Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Najgori Automobili i Druge Zanimljivosti

    Oni su zeznuli sve ostale! U Americi je jednom prilikom sprovedena anketa među slušaocima jedne radio stanice, da svi vozači i ljubitelji automobila, glasaju za najgori auto na svetu.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
    Ovde su rezultati ankete, a pored svakog automobila je i komentar vlasnika dotičnog auta. Apsolutni pobednik ove ankete je nažalost naš 'jugić' koji se u Americi prodavao 5 godina od 1986. do 1991. godine.

AUTOMOBILI POZNATI KAO I GAZDE

 LENOAR RUSKOG CARA ALEKSANDRA II - Prvi automobil kojeg je pokretao motor sa unutrašnjim sagorevanjem bio je po svemu sudeći vozilo koje je konstruisao belgijski inženjer Etjen Lenoar maja 1862. u Parizu. Auto je imao tri točka i bio je veoma lepo opremljen. Već 1864. jedan od primeraka kupljen je za ruskog monarha Aleksandra II i poslat vozom u Petrograd. Aleksandar je verovatno bio prvi šef države koji je posedovao automobil. Dotični mu se, međutim, bukvalno razbio o glavu jer je 1881. stradao u eksploziji bombe koja je bačena na kola.

    GRAF I ŠTIFT NADVOJVODE FERDINANDA - tri brata Graf, Karl, Hajnrih i Franc udružili su se sa Jozefom Štiftom i 1897. napravili prvi austrijski automobil. Imao je četvorocilindrični motor i prednji pogon. Prestolonaslednik, nadvojvoda Ferdinand upravo je ovim automobilom prolazio kroz Sarajevo 28.juna, baš kad je tamo bio i Gavrilo Princip. Auto je posle ovoga prešao u privatne ruke i do 1926. promenio 15 vlasnika. To isto vozilo 'preživelo' je još šest većih saobraćajnih nesreća u kojima je poginulo 13 ljudi. Završio je u Bečkom vojnom muzeju gde se još uvek može videti.

    FORD V-8 - Džesi Voren, zanatlija iz Kanzasa, kupio je za 785 dolara novi model automobila Ford V-8. Kola su bila opremljena, zamislite samo, branicima i grejačima. Bilo je to marta 1934. Samo mesec dana kasnije, auto je uikraden.Novi vlasnici bili su čuveni gangsterski duo Boni i Klajd. Uspeli su da za 23 dana pređu oko 11 hiljada kilometara pre nego što su ih u zasedi sačekali teksaški rendžeri. Automobil je bukvalno izrešetan mitraljeskim mecima. Boni je pogođena sa 50 metaka, a Klajd sa 27. Prodaja ovog tipa kola preko noći se utrostručila.

    HITLEROVE MEČKE - Na vrhuncu svoje moći, Hitler je 1941. godine naručio i odmah dobio dva identična Mercedesa 770-k. Svaki je bio dugačak preko šest metara i težak oko 4.500 kilograma. Zaštićeni su bili oklopom debelim oko 3 centimetra, a stakla su bila neprobojna i debela 1.75 centimetara. Rezervoari su primali po 200 litara goriva. Oba automobila prešla su posle rata u privatno vlasništvo.

     ROLS ROJS IBN SAUDA - Tokom II svetskog rata, Ruzvelt i Čerčil su se nadmetali za naklonost kralja Saudijske Arabije Ibn Sauda. Ruzvelt je saudijskom monarhu poslao luksuzno opremljeni avion C-47, a Čerčil je iz rukava izvukao svoje najsjajnije oružje - ručno izrađeni Rols Rojs. Među 'specijalne efekte' ove limuzine spada prestolje umesto zadnjeg sedišta koje je dovoljno široko da na njemu može da se sedi prekrštenih nogu. Izvana su bila posebna postolja na kojima su u toku vožnje stajali telohranitelji. Kola su bila lakirana zelenom bojom, a unutra je svugde postavljena zelena koža. Za ritualni verski obred pranja, u kabinu je montiran rezervoar za vodu i srebrni umivaonik sa odvodom kroz pod. Tu je još bio i radio primo-predajnik, termosica od alabastera, i ormarče za češljeve i četke. Za razliku od ostalih luksuznih četki pravljenih od dlaka divlje svinje, zbog religioznih običaja Ibn Saudove četke su pravljene od najlon vlakana.

    KENEDIJEV LINKOLN CONTINENTAL - Model iz 1961. u kojem je ubijen američki presednik Džon Kenedi bio je predviđen za sedam osoba i još nekoliko agenata obezbeđenja koji su visili na podupiračima sa spoljne strane automobila. Imao je i dodatni deo - krov iz četiri dela koji, međutim, nije bio montiran 22.novembra 1963. u Dalasu.

NEPROLAZNI FIĆO

    Iako je fićo bio predvidjen za prevoz manjih putnika i to na kratkim relacijama, Fićom su čitave familije, zajedno sa koferima, strinama i loncem punjenih paprika za usput, putovale na more i u posete rođacima na drugi kraj zemlje. Kupovina Fiće je 60-ih godina bio dogadaj ravan rođenju ili smrtnom slučaju u porodici. Svaki novi vlasnik nad svojim Fićom vršio je svojevrsnu inicijacija novog Fiće i to tako što bi vlasnik ukrcao neverovatan broj oduševljene susedske dece i provozao ih po kraju.
    Zatim bi pristupio pravom malom obredu, a to je išlo ovako:1. ritualno pranje; 2. pažljivo nameštanje nalepnice sa znakom 'YU'; 3. ukrašavanje enterijera minijaturnim kopačkama ili bokserskim rukavicama.U međuvremenu bi mu žena ili devojka sašila zaštitnu ceradu, na kojoj bi vlasnik ispisao registarski broj sa obe strane, napred, nazad i - za svaki slučaj - na krovu. I taman kada su vozači Fiće zaključili da su postigli sve što su mogli i da je život lep, pojavila se Zastava 1300. Vlasnici ovih drumskih zveri su, kao dodatnu pakost, uveli presvlake za sedišta (za Fiću ih niko nije pravio). Najcenjenije su bile one od veštackog krzna, na šta su vozači Fiće jedino mogli da odgovore dlakavom presvlakom za volan. Posebnu zavist izazivala je prostrana platforma iza zadnjih sedišta Zastave 1300 (kod Fiće je nema), na koju su komotno mogla da se smeste bar dva ukrasna jastučica (FK Partizan) i naravno pas koji klima glavom. Pokušaji vozača Fiće da se ovo neutrališe dodatnim nalepnicama (tigrovi koji se sudaraju glavama uz poruku Pazi! i slično), ugradnjom dugačkih plastičnih antena i unutrašnjim retrovizorima 'Panoramic', nisu uspeli. Ipak, vozači su do kraja branili svoj integritet, pa makar i Fića stradao: poznat je slučaj penzionisanog zastavnika sa Novog Beograda koji je, sa prozora, iz ručnog bacača razneo starijeg maloletnika kad je ovaj pokušao da mu mazne brisače na njegovom Fići.


DOBRI STARI LEGENDARNI YUGO

Prodajem Yugo 87. godište, a možda je i malo stariji, ne znam kad je tačno ukraden. Proizveden je od odlične peglice + originalni farovi od trabanta i pola mašine za pranje veša. Glavne karakteristike ovog izuzetnog automobila su:

- Ima grejanje zadnjeg stakla tako da vam se neće smrznuti ruke kada ga budete gurali po zimi.

- Ubrzava do 100 km/h za neverovatnih 7,8 sekundi kad ga bacite u provaliju.

- Motor od peglice nabrijan je na 5 konja i 2 magarca.

- Prvi sam vlasnik, dobio sam ga kao drugu nagradu na tomboli. Prva nagrada je bila lubenica od 20 kg.

- Specijalna boja, pola braon rđa pola bijela tamo gde nema rđe.

- Ne treba vam auto karta. Nećete ići toliko daleko sa njim da bi Vam trebala.

Neke male pojedinosti i saveti za bolje korišćenje
- Nežno otvarajte i zatvarajte vrata da vam ne ostanu u rukama. Ovo takođe vredi za menjač i volan. Ne naslanjajte se na lim da ne propadnete. Ne skidajte rđu s kiselinom, otići će vam celi auto. Ne kočite naglo da vam ne odlete retrovizori. Ako ne pali nije dobre volje. Ne koristite brisače prečesto nemaju gume, pa će Vam izgrebati šoferku.

Cena:
Cena prava sitnica, skoro džabe: 3000 dinara ili  300 eura ako se neko prevari.
Idealno za menjanje, staro za još starije. UDVOSTRUČI MU SE VREDNOST KADA NAPUNITE CEO REZERVOAR

NAJGORI AUTOMOBILI IKADA

JUGO: Jedan od  vlasnika našeg 'juga' je rekao: 'Bar je dobro što mu se greje zadnje staklo, tako da će vam ruke uvek biti tople dok ga budete gurali'.


CHEVROLET VEGA (američki auto, 1971-1977): 'Koliko mogu da procenim, napravljen je od kompresovane rđe',  komentar jednog vlasnika.

FORD PINTO (američki auto, 1971-1980): Komentar jednog vlasnika, 'Odvezao sam se sa njime do jednog šoping centra u kraju koji je bio ozloglašen po kriminalu i ostavio ga otključanog sa ključevima u bravi. Kada sam se posle nekoliko dana vratio, auto je, na sav moj užas, još bio tamo'.

AMC GREMLIN (američki auto, 1970-1978): 'Ovaj automobil ima sve osobine i prednosti jeftinog traktora.' 'Blago rečeno, izgleda kao trudni  skejter'.

CHEVROLET CHEVETTE (američki auto, 1976-1987): 'To je motor koji je opasan sa četiri komada gipsa. Ako bi uspeo da se domognem autoputa a da me pri tom neko ne pregazi, auto bi malo po malo  dobijao ubrzanje. Posle jedno sat vremena dostigao bih celih 90 kilometara na sat. E, tada bi počelo pravo drmusanje.'

RENAULT LE CAR (francuski auto, 1977-1983): 'Bili biste u smrtnoj opasnosti ako biste doživeli sudar sa nečim većim od kifle'.Naš auto nije mogao kada je pun da savlada uzbrdicu, tako da su putnici morali da izađu i pešače'.


DODGE ASPEN  i PLIMUT VOLARE (američki auto, 1976-1980): Ova dva automobila ističu se po tome što ih nekadašnji vlasnici najviše pamte. 'Problem zastajkivanja je tako veliki da sam do posla morao da se vozim u smeru kazaljke na satu kako bih u svakom trenutku mogao da skrenem udesno, da se slučajno ne bih zakočio na levom skretanju i zablokirao saobraćaj'.

CADILLAC CIMARRON (američki auto, 1982-1988): 'Bez premca, ovo je najgori auto za utrošeni novac'.Kada smo ga uzeli, moja žena je bila ljuta što ga nismo dovoljno dugo zadržali kako bi imala vremena da kupi pušku i upuca ga'. Ovo je komentar srećnog vlasnika.


RENAULT DAUPHIN (francuski auto, 1957-1966): 'Zaista neprevaziđen po tehničkoj konstrukciji'. Biciklo koji bi prošao pored zaljuljao bi moj Dofin'. Reči su jednog od vlasnika ovog auta.

VOLKSWAGEN BUS (nemački auto, 1950-1979): 'U njemu nema grejanja - to jest, ukoliko se ne bi zapalio pomoćni grejač'. Nalepnice u obliku cveća bile su jedino što je ovaj automobil držalo na gomili'.

YUGO PITALICE

- Kakav je to srpski ABS ugrađen u JUGA?
- Kada vozač u JUGU stisne kočnicu, onda počne da viče:
'A, Be, Stani, A Be Stani' !!!

- Zašto svi vozači Yuga sigurno idu u raj?
- Jer su već bili u paklu.

- Zašto vozači Yuga nikad ne nose karte?
- Nikad neće otići toliko daleko da bi zalutali.

- Koja je razlika između običnog Yuga i sportskog?
- Vozač sportskog Yuga nosi Nike kopačke.

- Kako prepoznati sportski Yugo?
- Na kuki za prikolicu ima tenisku lopticu.

- Kako se zovu kočnice na Yugu?
- Dodatna oprema.

- Šta treba učiniti ako vam Yugo prokuva?
- Prestanite ga gurati i pustite ga da se odmori.

- Kako se zove Yugo s pojasevima?
- Ruksak Yugo.

- Neki prodavci polovnih auta skidaju kilometražu na satu da dokažu ljudima da auto vredi te novce, a oni koji prodaju Yuga baš naprotiv, oni mu dodaju kilometražu da uvere kupce da stvarno može preći toliko.

- Yugo je dizajniran za 5 ljudi. Jedan da sedi na vozačkom mestu a ostalih 4 da ga guraju.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Najbolja Zabava Na SvetuNajbolja Zabava Na Svetu - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana