Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Baba Vanga

     Doći Će Zlatno Doba. 2046. uzgajat će se ljudski organi, a 2076. vladaće komunizam - tvrdila je Vangelia Gušterova. Slepa bugarska proročica Vangelia Gušterova, poznatija kao Baba Vanga, slavu je stekla i izvan svoje zemlje zahvaljujući Internetu i ispunjenim proročanstvima o svetskim katastrofama. Vidovita starica umrla je 11.augusta 1996. godine, a još dan danas sve zadivljuje tačnošću svojih reči.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
    Ovo je prilika da se podsetimo mnogobrojnih proročanstava koje je prorekla, a koje je život kasnije potvrdio, kao i onih koja se još nisu ostvarila jer događaji koje je prorekla treba da se dese za dvesta, pa i više godina.
    Baba Vanga je rođena 3. oktobra 1911. kao Vangelia Pandeva Dimitrova u Strumici u Makedoniji. Rano je ostala bez majke, a otac joj je bio mobilisan u bugarsku vojsku u toku Prvog svetskog rata, tako da su je neko vreme čuvale komšinice. Kao devojčica bila je mršava, lepuškasta, plavooka i riđokosa. Volela je da se igra 'doktora' i da drugaricama preisuje razne trave. Priča se i da je volela da se igra na neobičan način, na šta se njen otac užasavao: okretala je beonjače glumeći slepu osobu, i pravila se kao da prosi. Koju godinu kasnije, kada je imala dvanaest godina, zaista je izgubila vid. Zahvatila ju je jaka oluja, koja ju je nosila sotinama metara. Našli su je živu i očiju punih peska, zbog čega je i oslepela. Zanimljivo je da je tri godine provela u domu slepih u Zemunu gde je naučila brajovu azbuku, svirati klavir i šiti. U Bugarsku se morala vratiti nakon smrti pomajke da bi se brinula za mlađu braću i sestre.
    Svoje moći je postepeno otkrivala sa šesnaest godina, kada je pomogla ocu da pronađe ukradenu ovcu, gde je tačno opisala dvorište gde se ovca nalazila. Sve češće sanjala je o neprijatnim događajima koji su se kasnije ostvarivali. No, konačni susret sa njenim tajanstvenim moćima desio joj se početkom Drugog svetskog rata, koji je takođe prorekla godinu dana pre no što će Nemci ući u Jugoslaviju. Naime, Vangin stariji brat Vasil pridružio se partizanima. Sestra ga je molila da ne ide, jer će biti ubijen, sa samo 23 godine. Brat Vasil joj nije poverovao, otišao je u junu, a već u oktobru 1941. godine zarobili su ga Nemci. Zverski su ga mučili, a zatim streljali. Ovo je bilo tužno potvrđivanje Vanginih moći.
    Mnogi su dolazili tokom ratnih godina, a 8.aprila 1942. godine i sam bugarski car Boris III. Rečeno mu je da dobro zapamti 28.avgust, kada bi trebalo da bude 'spreman da smesti svoje vlasništvo u ljusku od oraha'. Car Boris umro je 28.avgusta 1943. godine.
    U vreme Drugoga svetskog rata posetio ju je i Hitler koji je iz njene kuće izašao uzrujan jer mu je prorekla neslavan kraj.
    S obzirom na to da je bila u dobrim odnosima s vrhom bugarske komunističke partije te da je često viđana u društvu Todora Živkova, skeptici smatraju kako je svoju popularnost mogla zahvaliti barem delomično informacijama koje je dobijala od bugarske tajne službe. Takođe, baba Vanga govorila je u vrlo jakom dijalektu i bila polupismena tako da su njene reči tumačili i zapisivali njeni suradnici.
    Teška vremena za baba Vangu nastupila su posle 9.septembra 1944. kada su na vlast došli komunisti. A napadi su dolazili sa dve strane - od Crkve i od vlasti. Crkva je smatrala Vangu poslanikom nečastivog koji odvaja pastvu od vere, dok su komunisti bili ubeđeni da ona svojim predskazanjima šiti sujeverje i odvlači proletarijat od građenja socijalizma. No, nekako se našlo rešenje - komunističke vlasti uvele su državnu taksu za posetu baba Vangi, koja je iznosila 10 leva za Bugare i 50 dolara za strance. Pomoću ove takse je država do 1990. godine zaradila preko devet miliona leva.
    Ali ni to nije Vangu spasilo nemilosti, pogotovo kada je nesmotreno objavila da će umreti Stanljin, pola godine pre nego što će se to ostvarno desiti i zbog čega je neko vreme bila u zatvoru. Drugi skandal izbio je kada je kod Vange pronađeno 'čitavih' 90 hiljada leva, koji su bili dar njenih zahvalnih posetilaca. Tada joj je pomogla Ljudmila, ćerka bugarskog predsednika Todora Živkova, koja je imala veliki autoritet u partijskom rukovodstvu, a bila je veoma inteligentna, svestrano obrazovana i interesovala se za istočnjačka učenja.
    Ljudmila je pokrenula istraživanje fenomena baba Vange i 1967. godine pokrenula je gradnju specijalne laboratoriju koja se bavila proučavanjem vidovitosti. Vanga je dobila zvanje 'savetnika' sa platom od 200 leva mesečno. Upravnik laboratorije profesor Georgij Lozanov sakupio je dosije sa oko sedam hiljada najupečatljivijih slučajeva. Kroz baba Vanginu sobu godišnje je prolazilo oko 100.000 ljudi. Bezbroj je sudbina koje su se tu rasplitale, a koje su Vangi, kako je objašnjavala govorili mrtvi koji su, zajedno sa živima, ulazili kod nje. Tvrdila je da njene paranormalne sposobnosti imaju veze s nevidljivim bićima koja joj šalju informacije o prostoru i vremenu.

RUSIJA U VIĐENJU

    Retko je slepa proročica govorila o politici, sudbinama država ili planete Zemlje, verovatno poučena progonima koje je doživela kada bi joj se omaklo da saopšti neki globalni događaj koji nekome nije odgovarao. A ono što bi ipak rekla pokazalo se zastrašujuće tačnim predviđanjem.
    Januara 1968. godine rekla je: 'Zapamtite Prag! Prag će se uskoro pretvoriti u akvarijum, u kojem će ludaci loviti ribu! Da-da, baš tako! Kao što se zna, u avgustu su Rusi ušli u Čehoslovačku.
    Aprila 1996. u intervjuu listu 'Nova ruska reč' rekla je da nema opasnosti od ponovnog dolaska komunista na vlastr Rusiji i da će Jeljcin ponovo biti izabran. A verovatno najšokantnije predskazanje dala je 1980. godine. Rekla je bukvalno sledeće: 'Na kraju veka, u avgustu 1999. ili 2000. godine, Kursk će prekriti voda i svet će plakati nad tim'. Stanovnici grada Kurska upali su u pravu psihozu tokom 2000. godine, a avgusta te godine, ispostavilo se da se ne radi o gradu, već o nuklearnoj podmornici 'Kursk', čiju je posadu zaista čitav svet oplakivao.
    Takođe, još 1989. godine je rekla: 'Strava, strava! Američki blizanci past će nakon što ih napadnu čelične ptice, vukovi će zavijati u grmlju, nevina krv biće prolivena'. Baba Vanga je tada predvidela napad na Svetski trgovački centar 11. septembra 2001. Blizanci su doista srušeni, i to u vreme mandata predsednika Buša čije prezime u prevodu znači znači grm.
    'Svet će preživeti mnogo kataklizmi, moćnih zemljotresa. Promeniće se ljudsko saznanje. Nastaće teška vremena, ljudi će se podeliti po znaku vere...' - govorila je Vanga. Teška vremena svakako su već sada - tu su zemljotresi, cunamiji, poplave, padovi aviona, nesreće, čudne bolesti koje donose još čudniji virusi...
    No, još 1988. godine baba Vanga je videla i nešto pozitivno, kada je rekla: 'Bićemo svedoci sudbonosnih zbivanja. Dva velika rukovodioca sveta pružili su jedan drugom ruku (ovde je očigledno mislila na Gorbačova i Regana). Ali, proći će još mnogo vremena, mnogo će vode proteći, dok dođe Osmi - on će potpisati konačan mir na planeti'.
    'Osmi' je možda već došao - otkako je Rusija dopunila svetsku 'veliku sedmorku'. Vanga je 1979. godine govorila: 'Sve se otapa, samo će jedno ostati nedirnuto - slava Vladimira, slava Rusije. Neće se samo očuvati, već i postati vlastelin sveta'. Da li se ovde radi o Vladimiru Putinu? Saznaćemo, nadamo se ... S druge strane, ruski istraživači paranormalnog zanimali su se za babu Vangu, no njihovi su zaključci i dalje tajna, jedino se zna da je opšti dojam koji je ostavila na Ruse prilično uverljiv.
     Još 1960. godine govorila je sledeće: 'Godine 2018. voz će leteti na žici od sunca. Prestaće se sa eksploatacijom nafte, a Zemlja će se tada odmoriti'. I, zaista, za 2018. godinu ruski naučnici planirali su početak eksploatacije helijuma 3 sa Meseca. helijum 3 je produkt sunčevog delovanja i gorivo za termonuklearni reaktor, koji je, u suštini - malo, veštačko Sunce.
    Vanga je najavila da će biti nađen i život u kosmosu, čime će se razjasniti i kako se pojavio na Zemlji. Verovala je u vanzemaljce i prorekla je da će ljudi, ali tek za oko 200 godina, uspostaviti vezu s vanzemaljcima, iako mnogi od njih već godinama žive na Zemlji. Dolaze s planeta koji se zove Vamfim i treći je planeta od Zemlje. Recentna istraživanja koja pokazuju da na Europi, Saturnovom mesecu možda postoje tragovi života mogla bi se pokazati kao vrlo istinita.
    Govorila je i da Jurij Gagarin nije umro, već da je 'uzet'. Ali nije dalje pojašnjavala ko i zašto ga je 'uzeo'.

DUŠA JE BESMRTNA
   
    Smrti se nije plašila, jer je znala da je duša besmrtna. Baba Vanga bila je vrlo neugodna prema ljudima koje je smatrala zlima, gotovo je uvek raskrinkavala njihove grehe i mane. A što se bolesti tiče - znala je Vanga da leči travama, i govorila je da svakoga treba lečiti samo biljkama koje rastu u zemlji u kojoj dotični živi. No, nije mogla da izleči i svog supruga. Dvadeset godina živeli su u srećnom braku, da bi poslednje godine njen muž Mitko počeo da pije. Dok joj je muž umirao, klečala je pored njegovog kreveta, a iz slepih očiju tekle su joj suze. A kada je on izdahnuo, prestala je da plače i zaspala je. Dugo je spavala, a kada se probudila, objasnila je da je vodila voljenog čoveka 'do mesta koje mu je bilo namenjeno'.
    Tačno je predvidela i dan svoje smrti, 11. august 1996. godine. Bilo je onih koji su očekivali da posle tog dana Bugarsku zadesi kakva prirodna ili politička 'kataklizma'. Ali, ni traga nije bilo od toga. Priča se da njen duh lebdi nad Bugarskom i da zato ovu zemlju mimoilaze nemiri, ratovi i beda koji su se nadvili nad ostatkom Balkana. Na samrti, baba Vanga je rekla da je njene moći nasledila jedna desetogodišnja devojčica koja živi u Francuskoj, i da će svet uskoro saznati za nju.
    Vanga je sahranjena u crkvi Svete Petke u Petriču (slika gore), čiju je gradnju ona inicirala i pomogla. Ova crkva je prva koja je izgrađena posle pola veka komunizma u Bugarskoj.   

POSLEDNJI INTERVJU

    Tek se nedavno saznalo za intervju koji je baba Vanga dala ukrajinskom biznismenu i dopisnom članu ukrajinske Akademije prirodnih nauka Anatoliju Lubčenku. Proročica je Lubčenka obavezala da njene reči ne objavljuje do početka novog veka. Lubčenko kaže:
    - Bio sam kod nje 1994. godine tokom odmora u Bugarskoj. Pričalo se da je Vanga bolesna, i da se ne nadam da ću je videti, no, kada sam doputovao u Petrič, iz gomile pred kućom izašao je muškarac i pozvao me je unutra. Ona je ležala na krevetu, bilo je veoma tiho, a nad posteljom su kružile muve. Prva je i pitala gde mi je otac. Odgovorio sam da je u Nemačkoj. Dugo je ćutala i shvatio sam da ona zna za njegov rak. 'Uskoro će tu bolest pobediti, zakovati u gvožđe. No, tvom ocu to neće pomoći'. Potom je još oćutala i dodala: 'A za tebe će biti dobro. Kijev je dobar grad, vidim...' Tada sam pomenuo da imam kod sebe diktafon sa kasetom, na kojoj su bili časovi engleskog. Pitao sam mogu li da snimim razgovor. Nasmejala se i rekla: 'Može, samo do novog veka to nikome ne daj'. Nastavak razgovora je tekao ovako:
    - Kako ste postali vidoviti?
    - Često sam videla ljude koji su davno umrli i oni su mi govorili šta će se s kim desiti. A potom se pojavio veliki nepoznati čovek. Rekao da će početi rat (Drugi svetski) i da sam dužna da kažem ljudima ko će ostati živ, ko će umreti i kako da izbegne smrt.
    - Da li je to je bio živ čovek?
    - Ne, mrtav kao i drugi.
    - Kako je izgledao?
    - Velika prikaza, ljuljala se kao senka. Oni svi tako izgledaju, a nekada je to samo glas.
    - A kako sa njima govorite?
    - Osećam kada se pojave. U početku na jeziku, onda u mozgu, a zatim počinjem da slušam. Glas je izdaleka, kao radio - malo se čuje jasno, malo loše.
    - Šta osećate kada vam dolaze obični ljudi?
    - Još ih izdaleka vidim, svakog, i svačiji život znam, kao da sam gledala film. Oni su dobri, zli, svakakvi. Svi žele čudo, a onda plaču. No, kada je sasvim loše, ja ćutim, ne govorim ništa. Samo mogu da dam savet...
    - Ti mrtvi ljudi govore vam samo o budućnosti ili i o prošlosti?
    - I jedno i drugo.
     - A da li se govori i o dalekim ljudima i zbivanjima u drugim zemljama?
    - Rastojanje i jezici nemaju značaja, sve ide kroz kosmos.
    - I možete da kažete šta nas čeka?
    - Rusiju čeka dobro. Bugarsku i Makedoniju ne baš. Žene u Rusiji rodiće mnogo dobre dece, koja će promeniti svet. Zatim će doći čudo, čudesna vremena. Nauka će reći šta je u starim knjigama istina, a šta ne, u kosmosu će naći život i saznati odakle je on došao na Zemlju. U Zemlji će raskopati veliki grad. Sa neba će doleteti novi ljudi i biće velika čuda. No, treba čekati, ne treba požurivati zbivanja, to neće biti skoro.
    - A šta će se skoro desiti?
    - Zemlja će se okrenuti oko Sunca, gde je bilo toplo tamo će biti led, mnoge životinje će izumreti. Ljudi će ratovati za energiju. A onda će se vreme vratiti unazad.
    - Govore da je kraj sveta - opšti potom...?
    - I potopa će biti, za trideset-četrdeset godina. Veliko telo doleteće na Zemlju i udariti u vodu. Ratovi će zahvatiti mnoge zemlje, i Sunce će biti ugašeno tri godine.
    - No, ljudi će preživeti?
    - Dobri će preživeti, a zli, koji smatraju sebe umnima, poginuće. Mnogo će ih poginuti. A onda će biti veoma dobar život, i nastupiće besmrtnost.
    - Na Zemlji će nastupiti Zlatni vek?
    - On već nastupa, no to ne mogu svi da vide. Životinje će rađati kao biljke, a biljke kao životinje. Vozovi će leteti na žicama od sunca, nafta će biti zabranjena, zemlja će samo rađati i odmarati. Za četrdeset godina nestaće sadašnje bolesti, no, pojaviće se nove. Biće vezane za mozak, zato što će svi piti iz mora, a u moru neće biti ostrva. Zatim će vodu naći u kosmosu, i ona će biti dobra. Ljudi će biti veoma mnogo. Indija će biti veća od Kine. Ali, ljudi će početi da se izbavljuju iz tela.
    - Šta to znači 'izbavljaju iz tela'?
    - Moguće je živeti bez tela, samo ličnost, samo energija, kao u mrtvih. No, to se neće skoro desiti.
    - Može te li nešto reći o politici?
   - Rusija će oslabiti, pa ponovo zauzeti svoje mesto, a i biće dobro opremljena za rat. Evropa ne može da se podmladi. Amerika će shvatiti da strah slabi ljubav.
    - Postoji li Bog na svetu?
    - Bog ne može biti na svetu. Bog - to i jeste svet. Nema Boga u čoveku, već je čovek u Bogu.
    - Postoje li raj i pakao?
    - Raj i pakao - to su različite strane života bez tela. Kada je mrtav potreban živima - to je raj.
    - Da li ćete vi pomagati živima posle smrti?
    - Na ovo pitanje Vanga nije odgovorila. Na traci se posle nevelike pauze začuo 'škljocaj', kao da je neko isključio diktafon, mada se Antolij Lubčenko kleo da on to nije uradio. Po njegovim rečima, umorna Vanga jednostavno je zaspala.

HRONOLOGIJA PROROČANSTAVA

    Hronološki poređana proročanstva baba Vange za vreme koje je pred nama zvuče kao vrlo neugodna mešavina naučno-fantastičnog filma i filma strave:

2014. - Većina ljudi patiće od čireva, raka kože i drugih kožnih bolesti, koji će se javiti kao posledica biološko-hemijskog rata
2016. - Evropa je skoro bez ljudi
2018. - Kina postaje nova svetska sila. Zemlje u razvoju prestaju biti eksploatirane i postaju eksploatatori
2023. - Orbita Zemlje se neznatno menja
2025. - Evropa je i dalje jako slabo naseljena
2028. - Stvaranje novog oblika energije. Glad postupno prevladava. Svemirski brod s ljudskom posadom poleće prema Veneri.
■  2033. - Polarni led se topi. Nivo okeana raste
2043. - Procvat svetske ekonomije. Evropom vladaju muslimani.
2046. - Svi ljudski organi mogu se uzgajati. Zamena organa postaje jedno od najboljih metoda lečenja.
2066. - Za vreme napada na muslimanski Rim, SAD koriste novi oblik oružja - klimatsko oružje. Dolazi do naglog zahlađenja
2076. - Bezklasno društvo - komunizam
2084. - Oporavak prirode
2088. - Nova bolest se pojavila - starenje za nekoliko sekundi
2097. - Brzo starenje pobeđeno
2100. - Veštačko sunce osvetljava tamnu stranu Zemlje
2111. - Ljudi postaju kiborzi - živi roboti
2123. - Rat između malih država. Velike sile se ne mešaju
2125. - U Mađarskoj dobijaju signale iz svemira
2130. - Podvodne kolonije formirane uz pomoć saveta vanzemaljaca
2164. - Životinje pretvaraju u poluljude
2167. - Nova religija
2170. - Velika suša
2183. - Kolonija na Marsu postaje nuklearna sila i zahteva nezavisnost od Zemlje
2187. - Uspešno prekinute erupcije 2 velika vulkana
2195. - Morske podvodne kolonije potpuno su osigurane hranom i energijom
2196. - Potpuno mešanje Azijaca i Europljana
2201. - Na Suncu se gase termonuklearni procesi. Postaje hladnije
2221. - U potrazi za vanzemaljskim životom, ljudi stupaju u kontakt s nečim užasnim
2256. - Svemirski brod donosi na Zemlju novu strašnu bolest
2262. - Postepeno se menjaju orbite planeta. Marsu preti kometa
2271. - Ponovno se izračunavaju fizičke konstante koje su se izmenile
2273. - Potpuno mešanje žute, bele i crne rase. Pojavljivanje novih rasa ljudi.
2279. - Energija ni iz čega (pretpostavka da nastaje iz vakuuma ili crnih rupa)
2288. - Putovanje kroz vreme. Novi kontakti s vanzemaljcima
2291. - Sunce se hladi. Počinju pokušaji ponovnog aktiviranja
2296. - Snažne eksplozije na Suncu, verojatno kao posljedica pokušaja njegovog reaktiviranja. Menja se sila gravitacije. Stare svemirske stanice i sateliti počinju padati
2299. - U Francuskoj se pojavljuje pokret otpora Islamu
2302. - Otkriće novih važnih zakona i tajni Svemira
2304. - Otkriće tajne Meseca
2341. - Nešto strašno se približava Zemlji iz Svemira
2354. - Kvar na jednom od veštačkih Sunaca dovodi do suše
2371. - Velika glad
2378. - Nova brzo rastuća rasa ljudi
2480. - Sudar dva veštačka Sunca. Zemlja u polumraku.
3005. - Rat na Marsu.
3010. - Kometa razara Mesec. Oko Zemlje stvara se pojas kamenja i pepela
3797. - Kao posledica oblaka oko Zemlje, na njoj izumire život. Ljudi se uspevaju preseliti u nove zvezdane sisteme.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

ProrociProroci i Proročanstva - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana