vrh


PRELAZAK NA DIGITALNU TELEVIZIJU

KAKO, NA KOJI NAČIN I SA ČIME?
KAKO ODABRATI TELEVIZOR? 
     


    Dragi posetioci sajta, doba digitalne televizije i digitalnog signala pokucalo je i na naša vrata i trebalo bi da ga dočekamo spremni i informisani.
Mnogi danas još nisu načisto sa digitalnim signalom i šta treba raditi da bi se mogla gledati takva televizija.

    Zato ćemo vam ovde objasniti osnovne pojmove i sve ono što treba da uradite da biste sebi omogućili gledanje televizije preko digitalnog signala.

POTREBNA OPREMA

   Za prijem digitalnog signala potrebna vam je sledeća oprema:

televizor - Lcd i plazma televizori uglavnom već svi imaju u sebi ugrađen digitalni tjuner  - oznaka DVB-T, mada treba biti obazriv kod kupovine novog lcd i plazma tv-a, jer se kod nas prodaje sve i svašta, pa tako i ovi televizori koji u sebi nemaju potreban tjuner. Zato obratite dobro pažnju pri kupovini!)

antena - biće vam dovoljna antena koju već koristite, to jest za prijem digitalnog signala potrebna je obična UHF antena (riblja kost), koja bi tebala biti krovna antena,  i usmerena prema odašiljaču. U mestima koja su bliže odašiljaču i u području jačeg signala, prijem digitalnog signala moguće je ostvariti i običnom sobnom antenom, po potrebi s ugrađenim pojačivačem.

digitalni prijemnik (risiver, tjuner) - ako u vašem televizoru već nije ugrađen digitalni prijemnik. Digitalni risiver omogućava prenos DVB-T signala iz antene u vidljivu sliku na vašem televizoru.


KAKO SVE SPOJITI I POVEZATI

    Prilikom povezivanja, antena se priključuje u digitalni risiver, umesto do sada u televizor. Digitalni risiver je potrebno povezati s televizorom posebnim SCART kabelom - koji se inače dobija uz risiver ili se zasebno kupi u svakoj tehno prodavnici. Nakon toga će biti potrebno pronaći DVB-T kanale putem daljinskog upravljača koji ste dobili sa digitalnim risiverom, a to ćete uraditi tako što odaberete opciju za automatsko ili ručno pretraživanje. Noviji modeli televizora već imaju u sebi ugrađeni digitalni risiver tako da ćete na njima uraditi isti postupak.
    Ako digitalni signal želite da primate na vašem računaru, potrebno je nabaviti i instalirati DVB-T karticu (i naravno instalirati drajvere koje ćete dobiti na pratećem disku uz karticu) s kojom obično dolazi mala stolna antena. U mrežama MUX A i MUX B, svi DVB-T odašiljači će raditi na UHF frekventnom području, pa je potrebno koristiti prijemnu UHF antenu ili univerzalnu VHF/UHF antenu.

KAKAV DIGITALNI RISIVER UZETI

    Koji ćete digitalni risiver kupiti najviše zavisi od toga kakve su vam potrebe, a naravno i o vašim finansijama. Najčešće će biti dovoljan i najjeftiniji digitalni risiver kojeg možete naći u tehničkim radnjama.
    Kako bi se odlučili koji digitalni risiver će vam trebati, potrebno je znati kako se dele digitalni risiveri:

Zemaljski, ili satelitski digitalni risiver?

    Digitalne TV risivere možemo podeliti na zemaljske i satelitske digitalne risivere. DVB-T je skraćenica od Digital Video Broadcasting - Terrestrial, gde Terrestrial znači - zemaljski. Za razliku od zemaljske televizije, postoji i satelitska televizija za čije gledanje je potrebno imati DVB-S risiver. Eksperimentalna RTS , kao i u našoj okolini Hrvatska televizija  odašilju zemaljski digitalni signal - DVB-T, pa tako znači da vam je za gledanje digitalne televizije potreban DVB-T prijemnik.

    VAŽNA NAPOMENA: Srbija je 2012. godine prešla na potpuni digitalni signal, ali kod nas su se opredelili na najnoviju DVB-T2 tehnologiju i MPEG4 format, tako da će vam za prijem takvog digitalnog signala biti potreban novi risiver koji podržava ovaj format. Ovakvi risiveri koji na sebi nose oznaku Freeview HD su tek počeli da se pojavljuju na Zapadu i cena im je preko 100 eura (slika desno).

    Takođe, što se tiče televizora, i velike TV firme, kao što su Sony, Panasonic i LG tek su počele da izbacuju televizore sa ugrađenim DVB-T2 risiverom. Prema tome, kada je naša televizija u pitanju i budući digitalni signal, ne treba se zaletati i kupovati bilo šta, već videti šta i kako.   

MPEG2, ili MPEG4 digitalni risiver?

    Digitalne risivere možemo podeliti i po vrsti digitalnog signala, pa tako imamo one koji signal dekodiraju u MPEG2 i MPEG4 formatu. MPEG2 format slike je standardnog kvaliteta (SD - standard definition), kakav se i do sada prikazivao na televizijskim uređajima, dok je MPEG4 format slike HD kvaliteta - višestruko kvalitetnija slika i moguće ga je primati samo preko digitalnog signala, a dekodirati digitalnim risiverom koji podržava MPEG4 standard. MPEG4 digitalni risiveri su i mnogo skuplji od MPEG2 digitalnih risivera, treba napomenuti da će MPEG4 digitalni risiver podržati MPEG2 format, dok obrnuto nije slučaj, znači sa MPEG2 risiverom nećete moći dekodirati MPEG4 format.
    Trenutno RTS sa svojim eksperimentalnim digitalnim signalom, kao i Hrvatska državna televizija emituju signal u SD kvaliteta, znači da vam je dovoljan risiver sa  MPEG2 dekoderom.
    Pošto treba gledati u blisku budućnost, sigurno je da će tada sve televiziji odašiljati digitalni signal u MPEG4 formatu, tako da ako sada kupujete novi televizor, gledajte da u sebi ima DVB-T opciju koja podržava MPEG4 format.
    Ako kupujete samostalni digitalni risiver koji ćete spojiti na vaš postojeći TV, za sada će vam sasvim dobro poslužiti risiver sa MPEG2 dekoderom.   
    Trebate imati na umu i sledeće: ako spajate HD digitalni risiver (MPEG4) na običan TV, nećete moći gledati TV program HD kvaliteta, makar se i nalazili u području pokrivenim MPEG4 signalom. Uz HD digitalni risiver, potrebno je imati i HD televizor - lcd ili plazma, koji će prikazivati sliku HD formatu.

Samostojeći, ili integrirani digitalni risiver?

    Digitalne risivere možemo da podelimo i prema obliku i to na samostojeće i integrisane. Samostojeći DVB-T risiveri izgledom podsjećaju na male DVD plejere koji se kablovima povezuju na TV.
    Integrisani risiveri su oni koji su već ugrađeni u televizore novije generacije (lcd i plazme) i nema potrebe za dodatnim spajanjem kabelima. Ako planirate svoj stari CRT televizor da uskoro zamenite novim, onda svakako gledajte da taj novi televizor ima ugrađen DVB-T risiver, da ne morate da kupujete poseban risiver za dekodiranje digitalnog signala.

SCART, CINCH, ili HDMI priključak?

SCART, CINCH i HDMI su najčešće vrste priključaka koji se nalaze na digitalnom  risiveru, i preko kojih ćete sa dobijenim kablovima povezati digitalni risiver sa  televizorom, DVD-om, ili nekim drugim uređajem.
    S kakvim priključcima trebate kupiti digitalni risiver, najviše će zavisiti od priključaka na vašem televizoru.    Zato pogledajte kakvi su priključci na vašem televizoru.

Ukoliko vaš televizor posjeduje SCART priključak (slika levo), gotovo svi digitalni risiveri imaju SCART priključak, pa ćete digitalni risiver jednostavno spojiti sa vašim televizorom  SCART-SCART kabelom.

Ukoliko vam je TV sa CINCH priključkom, tada možete potražiti i digitalni risiver sa CINCH priključkom i spojiti ga CINCH-CINCH kabelom, ali nije nužno, jer postoje i SCART-CINCH kabeli, pa se i tada digitalni risiver  lako spaja s televizorom.

Ako vam je televizor novije generacije -  lcd ili plazma, koji na sebi ima HDMI priključak, tada je potrebno kupiti i digitalni risiver sa HDMI priključkom, pa ih tada i spojiti sa HDMI kabelom.

    Treba napomenuti da kablovi uglavnom ne dolaze u pakovanju sa digitalnim risiverima, pa ih je zato potrebno zasebno kupiti.

Jedan, ili dva SCART-a na digitalnom risiveru?

    Digitalni risiveri razlikuju se i po broju priključaka na zadnjoj strani. Za spajanje digitalnog risivera sa televizorom dovoljan je i samo jedan priključak, obično SCART, međutim, ako imate još neki uređaj spojen na TV, a preko kojih gledate ili snimate TV program, tada ćete i njih morati spojiti na digitalni risiver.
    Danas je to obično DVD snimač na koji mnogi snimaju Tv program, ti u tom slučaju ćete na digitalnom risiveru morati imati još još jedan SCART priključak s kojim ćete spojiti DVD snimač na digitalni risiver.

    Ako imate više različitih uređaja uređaja, a svaki  od njih ima različite priključke, dobro je onda kupiti digitalni risiver sa različitim vrstama priključaka, ili sa više istih priključaka. Ovi risiveri su i skuplji, pa tako ako nemate drugih uređaja priključenih na TV, a ne planirate uskoro kupiti neki, dovoljan je i digitalni risiver sa samo jednim SCART priključkom.

USB priključak na digitalnom risiveru

    Postoje digitalni risiveri i sa USB slotom i tada ga USB kabelom možete spojiti sa nekim uređajem za skladištenje podataka. Na ovaj način multimedijalne zapise koje imate na USB memoriji  - slike, muzika, filmovi - možete preko digitalnog risivera gledati ili slušati na vašem televizoru, a ako  digitalni risiver poseduje i opciju snimanja na USB memoriju, tada programe digitalne televizije možete  i snimati na vaš USB memorijski uređaj.

    Danas uglavnom i najjeftiniji digitalni risiveri imaju na sebiUSB priključak za pregledavanje multimedijalnog sadržaja USB memorije, ali samo skuplji modeli imaju mogućnost i snimanja na USB memoriju.

KADA IMATE VIŠE TELEVIZORA
 U DOMAĆINSTVU

    Ukoliko kod kuće imate dva ili više televizora, za svaki od njih trebaće vam uređaj za prijem digitalnog TV signala. Jedan uređaj možete koristiti samo na jednom televizoru.


KAKO ODABRATI NOVI TELEVIZOR?

    Ovo pitanje često muči i poznavaoce materije, s obzirom na to da se tehnologija neprekidno usavršava, a na tržiše se izbacuju sve savremeniji (i komolikovaniji) modeli. Nekada davno, televizijski uređaji su se kupovali svakih 10, pa i do 20 godina, dok je danas taj rok znatno skraćen, uglavnom zahvaljujući tehnološkom napretku koji je uzrokovao pad cena i brojne inovacije, a tu je i činjenica da se više ne prave televizori (i druga roba) sa tako dugim vekom trajanja, jer cilj kompanija je da se proizvodnja obnavlja i naravno - vrte pare.Itraživanje je pokazalo da korisnici koji imaju neki model TV-a stariji od 3-5 godina, već razmišljaju da kupe novi, jer su se već pojavili novi TV-i, lepši i sa novih mogućnostima. Ako odlučite krenuti u trgovinu po novi TV, evo nekoliko korisnih saveta.

PLAZMA ILI LCD: Ova dilema će se nametati čim krenete u potragu za novim TV-om. Razlike su danas mnogo manje nego što su nekada bile. Za istu količinu novca dobićete plazma TV veće dijagonale erkana, dok s druge strane plazma televizori troše nešto više električne energije nego LCD i LED, mada to nije toliko strašno kako je bilo pre desetak godina kada su plazme 'gutale' struju. Kada je struja u pitanju, imajte u vidu da i LCD ogromnih dimenzija - preko 50 inča troše mnogo struje.
    Plazma tehnologija ekrana omogućava znatno bržu promenu sadržaja piksela, pa se zato kaže da su plazma televizori brži, što dolazi do izražaja kod brzih pokretnih scena. Pokretna plazma rezolucija je i dalje superiorna u odnosu na LCD, iako su im se najnoviji LCD modeli, koji uključuju napredne procesore i algoritme procesiranja slike veoma približili.
    Ako bismo običnim rečnikom uporedili sliku ove dve vrste televizora, slika na plazmi je tamnija i jasniji su brzi pokreti. S druge strane, pri statičnoj slici primetno je da se slika lagano trese - slično efektu gledanja u stari TV sa katodnom cevi. Boje su izraženije i atraktivnije kod LCD TV-a i na njemu je ugodnije gledati statičniju sliku poput one sa računara. Nravno, sve ovo upoređivanje važi samo ako se gledaju plazma i LCD iz iste cenovne kategorije. Ipak, danas mnogi ne žele ni da čuju za plazma TV zbog famoznog 'burn-in' efekta, odnosno karakteristike da se 'upeče' statična slika i da je pomalo vidite i kad nestane sa ekrana.

DIMENZIJE EKRANA: Glavna tri faktora koji utiču na odabir dimenzije dijagonale ekrana TV-a su: budžet, udaljenost gledanja od ekrana i rezolucija ekrana. Što je ekran veći, to je i skuplji, uz napomenu da su veliki plazma ekrani ipak nešto jeftiniji od isto toliko velikih LCD-a. Treba napomenuti da plazma ekrani počinju od 42 inča - 107 centimetara, 1 inč=2.54 cm.
    Za najpopularniju LCD dijagonalu od 32'' (82 cm) idealna udaljenost je od 1.3-3.7 metara. Za 42'' to je 1.7-4.8 metara, a za 52'' to je 1.8-5.2 metra.
    Kada je dimenzija ekrana u pitanju, savet koji će vam dati svaki vlasnik plazma ili LCD televizora je: kupite televizor najveće dijagonale koji možete da finansijski priuštite.

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE: Pri odabiru televizora uvek ćete se susresti s tipičnom skraćenom listom tehničkih karakteristika. Ono na šta treba posebno skrenuti pažnju je rezolucija ekrana koja je u većini slučajeva HD Ready (1366/768) ili FUll HD (1920/1080). Što se kontrasta tiče, što je veća kontrastna mera, to će slika bolje izgledati.

SMART MOGUĆNOSTI: Trenutno najnapredniji modeli televizora mogu da se spoje na Internet, što omogućavas korišćenje internet servisa: e mail, komplet surfovanje, YouTube, fejs, tviter i sve ono što Internet pruža... Smart funkcionalnost se razlikuje od proizvođača do proizvođača, ali od generacije televizora, tako da vam predlažemo da dobro proučite specifikaciju pre kupovine ovakvog TV-a. Pametni televizori će se bez problema spojiti na sadržaje koji se nalaze na računarskoj mreži. Najnapredniji proizvođači pružaju mogućnost da sami krojite funkcionalnsot vašeg Smart TV-a daunloadovanjem najrazličitijih aplikacija, baš kao i kod pametnih telefona. Takođe, deo pametnih televizora možete da kontrolišete i putem vašeg telefona, kao i pokretima ruku umesto daljinskog upravljača.

3D TV: Ako kupujete televizor više klase, nemate puno izbora - svi su 3D. Ovo je svakako atraktivan novitet, ali masovnu popularnost još sprečava problematična nabavka šireg 3D sadržaja, kao i problemi sa glavoboljom i vrtoglavicom kod manjeg broja ljudi, uzrokovanih načinom na koji se 3D slika stvara. 3D sadržaj možete gledati spajanjem na 3D TV satelitski program ili putem 3D BluRay plejera i 3D BluRay filma. Pojedini televizori imaju ugrađeno pretvaranje 2D signala u 3D, što je zgodno, ali je efekat vrlo malo izražen i manje kvalitetan nego kod sadržaja snimljenog 3D kamerom kod kojeg ulazite u jedan novi čarobni tehnološko virtuelni svet.

UREĐAJI ZA SPAJANJE: Pažnju treba obratiti na mogućnosti modela za spajanje audio-video signala.
Najčešće će biti dovoljan jedan skart (stariji analogni standard) ili dva HDMI (novi digitalni standard). Što je kvalitetniji i bolji TV, to ima više audio-video ulaza. Na novim televizorima ćete pronaći i USB priljučak gde možete da umetnete fleš memoriju ili hard disk i na TV ekranu gledate slike, filmove, slušate muziku... Takođe, mnogi televizori danas imaju i čitače kartica u sebi, pa jednostavno izvadite karticu iz mobilnog, fotoaparata ili kamere, umetnete u TV i - sve je na TV-u... Smart televizori imaju i mrežno spajanje, bilo žično ili bežično.
Web design & development Željko C.