti, očistiti, prebrisati, izbaciti, popraviti, istresti, zameniti - popravite, počistite, zamenite, prebrišite i obrišite. Pogledajte pažljivo i svoje biljke, jer ono je veliki kolektor i transformator energije. Bolesne biljke presadite i promenite im mesto, slabe prihranjujte, suve listove odstranite, kaktuse i bockave biljke iznesite iz kuće.
    Značajno je naglasiti još jedno pravilo feng šuija: usredsredite se uvek samo na ono što već postoji u vašem prostoru. I zapamtite - korekcija i samo jedne stvari utiče na sve drugo u vašem životu.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana