vrh
MeniAuto Magazin

       Reč 'automobil' je grčkog porekla grčki jezik 'άυτο' ('auto') - samostalno i latinskog porekla latinski jezik 'mobilis' u značenju pokretan. Automobil je etimološki definisan kao saobraćajno sredstvo koje se kreće samostalno, i nije zavisno, na tračnicama ili trolama, za čije kretanje nisu potrebne životinje ili ljudska snaga, i koje se kreće zahvaljujući svom vlastitom pogonu. Najznačajnija istorija automobila se počinje pisati krajem 18. veka kada su bili realizovani prvi eksperimenti sa vozilima koji su pokretani pomoću parne mašine.Među njegovim prvim konstruktorima bili su Škot Džejms Vat i Francuz Nikolas Žozef Kinjo. Parna mašina je 1769. godine prevozila četiri putnika i razvijala je brzinu od 9 km za čas. Početak 19. veka bio je pod dominacijom parnih mašina, koje su se postepeno poboljšavale. Promene su nastale u drugoj polovini 19. veka kada je konstruktorima pošlo za rukom da naprave prvi motor sa unutrašnjim sagorevanjem. U godinama od 1862. sve do 1866. Nikolas Oto je razvio motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Razvoj današnjih automobila je počeo 1885. godine kada je u Nemačkoj u Manhajmu Karl Benc patentirao svoju motornu trikolicu. Prvo putovanje automobilom je ostvarila Berta Benc, supruga Karl Benca 1888. godine i to od Manhajma do Pforchajma.

No 1

 
      


BOJA AUTOMOBILA I VAŠ KARAKTER

MUŠKARCI I BOJA NJIHOVOG AUTOMOBILA


CRVENA - Ovu boju vole temperamentni, narcisoidni tipovi i buntovnici. Uvek teže da budu u centru pažnje, veliki su optimisti i vrlo ambiciozni u svim segmentima života.

ZELENA - Zaljubljenici u prirodu vole zelenu boju. Iza ove nijanse krije se odgovorna i emotivno stabilna osoba, koja će radije da provodi vreme u nekoj nedođiji bez struje, nego u bučnim diskotekama i zagušljivim kafićima.

BELA - Jednu od najpopularnijih boja automobila, belu, vole pedantne, društvene, radoznale i komunikativne osobe, koje šire pozitivnu energiju. Izbegavaju komplikovane situacije i ljude i trude se da sve pojednostave.

PLAVA - U automobilu plave boje krstare verni, dobrodućni i iskreni muškarci, koji znaju da cene prave vrednosti. Prednost daju duhovnoj, a ne materijalnoj strani života i trude se da rade na sebi u svakom pogledu.

ŽUTA - Muškarac u žutom automobilu ima previše samopouzdanja, voli da se zabavlja i uživa u životu. Vedre je prirode, uglavnom nasmejan i vrlo šarmantan.

LJUBIČASTA - Šaljivdžije i opušteni tipovi preferiraju ljubičaste automobile. Vešto izbegavaju sukobe sa okolinom i unose harmoniju u svoju sredinu. Vrlo su promišljeni i uvek kažu pravu stvar u pravom trenutku.

SIVA - Boja koju biraju komformisti, tradicionalnisti i porodični ljudi. Siva nijansa ne privlači pažnju na ulici, pa nju vole osobe koje ne žele da se mnogo eksponiraju. Ovi muškarci su prilično tvrdoglavi, isključivi i vole da uživaju u samoći.

CRNA - Za volanom automobila crne boje sedi moćan muškarac koji voli da naređuje i pokušava da sve konce drži u svojim rukama. Vrlo je promišljen i može da bude i agresivan. Sklon je melanholiji, pesimista je, ali nikome ne dozvoljava da zaviri u njegove mračne misli, čak ni najbližima.

ZLATNA - 'Pun sam kao brod', želi da poruči muškarac u zlatnim kolima, mada to može da bude samo blef. Jedno je sigurno, on voli luksuz, moć, provod, stalne promene, teško se emotivno vezuje jer iznad svega ceni svoju slobodu.

SREBRNA - Za bleštavosrebrne automobile uvek su prikovani pogledi prolaznika, a upravo to i žele njihovi vlasnici. Osobe koje biraju ovu boju, vode računa o svakoj dlaci na svojoj glavi, oblače se moderno, žive brzo i trude se da uz sebe uvek imaju atraktivne devojke.

PINK - Ekscentrici i romantici obožavaju pink boju. Oni pomno prate aktuelna dešavanja i uvek su u trendu. Izlaze na fensi mesta, nose skupu garderobu i trude se da žive na visokoj nozi. Iza ove fasade, skriva se nesiguran muškarac željan ljubavi i pažnje.

ŽENE I BOJA NJIHOVOG AUTOMOBILA

ŽUTA - Pomalo luckaste, hrabre, vesele i energične žene vole žute nijanse. Kroz život idu sa ružičastim naočarima, zbog čega često bivaju razočarane, ali nikada ne gube nadu, posebno kada je ljubav u pitanju.

LJUBIČASTA - Harizmatična, upečatljiva i prilično zagonetna dama uživa u svom ljubičastom mezimcu na četiri točka. Njen karakter je savršen sklop kontrasta: pričljiva je i ćutljiva, nežna i gruba, vesela i setna, društvena i samotnjak, a pre svega žena sa tajnom u srcu.

SREBRNA - Iz njenih kola trešti muzika, dok čeka na semaforu popravlja šminku, a dok vozi obavezno telefonira. Uvek je u spidu, živi 300 na sat i odlično se oseća u svojoj koži. Svesna je da će jednoga dana morati da odraste, ali stalno odlaže taj dan. Čovek njenog života mora da prati njen ritam, što mnogima teško pada, pa je ova dama uglavnom sama.

ZELENA - Dame čiji je izbor zeleni automobil, žive od uspomena, na detinjstvo, školske dane, prvu ljubav. Na poslu su vrlo odgovorne, ali im život prolazi u sanjarenju. U ljubavi ne prave nikakve kompromise, ako ne nađu idealnog muškarca, ostaju same.

PLAVA - Žene u plavim automobilima bi najradije vreme provele pod vedrim nebom, na nekoj plaži i u velikom društvu. Vole da se oko njih nešto dešava, jer kada ostanu same naviru im sumorne misli. Potreban im je jak partner da ih vodi kroz život.

CRVENA - Jake i dominantne dame smeškaju se iz crvenog automobila. One tačno znaju šta hoće od života, i, što je najvažnije, kako da to i ostvare. Teško im je da se povinuju volji muškarca, ali kada vole, onda su verne i iskrene.

BELA - Evo jedne, na prvi pogled, uzorne dame u svakom smislu te reči. Ona je uvek odmerena, ljubazna, nasmejana, vredna, dobronamerna, ali njen partner zna da je to samo maska za okolinu. Istina, vrlo je privržena porodici, ali zna da bude mali diktator ako neko odbije da se povinuje njenoj volji.

CRNA - Karijera, novac i moć na prvom su mestu ženi u crnom automobilu. Nikome ne dozvoljava da je pretekne, da joj soli pamet ili naređuje. Zbog toga često gubi prijatelje i pravi velike rezove u životu i ljubavi. Svesna je da je to cena, i spremna je da je plati.

SIVA - Ova dama se zaista trudi da ostane neugledna i da kroz život prođe nezapaženo, a razlog tome leži u njenoj stidljivosti i nesigurnosti. I dok se tako krije od sveta, u potaji mašta o ljubavi na prvi pogled i princu koji će da pronikne u njenu dušu.

ZLATNA - Žena koja jasno i bez ikakvog ustezanja, daje do znanja svima da je njena cena (pre)visoka. Svojim automobilom otvoreno poručuje muškaracima da mogu samo da maštaju o njoj ako nemaju dovoljno keša na računu i da 'šifra luksuz', a ne ljubav, vodi do njenog srca. Sjajan je prijatelj, voli da pomogne onima koji se nađu u nevolji i privržena je porodici.

PINK - Večita devojčica koja umiljato viri iza šoferšajbne pink automobila nije tako nedužna kao što izgleda. Iako se trudi da ostavi utisak naivne male, zapravo je vrlo promišljena i proračunata. njeno srce je tvrđava koju retko koji muškarac može da preskoči.


ONI SU PROBIJALI GRANICE SNOVA


PLAVI PLAMEN - Sa ovim automobilom, Amerikanac, Gari Gabelić, verovatno poreklom sa ovih prostora, potukao je svetski rekord 'Duha Amerike' vozeći prosečnom brzinom od 1001.452 kilometra na čas. Ovo vozilo je snabdeveno reaktivnim, mlaznim motoriom, a na točkovima je imalo gume Goodyear, napumpane na 350 atmosfera.


DUH AMERIKE
- Sa ovim vozilom je Craig Breedlove postigao apsolutni rekord u brzini na tlu, vozeći prosečnom brzinom od 966.571 kilometar na čas. Ovaj rekord je važio za vozila bez mehaničke vuče - sa reaktivnim motorom.


ZLATNA STRELA - Prednji avionski motor sa dvanaest cilindara u liniji - 23.970 centimetara kubnih.
    Sa ovim kolima je Henri Sigrejv, potukao je 1929. godine svetski rekord na 1 kilometar vozeći prosečno 372.478 kilometara na čas.


ZLATNA ŠIPKA - Četiri motora Krajsler zapremine 28.000 kubnih santimetara. Pogon na sva četiri točka. Godine 1965. Bob Samers oborio je svetski rekord na jedan kilometar, vozeći prosečnom brzinom od 695.341 kilometar na čas.LIČNOSTI KOJE SU STVARALE ISTORIJU AUTOMOBILIZMALEONARDO DA VINČI
- Ovaj univerzalni genije posvetio se i proučavanju samohodki na zemlji, crtajući raznovrsna samohodna vozila, sa raznim sistemima pokretanja. Između ostaloga, on je predviđao i projektovao uređaje koji su trebalo da omoguće menjanje brzine kretanja vozila.
ĐIROLAMO KARDANO
- Ovaj naučnik duguje svoju slavu 'univerzalnoj spojki', ili 'kardanu', principu koji je on izmislio, a koji se i danas koristi u automobilizmu.
DANLOP DŽON BOJD
- Iako je bio veterinar u Belfastu, on je projektovao i izradio, zaštitivši svoj pronalazak 1888. godine pneumatsku gumu za automobil, sačinjenu od jedne gumene cevi napunjene vazduhom i fiksirane za točak pomoću specijalnog žleba.POTROŠNJA PLINA I ZIMA

    Niske temperature i zima donose probleme svim vozačima, a s'obzirom na to da je vozni park u Srbiji prosečno star 20 godi na tim su problemi još veći. Na temperaturama u minusu ceh obično plaćaju stari akumulatori, a uzročnici nemogućnosti startovanja naših četvoročkaša su ne retko i prljavi filteri goriva. Kad se tome doda i ve- rovatno slabiji kvalitet oktana, događa se da zalede i dovodni sistemi goriva.
    U Srbiji je poslednjih godina na velika vrata ušao i plin kao pogonsko gorivo. Mnogi tvrde da muku muče ne samo sa paljenjem automobila, već su i računi na pumpama povećani jer automobil troši mnogo više nego ranije.     Staro i poznato pravilo je da pri niskim temperaturama vozila koja imaju plinski pogon startuju na benzin, a posle desetak minuta rada prebacuju na naftni gas, kod nas popularno nazvan plin.
    Tom prilikom se i akumulator pri startovanju štedi ali se i produžava vek motora, jer benzin u sebi ima više supstanci koje podmazuju pogonski mehanizam. Za uvećanu potrošnju plina može biti više uzročnika. Od raštelovanog sistema do neujednačenog kvaliteta plina. Savet je da u nekoliko navrata vozači sami testiraju potrošnju na različitim mestima. Tako će i doći do konstatacije gde im je najbolje da tankuju svog mezimca.

NOVA TOJOTA PRIUS - HIBRIDNA GORIVA

    TOYOTA je predstavila potpuno novi 'Prius' - hibridni automobil treće ge- neracije u rangu potrošnje od jednog galona na 50 milja (galon 3,78 litara, a milja 1,6 km). 'Prius', koji važi za merilo automobila budućnosti, već više od deset godina u posedu miliona vlasnika širom sveta pruža vrhunsku ekonomičnost goriva i neverovatno niske emisije štetnih materija u atmosferu. Ovaj novi 'Prius' biće tiši, prostraniji i opremljen usavršenom standardnom opremom i onom na raspolaganju po zahtevu, kao što je na primer krovni otvor sa solarnim pločama, četiri modela upravljanja, inteligentna pomoć pri parkiranju i prekidačima na volanu čije se komande očitavaju na displeju instrument table.
     'Prius' prve generacije ušao je na tržište 1997. godine kao prvi hibrid na svetu koji se masovno proizvodi. Ime Prius - onaj koji prethodi, na la tinskom, postalo je simbol za automobil koji je lansiran čak i pre nego što je svest o zaštiti životne sredine postala jedno od glavnih društvenih pitanja.
    Od samog početka je Tojotin hibridni sistem razvijan unutar kompanije i postao je pokretačka sila iza napredne tehnologije vozila. Izuzetan sistem hibridne sinergije (Hybrid Synergy Drive System) ova kompanija je predstavila 2004. godine na 'Priusu' druge generacije. Od tada je prodato preko 670.000 vozila u SAD.


SAMO ZA MILIJARDERE

    Kako u auto kompaniji Bugati odgovaraju na svetsku ekonomsku krizu? Veoma originalno. Napraviće još skuplji model Bugati Vejrona koji i inače košta basnoslovnih milion evra. U saradnji sa tjuning kućom 'Mensori', 'Bugati' je pripremio verziju 'Vinsero' o kojoj, zasad, nema nikakvih zvaničnih podataka. Mislite da je sve to samo na papiru ili u studiju? Onda se varate.
    Napravljena su već tri primerka i u ponudi su u auto-salonu čuvenog dilera 'Prestige Car's' iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Kolika je cena? Verovatno je prava sitnica, jer se cena saopštava samo zainteresovanim kupcima, na licu mesta.

NAJSKUPLJI AUTOMOBILI

    Da li ste se pitali koji su automobili najskuplji na svetu? Svakako da su to oni koji su davno napravljeni, to jest, oldtajmeri. Da je ovo nepobitna činjenica, potvrđuje i najnoviji rekord za jednog prodatog 'Jaguara'.
    Naime, na aukciji u Velikoj Britaniji, model 'Jaguar d-tajp', iz 1955. godine, dostigao je cenu od 2,7 miliona evra, koje je srećni novi vlasnik izbrojao ne časeći ni časa!
     Aukcijska kuća tvrdi da je ovo najoriginalniji postojeći 'Jaguar d-tajp', kojem i dalje perfektno funkcioniše originalni motor od 3,4 litra, a na kom su menjani samo potrošni delovi. Prethodni rekord, kada su 'Jaguari' u pitanju, drži takođe 'd-tajp', koji je prodat za 2,13 miliona evra.

ZNAKOVI LUDILA


   
Evo još jednog prilično otkačenog znaka. Malo je verovatno da predstavlja vlasnika automobila koji užurbano napušta auta, dok je pre toga sam sebi probušio šover šajbnu !SVETSKA ZAVERA - GDE JE NESTAO AUTOMOBIL NA VAZDUH

   'Kako je rođen automobil na vazduh? Razmišljao sam o tome godinama, još od vremena suecke krize. A onda je nastupila kriza sa naftom i ja sam sišao u garažu i počeo da radim...'
   Zvuči neverovatno, ali italijanski inženjer Vitorio Sorgato je 1970. godine zaista ismislio, čak i proizveo u tri verzije, automobil na vazduh. Kolima ništa nije falilo - istini na volju, brzina nije bila nešto posebno, samo 50 kilometara na čas, ali to je bio tek prototip. Nije bilo nikakavih problema sličnih onima koji su se javljali kod elekričnih automobila (preteške baterije) ili onih na hidrogenski pogon. Niko čak nije pokušavao da spreči pojavljivanje projekta (tako se bar onda činilo) - o njemu je saznao ceo svet pošto su vozila izložena na torinskom Sajmu automobila.
   Pa ipak, i projekat i njegov tvorac su, jednostavno, zaboravljeni (priča za javnost), iako se zapadni svet baš u tom trenutku suočavao sa prvim, dotad nezamislivim nestašicama goriva. Moćnoj auto industriji nije padalo na pamet da pruži ruku pronalazaču, verovatno da se ne bi zamerili još moćnijoj svojoj sestri - naftnoj industriji.
   Vitorio Sorgato je, pak, bio u velikim dugovima jer je za izradu prototipa potrošio i više nego što je imao, a nekoliko entuzijasta koji su želeli da ga finansiraju jednostavno nisu imali dovoljno novca. Trebalo je mnogo sredstava da se završe istraživanja, usavrši projekat i sagradi fabrika...
    Ali, najbolje je priču čuti od samog inženjera Vitoria Sorgatoa: 'Za dve, tri godine napravio sam skromnim sredstvima koje sam imao, tri vozila. Prvo je radilo na komprimovani vazduh gde sam koristo obične ronilačke boce. Drugo, za kraća rastojanja, koristilo je kombinaciju vazduha i ulja tako što je komprimovani vazduh potiskivao ulje koje je pokretalo hidraulilčni motor. Poslednji, treći prototip je pokretan tečnim vazduhom'.
    Na pitanje zašto se na kraju odlučio za tečni vazduh, kao i kako je prošla promocija njegovog auta, inženjer Sorgato je rekao: 'Da biste prešli 40 kilometara običnih kolima potrebna su dva litra benzina, električnom automobilu potrebno je 200 kilograma baterija, a automobilu na komprimovani vazduh 200 kilograma vazduha - uključujući i težinu boca. A ako je vazduh u tečnom stanju, onda ga je dovoljno 20 kilograma. U pitanju je bila čista ušteda. Tokom likvifikacije vazduha, naime, kubni metar vazduha se skuplja i pretvara u litar tačnosti. Taj litar sadrži gotovo hiljadu atmosfera vazduha. To je ogroman potencijal. Znate li da su Nemci tokom Drugog svetskog rata pravili bombe na tom principu? Na kraju, proizvodnja tečnog vazduha mnogo je jeftinija od proizvodnje komprimovanog vazduha i to je nova značajna ušteda.'
    'Išao sam dva puta na torinski Salon. Novine su mnogo o tome pisale, čak je i slavni Đani Anjeli želeo da provoza taj automobilčić. Stavio sam mu Zelovu karoseriju na koju sam potrošio svu preostalu ušteđevinu. Pomislite samo, ankete rađene na Salonu pokazale su da je veliki deo posetilaca dolazio samo da bi video moj auto. Mnogo ljudi je bilo zainteresovano da ga kupi. Međutim, ja sam bio potpuno švorc - potrošio sam svu svoju ušteđevinu i bio u dugovima. Isključili su mi telefon zbog neplaćenog računa i ništa nisam mogao da uradim. Da vam ne pričam o gomili drugih nevolja, svađama sa ženom, siromaštvu, problemima na poslu. Nisam mogao ni da sanjam o serijskoj proizvodnji. Nastavio sam ipak da radim, ali nisam imao dovoljno novca, ponekad su mi i struju sekli.
    Nije stvar u tome što sam hteo sve da uradim sam. Bio bih zadovoljan da mi je neka velika firma ponudila samo mali procenat, ali se to nije dogodilo. Javljali su mi se ljudi iz celog sveta, čak i firme, zainteresovani da kupe i po nekoliko mojih automobila. Ali, čime sam mogao da ih napravim? Jedan sudija iz Milana dao je mom advokatu 50 miliona lira, u to vreme veliki novac, da mi pomogne da startujem proizvodnju. Ali, rekao sam advokatu da mu vrati pare. Nisam bio siguran u uspeh. Tako sam radio u garaži do 1975. kada sam sasvim ostao bez novca i prestao sa svime. U međuvremenu je opalo i interesovanje za moj projekat. Danas bi bilo mnogo drugačije, boce su lakše, materijali pouzdaniji. Eh, da sam tada imao boce od karbon-fibera. Mogla su da se prave razna vozila, industrijska, autobusi, velike su bile mogućnosti primene.'
    Automobili na vazduh decenijama su rđali u garaži inženjera Vitoria Sorgata, da bi ih na kraju - on odneo na otpad. Tako je završena još jedna tipična priča našeg doba. Običan i inteligentan čovek realizuje izvanrednu inovaciju, ali se novac i moć na to ne osvrće. Čak ni država ne haje, mada bi joj to i te kako bilo u interesu: u isto vreme dok se Vitorio Sorgato borio za puko preživljavanje i morao da odustane od projekta, Italija se zadužila da bi mogla da kupi naftu i - zaštiti od zagađenja. U međuvremenu se proizvođači nafte i automobila - bogate.
    Razmislite malo o svemu ovom. Da li je ovaj inženjer tako olako odustao od ovog revulucionarnog projekta ili je bio primoran (na sve načine) na to. Razmislite šta bi bilo sa Amerikom i naftnim velesilama da je tada ovaj automobil zaživeo i počeo masovno da se proizvodi?


     RSS FEED-OVI ZA VAŠ SAJT
Povratak Na Vrh Strane