www.24ur.com Na družbenih omrežjih se je pojavil videoposnetek, v katerem zamaskirani moški trdijo, da bodo "obračunali z migranti", saj da je "treba vzpostaviti red". Na posnetku je videti, kako so moškega, domnevno migranta, s prozorno folijo privezali na drog ulične svetilke, kasneje pa se z njim posneli tako, da je imel obraz prekrit z majico, okoli vratu je imel zanko, v rokah pa napis "Remigracija". Policija o dogodkih še ni bila obveščena, vendar pa poudarja, da t.i. vaške straže lahko predstavljajo varnostno tveganje in lahko tudi kaznivo ravnanje.
www.24ur.com Iranski predsednik Ebrahim Raisi in več njegovih sodelavcev je bilo na severozahodu Irana vpletenih v incident s helikopterjem. Po do zdaj znanih podatkih, ki so jih v javnost poslali uradniki, se je helikopter znašel v težavah, nakar je moral "trdo pristati" v iranski provinci Vzhodni Azerbajdžan. To je potrdil tudi notranji minister Ahmad Vahidi. Več ur po dogodku še vedno ni jasno, kaj je z vpletenimi. Neimenovani viri trdijo, da je helikopter strmoglavil. Reševalne ekipe se zaradi slabega vremena in megle počasi prebijajo do kraja nesreče. Pri iskanju pa naj bi pomagala tudi EU.
www.24ur.com Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je slavil na kraljevski 15. etapi dirke po Italiji. Slovenec je napadel 14 km pred ciljem, s čimer je še povečal svojo prednost v generalni razvrstitvi. Pred zadnjim tednom ima namreč skoraj sedem minut naskoka.
www.24ur.com "Ta trenirka je zelo udobna, kar se tiče vojaške opreme, bi pa vseeno morda prej izbral smučarsko," se posmeji Žan Kranjec, ko ga prestrežemo ob prihodu pred dvorano Tabor. Naš najboljši alpski smučar je že nekaj let zaposlen v Slovenski vojski, ki je ta teden praznovala svoj rojstni dan, je del športne enote.
www.24ur.com Po sobotnem soočenju kandidatov za evropske poslance z desnosredinskega političnega pola so se nocoj v 24UR Fokus soočili Marjan Šarec – Gibanje Svoboda, aktualni evropski poslanec Milan Brglez – SD in Vladimir Prebilič, ki kandidira na listi zunajparlamentarne zelene stranke Vesna.
www.24ur.com Večna rivala Crvena zvezda in Partizan sta se v tednu dni še tretjič pomerila v finalu lige ABA. Tudi tokrat pa so na beograjskem derbiju slavili Zvezdaši. Ob zmagi s 76:82 sta bila najbolj razpoložena Luka Mitrović in Rokas Giedraitis, ki sta dosegla vsak po 12 točk. Partizan je igral brez Jamesa Nunnallyja.
www.24ur.com Naslednji teden na VOYO prihaja nova sezona nadvse priljubljene serije Ja, chef! Pa ne zato, ker bi glavni chef Ljubo Bohinc tako rekel. Kot obljubljajo glavni ustvarjalci serije, se bo v deveti sezoni vse postavilo na glavo. Z novo sezono bo prišla tudi nova lastnica hotela, Ela Kocjančič, ko jo je zaigrala Iva Krajnc Bagola.
www.24ur.com Kandidate za junijske evropske volitve pa kmalu čaka izrekanje o tem, ali podpirajo varno in dostopno umetno prekinitev nosečnosti. To bo od njih zahtevala evropska pobuda 'Moj glas, moja izbira', ki jo vodi Inštitut 8. marec. Pobuda mora v enem letu prejeti milijon izjav o podpori iz vsaj sedmih držav članic Evropske unije, če želi, da se nanjo odzove komisija in odloči, ali bo glede njihove zahteve ukrepala. A pri 8. marcu so bistveno bolj ambiciozni, milijon izjav o podpori želijo zbrati že do evropskih volitev.
www.24ur.com Slovenska nogometna prva liga je dobila končen razplet. V zadnjem krogu sta Koper in Maribor remizirala z 1:1, Olimpija pa je izgubila z Bravom z 0:1. To pomeni, da so Mariborčani postali podprvaki in si zagotovili igranje v kvalifikacijah za Ligo Evropa, Olimpija pa bo najverjetneje igrala v kvalifikacijah za Konferenčno ligo. Iz prve lige je izpadel Aluminij, Radomlje pa bodo igrale dodatno tekmo za obstanek z drugouvrščeno ekipo druge lige Nafto. V prvo ligo pa po 13 letih prihaja Primorje Ajdovščine.
www.24ur.com Ne več na 14 dni, le vsak četrti teden bi se lahko po novem oblikovale cene naftnih derivatov. Tako predlaga ministrstvo za energijo. Z uredbo želijo voznikom zagotoviti bolj stabilne in predvidljive cene goriva. Čeprav bi bilo to ob precejšnjih nihanjih na trgu v zadnjih nekaj letih dobrodošlo, trgovci opozarjajo, da se bo razlika v ceni v daljšem obdobju le povečala. Ob morebitnih izdatnejših podražitvah pa bi se lahko pred bencinskimi servisi zopet vile dolge kolone vozil.
www.24ur.com Raziskovalci pravijo, da bi lahko bil semaglutide, ki je na voljo pod tržnim imenom Ozempic in Wegovy, največji medicinski preboj od odkritja statinov. Nova britanska študija namreč prinaša ugodne rezultate za zdravljenje srčno-žilnih bolezni.
www.24ur.com Premier liga je v zadnjem krogu postregla z bojem za ligaški naslov, ki pa je še četrtič zapored pripadel Manchester Cityju. Sinje modri so s 3:1 ugnali West Ham, s čimer so razblinili sanje Arsenala. Topničarji so za konec sezone sicer ugnali Everton (2:1), a to je bila za Londončane zmaga z grenkim priokusom.
www.24ur.com V predzadnjem, 37. krogu La lige je Barcelona z zmago nad Rayom Vallecanom (3:0) potrdila drugo mesto, Real Madrid pa je na gostovanju pri Villarrealu remiziral (4:4). Girona je v gosteh ugnala Valencio (1:3), madridski Atletico slovenskega vratarja Jana Oblaka pa je doma z 1:4 klonil proti Osasuni. Obračun za šesto mesto med Sociedadom in Betisem je pripadel Baskom, ki so v Andaluziji slavili z 0:2.
www.24ur.com Lia Apostolovski je z izidom sezone, 1,91 metra v skoku v višino, zasedla tretje mesto na atletski diamantni ligi v Marakešu. Zmagala je Srbkinja Angelina Topić, tretja na prejšnjem EP na prostem je z 1,98 metra popravila svoj državni rekord. v Maroku so nastopili še Tina Šutej, ki je bila v skoku s palico šesta ter Kristjan Čeh v metu diska in Anita Horvat v teku na 800 metrov, ki sta bila oba sedma.
www.24ur.com Zaradi podnebnih sprememb so poplave in suše vse bolj ekstremne, posledično se zmanjšuje tudi kakovost vode, kar predstavlja vse večjo grožnjo našemu zdravju. Najnovejše poročilo Evropske agencije za okolje ugotavlja, da vsak osmi Evropejec zdaj živi na območju, ki mu grozijo hude poplave. Na poplavno ogroženih območjih so tudi številne evropske bolnišnice.
www.24ur.com Nogometaši Sturma iz Gradca so postali avstrijski prvaki, s čimer so prekinili 10 let dolgo prevlado Red Bull Salzburga. V zadnjem krogu je zasedba, kjer pomembno vlogo uživata slovenska reprezentanta Jon Gorenc Stanković in Tomi Horvat premagali Avstrijo iz Celovca (2:0). Novopečeni avstrijski prvaki so tako v letošnji sezoni osvojili dvojno krono, ob prvenstvu so namreč slavili tudi v pokalu.
www.24ur.com Okoli 13.30 so bili policisti Policijske uprave Ljubljana obveščeni o prometni nesreči na cesti od Nove vasi proti Bloški polici. Po do sedaj zbranih podatkih je motorist vozil v smeri Bloške police in v ostrem nepreglednem desnem ovinku zaradi neprilagojene hitrosti zapeljal na nasprotno stran ceste, kjer je po svojem smernem vozišču pravilno pripeljal voznik avtomobila.
www.24ur.com Popoln dan za slovenske kanuiste v Tacnu se nadaljuje. Po trojnem slavju na posamični tekmi so Žiga Lin Hočevar, Luka Božič in Benjamin Savšek s konkurenco pometli še na ekipni tekmi in tako postali evropski prvaki. Ženska slovenska ekipa v zasedbi Eva Alina Hočevar, Lea Novak in Alja Kozorog pa je osvojila srebrno odličje.
www.24ur.com Poljski predsednik vlade Donald Tusk je napovedal, da bo Poljska poostrila in okrepila varnost na svoji vzhodni meji z Belorusijo. Za projekt bodo namenili več kot dve milijardi evrov.
www.24ur.com Slovenski zvezdnik motokrosa Tim Gajser je naknadno po izdanih kaznih nekaterim dirkačem postal zmagovalec velike nagrade Francije v St. Jean d'Angelyju. Švicar Jeremy Seewer in Norvežan Kevin Horgmo namreč nista spoštovala pravil ob rumenih zastavah, zaradi česar sta izgubila po dve mesti.