Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Često postavljana pitanja - FAQ

  Ovde su predstavljena najčešće postavljana pitanja u vezi e learning sistema online kurseva koje korisnici postvljaju tehničkoj podršci. Koliko ste se puta našli u situaciji da ne možete otići na predavanje koje Vam je bilo bitno ili interesantno?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
   Ili ste možda pomislili da bi bilo dobro da završite neki kurs, ali se on održavao daleko od Vas i niste bili u mogućnosti da redovno pratite predavanja. Rešenje za sve ovo je model učenja koji je sada preko Beogradske Akedemije Računarskih Nauka i Link Group zastupljen i u našoj zemlji, a to je Učenje Na Daljinu ili Distance Learning System.

■ Šta je DLS?
DLS (Distance Learning System) je jedina multimedijalna i potpuno interaktivana platforma za učenje na daljinu u našoj zemlji. Ona objedinjuje veliki broj online kurseva i testova iz oblasti kao što su: engleski jezik, menadžment, marketing, računari i dr.

■ Kome je namenjen DLS?
DLS je namenjem svim korisnicima koji žele da unaprede i usavrše svoje znanje, učenicima i studentima. Posebno je namenjen onima koji zbog sprečenosti drugim obavezama nisu u mogućnosti da pohadjaju nastavu po klasičnom principu, zbog posla ili drugih privatnih obaveza.

■ Koje varijante korišćenja online kurseva i testova postoje?
Postoje dve varijante. Samostalna varijanta korišćenja i varijanta uz podršku predmetnog profesora.

■ U kojim terminima mogu da koristim DLS?
DLS možete koristiti 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, u periodima kada to Vama najviše odgovara.

■ Kakav mi je računar potreban?
Za korišćenje DL sistema dovoljan je svaki računar koji ima pristup internetu.  

■ Da li mi je potrebna Internet konekcija?
Da, za prijavljivanje na sistem i za otvaranje testova i materijala za učenje. Sam pregled materijala može se vršiti offline.

■ Kako se isporučuju multimedijalni materijali?
Neki od kurseva podrazumevaju određenu količinu multimedijalnih materijala visokog kvaliteta, koji se smeštaju na CD medij i dostavljaju na Vašu poštansku adresu. Stoga Vas molimo da obavezno unesete kompletnu i tačnu adresu na kojoj ćete biti u mogućnosti da primite svoj CD. Kada kurs sadrži materijal na CD-u u cenovniku kurseva stoji napomena: (+CD).

■ Sa kog mesta mogu da koristim DLS?
DLS možete koristiti sa bilo kog računara povezanog na Internet , kod kuće, na poslu, putovanju i sl.

■ Da li sam vezan za računar sa kojeg se prijavim i počnem korišćenje?
Ne, DL sistemu možete pristupati sa bilo kog računara i sa bilo kog mesta, nevezano od mesta prijave.

■ Kako izgleda samostalna varijanta korišćenja?
Samostalna varijanta omogućava autonomno korišćenje sistema pristupom materijalima i testovima za vežbanje. Korisnik sam prelazi gradivo i polaže testove po modulu. Kod online testova korisnik samostalno polaže testove.

■ Kako izgleda varijanta korišćenja uz pomoć predmetnog profesora?
Varijanta sa instruktorom podrazumeva pomoć nastavnika, putem postavljanja pitanja, dobijanja zadataka za izradu u toku kursa, slanja fajlova i sl. Kod online testova profesor šalje korisniku komentar posle urađenih testova.

■ Kako da se registrujem?
Registracija se ostvaruje na ovoj adresi. Vaše lično korisničko ime (username) birate sami a lozinku (password) za pristup sistemu učenja na daljinu dobijate na mail nakon što izvršite registraciju.

■ Kako se prijavljujem na sistem?
Na sistem se prijavljujete preko adrese www.link-elearning.com, kucanjem Vašeg korisničkog imena i šifre koju ste dobili na mail, a u predviđenom prostoru za to, u levom delu strane. Animirano uputstvo možete pogledati ovde.

■ Koji program koristim za pristup online kusevima i testovima?
Kompletan sistem je browser based, što znači primenu bilo kog Internet browsera, na primer Internet Explorer-a, Mozilla Firefox-a ili Opere.

■ Da li mi je potreban dodatni softver?
Za pregledanje nekih elemenata nastavnih jedinica, biće vam potreban Adobe Reader.

■ Koji su osnovni elementi online kurseva?
Osnovni elementi kurseva su: modul, jedinica i element.

■ Kakva je struktura materijala za učenje?
Svaki kurs sastoji se od određenog broja nastavnih modula. Nastavni moduli sadrže određeni broj nastavnih jedinica. Svaka nastavna jedinica sadrži određeni broj nastavnih elemenata. Izgled elemenata kursa možete pogledati u delu 'informacije o kursu' u animiranom uputstvu.

■ Koji su ostali elementi online kurseva?
Dodatni elementi su test, projekat, rečnik pojmova, kao i korisnički materijali i pitanja.

■ Šta su nastavni moduli?
Svaki kurs sastoji se iz određenog broja nastavnih oblasti ili celina, koji se nazivaju nastavni moduli.

■ Šta su nastavne jedinice?
Svaki nastavni modul sastoji se iz određenog broja nastavnih jedinica, koje odgovaraju po konceptu onome što u klasičnim školama zovemo školski čas. Pogledajte kako izgledaju nastavne jedinice u animiranom uputstvu.

■ Šta su nastavni elementi?
Nastavni elementi podrazumevaju same lekcije i materijale za učenje. Obuhvataju multimedijalne materijale (audio ili video tipa), tekstovi u pdf formatu, Internet stranice i sl. Za svaku nastavnu jedinicu postoji više nastavnih elemenata.

■ Šta su testovi napredovanja?
Testovi napredovanja su testovi provere znanja, nakon svake nastavne jedinice. Sadrže manji broj pitanja.

■ Šta su testovi po modulu?
Testovi po modulu su testovi provere znanja nakon svakog nastavnog modula i koriste se kao testovi provere znanja nakon svake pređene oblasti. Obično sadrže veći broj pitanja, shodno veličini nastavnog modula. Na osnovu testova po modulu, proverava se Vaš nivo znanja posle pređene oblasti. U animiranom uputstvu, možete pogledati gde se nalaze testovi po modulu.

■ Šta su projekti?
Projekti su radovi korisnika sistema, koji oslikavaju stečeno znanje tokom kursa. Projekat može biti seminarski rad o nekoj temi, programerski zadatak, prevod lekcije stranog jezika i sl., u zavisnosti od prirode kursa. Kvalitetni radovi se javno objavljuju i stavljaju na uvid ostalim korisnicima sistema. Korisnici dobijaju projekte na izradu u dogovoru sa profesorom, samo u slučaju da su se odlučili za varijantu kursa sa instruktorom.

■ Koji tipovi pitanja postoje na testovima?
Pitanja mogu biti u formi izbora od ponuđenih odgovora, dopunjavanja određenih polja, prepoznavanja pojedinih pojmova sa slika i dr. Neke od besplatnih testova možete isprobati na ovoj adresi. U animiranom uputstvu su detaljno prikazani svi tipovi pitanja na testovima.

■ Šta su krediti?
Krediti predstavljaju način vrednovanja aktivnosti i ostvarenih rezultata korisnika sistema za učenje na daljinu. Krediti se dodeljuju studentima ili korisnicima koji su se odlučili za varijantu kursa sa instruktorom. Više o kreditima možete saznati u animiranom uputstvu, u delu Informacije o kursu --> krediti.

■ Kako se dodeljuju krediti?
Krediti se dodeljuju nakon svakog pređenog modula prema unapred definisanim ponderima, na osnovu pokazanih rezultata na tom modulu. Više o kreditima možete saznati u animiranom uputstvu, u delu Informacije o kursu --> krediti.

■ Šta znači praćenje aktivnosti?
Nastavnik za svakog polaznika kursa prati broj pristupa sistemu, kao i broj otvaranja pojedinih modula i jedinica. Polaznik takođe uvek ima uvid u broj pristupa i otvaranja pojedinih elemenata sistema.

■ Mogu li da postavim pitanje nastavniku?
Da, ako ste kupili varijantu kursa sa instruktorom. Ukoliko imate pitanja vezana za obrađivanu nastavnu jedinicu, možete kontaktirati nastavnika i postaviti pitanje. Nastavnik je u obavezi da odgovori na pitanje u roku od 24 časa. Postavljanje pitanja profesoru je prikazano u animiranom uputstvu, u delu Pregled ličnih poruka --> Postavljanje pitanja profesoru.

■ Imam li tehničku podršku?
Da, svaku grešku i nefunkcionalnost u sistemu možete prijaviti na e-mail podrska@link-elearning.com ili na broj telefona + 381 11 7856-130, takođe možete poslati i poruku koristeći kontakt stranicu.

■ Koji su uslovi za dobijanje sertifikata?
Ukoliko polaznik samostalno prati kurs, uslov za dobijanje sertifikata je da uradi sve testove u okviru konkretnog kursa i da na svakom od njih ostvari najmanje 75% uspešnosti. Ukoliko polaznik prati kurs uz asistenciju instruktora, potrebno je da, pored toga, uradi i dodatne assigmente i taskove koji su mu zadati.

■ Kako mogu da poručim kurseve?
Kurseve i testove možet poručiti na 3 načina:
- Preko interneta sa stranica cenovnik kurseva ili cenovnik testova,
- Lično u našim prostorijama na adresi Cara Dušana 34, Zemun od 8-20h svakog radnog dana i od 9-14h. subotom.
- Putem telefona + 381 11 7856-130

■ Kako se vrši plaćanje?
Ukoliko porudžbinu izvršite sa našeg sajta plaćanje možete izvršiti direktno na sajtu uz pomoć Vaše kreditne kartice. Takođe, moguće je slanje pouzećem na teritoriji Srbije, i u tom slučaju Vaš kurs ili test plaćate poštaru. Uplata uplatnicom na naš žiro račun ili uplata preko računa firme su takođe otvorene opcije. Kurseve šaljemo u sve zemlje sveta.

■ Da li mogu da poručim kurs ako se nalazim izvan teritorije Srbije?
Naravno. Naši korisnici se nalaze širom sveta. Sve od Australije, Hong Konga, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Austrije, Nemačke i Danske pa do SAD-a i Kanade.

■ Koji je rok isporuke za porudžbine izvan Srbije?
Rok isporuke zavisi od zemlje u kojoj se nalazite. Za zemlje jugoistočne Evrope rok isporuke je 5-7 radnih dana. Za ostale evropske zemlje rok isporuke je do 10 radnih dana. Za ostatak sveta rok isporuke se kreće između 10 - 25 radnih dana. Za detaljnije informacije obratite se našoj podršci.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Poslovni Kursevi OnlinePoslovni Kursevi Online - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana